Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT 2458, subwoofer, pomocy!

nagi
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 13 sty 2004, o 19:31
Lokalizacja: z daleka
Kontaktowanie:

Postautor: nagi » 2 lut 2004, o 00:55

-=neon=- wez spisz z jakiej serii posiadasz te 2 koncowki moze mamy z tej samej i bedzie to wskazywalo ze koncowki sa uszkodzone

na mich pisze

na 1

N1D2E2
HSH0132 2

na 2
N2D3T0
HS0228 2

Photon
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 29 sty 2004, o 18:32
Lokalizacja: Toruń
Kontaktowanie:

Postautor: Photon » 2 lut 2004, o 15:01

hmm tak sobie czytam bo akurat ten temat mnie interesuje... ale nie skladam ukladow tylko posilam sie gotowymi wzmacniaczam i glosnikami

moze warto by zaczac rozmowe od tego jaki masz glosniczek... bo jesli podepniesz taki 70W muz i pewnie 20 RMS pod glosniczek 400W RMS to nawet membrama nie zadrzy. :)

tak wiec wydaje mi sie ze to czy sie granie podoba czy nie to kwestia gustu... jednemu wystarczy 20W bo wczesniej mial "safari2" w samochodziku a innemu potrzebny 300W w RMS i skrzynia zajmujaca caly bagarznik z 38cm glosniczkiem :)

odsluch subwoofera jest nieco rozny od odsluchu srednich tonow i potrzeba do tego raczej cisnienia akustycznego i niewielkiej kubatury pomieszczenia (samochod) no i stosownego ustawienia odbicia dzwieku.
a jesli wystarczaja ci 50W glosniki w samochodzie to subwoofer powinien byc 5x wiekszy.

no coz na elektronice znam sie doswiadczalnie ale na auto hi-fi nieco lepiej ;) pozdrowka
Krzysiek
AutoTuningShow Torun

-=NeoN=-
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 2 paź 2003, o 13:02
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: -=NeoN=- » 2 lut 2004, o 21:42

Co do mocy, to sprawa jest taka: zakupiłem wzmacniacz 70W, więc jakbym wiedział, że będzie działał na 20W to bym go wogóle nie kupował. Zachęciła mnie reklama niejako nowego układu philipsa o wyjątkowych parametrach. Poza tym jeśli basy całkowicie zagłusza odgłos silnika to chyba nie powinno tak być. W warunkach domowych do cichutkiego słuchania to może ujdzie... ale w aucie zlewa sie praktycznie z resztą szumów i odgłosów.
Układ testowałem na głosniku 4 i 8 ohmowym, w aucie i w domu.

Co do serii to kostka którą miałem oryginalnie z AVT w kicie:
N1D2E2
HSH0132 2
druga kość mam niestety zamontowaną w kicie i nie mam jak przeczytać numerów...

Faktem jest, że układ nie chce się przełączyć do obiecywanej w dokumentacji klasy H. Ale czy mógłby to ktoś potwierdzić jeszcze jakimś pomiarem konkretnym?

Kmieciu
-
-
Posty: 49
Rejestracja: 4 lut 2004, o 21:14
Lokalizacja: Kielce

Postautor: Kmieciu » 12 lut 2004, o 22:38

Płytke robiłeś sam czy kupiłeś jeśli robiłeś sam morze zapomniałeś gdzieś połączyć jedną strone z drugą. Ja robiłem płytkę sam i wszystko śmiga świetnie.

bogus111
-
-
Posty: 22
Rejestracja: 16 sty 2004, o 18:04
Lokalizacja: chrzanow

Postautor: bogus111 » 12 lut 2004, o 23:13

tez sam trawilem plytke, musialem ja troszke przerobic zeby byla jednostronna a i tak mi nie chce dzialac Osiagasz na nim moc ok 70W? jak zasliasz ten uklad? z zasilacza czy z akumulatora?

-=NeoN=-
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 2 paź 2003, o 13:02
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

hm

Postautor: -=NeoN=- » 13 lut 2004, o 00:36

wątek jest już przydługawy, więc przypominam, że płytka pochodzi z kitu AVT2458, nie robiłem jej sam. Ale generalnie podłączenia są poprawne. Pytanie dotyczy nóżki STAT(16). Schemat podłączeń jest pod wyżej wymienionym linkiem.

AndrewS
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 13 lut 2004, o 00:53
Lokalizacja: Puławy
Kontaktowanie:

Postautor: AndrewS » 13 lut 2004, o 01:31

Witam

ja mam taki uklad zmontowany z kompletnego kitu, na poczatku mi nie dzialal, po wlaczeniu zasilania wzbudzal sie stukal glosnik generalnie kostaka do kitu byla, albo ja popsulem, po wymianie na nowa gra
u mnie przesterowanie zaczyna migac chyba od 3/4 skali no moze od polowy ale ja mam dwa glosniki spiete razem w tubie tylami do siebie i sa to jakies badziewne glosniki za male, wiec zwalam to na nie, przewody mam grube wszystkie 6mm2 do tuby rowniez, aha jeszcze slaby mam zasilacz bo jak podkrece sile glosu to dioda na zasilaczu ostro przygasa wiec brakuje mu pradu i dalatego przesterowuje przy podgloszeniu, przynajmniej ja sobie tak tlumacze , tak to ladnie chodzi jak na takie warunki jakie ma, a najlepiej w polaczniu z wieza w domu ladnie ja uzupelnia, jeszcze w samochodzie go nie testowalem, ale tam tez dam takie grube kable tak jak pisza w instrukcji

PITER_KK
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 29 gru 2004, o 17:42
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Postautor: PITER_KK » 8 sty 2005, o 03:39

dzisiaj uruchomiłem wzmacniacz. Byłem zaszokowany tak kiepskim działaniem tego wzmaka. podpiołem go pod zasilacz od kompa. Kable są troche cienkie więc miałem je zamiar wymieniać. Też mam taki sam problem z tym wzmakiem. Jak podłączyłem bez filtru to chodzi gorzej od mojego wcześniejszego wzmaka (2x22w) Jestem wręcz wku!@#ony.
dobrze że jeszcze nie kupywałem obudowy ani głośnika. Koszt tego wzmaka przekroczył jakieś 60 zł. A tda kupiłem za 24 zł w churtowni. nie sądze żeby mieli tam wadliwe kości bo już od dawna w niej kupuje póprzewodniki. Ceny są zaskakująco niskie. Niekiedy nawet można kupic scalaka o 20 zł taniej. Jak by ktoś cos chciał to moge skołować.

Wracając do tematu wzmacniacza to tej sprawy tak nie zostawie. On musi działać. Jak coś mi się uda to dam znać

Pozdro

-=NeoN=-
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 2 paź 2003, o 13:02
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Czekam

Postautor: -=NeoN=- » 9 sty 2005, o 11:11

Czekam, czekam, na wzmacniaczu juz dwie tony kurzu, ale ja sie nie poddaje. Jak coś wymyślicie to piszcie!

lubang
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 23 wrz 2005, o 23:19
Lokalizacja: rydułtowy
Kontaktowanie:

Postautor: lubang » 23 wrz 2005, o 23:25

temat stary ale nadal aktualny... ja dołączam się do grona z niedziałającym wzmacniaczem... Jestem poczatkujacy a w zasadzie tylko drobny hobbysta wiec dla mnie problem 10 razy wiekszy. uklad tez dzialal cichutko az przestal. pewnie spalilem kosc. jutro kupie i wymienie na nowa przy okazji sprawdzajac reszte elementow. podobno po zrobieniu zgodnie z instrukcja dziala poprawnie i dobrze... ja zauwazylem ze mozna sie bachnac przy lutowaniu bo sa miejsca na plytce ktore sa niezbyt dobrze oznaczone... kolega mi to sprawdzal i rozlutowal juz co nie co... jutro jak sie uda posladam to ponownie... zobaczymy czy ja w efekcie tez bede mial 20 W czy moze wiecej... pozdrawiam... (PS czemu temat zamilkł ??? )

[ Dodano: 26-09-2005, 19:50 ]
Sam wzmacniacz działa... z tym 20 czy 55 Wat (70) to jest ... cieżka sprawa... musze mieć wpierw analogowy amperomierz bo prad jest skokowy i na zwyklej elektronicznej tandecie nie da sie zrobic dokladnego pomiaru...
Dam na koncu Amperomierz analogowy ... sama koncowka dla efektu wiec potem to dokladnie mysle zobacze...

Moj problem jest taki...

Chce dac na punkty P,O kondesator aby rozladowywał sie i nie było trzasku w subwooferze. Niestety ja nie elektornik a raczej bawie sie tym i nawet jestem zaskoczony ze wzmacniacz działa... (spalilem juz jeden uklad za 40zl)...
Jak to zrobic? Co tam podlaczyć, jak i jaka pojemnosc???

Druga sprawa w artykule pisze ze mozna dla lepszego tlumienia podlaczyc PR1 i rezystor szeeregowo... tylko ze zlacza sa zlutowane i ja nie wiem ktore rozłaczyc... ciezko to bedzie opisac... boje sie ze cos sie spali...

Narazie to tyle... kazdda pomoc bardzo mile widziana... ja jak skoncze tez dokladnie wszystko opisze.... (errata konieczna bo sa tam bledy)

[ Dodano: 27-09-2005, 08:37 ]
------------------------------------------------------------------------------

juz nie trzeba... problem zarzegnany. Slepy jestem chyba. Juz byl na ukladzie zamontowany kondensator a to ze strzela czasami to wylacznik J i P1 jak je rozlaczylem podczas dzialania. Pewnie w samochodzie tego nie bedize slychac...oby

PR1 podlaczylem jak wydaje mi sie ma byc i bez roznicy .... filtr nie jest dokladny. W dalszym ciagu bowiem slychac jakies wyzsze czestotliwosci. Bardzo cicho ale slychac. Tego nie powinno byc przy dobrym filtrze (mam osobno filtr poskladany z AVT i po moich modyfikacjach dziala nieziemsko).
Ciekawe jest to ze jak podlacze przez ten filtr to subwoofer glosniej gra... dziwne... czyzby sila sygnlu wejsciowego ???

AndrewS
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 13 lut 2004, o 00:53
Lokalizacja: Puławy
Kontaktowanie:

Postautor: AndrewS » 17 paź 2005, o 17:11

no wzmacniacz pracowal mi w samochodzie gral nawet glosno, biorac pod uwage to, jaki jest halas w kabinie w 125p :-)
kiedys nawet stalem u kumpla pod domem tak z 20m i po 5 min grania z otwartym bagaznikiem wyszedl jego ojciec proszac zebym przyciszyl bo w domu slyszy :-)

pisze w czasie przeszlym, bo robilem mu sterowanie kolo siedzena na szybko i podpiolem odwrotnie zasilanie :uhoh:
obecnie sprawdzam wszystkie elementy czy sa ok, oczywisice tda i TL074 kupilem bez sprawdzania, mam chec zobaczyc jak bedzie gral z wiekszym jednym glosnikiem, bo jak pisalem wczesniej pracuje z dwoma 4 ohmowymi glosnikami spietymi rownolegle, wiec ogolnie ma mniej jak 4 ohmy (jak dobrze pamietam odczyt miernika to ok 2,5) i jak dobrze rozumiem nie jest to dobre dla nie go, bo sie pewnie bardziej grzeje i latwiej przesterowuje

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości