Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT5444 - generator DDS

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

AVT5444 - generator DDS

Postautor: gRby » 15 sty 2015, o 00:29

Ten kit to w zasadzie tylko płytka + zaprogramowana atmega.
Potrzebuje małego DDS-a i choć mam już na koncie generatory na AD9850, ten skusił mnie bardzo małymi rozmiarami. Zamówiłem.
Trzy uwagi w odniesieniu do zestawu, a w zasadzie płytki (dla informacji całość w technologi smd)

- nadruk opisów wchodzi na większość pól lutowniczych, pomijam, że jest krzywy. Przy rastrze 0805 i "gęstych" układach jak sam AD9850 to duża niedogodność.
- nieprzewidziane są w płytce jakiekolwiek otwory montażowe. Po złożeniu układu, nie ma jak go zamocować. Może jest jakaś pasująca obudowa, ale brak o tym informacji.
- myślę, że przy relatywnie drogim układzie, sama płytka mogła by być nieco droższa, ale z pokryciem ENIG, a nie HASL - ja bym chętnie dopłacił.

Dla osób chcących zbudować ten DDS polecam zakup na allegro czy ebay chińskiego modułu generatora AD9850 i pozyskania z niego większości elementów. Sam AD9850 kosztuje prawie 200zł, a cały moduł <50


Ogólna uwaga do szeroko pojętych mikroprocesorowych zestawów AVT. Rozumiem prawa autorskie itd., ale byłoby świetnie gdyby publikowano kody źródłowe wsadów. Miało by to duży aspekt edukacyjny i pozwalało na doskonalenie czy modyfikacje. Czasem wręcz poprawę błędów. To tylko takie marzenie.

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: MatyAS » 16 sty 2015, o 12:46

Po złożeniu układu, nie ma jak go zamocować.
To akurat cecha wyróżniająca kity AVT. Sam miałem okazję się o tym kilkukrotnie przekonać - w większości kitów albo nie ma jak zamocować gotowej płytki, albo jest źle zaprojektowana albo niechlujnie. Przykład - Programator STK-200 nie wiem jakim cudem miałoby się toto zmieścić w obudowie wtyczki (jaka jest do niego proponowana) bez większych przeróbek tejże obudowy.
Obciążenie aktywne - jest zalecenie żeby przykręcić elementy do radiatora - co akurat jest zupełnie logiczne, niestety nie ma jak zamocować radiatora do płytki bez jej (płytki) przeróbek. Co prawda można niby wyprowadzić te dwa elementy na zewnątrz (na kablach) ale w takim razie po co zamieszczać je na płytce? Poza tym - jak już się uda dobrać pasujący radiator, wywiercić w płytce otwory do jego montażu i go przykręcić - okazuje się, że konstruktor zapomniał że radiator się grzeje - i w jego bezpośredniej bliskości przewidział montaż kondensatora elektrolitycznego... czyżby teoria spiskowa? ;)
Był też wzmacniacz (nie pamiętam teraz symbolu, ale dość dawna konstrukcja podobno "estradowa") - w artykule wzmianka o możliwości jego montażu w obudowie "rack" - 19" , Ba! - nawet zdjęcie to ilustrujące się znalazło... Szkoda tylko, że był to zupełnie inny wzmacniacz - a w każdym, razie zupełnie inna płytka drukowana; bo ta z kit'a w żaden sposób w typowej obudowie RACK się nie ma prawa zmieścić. Jest po prostu za duża... O użytych w tym wzmacniaczu nietypowych elementów (kupowany był wyłącznie laminat) nie wspominam - ostatecznie każdy składa z tego co ma, jednak uważam, że jeśli już jakaś firma porywa się na sprzedaż kitów powinna zadbać albo o rzetelną informację - na przykład o dedykowanej obudowie, albo sposobie montażu, albo o konieczności przeróbek (co samo w sobie już niezbyt dobrze świadczy o szacunku dla klienta - nie każdy ma możliwości wykonywanie skomplikowanych prac mechanicznych) Albo... zrezygnować z oferowania płytek jeśli egzemplarz urządzenie pozostał na etapie "stołu" i nigdy w konkretnej obudowie zamieszczony nie był.
Co do niechlujstwa - miałem okazję obejrzeć sobie wykonane płytki do "oscyloskopu cyfrowego"... Idea samego urządzonka godna pochwały. Jednak (poza niedociągnięciami czysto elektronicznymi - chociażby zasilanie...) płytki i w sumie cały "oscyloskop" zmontowany według instrukcji ... jest. I nic poza tym. Brak jakiejkolwiek obudowy (bo płytka ze switchami raczej nie może być do niej zaliczana) uniemożliwia korzystanie z tego urządzenia. A szkoda, bo naprawdę mogło być przydatnym miernikiem(wskaźnikiem?) serwisowym - zwłaszcza (ze względu na małe wymiary) "wyjazdowym".

Ogólnie można odnieść wrażenie, ze projekty co prawda przydatne i w większości wypadków działające ( bo zdarzały się i pomyłki w opisie elementów, czy w samym druku) to nigdy nie opuściły "deski kreślarskiej', lub nie były pod względem przydatności (wykonanie, obudowa, funkcjonalność) testowane.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: rafal.220 » 17 sty 2015, o 16:43

Ogólnie można odnieść wrażenie, ze projekty co prawda przydatne i w większości wypadków działające
W większości przypadków zapewne tak jest, dlatego przyznam koledze rację.
Projektując PCB należy przystosować wymiary pod konkretną obudowę (najlepiej standardowy, ogólnie dostępny egzemplarz), ze względu na estetykę wykonania.
Dostosowywanie obudowy do nietypowych wymiarów PCB często przypomina partyzantkę typu prototyp rozruchowy.

Tutaj prosty przykład powielacza napięcia dla żarówki 100W. Bardzo przydatny np. w piwnicy. (Żarówki pięknie na tym pracują, tj. większość przetwornic impulsowych niewielkiej mocy)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: MatyAS » 18 sty 2015, o 20:06

Napisałem "Wypadki" celowo, bo tylko przez "wypadek przy pracy" można tłumaczyć, że w KiT'cie AVT nie ma problemów z montażem - czy to elementów, czy w umieszczeniu płytki w jakiejś ogólnodostępnej obudowie. :D

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: matiz » 18 sty 2015, o 22:31

Jedno mam doświadczenie z kitem AVT, sprzed wielu lat (ponad 15), ale zapamiętałem. Zamówiłem sobie konwerter S/PDIF, a dostałem... zestaw do budowy miernika tranzystorów ;) Okazało się, że te zestawy mają taki sam numer! W wymianie korespondencji wyszło, że tego konwertera spdif w ogóle nie ma i nie będzie, a przyjąć z powrotem nie przyjmą, bo dostałem, co zamówiłem, a numer się zgadza ;), ale co do porządków panujących tam zdanie sobie wyrobiłem ;)

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: gRby » 19 sty 2015, o 14:35

Może ograniczmy się do tematyki AVT5444.

Jestem na etapie składania, a w zasadzie czekania na zamówione układy czyli ADG719 oraz MCP4651.
Nie chcę już dobijać AVT, ale jeszcze jedna uwaga. Dostępność elementów. Jeśli AVT decyduje się na tworzenie kit-u i/lub płytki do projektu to warto, aby były zarazem dostępne elementy do budowy danego zestawu. Oba wymienione układy NIE ² są łatwe do nabycia. Może nie są jakieś bardzo egzotyczne, ale dostępne jedynie na zamówienie.

² Update 22/01.15
Dodałem kluczowe słowo, które jakoś mi umknęło gdy pisałem ten post :-)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2015, o 18:01 przez gRby, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: MatyAS » 23 sty 2015, o 10:49

Nie chcę już dobijać AVT
A w zasadzie - czemu?
Jeśli kupujesz jakiś produkt w sklepie dostajesz gwarancję. Obejmuje ona to, że kupiony przedmiot jest i będzie sprawny przez czas jej trwania, oraz, że przedmiot zakupiony jest kompletny, sprawny i działa jak powinien.Jeżeli coś się nie zgadza z powyższymi wymaganiami - masz pełne prawo do reklamacji lub zwrotu pieniędzy za zakupiony towar.
Kupując ciasto w proszku - Producent na opakowaniu podaje sposób przyrządzania, i te składniki które należy dodać, aby otrzymać smaczny wypiek. Ogólnodostępne składniki... Gdybyś zamiast ciasta otrzymał po upieczeniu (ściśle według dostarczonej wraz z nim ) zakalec śmierdzący zdechłym kotem - chyba byś się nie zastanawiał co należy zrobić?
Owszem cena takiego ciasta jest na tyle niska, że sam proces reklamacji bywa nieopłacalny, i wielu tak doświadczonych klientów "olewa" reklamację. Ale czy po raz drugi skusi się na zakup ciasta, czy innego wyrobu tej firmy?
Masz więc wybór - reklamuj, domagaj się swoich praw, albo ... szukaj innej firmy - bardziej rzetelnej i poważnej.

robertw
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 26 sty 2015, o 11:26

- nadruk opisów wchodzi na większość pól lutowniczych, pomijam, że jest krzywy. Przy rastrze 0805 i "gęstych" układach jak...
Które opisy? Ja widzę jedynie obrysy LCD, które rzeczywiście wchodzą na kilka padów...ale nie "większość".
Obrazek
Dla osób chcących zbudować ten DDS polecam zakup na allegro czy ebay chińskiego modułu generatora AD9850 i pozyskania z niego większości elementów. Sam AD9850 kosztuje prawie 200zł, a cały moduł <50
Także polecam. Można kupić nawet taniej. Ja kupiłem taki moduł na portalu aukcyjnym za 20zł. Pozdrawiam...RW

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: gRby » 26 sty 2015, o 21:15

Odpowiedź od autora. Bardzo miło!

Niestety Panie Robercie, projekt to jedno, a wykonanie to drugie. Opisy niemal na całej płytce wchodzą na pola lutownicze.
Zdjęcia marne, robione na szybko telefonem, ale widać istotę problemu. Na większości pól 0805, przynajmniej częściowo, opis jest na polach. Na padach pod Amega cała linia, kilka padów AD9850 kompletnie pokryte farbą. O switchach nie wspominam - całe pola to farba opisu. W tym wypadku myślę, że to błąd projektowy. Dla elementów przewlekanych opis jest normalnie po drugiej stronie. Po prostym "odbiciu" na stronę bottom wszystko ląduje na polach lutowniczych. Reszta to zwykła niechlujność przy pasowaniu sita, albo przeskalowanie przy naświetlaniu, bo opisy ewidentnie są za "chude".

Niestety ta farba łatwa do usunięcia nie jest. Wszystko trzeba żmudnie zeskrobywać skalpelkiem. Inaczej lutowanie jest masakra. Do smd stosuję w zasadzie reflow, który w tym wypadku kompletnie odpada.
Załączniki
DSC_0792 (Small).JPG
DSC_0789 (Small).JPG
DSC_0791 (Small).JPG
DSC_0790 (Small).JPG
DSC_0793 (Small).JPG

robertw
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 27 sty 2015, o 08:29

Witam,
Jeśli chodzi o wykonanie to nie mam na to wpływu. W zależności od firmy, różnie z tym bywa. Czasami zdarza się, iż firma do opisów zalicza oprócz warstwy lPlace/bPlace także warstwę tDocu/bDocu...i potem takie "kwiatki" wychodzą. Obrysy LCD to "moja wina". Wykonanie i jego dokładność...to już inna "bajka". Pozdrawiam...RW

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: gRby » 27 sty 2015, o 13:44

A proszę mi powiedzieć czy planował Pan jakąś obudowę? Może jest jakieś "dedykowane" pudełko. Jak pisałem w uwagach, brak jest otworów montażowych i w zasadzie nie da się ich zrobić.

robertw
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 27 sty 2015, o 14:28

Mam w domu jakąś obudowę, do której planowałem zamontować urządzenie wklejając na silikon na gorąco, choć tak naprawdę można by wykorzystać do tego celu otwory montażowe lcd. Sprawdzę jaka to obudowa i dam znać...RW

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: gRby » 28 sty 2015, o 01:49

No właśnie, "jakąś" obudowę to też znajdę. :D Szkoda, że jako generator, "który może być obsługiwany w nieoptymalnych warunkach rzeczywistych" nie ma dedykowanej obudowy. A montaż na silikon budzi we mnie lekką odrazę. Mało eleganckie.Tak z gołą płytką słabo wypada "nieoptymalnych warunkach" - wiadomo bardzo łatwo o uszkodzenie mechaniczne czy elektryczne. Fajnie by było też mieć na płytce regulator napięcia.

No nic dość, narzekań. Generalnie projekt bardzo fajny. Bardzo dobry opis. Gratuluję !

Układ prawie zmontowany. Jutro odbieram ADG719 i MCP4651, no próba odpalenia. Zamieszę fotki i oscylogramy. Mam już generator na AD9850 i niestety cudów się nie spodziewam. Mam w planach zakup AWG, ale to nie są tanie sprawy i na razie to musi wystarczyć.

Update 28.01.15
Już chciałem przestać narzekać :D

Zauważyłem niezłego "babola" z wartościami rezystorów, wziętych bezpośrednio z noty aplikacyjnej:
R5: 1.9 kΩ /1%
R6: 25 Ω
R8: 50 Ω
R12: 40 kΩ /1%

Z jakiego typoszeregu te rezystory i skąd je wytrzasnąć? Zamiast 50Ω, który w zasadzie nie występuje powinny być równolegle 2x100 Ω itd. Rezystor R6 można spokojnie zastąpić 100 Ω

robertw
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 28 sty 2015, o 21:24

Szereg E96 wartości o tolerancji 1% ale spokojnie można zastosować wartości zbliżone. R

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: gRby » 28 sty 2015, o 23:41

Tak też zrobiłem. Takie wartości nie występują w szeregu E96 i raczej w żadnym.

Uruchomiłem, ale mam problem. Pojawia się "ekran powitalny" i tyle. Nie reaguje na przyciski i impulsator.
Jakiś pomysł?

robertw
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 29 sty 2015, o 08:57

Problem z magistralą I2C - źle wlutowany (uszkodzony) MCP4651 lub rezystory podciągające...RW

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: gRby » 29 sty 2015, o 18:17

Rezystory pociągające są ok. MCP4651 wlutowany poprawnie. Jest nowy, więc nie sądzę aby padł przy lutowaniu...
Coś jeszcze mogę sprawdzić?

robertw
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 24 lis 2008, o 08:06
Lokalizacja: Mińsk/Wa-wa

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: robertw » 29 sty 2015, o 19:38

Mogę jedynie wysłać jakiś program testowy by ułatwić znalezienie problemu...RW

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: gRby » 29 sty 2015, o 19:41

Będę wdzięczny.
Swoją drogą jeśli nawet padnięty jest potencjometr to czemu zatrzymuje się na ekranie startowym?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: AVT5444 - generator DDS

Postautor: ACeK » 29 sty 2015, o 19:56

Obrazek Jesli to mozliwe czy mozna dostac soft (hex) na m328p z zegarem 16Mhz pls Obrazek

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości