Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kit AVT-509, problem z wejściami.

WojtekOstojski
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 8 sie 2010, o 20:17
Lokalizacja: Kostrzyn Wlkp.
Kontaktowanie:

Kit AVT-509, problem z wejściami.

Postautor: WojtekOstojski » 8 sie 2010, o 20:26

Witam wszystkich :)
Jest to mój pierwszy post, więc przepraszam za wszystkie popełnione błędy.

Karta złożona, działa. Odpaliła za pierwszym razem, bez problemów, co mnie bardzo ucieszyło... Jednak nie mam możliwości wyboru źródła sygnału [wejście analog, wejście cyfra (cinch/światłowód), wyjście cyfra (cinch/światłowód)]. Karta po prostu gra, zgrywa sygnał z wejścia analogowego, ale nie mam możliwości regulacji jego natężenia, przez co w wielu przypadkach mam straszny przester.

W załączniku pozwoliłem sobie dodać dwa zrzuty ekranu, które mogą rozjaśnić całą sytuację.

Serdecznie pozdrawiam i liczę na pomoc :)

@Edit: zapomniałem o najważniejszym - układ PCM2902E.
Załączniki
AVT-nagrywanie.JPG
AVT-odtwarzanie.JPG

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 8 sie 2010, o 22:42

Niestety, pozostaje tylko potencjometr na wejściu. Ten układ nie ma regulacji na wejściu. Dawno temu złożyłem ten kit i też szukałem tej regulacji w mikserze ale jej po prostu nie ma.

WojtekOstojski
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 8 sie 2010, o 20:17
Lokalizacja: Kostrzyn Wlkp.
Kontaktowanie:

Postautor: WojtekOstojski » 9 sie 2010, o 07:50

A na jakim układzie?
Mi się wydaje, że zrobiłem błąd stosując PCM2902E. A Ty jakiego miałeś?
W zapasie mam PCM2906B.

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 9 sie 2010, o 08:28

Ja mam wlutowany PCM2906 i jest to samo. Przed chwilą podłączyłem żeby się upewnić.

WojtekOstojski
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 8 sie 2010, o 20:17
Lokalizacja: Kostrzyn Wlkp.
Kontaktowanie:

Postautor: WojtekOstojski » 9 sie 2010, o 08:31

OK, dziękuję :-)
A działają Ci coaxiale/optyczne?
Ja nie mam jak sprawdzić... Niestety. Jak można sprawdzić [chociaż cincha] jakimś domowym sposobem? Czy da tu radę analogowe "dotykanie" wtyczki?

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 9 sie 2010, o 09:27

Analogowe dotykanie wtyczki nic nie da, trzeba mieć źródło sygnału SPDIF i wzmacniacz z wejściem SPDIF. Kiedyś miałem płytę główną która miała SPDIF i TOSLINK. Toslinka nie sprawdzałem bo nie miałem światłowodu, wejście SPDIF na chinchu koncentryku działało. Wyjścia nie miałem jak sprawdzić bo nie mam żadnego sprzętu z takim wejściem. Ale pewnie działa, nie ma powodu żeby miało nie działać.

WojtekOstojski
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 8 sie 2010, o 20:17
Lokalizacja: Kostrzyn Wlkp.
Kontaktowanie:

Postautor: WojtekOstojski » 9 sie 2010, o 09:37

Nie ukrywam, że lekko zmodyfikowałem kartę: zamiast zworek zrobiłem przełącznik.

Spróbuję się podpiąć do tunera satelitarnego - chyba cyfrę miał -> oczywiście będę sprawdzał wejście w karcie.
Wystarczy zwykły kabel RCA?

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 9 sie 2010, o 09:52

Najlepiej jak będzie to koncentryk 75Ω ale na krótkim odcinku zwykły ekranowany też zadziała.

WojtekOstojski
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 8 sie 2010, o 20:17
Lokalizacja: Kostrzyn Wlkp.
Kontaktowanie:

Postautor: WojtekOstojski » 9 sie 2010, o 10:01

Dzięki za odpowiedź, jednak... cyfra milczy.
Na "zworce" wybrane "C" -> coaxial.

Po prostu reaguje tylko na "dotykanie" wejścia analogowego - mini jacka. Może to z racji braku możliwości wyboru wejścia właśnie... Inne sterowniki rozwiążą sprawę? ASIO dla USB, na przykład? Aktualnie w programie muzycznym [FL Studio] korzystam z typowego ASIO dołączonego do niego, i widzi jakieś wejścia - no właśnie, jakieś. Nie potrafię ich zidentyfikować.
Próbuję w necie znaleźć pełną wersję ASIO dla USB - ale niestety nie potrafię jej znaleźć [tzn. pełnej wersji].

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 9 sie 2010, o 10:43

Jeśli dobrze pamiętam to był jakiś SPDIF monitor do tego, sterowniki nic nie zmienią, nie mam teraz jak sprawdzić bo nie mam źródła sygnału SPDIF.

WojtekOstojski
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 8 sie 2010, o 20:17
Lokalizacja: Kostrzyn Wlkp.
Kontaktowanie:

Postautor: WojtekOstojski » 9 sie 2010, o 10:44

Dzięki serdeczne za tyle odpowiedzi - jakże treściwych. Skąd zdobyć ten SPDIF monitor?

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 9 sie 2010, o 11:53

To działa tak że na wyjściu SPDIF sygnał cyfrowy jest ciągle a jak układ wykryje na cyfrowym wejściu poprawny format sygnału to się przełącza z przetwornika AD na SPDIF. Ten SPDIF monitor to był taki użytek do zintegrowanej karty na płycie Gigabyte GA-7VAXP. Nie pamiętam dokładnie co w nim się robiło ale można chyba było wyłączyć i włączyć wyjście cyfrowe. Tak chwilę nad tym SPDIF w PCM2906 pomyślałem i zrobiłem doświadczeni które nic nie wyjaśniło. Testowałem tą kartę programem Spectraplus ale nigdy wejścia cyfrowego. Po prostu łączyłem wejście analogowe z wyjściem a programem badałem pasmo, THD, odstęp S/N i kilka innych rzeczy. Dla odmiany teraz połączyłem wejście cyfrowe z wyjściem i lipa. Spectra wyświetla mi że karta jest zajęta przez inną aplikację, np. rejestrator dźwięku choć nic jej nie zajmuje. Do tego Spectra zaczęła się zawieszać i nie dowiedziałem się czy to działa czy nie. Wcześniej, na analogu wszystko działało. Można jeszcze by spróbować wziąć cyfrowy sygnał z odtwarzacza DVD i spróbować go nagrać ale nie mam teraz odtwarzacza w pokoju bo synio mi zawinął.

WojtekOstojski
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 8 sie 2010, o 20:17
Lokalizacja: Kostrzyn Wlkp.
Kontaktowanie:

Postautor: WojtekOstojski » 9 sie 2010, o 14:22

OK, dzięki.
Ja to robię [z innymi kartami] programem Right Mark Audio Analiser. Czy jakoś tak.

Na tej jeszcze nie badałem - dzięki za pomysł! :)

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości