Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Układ oparty o kit AVT 5196

Bośnia
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 5 maja 2012, o 15:31

Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: Bośnia » 5 maja 2012, o 18:41

Witam
złożyłem wykrywacz w oparciu o kit AVT5196 wlutowałem najpierw poszczególne elementy przetwornicy, podłączyłem zasilanie i wziąłem sie za sprawdzanie napiec.
na 4 pinie LF357 U wynosi 4,8V natomiast na 7 0,7V.
W uA sytuacja taka sama :/
Nie wiem co może być nie tak.
Licze na pomoc
Chciałbym sie jeszcze przywitać, bo jestem nowy :-]
Pozdrawiam
Tymek

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: Tomasz Gumny » 5 maja 2012, o 22:03

Dobrym zwyczajem jest wstawianie odnośników do opisywanych zestawów, np. AVT-5196.
Pokaż czytelne zdjęcie tego co zmontowałeś. Napięcia podawaj względem masy.
Na 7 nóżce LF357 powinno być ok. +5V a na nóżce 4 ok. -5V. Ile tam jest?
Podłącz przez kondensator (100n..1µF) jakiś głośniczek między 3-IC5(555) i masę, powinieneś usłyszeć ton ~3.5kHz.

Bośnia
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 5 maja 2012, o 15:31

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: Bośnia » 12 maja 2012, o 15:44

Witam
Przepraszam, ale nie miałem przes dłuższy czas dostępu do internetu.
na 7 pnie LF napięcie wynos 12V natomiast na 4 pinie 7,5V
Dodaje zdjęcia
http://imageshack.us/gal.php?id=q5enks_ ... eb1qHQ3OCT

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: Tomasz Gumny » 12 maja 2012, o 17:19

Względem czego mierzysz te napięcia?

Bośnia
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 5 maja 2012, o 15:31

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: Bośnia » 12 maja 2012, o 19:09

Masy

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: Tomasz Gumny » 12 maja 2012, o 21:37

7 pin LF357 jest zasilany z wyjścia 7805, zatem powinno być tam +5V.
wlutowałem najpierw poszczególne elementy przetwornicy, podłączyłem zasilanie i wziąłem sie za sprawdzanie napiec
Na zdjęciu widać niemal kompletnie zmontowaną płytkę.

Bośnia
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 5 maja 2012, o 15:31

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: Bośnia » 12 maja 2012, o 22:21

W między czasie wlutowałem reszte elementów.

Bośnia
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 5 maja 2012, o 15:31

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: Bośnia » 20 maja 2012, o 10:36

Czyli już nic nie da sie zrobić?

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: Tomasz Gumny » 20 maja 2012, o 11:05

Przede wszystkim wypadałoby się na coś zdecydować, bo na razie:
na 4 pinie LF357 U wynosi 4,8V natomiast na 7 0,7V.
na 7 pnie LF napięcie wynos 12V natomiast na 4 pinie 7,5V
Zacznij od tego, żeby miernik włączony między "środkowe" i "prawe" wyprowadzenie 7805 wskazał 5V.

subo
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 16 lut 2013, o 14:45

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: subo » 16 lut 2013, o 14:49

Mam podobny problem, z tą różnicą, że na jednej i na drógiej nóżce miernik podaje wynik 0,7V. Może to wpłyt elementów, które w opakowaniu dostałem trochę inne niż w zestawieniu, np. kondensator C22, który wg schematu powinien mieć 22uF/16V a w zestawie dostarczono 22uF ale dla 25V.... Jak bardzo ma to związek z pomiarami napięć na poszczególnych nóżkach?

...a na 785 pokazuje mi 0,17V

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: pajaczek » 16 lut 2013, o 15:10

Może to wpłyt elementów, które w opakowaniu dostałem trochę inne niż w zestawieniu, np. kondensator C22, który wg schematu powinien mieć 22uF/16V a w zestawie dostarczono 22uF ale dla 25V...
Jak najbardziej prawidłowo... gorzej by mogło być, gdyby było odwrotnie ;) Kondek na wyższe napięcie = ok.

Czy aby czegoś nie wlutowałeś odwrotnie? 0,7V to typowy spadek na "diodzie". Może jakieś zwarcie?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: rafal.220 » 16 lut 2013, o 15:32

Mam podobny problem
Zamieść schemat układu. (w końcu od czegoś trzeba zacząć.)

Generalnie zasada jest taka by podawać jak największą ilość pomocnych informacji w których schemat jest jakimś źródłem odniesienia.
Zamieść ten schemat, na którym bazuje Twój układ.. :)

subo
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 16 lut 2013, o 14:45

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: subo » 16 lut 2013, o 21:44

To dokładnie ten sam kit : AVT-5196 - poniżej link do zdjęcia z moim układem. Stanąłem w miejscu, bo nie chcę później wylutowywać wszystkiego by coś zmienić.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4a301.html

Dodatkowo wmontowałem układ dostarczony przez AVT: 78L09 (stabilizator 9V), choć wg zestawienia powinien być 79L05 (stabilizator 5V) - przyznam szczerze nie sprawdziłem tego wcześniej.

Co do zwarcia...
użyłem innego tranzystora nie zwracając uwagę na położenie nóżek, własnie sprawdzam inne (właściwe) położenie. w modelu 78L09 nóżki są spolaryzowane O-G-I, zaś w 79L05 - G-I-O....

...hmmm...czyżby moje niedopatrzenie? Sprawdzę i dam znać.

Dodano po dłuższym namyśle (i pomiarach):

No i dalej nie wiem...

Po zmianie podłączenia nóżek napięcie pulsowało, od zera od mniej więcej 3,8V (na zasilaniu), zaś na wyprowadzeniach układów IC1 i IC3 (nózki 4 i 7) pulsowało do 1,7V na 4 nózce i na 7 stało równe 0V. Po kilku pomiarach układ 78L09 padł. Po prostu spalił się. Ktoś ma jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: pajaczek » 16 lut 2013, o 23:37

Po pierwsze 78L09 to nie żaden tranzystor... to stabilizator liniowy.

Po drugie, czy dobrze rozumiem... Ty używasz sobie 78L09 i 79L05 ot tak... zamiennie?

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: magikjl » 17 lut 2013, o 07:17

jeśli pulsowało i spalił się stabilizator, to jak nic poleciał do śmieci LF357. Prawdopodobnie załatwiłeś go wcześniej, kiedy miałeś źle polutowane elementy zasilacza. Jak będziesz sprawdzał zasianie, to rób to zanim włożysz resztę scalaków - to jest dobra praktyka do uruchamiania wszystkich układów elektronicznych. Najpierw sprawdź zasilania, czy wszystkie wartości napięć są właściwe i we właściwych miejscach, potem uruchamiaj następne elementy układu

subo
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 16 lut 2013, o 14:45

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: subo » 17 lut 2013, o 11:56

@pajaczek: tak, zamiennie. Wiem, że dałem ciała, zaufałem dostawcy, nie sprawdziłem elementów :/

@magikjl: no własnie na zasilaniu stanęło, bo się zakręciłem z tymi stabilizatorami. LF357 nie padło, bo robiłem wg instrukcji - najpierw podstawowe elementy zasilania, dopiero po sprawdzeniu wartości napięć wlutowałbym resztę.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: rafal.220 » 17 lut 2013, o 14:17

@pajaczek: tak, zamiennie. Wiem, że dałem ciała, zaufałem dostawcy, nie sprawdziłem elementów

@magikjl: no własnie na zasilaniu stanęło, bo się zakręciłem z tymi stabilizatorami. LF357 nie padło, bo robiłem wg instrukcji - najpierw podstawowe elementy zasilania, dopiero po sprawdzeniu wartości napięć wlutowałbym resztę.
Spokojnie nie tak nerwowo, bo nic z tego nie wyjdzie...
Na początku zmontuj prawidłowo układ. (jeśli nie będzie większych rezultatów, to sprawdź napięcia zasilające na wszystkich scalakach, oraz daj znać :) )

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: pajaczek » 17 lut 2013, o 14:27

A ja powiem... nie montuj układu (w całości) tylko właśnie wg. instrukcji i zaleceń magikjl najpierw zasilanie. Co jak piszesz zresztą robiłeś.
Stabilizatory to nie jest kosztowna rzecz, nie wiem ile masz do jakiegoś sklepu elektronicznego, ale powinieneś je dostać w najbliższym. W układzie jest zarówno stabilizator napięcia dodatniego [78Lxx] jak i ujemnego [79Lxx] więc uważaj co gdzie wlutowujesz. Wymień... posprawdzaj napięcia i działaj dalej.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: rafal.220 » 17 lut 2013, o 14:42

W skład tego układu wchodzi jeszcze przetwornica napięcia na NE555 (powielacz napięcia)
Warto to zmontować, bo w przeciwnym razie wyjdą bzdury przy pomiarze napięcia... :D

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Układ oparty o kit AVT 5196

Postautor: pajaczek » 17 lut 2013, o 16:55

Nie chce mi się czytać artykułu, ale nie sądzisz, że jeżeli ktoś sugeruje w opisie istnienie instrukcji montażu, to jest w niej przewidziana odpowiednia kolejność (w tym przetwornicy)?

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: worldcup1 i 4 gości