Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterownik Akwarium AVT 980

misiek1811
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 22 sty 2012, o 18:40

Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: misiek1811 » 28 sty 2012, o 11:00

Witam
Złożyłem ten sterownik ale mam problem z pilotem, pilot wogole nie dziala nie wiem czy nie podłączylem odwrotnie diody IR, jak zle podłączyłem diodę IR to mogła sie spalic?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: Tomasz Gumny » 28 sty 2012, o 15:06

Link do schematu?

misiek1811
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 22 sty 2012, o 18:40

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: misiek1811 » 28 sty 2012, o 15:27


Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: Tomasz Gumny » 28 sty 2012, o 15:44

Dopuszczalne napięcie wsteczne diody L-934F3BT wynosi 5V, więc raczej nie powinna ulec uszkodzeniu przy odwrotnym podłączeniu. Sprawdź np. kamerą w komórce czy LED świeci po naciśnięciu jakiegoś klawisza.

misiek1811
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 22 sty 2012, o 18:40

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: misiek1811 » 28 sty 2012, o 16:02

niestety nie swieci

misiek1811
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 22 sty 2012, o 18:40

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: misiek1811 » 28 sty 2012, o 16:32

obejrzałem jeszcze raz całą płytkę i bylo male zwarcie juz poprawiłem i wszystko dziala :) dzięki i Pozdrawiam

misiek1811
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 22 sty 2012, o 18:40

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: misiek1811 » 11 lut 2012, o 17:36

Witam
Mam takie pytanko czy ten sterownik mozna zasilić zasilaczem 12V 4A ? bo teraz podłączyłem 9V 800mA i zdarza sie ze sterownik sie restartuje a w instrukcji jest zeby zasilić 7 do 9 V 1500mA.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: ACeK » 11 lut 2012, o 19:22

Obrazek Tak :idea: mozesz tez dac kilka diod prostowniczych w szereg (na kazdej bedziesz mial spadek 0.7V) Obrazek

BTW To ze sie resetuje :no: koniecznie musi byc wina zasilacza.

misiek1811
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 22 sty 2012, o 18:40

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: misiek1811 » 11 lut 2012, o 21:20

tak sie dzieje gdy wylaczam pompke lub włączam ale nie za kazdym razem.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: Tomasz Gumny » 12 lut 2012, o 10:51

Jeśli masz program do tego sterownika, to sprawdź źródło resetu w rejestrze MCUCSR. Przy podtrzymaniu bateryjnym zasilania przypadkowy PORF jest mało prawdopodobny, raczej stawiałbym na EXTRF od wiszącego w powietrzu pinu RESET.

misiek1811
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 22 sty 2012, o 18:40

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: misiek1811 » 12 lut 2012, o 11:42

Niestety Autor projektu nie odpisał mi jeszcze na prośbę o program do sterownika.

misiek1811
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 22 sty 2012, o 18:40

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: misiek1811 » 13 lut 2012, o 21:12

a jeszcze chcialem zapytac czy byla by mozliwosc dodania pomiaru pH ?

Wojciech321
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2014, o 23:33

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: Wojciech321 » 21 lut 2014, o 23:39

Mam ten sam problem ze sterownikiem wiesza (resetuje) po podłączeniu dowolnej rzeczy ?:( W serwisie AVT już był 4 razy za każdy razem twierdzą że już jest dobrze ale nie jest tu jest krótki filmik z nie działania sterownika po 4 naprawach AVT :
https://www.youtube.com/watch?v=DQlPgYaDax0
Czy ktoś ma rozwiązanie tego problemu ? Albo komuś to działa ?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: rafal.220 » 21 lut 2014, o 23:58

Znam ten ból. ATemega już tak mają. One są strasznie wrażliwe na przepięcia elektrostatyczne.

Na początek spróbuj dać oddzielne przekaźniki sterowane np. 12V (Postaraj się aby w tym kicie AVT nie istniało napięcie wyższe niż 12V. )

Inną alternatywą jest ekranowanie, ale ono akurat przynosi mierne skutki. (ilość zdarzeń zmniejszyła mi się jedynie o połowę.)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: pajaczek » 22 lut 2014, o 11:58

Elektrostatyczne to tutaj raczej nie wpływa na ten problem ;) (już pomijając fakt czy sformułowanie "przepięcia elektrostatycznego" jest poprawne, hmm...).

A co do wrażliwości ATMegi to owszem, są wrażliwe, ale bez przesady. Używałem ATMeg (właściwie to mi pozostało jedynie pisanie softu) na układ z ATMegą sterujący stycznikami na kilkadziesiąt kVA, można sobie wyobrazić jakie pola były w sąsiedztwie. Wiele zależy od projektu i jego wykonania.

Ekranowanie i odsprzęganie, to podstawa... do tego w miarę możliwości izolacja galwaniczna (czy to optoizolacja czy przekaźniki).

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: rafal.220 » 22 lut 2014, o 14:56

Elektrostatyczne to tutaj raczej nie wpływa na ten problem (już pomijając fakt czy sformułowanie "przepięcia elektrostatycznego" jest poprawne, hmm...).
Ok. no to podpowiem.
Przepięcia elektryczne wiążą się z wyładowaniem elektrycznym (łuk elektryczny), natomiast przepięcia elektrostatyczne w określonym środowisku pracy wiążą się z tzw. ulotami elektrycznymi, które mogą być potęgowane między innymi po przez zmianę pojemności układu. (w bieżącym przypadku jest to akcja przekaźnika)

To co napisał <Wojciech321> to jest prawda. Miałem dokładnie tak samo, czego przykładem jest to urządzenie:
viewtopic.php?f=23&t=22781
I wierz mi że nie rozchodzi tu się o kilowaty obciążające stycznik czy też przekaźnik, bo nie fala elektromagnetyczna robi tu bałagan, a jedynie przepięcia elektrostatyczne. U mnie problem występował dosłownie na jałowo. (bez żadnego obciążenia gniazd sieciowych)
W mim projekcie moduł jest połączony po przez przewody. Wystarczyło go wyjąć ze środka (dosłownie 10cm dalej od przekaźników) i wszystko działało prawidłowo. To co powoduje zawieszki oraz błędy procka, nie roznosi się drogą przewodową, ani radiową, po prostu występuje w niewielkim promieniu od centrum, co wskazuje na elektrostatykę pojemnościową.

Wygląda na to, że w tym kicie występuje podobny problem, o czym świadczy to zdanie użytkownika:
Mam ten sam problem ze sterownikiem wiesza (resetuje) po podłączeniu dowolnej rzeczy ?

Awatar użytkownika
procesorowiec
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 10 cze 2011, o 11:15

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: procesorowiec » 11 mar 2014, o 12:45

Takie małe spostrzeżenie - gdy jest jakiś problem z kitem to pojawia się wyczerpująca wypowiedź na forum, zwykle z pretensjami i zarzutami do producenta kitu. Ale gdy przyczyna zostaje znaleziona i problem rozwiązany to często fakt ten pozostaje bez echa na forum. Kolejne osoby przeglądające taki wątek utwierdzają się w przekonaniu, że kit nie działa, AVT sprzedaje bubel.... Pozwolę sobie przytoczyć fragment korespondencji (prawdopodobnie to ten egzemplarz był tyyyyyyle razy w serwisie:) ) :

"Dzień Dobry
Piszę z przykrością żadne gasiki nie pomogły układ jak sie restratował, zawieszał robi to nadal bezwględu co się podłączy :( Jak zuwarzyłem prawdopodbnie nie ma żadnej filtracji zasilania na procesorze na nużkach 5,17,38 ? A to oznacza że układ od początku miał nie działać .Chyba że jako demo bez podłączenia żadnych urządeń po przekaźniki bo wtedy pięknie działa . Moje pytanie jest takie jak odeśle znowu do was to naprawicie tak jak powinno (czyli podłaczam np lampkę od oświetenia i działa od razu) czy mam rodzić sobie sam?

--
Pozdrowienia,
Wojciech..."


I kilka dni później:

"Dzień Dobry Sterownik zaczoł dziłać problem leżał w zasilaczu :) Dziękuje za pomoc :)

--
Pozdrowienia,
Wojciech..."


Prośba - piszmy o takich spostrzeżeniach, odkryciach i rozwiązaniach. Tak będzie fair w stosunku do AVT i do nas samych.

Awatar użytkownika
GB
-
-
Posty: 35
Rejestracja: 14 maja 2004, o 18:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sterownik Akwarium AVT 980

Postautor: GB » 14 maja 2014, o 15:28

Pozdrowienia
Uruchomiłem otrzymany sterownik AVT-980 po wymianie taśmy połączeniowej w serwisie "płytka - wyświetlacz". Sterownik zadziałał ale z pewnymi uciążliwymi objawami:
1. sterownik się resetuje w kółko przy podłączonych czujnikach temperatury; trzeba je odłączyć na chwilę ponownie podłączyć przy pracującym sterowniku.
Nie wiem czy to było założeniach ale gdybym miał je podłączone na sztywno to nie wykryłbym tego. W opisie techniczym tej informacji brak.
2. Sterownik pracuje niestabilnie: resetuje sie przy np. włączeniu z pilota OSW. NOCNEGO lub z klawiatury ale nie zawsze. Przy OSWIETLENIU też to się zdarza choć też nie zawsze.
3. Tyb automatyczny też działa tak trochę jakby niepewnie. Zostawiam w trybie automatycznym a potem okazuje się, że był wyłączony. Wystarczyło by autor programu na wyświetlaczu zaznaczył włączenie tego trybu np * lub #
Przy zakupie miałem nadzieję, że sterownik będzie działał przynajmniej tak jak w opisie technicznym tym bardziej, że urządzenie ma działać w pracy ciągłej!!
Mam podejrzenia, że powodem niestabilnej pracy może być zasilacz, tym bardziej, że radiator fabryczny był bardzo mizerny. Dopiero po założeniu znacznie większego (gimnatyka z tym byla) grzeje się w normie.
Jak widzę będę miał problemy w eksploatacji tej maszyny.
Prosiłbym o każdą informację dotyczącą tego kitu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodano 16 maj 2014
Z resetowaniem przy włączaniu OŚWIETLENIA NOCNEGO sobie poradziłem. Po prostu zmieniłem miejsce załączania; po stronie wtórnej.
Ale nic za darmo! Podłączyłem OSWIETLENIE docelowe i jest tak samo jak pierwotnie z OŚWIETLENIEM NOCNYM!
Widać z tego układ jest bardzo wrażliwy na generowane zakłócenia pochodzące ze styków przekaźników a tragedią jest obciążenie indukcyjne co ma miejsce w tym sterowniku: OŚWIETLENIE - indukcyjnem, POMPKA NAPOWIETRZAJACA - indukcyjne, OŚWIETLENIE NOCNE - zasilacz do LED-ów, tu sobie poradziłem włączając ledy od strony 12V=. GRZAŁKI - obciążenie rezystancyjne; powinno być lepiej; jeszcze nie sprawdzone.
Zastosuję na stykach przekaźnikow OBWODY GASIKOWE, szeregowe połączone 100 ohm rezystor i kondensator 100 nF.
Jeśli to nie pomoże to widać z tego, że AVT wypuściło niedopracowany bubel działający tylko w idealnych warunkach laboratoryjnych!!!

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości