Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Komunikacja z AVT1705 Modułem do pomiaru temperatury

Jacek Yaci
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2019, o 13:29

Komunikacja z AVT1705 Modułem do pomiaru temperatury

Postautor: Jacek Yaci » 14 lut 2019, o 14:26

Witam wszystkich,
Proszę o pomoc związaną z komunikacją z Modułem do pomiaru temperatury z interfejsem RS485, AVT1705.
Zakupiony Kit połączyłem z komputerem za pomocą Konwertera USB-RS485 CH340G.
Uruchomiłem zgodnie z instrukcją Bray Terminal i założenie zwory w pozycji 3 powoduje wysyłanie pomiaru temperatur i wyświetlanie ich w Bray Terminal. Założenie zwory w pozycji 1 powoduje wyświetlenie bieżącego adresu modułu i wejście w tryb zmiany adresu.
Problem w tym że nie mam pojęcia co zrobić dalej, w jaki sposób zmienić adres.
Docelowo chciałbym podłączyć moduł do PLC Fatek B1 przez RS485 i przy takim podłączeniu w której pozycji powinna być zworka na AVT1705? Fatek w tym układzie będzie Masterem a Kit Slavem.

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Komunikacja z AVT1705 Modułem do pomiaru temperatury

Postautor: Jacek Bogusz » 15 lut 2019, o 16:04

https://serwis.avt.pl/manuals/AVT1705.pdf

"Wyłączenie zasilania, założenie zwory w pozycji 2 (rys. 2), a następnie włączenie zasilania modułu powoduje przywrócenie domyślnego adresu o wartości „00”. Założenie zwory w pozycji 3 (rys. 2), wyłączenie i włączenie zasilania modułu powoduje wejście w tryb zmiany adresu. Moduł wysyła wartość aktualnego adresu a następnie czeka na wprowadzenie nowej wartości. Po zatwierdzeniu znakiem CR nowa wartość zostaje zapamiętana i układ jest gotowy do pracy."

Jacek Yaci
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2019, o 13:29

Re: Komunikacja z AVT1705 Modułem do pomiaru temperatury

Postautor: Jacek Yaci » 15 lut 2019, o 21:28

ale jak dokładnie powinna wyglądać komenda którą należy wpisać w Terminalu?

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Komunikacja z AVT1705 Modułem do pomiaru temperatury

Postautor: Jacek Bogusz » 15 lut 2019, o 22:22

Tak "intuicyjnie", zgodnie z opisem, to po prostu adres (z podanego zakresu) i <CR> (czyli Enter).

Jacek Yaci
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2019, o 13:29

Re: Komunikacja z AVT1705 Modułem do pomiaru temperatury

Postautor: Jacek Yaci » 16 lut 2019, o 20:44

Kombinuję już na różne sposoby, bezskutecznie. Kiedy zworka jest w pozycji 2 moduł wysyła przywrócenie domyślnego adresu o wartości „00”. W pozycji zworki 3, wysyła pomierzone temperatury, w pozycji 1 wchodzi w tryb zmiany adresu. Niestety na żadne komendy wysyłane z terminala nie odpowiada.

Jacek Yaci
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2019, o 13:29

Re: Komunikacja z AVT1705 Modułem do pomiaru temperatury

Postautor: Jacek Yaci » 24 lut 2019, o 11:06

Problem rozwiązany! Wysłałem maila do Serwisu AVT niestety nie pomogli, nie odpowiedzieli na maila, nie odbierali telefonu.
Ale równolegle z mailem do AVT zamówiłem konwerter rs232 do rs 485 podłączyłem do stacjonarnego i jest ok.
moduł odpowiada na komendy, odczytu temperatur i zmiany adresu. Problemem był konwerter USB - rs485.
Jeśli to komuś pomoże to w Terminalu:
1. bez zworki odczyt temperatur komenda: T00 +CR - przy adresie modułu 00
2. ze zworką w pozycji 1, zmiana adresu komenda 10 +CR - zmienia na adres modułu 10
Pozdrawiam i zamykam.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości