Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT5444 - generator DDS

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: gRby » 24 lut 2015, o 23:52

Po przerwie powracam do generatora.

Czy była by możliwość skompilowania programu na Amega168 20 AU?
Mam ich dużo jako pozostałość po produkcji i nie musiałbym kupować 88.

Zresztą 168 jest chyba bardziej popularny i montujący ten generator mieli by alternatywę.

robertw
-
-
Posty: 59
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 25 lut 2015, o 21:06

Czy one mają ten sam rozkład wyprowadzeń? Jutro skompiluję...RW

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: gRby » 25 lut 2015, o 23:06

Bardzo dziękuję.
Tak, wszystko to samo (48/88/168) różnica tylko taka, że 168 ma 16Kb
http://www.atmel.com/images/doc2545.pdf
Pewnie kod by poszedł, ale sygnatura inna i trzeba by kombinować.

robertw
-
-
Posty: 59
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 28 lut 2015, o 19:54

Hej,
W załączniku wersja dla m168...RW
Załączniki
DDSmega168.rar
(3.71 KiB) Pobrany 124 razy

robertw
-
-
Posty: 59
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 11 mar 2015, o 16:13

Działa ten generator? RW

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: ACeK » 26 mar 2015, o 14:46

Obrazek Zrobilem probe podlaczenia Pro Mini (m168) jako sterownik do DDS'a ale prawdopodobnie z powodu ze nie ma cyfrowego potecjometru widoczny jest tylko ekran powitania :cry:
IMG_3383s.jpg
Promini i inne klocki.
:idea: Czy jest szansa na wersje DEMO (np. z ograniczeniem czasu pracy 1 min) ale dzialajaca bez potecjometru Obrazek

robertw
-
-
Posty: 59
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 27 mar 2015, o 08:49

Mogę Ci wysłać wersję bez ograniczeń, z wyłączoną obsługa potencjometru I2C, tylko co zrobisz bez tego potencjometru??? RW

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: ACeK » 29 mar 2015, o 16:41

Obrazek Chce zobaczyc jak jest zrobiona obsluga DDS oraz menu na wyswietlaczu LCD tu :arrow: post opisalem dwa sterowniki przez Lpt Obrazek

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: gRby » 29 mar 2015, o 18:05

Działa ten generator? RW
Nie mam czasu żeby dokończyć. Może w święta się uda. Na pewno dam znać jak odpalę.

robertw
-
-
Posty: 59
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 31 mar 2015, o 12:44

W zał. bez I2C...RW
Załączniki
DDS.rar
(3.66 KiB) Pobrany 120 razy

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: ACeK » 19 kwie 2015, o 17:13

Obrazek Dziekuje za kod. Po wgraniu wsadu na LCD napisy teraz pulsuja (poprzednio byly tylko wyswietlone) ale nic wiecej sie nie dzieje :( Nie reaguje na klawiature lub enkoder Obrazek

robertw
-
-
Posty: 59
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 21 kwie 2015, o 14:59

Może masz inaczej podłączone switche itp, stąd takie zachowanie softu. Wyłączyłem tylko I2C pozostawiając resztę bez zmian, a reszta działa, bo nawet mam u siebie ten zestaw...RW

kulamario
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 14 wrz 2015, o 13:40

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: kulamario » 14 wrz 2015, o 13:51

Witam kolegów
Jestem w trakcie budowy generatora funkcji na module już gotowym sterowanym po SPI kupionym na ebay, kod do sterowania już mam gotowy do testów sin i square pokazuje świetnie, ale nie wiem jak rozwiązać problem z regulacja amplitudy, chciał bym mieć regulowana amplitudę powiedzmy od 0V pk-pk do 5V pk-pk, bo na ta chwilę z modułu na sinusie wychodzi 1V pk-pk, a na prostokącie 5V pk-pk.
Nie wiem, nie mam pomysłu jak zrobić taką regulację, może ktoś z kolegów by mi coś podpowiedział, może zastosować jakiś opamp?Chcial bym tez mieć regulacje offset
Dla testu użyłem kilku opamp-ów no i żaden nie działa prawidłowo tz zniekształca sygnał bardzo
OPA2604
NE5532
JRC4558D
TL072
Dodaje fotkę modułu:
Obrazek

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości