Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT 987

PyRaS
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 18 cze 2015, o 11:10

AVT 987

Postautor: PyRaS » 18 cze 2015, o 11:18

Witajcie.
Mam problem z kitem avt 987 (Lutownica RL-1).
Problem polega na braku odczytu temperatury z kolby ( nadmieniam że kupiłem komplet płytka do montażu + kolba zd 937 i trafo tst 100/004). Grzanie odbywa się normalnie (znaczy jak włącze grzanie to grzeje się ciągle puki nie wyłącze.)
Z dziwnych rzeczy zauważyłem że uszkodzeniu uległ zener D5 został wymieniony.
Kolbę podłączyłem w następujący sposób: grzałka pod 1-4 a 3 minut termopary i 2 plus.
Jakieś sugestie co do odpalenia Kitu ??

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: AVT 987

Postautor: MatyAS » 18 cze 2015, o 12:16

Triak sprawny ?
Na pewno podłączyłeś termoparę zgodnie ze schematem?
Można odłączyć termoparę włączyć stację i zmierzyć napięcie na termoparze - powinno być kilka mV i się zmieniać.

PyRaS
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 18 cze 2015, o 11:10

Re: AVT 987

Postautor: PyRaS » 18 cze 2015, o 12:37

Jeśli chodzi o triak to sprawdzę poźniej bo nie mam dostępu do żaróweczki 12V.
Napięcie na termoparze wraz w wzrostem temperatury również wzrasta.
Jeśli chodzi o podłączenie to nie wiem czy dobrze bo organoleptycznie stwierdziłem że termopara jest na 2 (+) i 3(-) pinie a grzałka na 1 i 4

P.S. A czy działanie triaka ma znaczenie przy sczytywaniu temperatury dla uC bo wydaje mi się że nie ma to znaczenia ( ręczne załączanie On / Sleep / Off działa, a przy uszkodzonym triaku pewnie by nie działało ?? )

P.S - 2
Triak jest sprawny ( sprawdzane T1 - minus, T2 przez żarówkę plus i wyswalałem bramke przez opornik 1kOhm

Jakieś sugestie ????

PyRaS
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 18 cze 2015, o 11:10

Re: AVT 987

Postautor: PyRaS » 18 cze 2015, o 17:01

A może sprzedawana kolba w komplecie jest zła (głównie chodzi mi o termoparę) ma ktoś już jakieś doświadczenia z avt 987 v2 ??

PyRaS
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 18 cze 2015, o 11:10

Re: AVT 987

Postautor: PyRaS » 19 cze 2015, o 07:58

Kolejne pytanie.
Na komparatorze IC6 (OP07CP) na wejściach z zasilacza symetrycznego mam -7.3V na 4 nóżce a na 7 nóżce mam +8.3V,
Czy nie powinno być więcej (bardziej zbliżone do 9- bez komparatora oscyluje w granicach 8.88 na obu zasilaniach, nie za duży ten spadek ??? )
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT 987

Postautor: ACeK » 19 cze 2015, o 23:34

Obrazek Czy moglbys zrobic zdjecia plytki. Kazdy uklad zaczyna sie od uruchomienia zasilacza. Jesli uklady masz w podstawkach to wyjmij je. Sprawdz jakie napiecia daje Ci zasilacz. Jesli wszystko jest dobrze. To znaczy jest +9V, -9V oraz +5V podlacz procesor. Sprawdz napiecia jesli wszystko dobrze kolej na IC5 oraz IC6. Napisales ze napiecie na termoparze zmienia sie razem ze wzrostem temperatury na lutownicy. Czy tak samo jest na wyjsciu IC6 pin 6? Jesli nie to cos jest zle. Do testu mozesz wykorzystac R9 od LCD. Po wyjeciu IC6 z podstawki suwak podlacz pod pin 6. W ten sposob symulujesz prace termopary Obrazek

PyRaS
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 18 cze 2015, o 11:10

Re: AVT 987

Postautor: PyRaS » 20 cze 2015, o 09:45

Jeśli chodzi o zdjęcia to zamieszczę w niedziele wieczorem bo jestem po za miastem. Sekcja zasilania uC daje 5V natomisst sekcja zasilania komparator z wyjetym układem ma niecałe 9V na + i - (8,88) resztę sprawdzę jak będę na miejscu.

P.S. mam wrażenie że firma AVT sprzedała kolbę niewłaściwą, która ma termoparę E (wg informacji znalezionych na necie) a nie K jak powinno być.

PyRaS
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 18 cze 2015, o 11:10

Re: AVT 987

Postautor: PyRaS » 21 cze 2015, o 18:44

Witajcie
W załączniku fotki polutowanego układu. Na uC mam 4.96 V z włożonym i wyłożonym IC-3,
na IC-5 pin 8: +8,88V , pin 4: -8,96V z włożonym i +8,89V na 8 oraz -8,98V na 4 bez IC-5;
na IC-6 pin 7: +8,38V , pin 4: -7,30V z włożonym i +8,88V na 7 oraz -8,98V na 4 bez IC-6;
Na komparatorze IC-6 napięcie rośnie wraz z wzrostem temperatury (podłączyłem kolbę i się grzała trzymałem mniej więcej do lekko ponad 3V w (przy pomiarze ok 1.60 V na IC-6 pin 6 na uC pin 23 było ok 0,5V))
Załączniki
20150621_181733.jpg
20150621_181659.jpg

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT 987

Postautor: ACeK » 21 cze 2015, o 22:21

Obrazek Sprawdz czy roznica miedzy wejsciem (napiecie z termopary) a wyjsciem na pin 6 jest stala okolo 100 (wzmocnienie) jesli tak to wzmacniacz pracuje prawidlowo. Termopara typy E ma wiekszy przyrost napiecia na 1'C w porownaniu do typ K. Dlatego nie przejmuj sie ze masz typ E (jest bardziej czula). Przy temperaturze 500'C na termoparze Twojej powinno byc okolo 37 mV (typ E) a dla typ K 20.6 mV. Czyli po wzmocnieniu okolo 3.7 V na wyjsciu wzmacniacza. Aby poziom byl okolo 2V bedziesz musial zmienic wzmocnienie przez zmiane opornika R13 na mniejszy. Wylutuj diode D5 sprawdz jak sie zmienia napiecie przed opornikiem R14 oraz za nim pin 23 procesora. Jesli jest takie samo to cos nie tak jest z Twoja dioda Obrazek

PyRaS
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 18 cze 2015, o 11:10

Re: AVT 987

Postautor: PyRaS » 22 cze 2015, o 08:23

Już tracę powoli cierpliwość, Ta dioda D5 już raz nie wiadomo dlaczego się uszkodziła - a napięcia niewiele się różnią. Wymieniłem na nową i puki co jeszcze jest dobra.
Miliwoltomierz musiałem oddać ( a multimetr zaczyna od 200mV) i nie jestem już wstanie posprawdzać co mam na wejściu, na wyjściu doszedłem już do 5,5V a na uC na 23 było ok 0.5V.

A Opornik R13 jakiś prosty wzór na opanowanie tego ??
Bo elektronikiem nie jestem a jak patrze na liczenie dla integratora to słabo mi się robi :uhoh:

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT 987

Postautor: ACeK » 24 cze 2015, o 08:01

Obrazek Maksymalne napiecie na pin 6 nie powinno przekraczac 2.5V dlatego musisz zmienic R13 lub R15 na mniejszy. Np jesli dolutujesz 1M do tego co juz masz wzmocnienie bedzie o polowe mniejsze. Tu troche teori :arrow: RS Elektronika :idea: Dioda jest tylko zeby zabezpieczyc przed zbyt duzym napieciem na wejsciu atmegi. Jesli napiecie jest za duze to dioda zaczyna przewodzic przez opornik R14 plynie prad ktory powoduje spadek napiecia. To taki prosty uklad stabilizatora napiecia. Dlaczego Ci sie przepala dioda nie wiem. Mam nadzieje ze nie uszkodzilo sie wejscie 23 procka Obrazek

PyRaS
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 18 cze 2015, o 11:10

Re: AVT 987

Postautor: PyRaS » 24 cze 2015, o 11:23

Też mam taką nadzieje, z racji braku dostatecznej wiedzy i braku pewnych elementów pomiarowych zrezygnowałem z dalszej naprawy i wysłałem układ z kolbą do AVT. Zobaczymy co chłopaki z serwisu wymodzą.
Odezwę się jak lutownica wróci z serwisu.

PyRaS
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 18 cze 2015, o 11:10

Re: AVT 987

Postautor: PyRaS » 2 lip 2015, o 22:21

Witajcie,
Problemem była atmega ( takie rozpoznanie dostałem od Panów z serwisu).
W każdym bądź razie wszystko działa jak należy.
Bardzo dziękuje kolegom za pomoc.
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Vir84
-
-
Posty: 51
Rejestracja: 1 kwie 2016, o 21:25

Re: AVT 987

Postautor: Vir84 » 18 mar 2019, o 09:26

Witam, mam pytanie odnośnie trafa do tego projektu. Czy musi to być TST 100/004? Co by się stało jakbym dał TST 60/002? Wiem że różnią się mocą i prądem, pytam bo w tym kicie kolba ma 48W, a w swojej stacji też mam kolbę na 48W i działa bez problemu. Z góry dzięki za odpowiedź :D

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość