Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

Awatar użytkownika
AndyM1972
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 2 lip 2009, o 11:57
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Postautor: AndyM1972 » 30 wrz 2009, o 16:50

Widzę brak aktywności w tym temacie, ale spróbuję :611:
To mój pierwszy post więc Witam wszystkich, którzy tu jeszcze zaglądają. Niedawno wpadłem na ten temat i " do dzieła" - (było co czytać :599: ) No i problem wystąpił podczas uruchamiania :602: Programowanie różnymi wsadami idzie bez problemu, ale przy uruchomieniu na LCD tylko podświetlenie i nic poza tym. Buzerek pika cyklicznie (czyli chyba dobrze). lcd od S65, płytka przewlekana "by fachmann" Czy ktoś pomoże szukać przyczyny kompletnemu laikowi z elektroniki.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 30 wrz 2009, o 18:41

Podstawa to wyświetlacz o symbolu LS020B...
Trzeba też pamiętać o kondensatorze tantalowym 10µ montowanym od strony druku plusem do VDD i minusem do Reset procka.
Krytyczną sprawą jest długość przewodów, ze względu na tą niedogodność wersja przewlekana nie jest dalej rozwijana, przewody w niektórych przypadkach nie mogą być dłuższe jak 6-8cm, najlepiej stosować drut nawojowy w emalii o średnicy 0,15-0,25 zarabiając końcówki cyną.
Zwory z51 nie montować, montujemy tylko z50 do masy.
Pamiętać proszę o R-packu 4x4k7-10k przy zworach z50 i z51.
No i kolejność wyprowadzeń LCD nie pokrywa się z płytką,
łączyć LCD i PCB:
1- COM
2- RES
3- ENA
4- SCK
5- MOS
6- VDD
7- GND
8- VDD
9 i 10 to podświetlenie

PS zawalała mi się jeszcze ta płytka przewlekana,
chętnie wymienię płytkę na sam procek 836BS,
interesuje mnie tylko wymiana, nie sprzedaż

Awatar użytkownika
AndyM1972
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 2 lip 2009, o 11:57
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Postautor: AndyM1972 » 30 wrz 2009, o 18:51

Ufff! Dzięki za zinteresowanie. Otóż właśnie nie mam tego tantala, ale kolega dziadek7 pisał, że jemu chodzi bez niego. Jeśli chodzi o przewód do LCD to mam taśmę 20x0,5mm (taka szara, jak od dysku twardego). aha długość ok 10-11cm

Seb_ek
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 21 lut 2007, o 22:05
Lokalizacja: dolnyśląsk

Postautor: Seb_ek » 1 paź 2009, o 21:47

Witam,
Zmontuje ktoś taki komputerek pod zamówienie?
Proszę na PW

Awatar użytkownika
AndyM1972
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 2 lip 2009, o 11:57
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Postautor: AndyM1972 » 2 paź 2009, o 08:41

Tak więc tantal dołożony, przewody skrócone do 7cm- dalej bez zmian :(Może ktoś ma jeszcze jakieś rady?

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 2 paź 2009, o 17:47

Może być uszkodzony wyświetlacz

Awatar użytkownika
AndyM1972
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 2 lip 2009, o 11:57
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Postautor: AndyM1972 » 2 paź 2009, o 17:51

No też miałem takie podejrzenie, ale wcześniej na forum chyba kol. fachman podawał, jakie przebiegi powinny byc na poszczególnych wyjściach na LCD i u mnie nie jest tak, jak podawał. Obawiam się, że to jednak z uC coś nie tak :609:

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 2 paź 2009, o 18:11

ale tamte uwagi tyczyły wyświetlacza Nokii

Awatar użytkownika
AndyM1972
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 2 lip 2009, o 11:57
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Postautor: AndyM1972 » 2 paź 2009, o 18:13

A zna Kolega może prawidłowe przebiegi? Łatwiej będzie zlokalizować "babola" :611:

-----EDIT-----

Przebiegi już znam, z tym, że na PIN 27 nic się nie dzieje :612: Czyżby uszkodzony port uC? :632:

-----EDIT-----

No i chyba coś mamy :) Przyjrzałem się schematowi, a tam nogi 27 i 28 uC nie są połączone, a na płytce są. Po rozdzieleniu pojawiły się poprawne przebiegi podawane wcześniej przez kol. fachman'a (dotyczące jednak LS020B). Więc wszystko wskazuje na uszkodzenie LCD. Już jedzie, więc jest jeszcze nadzieja.

romariusz
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 29 sie 2008, o 21:36
Lokalizacja: Duża Wieś
Kontaktowanie:

Postautor: romariusz » 11 paź 2009, o 10:51

Bardzo prawdopodobne że te 7 cm przewodu to jednak za dużo.Zrobiłem kilka tych komputerków i przyznam że dużo zależy od jakości takiego przewodu.Proponował bym go skrócić maksymalnie.To że pika to bardzo dobry znak. :597:

Awatar użytkownika
AndyM1972
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 2 lip 2009, o 11:57
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Postautor: AndyM1972 » 11 paź 2009, o 12:22

No cóż, przewody skrócone do 4cm i nic. Spróbuję jeszcze je wymienić na DNE wg sugestii. Czekam na drugi lcd- zobaczymy co to da. Pozdrawiam.

romariusz
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 29 sie 2008, o 21:36
Lokalizacja: Duża Wieś
Kontaktowanie:

Postautor: romariusz » 11 paź 2009, o 20:13

Pamiętam swój pierwszy.Też mały koszmar.Poprawienie lutu przy scalaku pomogło.

caporeira
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 22 paź 2009, o 23:36
Lokalizacja: Tarnów

Postautor: caporeira » 12 lis 2009, o 12:17

Można gdzieś zakupić już taki układ (chodzi mi o miktrokontroler,płytkę,wyświetlacz,klawiaturę) , lub podobny aby powprowadzać małe modyfikacje ?

wary2
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2009, o 20:33
Lokalizacja: Boronów

W sprawie czujnika drogi

Postautor: wary2 » 6 sty 2010, o 18:53

Witam wszystkich mam nadzieje że jeszcze ktoś czyta ten temat. Założyłem sobie właśnie komputerek do mojej 406 Peugeot. I mianowicie mam taki problem podłączyłem się z przewodem czujnika drogi bezpośrednio w liczniku pod złącze które wcześniej przemierzyłem i ma przejście do czujnika drogi w skrzyni... Objaw jest taki na postoju po odpaleniu samochodu zaczyna zliczać impulsy podaje jakieś prędkości itp... Co może być winne proszę o pomoc...

Edit:
dodam że czujnik 3-przewodowy + - i sygnał

Scalono.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2010, o 19:02 przez wary2, łącznie zmieniany 1 raz.

wary2
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2009, o 20:33
Lokalizacja: Boronów

Postautor: wary2 » 8 sty 2010, o 22:36

Witam problem już rozwiązałem wstawiłem diodę przed komputerkiem o wartości 200kom i wszystko hula... pozdrawiam

miki-88
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2010, o 16:29
Lokalizacja: Poznań

Postautor: miki-88 » 11 sty 2010, o 20:01

Witam czy ktoś zamówił by mi w sklepie z elektroniką wszystko co jest potrzebne do zrobienia tego komputerka bo czytam czytam i się już nie mogę się połapać w tym temacie :632:
rozumiem że do wyświetlacza s65 nie może być ta płytka z avt tylko trzeba samemu zrobić czy można może gdzieś jeszcze taką kupić
Pozdrawiam

wary2
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2009, o 20:33
Lokalizacja: Boronów

Postautor: wary2 » 11 sty 2010, o 22:28

Z tago co mi wiadomo brak wolnych pinów w procesorze na takie rozwiązanie.... Pozdrawiam

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 22 sty 2010, o 15:23

Mam do sprzedania chyba całkiem kompletny komputer na płytce przewlekanej
z wlutowanym procesorem od strony ścieżek. Nie jest zaprogramowany

pytaniana;

mail: piotreklyczko@gmail.com
gg: 6779944



Obrazek

http://www.allegro.pl/item897332665_kom ... om_pl.html

oraz same procesory ADUC836:

http://www.allegro.pl/item894346710_adu ... om_pl.html
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, o 10:43 przez piotrekcrash, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 16:30
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 22 sty 2010, o 17:52

oczywiscie to SAMPLE ??

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 22 sty 2010, o 19:34

Akurat n ie sample, pozostałości z procków zamówionych hurtowo z Analoga przeze mnie i znajomych.

Aukcja Kompletnego Komputerka dla zainteresowanych:

viewtopic.php?t=13206

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości