Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Podstawka avt1462

javaman
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 19:43

Podstawka avt1462

Postautor: javaman » 3 kwie 2012, o 20:08

właśnie montuję podstawkę avt 1462. W związku z powyższym mam kilka lamerskich pytań. Być może ktoś z Was miał do czynienia z tym zestawem i zechce się podzielić wiedzą.

- mam do zamontowania 2 diody led. Na schemacie nie ma zaznaczonych biegunów, na płytce również nie. Jedyne co odróżnia dwa otworki do których montuje się diodę, to to że jeden ma wokół kwadratową obwódkę a drugi okrągłą. Wiadomo - dioda to element biegunowy i nie chcę spartolić całości odwrotnie podłączając diodę. Który to + ?

- w zestawie są takie malutkie płaskie elementy. . W życiu takich nie montowałem. W jaki sposób się to montuje? Trzeba do tego jakichś specjalnych narzędzi czy penseta wystarczy?

- W schemacie zaznaczony jest kondensator który w specyfikacji oznaczony jest jako C1 i ma mieć 22uF /16V. Taki sam powinien być C4. Tak więc powinienem mieć przynajmniej takie same dwa (duże) kondensatory, jednak jeden mam taki jak trzeba a drugi to 100uF/25V. To jakiś błąd? Ktoś coś źle wrzucił do zestawu czy o co chodzi?

lipczyk
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 24 lut 2012, o 19:44

Re: Podstawka avt1462

Postautor: lipczyk » 3 kwie 2012, o 20:26

Dioda - katodą do procka anodą do +5v albo katodą do masy, a anodą do procka (raczej 1. ale to zależy od układu)(i gdzieś pomiędzy rezystor).
Mówisz o elementach SMD. Ja przyklejam do płytki kalafonią rozpuszczoną w spirytusie i lutuję. Pęseta też się przydaje.
Co do kondensatora to nie wiem.

javaman
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 19:43

Re: Podstawka avt1462

Postautor: javaman » 3 kwie 2012, o 20:30

Dioda - katodą do procka anodą do +5v albo katodą do masy, a anodą do procka (raczej 1. ale to zależy od układu)(i gdzieś pomiędzy rezystor).
to znaczy patrząc po przepływie czy wzgędem położenia?
Mówisz o elementach SMD. Ja przyklejam do płytki kalafonią rozpuszczoną w spirytusie i lutuję. Pęseta też się przydaje.
Co do kondensatora to nie wiem.
PS.
I jest jeszcze element Q1 z wartoścą 8MHz. To spodziewam się jest cewka , czy tak?

lipczyk
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 24 lut 2012, o 19:44

Re: Podstawka avt1462

Postautor: lipczyk » 3 kwie 2012, o 20:33

Mała podłużna puszka? To kwarc.

Awatar użytkownika
Grzegorz Becker
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 10 cze 2011, o 08:15

Re: Podstawka avt1462

Postautor: Grzegorz Becker » 3 kwie 2012, o 20:42

Witam
Q1 - 8MHz to kwarc , co do diod LED to dłuższa noga diody to Anoda (+), krótsza Katoda(-), krótszą montujemy do "kwadratowego otworu". Co do elementów SMD polecam użycie pęsety. Wszystko w miarę wyraźnie widać na zdjęciu w instrukcji: http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1462.pdf

javaman
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 19:43

Re: Podstawka avt1462

Postautor: javaman » 3 kwie 2012, o 20:52

Witam
Q1 - 8MHz to kwarc , co do diod LED to dłuższa noga diody to Anoda (+), krótsza Katoda(-), krótszą montujemy do "kwadratowego otworu". Co do elementów SMD polecam użycie pęsety. Wszystko w miarę wyraźnie widać na zdjęciu w instrukcji: http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1462.pdf
Super! Dziękuję. Gryzłem się właśnie z tymi rezystorami który gdzie ale już widzę :)

javaman
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 19:43

Re: Podstawka avt1462

Postautor: javaman » 3 kwie 2012, o 21:14

Czy ten kwarc jest elementem biegunowym?

lipczyk
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 24 lut 2012, o 19:44

Re: Podstawka avt1462

Postautor: lipczyk » 3 kwie 2012, o 21:16

Nie.

javaman
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 19:43

Re: Podstawka avt1462

Postautor: javaman » 3 kwie 2012, o 21:29

Ok, zmontowałem. Kontrolka zasilania się pali. Teraz w jaki sposób włożyć tutaj mikroprocesor attiny2313 , oraz jak tutaj podpiąć programator avt prog2???

lipczyk
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 24 lut 2012, o 19:44

Re: Podstawka avt1462

Postautor: lipczyk » 3 kwie 2012, o 21:51

Kwadracik na schemacie oznacza nóżkę nr 1. Procek ma pół okrągłe wcięcie, przy nóżce 1 i 20.
Tu masz opisane piny programatora:
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVTPPROG2.pdf
A tu piny ISP2:
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1462.pdf
Łączysz je i już (Jeśli kabelki nie będą się krzyżować i nie zostaną wolne piny to się nie pomyliłem).

lipczyk
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 24 lut 2012, o 19:44

Re: Podstawka avt1462

Postautor: lipczyk » 3 kwie 2012, o 22:02

Nie jestem pewien, czy piny MISO,MOSI łączy się na wprost czy na krzyż.

javaman
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 19:43

Re: Podstawka avt1462

Postautor: javaman » 3 kwie 2012, o 22:08

Nie jestem pewien, czy piny MISO,MOSI łączy się na wprost czy na krzyż.
generalnie to ta podstawka i programator są ponoć kompatybilne. Zasadniczo zależy mi na tym by siię dowiedzieć jak podłączyć tasiemkę z programatora do podstawki i jak mam w tą podstawkę wsadzić mikroprocesor :)

Lecę ten kurs "mirkroprocesorowa ośla łączka" więc dla mnie to pierwsze zetknięcie z tematem :oops:

lipczyk
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 24 lut 2012, o 19:44

Re: Podstawka avt1462

Postautor: lipczyk » 3 kwie 2012, o 22:25

Wpisz w googla "attiny2313 datasheet" i ściągnij specyfikacje procka.
Na podstawce (to duże zielone/niebieskie) powinno być na brzegu wcięcie identyczne jak na scalaku. To wcięcie również będzie zaznaczone w specyfikacji.
Programator który posiadasz jest na 100% kompatybilny z układem i na 90% przy łączeniu żaden kabelek się nie skrzyżuje. Na rysunkach masz opisane piny. Łączysz GND z GND, VCC z VCC... Wydaje mi się, że MOSI łączysz z MISO, (nadajnik z odbiornikiem interfejsu ISP) ale zawsze mam dylemat co autor miał na myśli oznaczając piny.

lipczyk
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 24 lut 2012, o 19:44

Re: Podstawka avt1462

Postautor: lipczyk » 3 kwie 2012, o 22:37

Sorki, że mieszam, ale nie stosowałem nigdy podstawek uniwersalnych.
W specyfikacji procka masz oznaczone GND i VCC, i tym trzeba się kierować podłączając scalaka.
Poza tym obok jest opisane gdzie jaki procek wsadzić. Ciebie interesuje DIL20 i chyba wszystko się zgadza.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Podstawka avt1462

Postautor: Tomasz Gumny » 4 kwie 2012, o 00:13

Wydaje mi się, że MOSI łączysz z MISO
Nie kombinujcie - MISO procesora łączy się z MISO programatora. To samo dotyczy MOSI.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości