Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Analizator Stanów Logicznych AVT-389

gktiger
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 6 paź 2003, o 14:20

Analizator Stanów Logicznych AVT-389

Postautor: gktiger » 13 wrz 2005, o 09:10

Mam pytanie do uczestników forum: "czy ktoś zmontował i uruchomił ten analizator?"
W moin przypadku, po zmontowaniu nie mam komunikacji z PC. Zastosowałem kabel dp RS-232, 1:1 tak jak to jest opisane w artykuje ale układ nie odpowiada. Sprawdzałem oscyloskopen - PC wysyła do analizatora zapytanie ale brak jest odpowiedzi. Spotkał sie może ktoś z takim problemem? Kabel sprawdzałem (ma przejście 1:1)

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 13 wrz 2005, o 10:21

Zgłaszane do tej pory problemy wpisują się w 2 kategorie:

1. Mikrokontroler dostarczony ptrzez AVT zaprogramowany był innym softem (sic!), no ale Errare Hummanum Est, więc wspaniałomyslnie wybaczamy :mrgreen:

2. Problem z masą RS232.

Oprócz tego inne listy były z gratulacjami. Może jedno z powyższych?

gktiger
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 6 paź 2003, o 14:20

Postautor: gktiger » 13 wrz 2005, o 11:56

A można jakoś sprawdzić w prosty sposób, czy soft jest poprawny? Np. sprawdzenie stanu na jakimś charakterystycznym pinie, lub sprawdzenie jakiegoś charakterystycznego przebiegu?

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 13 wrz 2005, o 12:58

Najprościej jest sprawdzić programatorem (np. stk200/300) zgodność zawartości Flash'a i SLAnalyzer.hex. Nawet w największych porywach wyobraźni nie przewidziałem, że można nie być pewnym jaki soft jest w kostce... Oprócz złego Falsh'a mogą być też złe fuse'y.

gktiger
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 6 paź 2003, o 14:20

Postautor: gktiger » 13 wrz 2005, o 13:06

Dziękuję za zainteresowanie. Oczywiście wiem, że najprościej sprawdzić programatorem ale trzega go kupić, pożyczyć, zbudować itp - dzień, dwa stracone :(

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Postautor: ACeK » 13 wrz 2005, o 15:10

... programatorem ale trzega go kupić, pożyczyć, zbudować itp - dzień, [fade]dwa stracone [/fade]
:) Juz nie przesadzaj tak szumnie nazywany programator to w zaleznosci od wersji jeden scalak lub tylko kilka kabelkow (wersja ze scalakiem bezpieczniejsza) mozesz to zarobic w godzine na pajeczynie :idea: a jesli powaznie myslisz o prockach to wczesniej czy pozniej i tak bedzie Ci :no: odzowny wiec nie marudz tylko sobie zrob :wink:
:D

BTW na forum jest bardzo duzo watkow na ten temat (STK200/300) :idea:

gktiger
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 6 paź 2003, o 14:20

Postautor: gktiger » 13 wrz 2005, o 16:04

O prockach myślę poważnie od jakiś 10-15 lat - robię projekty ale jakoś się złożyło, że nie na ATMEGA :D
Jeśli chodzi marudzenie, to owszem marudzę bo kupiłem kit by go złożyć i zając się właściwym projektem, a nie zajmować się duperelami (.hex, kolejny programator, itd)

Mimo chwilowych niepowodzeń pozdrawiam wszystkich.

ROM
-
-
Posty: 295
Rejestracja: 5 lis 2004, o 10:48
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ROM » 14 wrz 2005, o 00:21

Nie jestem pewien, czy uda się podejrzeć zaprogramowany soft.
AVT z reguly ustawia bity blokady :(.

www
-
-
Posty: 47
Rejestracja: 13 wrz 2004, o 14:21
Lokalizacja: kr

Postautor: www » 14 wrz 2005, o 08:16

A ja kupiłem ten kit, złożyłem i ruszył od kopa.

gktiger
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 6 paź 2003, o 14:20

Postautor: gktiger » 14 wrz 2005, o 15:32

Zgodnie z sugestią autora zaprogramowałem na nowo procka i w końcu RUSZYŁO :D . Wygąda na to, że prcesor był zaprogramowany innym programem lub miał źle ustawione bezpieczniki.
WIELKA CZERWONA KARTKA DLA AVT :evil:

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 14 wrz 2005, o 17:38

A ja kupiłem ten kit, złożyłem i ruszył od kopa.
Możesz podzielić się wrażeniami z użytkowania? Planuję kupić ten kit, wydaje mi się że za tą cenę warto?

gktiger
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 6 paź 2003, o 14:20

Postautor: gktiger » 15 wrz 2005, o 07:34

Nie miałem jeszcze okazji gruntownie go przetestować (ruszył dopiero wczoraj) ale z tego co widziałem to rzeczywiście za te pieniądze warto. Nie jest to oczywiście profesjonalny sprzęt ale podstawowe funkcje spełnia, a częstotliwośc próbkowania 2MHz w większości przypadków zupełnie wystarcza.
Brakuje mi w programie na PC jednej rzeczy, jeśli potraktujemy 8 bitów jako bajt (podglądamy jakiś port procesora) to przydał by się podgląd jego wartości np. jako HEX w określonej próbce czasu (np. wraz z przesuwającym się kursorem). Przeliczanie tego na kalkulatorze jest dość uciążliwe.

Moim zdaniem bardzo udany projekt.
Pozdrowienia dla autora.

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 15 wrz 2005, o 18:26

Moim zdaniem bardzo udany projekt.
Pozdrowienia dla autora.
Dziękuję. Ja też wszystkich pozdrawiam :).

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 16:30
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 18 paź 2005, o 14:02

projekt super. mam do autora kila pytan:

- czy latwym sposobem dalo bys sie zwiekrzyc wielkosc pamieci proobek ?(nawet kosztem czasu przesylu danych)

- poprzez dolaczenie 2 takiej samej pamieci mozna by bylo uruchomic 16 wejsc

- udostepnienie kodow zrudlowych - mysle ze dzieki temu projekt zostal by naprawde niezle rozbudowany, udoskonalony i z czasem powstala by na bazie tego profesionalna konstrukcja

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 18 paź 2005, o 16:47

projekt super. mam do autora kila pytan:

- czy latwym sposobem dalo bys sie zwiekrzyc wielkosc pamieci proobek ?(nawet kosztem czasu przesylu danych)
na oko wystarczy zastosować większy RAM i nieco zmienić połączenia, oraz oczywiście soft
- poprzez dolaczenie 2 takiej samej pamieci mozna by bylo uruchomic 16 wejsc
prawda. jednak trzebaby też próbkować 2 8-bitowe porty (zamiast jednego) co oczywiście zmniejszyłoby max. szybkość próbkowania z zachowaniem odpowiedniej jakości uzyskanych przebiegów (AVR to tylko 8 bitów....).
- udostepnienie kodow zrudlowych - mysle ze dzieki temu projekt zostal by naprawde niezle rozbudowany, udoskonalony i z czasem powstala by na bazie tego profesionalna konstrukcja
myślałem o tym i zdecydowałem, że jednak ich nie upublicznię

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 16:30
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 18 paź 2005, o 17:59

prawda. jednak trzebaby też próbkować 2 8-bitowe porty (zamiast jednego) co oczywiście zmniejszyłoby max. szybkość próbkowania z zachowaniem odpowiedniej jakości uzyskanych przebiegów (AVR to tylko 8 bitów....).
a bo ja wiem. szyna adresowa byla by wspolna (w obu pamieciach polaczona rownolegle) wiec ani jakosc ani szybkosc probkowania nie zmienila by sie.



jakich komponentow uzywales zeby zaprojektowac aplikacje? standardowe z delphi7? moze naprowadzil bys delikatnie?
jest mi na gwalt potrzebny analizator inimum 12 wejsciowy, podoba mi sie pana projekt i chyba na nim bede bazowac. z hardwarem sobie poradze. najgorzej bedzie z sofrem na PC.

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 18 paź 2005, o 20:51

prawda. jednak trzebaby też próbkować 2 8-bitowe porty (zamiast jednego) co oczywiście zmniejszyłoby max. szybkość próbkowania z zachowaniem odpowiedniej jakości uzyskanych przebiegów (AVR to tylko 8 bitów....).
a bo ja wiem. szyna adresowa byla by wspolna (w obu pamieciach polaczona rownolegle) wiec ani jakosc ani szybkosc probkowania nie zmienila by sie.
Max. szybkość próbkowania nie jest ograniczona w jakiś sposób "bezpośredni". Jest ograniczona czasem w jakim uP jest w stanie stwierdzić, że słowo na wejściach jest słowem wyzwalającym (AutoCMP) - to robione jest programowo. Przy modyfikacji na 16 wejść czas ten się wydłuży, a to znaczy że dla fp=2MHz pierwsze po wyzwoleniu próbki zebrane zostaną zbyt późno i część informacji przepadnie.
W trybie AutoEDGE powinno się udać bez utraty informacji, no i w trybie Manual oczywiście też.

jakich komponentow uzywales zeby zaprojektowac aplikacje? standardowe z delphi7? moze naprowadzil bys delikatnie?
jest mi na gwalt potrzebny analizator inimum 12 wejsciowy, podoba mi sie pana projekt i chyba na nim bede bazowac. z hardwarem sobie poradze. najgorzej bedzie z sofrem na PC.
Soft powstał w Builderze C++ 6 wersja Personal. Użyłem samych standardowych komponentów VCL.

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 16:30
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 19 paź 2005, o 00:02

Max. szybkość próbkowania nie jest ograniczona w jakiś sposób "bezpośredni". Jest ograniczona czasem w jakim uP jest w stanie stwierdzić, że słowo na wejściach jest słowem wyzwalającym (AutoCMP) - to robione jest programowo. Przy modyfikacji na 16 wejść czas ten się wydłuży, a to znaczy że dla fp=2MHz pierwsze po wyzwoleniu próbki zebrane zostaną zbyt późno i część informacji przepadnie.
W trybie AutoEDGE powinno się udać bez utraty informacji, no i w trybie Manual oczywiście też.
tak wiec przy wyzwalaniu slowem 8 bitowym(drugie 8 bitow ignorowane) nie utracimy zadnej informacji ?
skoro niechce pan udostepnic zrudel, to czy pomysli pan o kolejnej wersji ASL z 16 wejsciami ?
czy projekt bedzie rozwijany ??

gktiger
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 6 paź 2003, o 14:20

Postautor: gktiger » 21 paź 2005, o 10:34

W ostatni weekend pracowałem trochę z ww. analizatorem - generalnie jest OK. Jest tylko jedno ale podczas pracy z buforem 32000 próbek zawsze wyskakuje błąd podczas transmisji danych do komputera. Jest to niezależne od innych ustawień.
Pojawia się błąd Nr.2 pod koniec ściągania danych (zawsze dochodzi do 26500 próbek i wyskakuje błąd "urządzenie rozpoznane ale brak odpowiedzi").
Dla innych wielkości bufora jest OK.
Pracuję pod WIN98 SE COM1.
Czy spotkał się ktoś z tego typu problemem?

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 21 paź 2005, o 16:48

Ww. problem zgłosiły chyba 2 osoby, a potem napisały że na innym sprzęcie było ok. Np. ktoś testował na laptopie - błąd, na stacjonarnym - ok, a u kogoś odwrotnie. Możliwe więc, że przyczyna jest elektryczna. System operacyjny (win) nie powinien mieć znaczenia. Oprogramowanie RS232 uzywa Win32 API. Ja rzecz testowałem na 2 komputerach stacjonarnych z Win2000 i WinXP i z takim problemem się nie spotkałem. Może optoizolacja RS232 pomoże?

Być może jednak problem nie jest elektryczny i chyba go rozwiązałem. gktiger - jesli chcesz przetestować nowa wersje softu (tylko na uP, na PC bez zmian) to napisze do mnie!

Na niżej podanej stronie można też ściągnąć filmik (nie, nie TAKI filmik ;) ) pokazujący SLA w działaniu - 32k próbki w stanie znacznego obiążenia procesora PC-ta programem służącym do zrobienia filmiku (video screen capture)

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości