Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

kit avt1495

pawelpram
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 19 kwie 2012, o 20:13

kit avt1495

Postautor: pawelpram » 19 kwie 2012, o 20:43

w jaki sposób, mogę podłączyć listwę diodową zasilaną z 12v w w/w kicie?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, o 08:25 przez pawelpram, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: kit avt1495

Postautor: pajaczek » 20 kwie 2012, o 00:23

Co to jest lista "diosowa" ;)

I do czego chcesz to podłączać?? bo nie bardzo rozumiem.

pawelpram
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 19 kwie 2012, o 20:13

Re: kit avt1495

Postautor: pawelpram » 20 kwie 2012, o 08:34

literówka się wkradła...

kit steruje poprzez katody, po jednej diodzie świecącej - zasilając je napięciem wejściowym 0d 4,5 do 5v.
Potrzebuję w miejsce diód świecących, podłączyć tasiemkę diodową(dokładnie jeden 5cm kawalek - zawierający 3 diody smd, pobierający prąd ok 70mA), zasilaną z 12v.

Zanim napisałem posta, próbowałem zastąpić diodę świecącą poniższymi zestawami:
w jej miejsce umieściłem po kolei rezystor 3,3k(ograniczenie prądu), sygnał wchodzi na bazę tranzystora pnp bc308, do emitera podłączyłem plus zasilania +12v(ponieważ tasiemki wymagają 12v), z kolektora poprzez tasiemkę(plus do kolektora, a minus do masy). Układ zasilałem z 12v zasilacza stabilizowanego poprzez prostu stabilizator 5v zbudowany na 2 kondensatorach elektrolitycznych i 7805).

w efekcie wszystkie diody pracowały poprawnie a "wymieniona" dioda świeciła cały czas.

Może źle dobrałem parametry elementów, a może błąd w łączeniu(takie propozycje najczęściej dostępne są w sieci).

Dlatego właśnie napisałem posta, bo już nie wiem co źle robię.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: kit avt1495

Postautor: Tomasz Gumny » 20 kwie 2012, o 10:02

Jeśli oczekujesz pomocy, przydałby się:
:arrow: schemat jak to podłączyłeś (wystarczy szkic);
:arrow: odnośnik do artykułu AVT-1495.
Jeśli dobrze zrozumiałem opis słowno-muzyczny, to zabrakło rezystora między bazą i emiterem BC308 - proponuję Rbe = 220..240Ω, wówczas:
:arrow: w stanie wysokim Ube = 240Ω * (12V - 0.7V - 5V) / 3.3k = 0.46V (<0.7V);
:arrow: w stanie niskim Ube = 240Ω * (12V - 0.7V - 0V) / 3.3k = 0.82V (>0.7V).
Prąd bazy wyniesie Ib = (12V - 0.7V) / 3.3k - 0.7V / 240Ω = 0.51mA
BC308 ma hFE > 120, zatem przy prądzie kolektora 70mA tranzystor ma szanse wyjść z nasycenia i się grzać. Proponuję zmienić 3.3k na 1k i samodzielnie przeliczyć rezystor Rbe. :)

pawelpram
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 19 kwie 2012, o 20:13

Re: kit avt1495

Postautor: pawelpram » 22 kwie 2012, o 00:35

schemat, odręczny w paincie, stan początkowy
Obrazek

Dziękuję Tomek za szybką odpowiedź. Napiszę CI, że mnie zagiąłeś...aż tak bardzo to nie znam się na elektronice...

Po Twojej sugestii wiem, że powinienem wstawić rezystor pomiędzy Emiter tranzystora, a jego Bazę,

Co zatem zrobiłem:
-zmieniłem taśme diodową, na inną pobierającą 43mA na 3 diodach sms 5050(wiem, ze to może niekonsekwencja i zamieszanie, ale to dla Syna, który zmienił decyzję co do ledów).
-zmieniłem rezystor wpięty pomiędzy bazę a wyjście z oryginalnej płytki kitu z 3k3 na 1k
-wstawiłem pomiędzy bazę a emiter rezystor 72 ohmy.

schemat po zmianach zaproponowanych przez Ciebie:
Obrazek
Efekt:
taśma ledów miga zgodnie z programem, ale...
-prąd przepływający przez taśme jest mniejszy...- co skutkuje słabszym świeceniem ledów
-ledy nie są do końca wygaszane. musi istnieć jakieś niewielkie napięcie, które powoduje świecenie punktów w ledach(ledy są koloru białego)

Obrazek

masz pomysł co dalej?

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: kit avt1495

Postautor: Tomasz Gumny » 22 kwie 2012, o 01:52

Odłącz rezystor 1k od AVT1495 i podłącz do masy/+5V. Jeśli taśma LED nadal będzie świecić słabo (masa) i słabiej (+5V), to sprawdź napięcie na kolektorze BC308 - powinno zmieniać się od 0 do 12V. Jeśli tak nie jest, to sprawdź typ tranzystora i jego podłączenie.
W sumie dobrym rozwiązaniem byłoby włączenie diody Zenera 7.5V (lub nieco więcej) szeregowo z rezystorem 1k. W takim wypadku wartość rezystora Rbe (72Ω) nie będzie taka krytyczna i może wynosić np. 1k.

Dodane:
Obrazki umieszczaj na serwerze forum jako załączniki, bo z obcych serwerów są po pewnym czasie usuwane i wątek nadaje się tylko do utylizacji.
Uzupełnij schemat o sposób podłączenia zasilaczy. Czy +5V robisz z +12V?
Załączniki
LED1.png
LED1.png (4.55 KiB) Przejrzano 3529 razy

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości