Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

JACEK75
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 11 paź 2006, o 16:00
Lokalizacja: mielec

Postautor: JACEK75 » 11 gru 2008, o 12:57

Witam. Mam problem przy zliczaniu impulsów z wtryskiwaczy przy silniku diesla typu common rail .W silniku tym wtryskiwacze otwierane są z dość dużą częstotliwością (do kilku razy na jeden cykl spalania ).Po podłączeniu komputera sam. do generatora okazuje się że od 8 Hz do 256 Hz czas przebiegu pokazywany przez komputer jest prawidłowy , powyżej i poniżej tej częstotliwości sporo zawyżony (sprawdzone dwa egzemplarze komputera). Mam pytanie do posiadaczy komputerków , jak u Was jest z tą częstotliwością , czy to wynika z oprogramowania , czy mojego błędu w montażu. Dziękuję i pozdrawiam.

bartekdw
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 7 paź 2008, o 16:52
Lokalizacja: PL

Postautor: bartekdw » 30 gru 2008, o 19:02

ukończyłem swoją pracę z komputerkiem, teraz tylko zostaje kalibracja drogi i wtrysku :P
jeśli ktoś zna wartości tych zmiennych dla Mazdy 323f BA silnik 1.5 (Z5) 96r. to by pomogło :D
wyświetlacz wbudowałem w licznik
a wygląda to tak
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 4 sty 2009, o 12:22 przez bartekdw, łącznie zmieniany 2 razy.

el35
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 19 cze 2007, o 09:42
Lokalizacja: Inowrocław

Postautor: el35 » 31 gru 2008, o 00:24

A ja mam pytanie - dużo roboty jest dopisać funkcję przebiegu całkowitego?? Chodzi o to, że zepsuł mi się w liczniku ten liczniczek i chciałbym, żeby robiło się to w komputerku. Są gdzies na forum zdjęcia licznika na wyświeltaczu 4x20??

zbyszek6000
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 6 paź 2008, o 20:06
Lokalizacja: Kołaki Kościelne

Postautor: zbyszek6000 » 1 sty 2009, o 14:22

Witam, przy programowaniu jest wsystko wporzadku do momentu kiedy klikam przycisk run, wyskakuje failed? Dlaczego????????????????

bartewys
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 30 gru 2008, o 17:10
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: bartewys » 3 sty 2009, o 10:39

Witam mam takie pytanko czy zamiast ADUC836 można zastosować ADUC841

bartekdw
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 7 paź 2008, o 16:52
Lokalizacja: PL

Postautor: bartekdw » 4 sty 2009, o 17:17

Witam, przy programowaniu jest wsystko wporzadku do momentu kiedy klikam przycisk run, wyskakuje failed? Dlaczego????????????????
hmmm, wiesz może to już będzie ok, run jest chyba po to żeby uruchomić tryb normalny (czyli praca kompa) zaraz po programowaniu. Jeśli soft się wgrał to wyjmij zworkę, podaj napięcie 12v na zasilanie i na pin oznaczony "kluczykiem". Powinien pikać buzer sygnalizując brak włączenia świateł mijania. no i podstawowa sprawa powinien ruszyć wyświetlacz.

zbyszek6000
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 6 paź 2008, o 20:06
Lokalizacja: Kołaki Kościelne

Postautor: zbyszek6000 » 13 sty 2009, o 18:10

teraz i run dziala ale wymienilem w ukladzie na nowy scalak, po zaprogramowaniu buzer pika i jednoczesnie piszczy ciagle, a wyswietlacz nie rusza czemu??

ozyrys486
-
-
Posty: 30
Rejestracja: 28 mar 2006, o 20:04
Lokalizacja: kraków
Kontaktowanie:

Postautor: ozyrys486 » 14 sty 2009, o 10:55

witam mam pytanie czy nie miałby ktoś do sprzedania płytek na elementy przewlekane wszystko mam ale brakuje mi płytki prosze pisać na priv lub na gg: 1539908

klex
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 27 sty 2009, o 13:41
Lokalizacja: Sląsk

Postautor: klex » 27 sty 2009, o 13:57

http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=2986280

Tu macie goscia z płytkami i wyswietlaczami

ozyrys486
-
-
Posty: 30
Rejestracja: 28 mar 2006, o 20:04
Lokalizacja: kraków
Kontaktowanie:

Postautor: ozyrys486 » 28 sty 2009, o 01:22

oglądałem ale koleś ma inny komputerek własnej roboty na atmega
chętnie bym odkupił od kogoś kto ma zmontowany komputerek

kazikow
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2007, o 15:39
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Kontaktowanie:

Postautor: kazikow » 28 sty 2009, o 12:07


Tu macie goscia z płytkami i wyswietlaczami
To jakaś ukryta reklama ?? ;)

Ten projekt nawet w połowie nie dorównuje temu którego autorem jest darekk :-)
Może autor kiedyś się zlituje i zrobi nowy na jakimś ogólnie dostępnym mikrokontrolerze. ;)

arek73
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 20:55
Lokalizacja: Częstochowa

Postautor: arek73 » 28 sty 2009, o 17:38

jestem zainteresowany kupnem tego projektu lub plytki i zaprogramowanego procesora

zbyszek6000
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 6 paź 2008, o 20:06
Lokalizacja: Kołaki Kościelne

Postautor: zbyszek6000 » 31 sty 2009, o 01:23

Witam, wyświetlacz już działa, tylko mam problem. Przyciski nie działają od zmiany ekranów, jak przyciskam to gaśnie albo się podświetla literka "l" u dołu ekranu (średnie spalanie czy coś takiego). Co może być tego powodem???????????????????

bartekdw
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 7 paź 2008, o 16:52
Lokalizacja: PL

Postautor: bartekdw » 2 lut 2009, o 18:28

może spróbuj jeszcze z krótszą taśmą od wyświetlacza, poprostu może nie wyświetla tego co trezba

kkrisss
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 8 paź 2008, o 11:55
Lokalizacja: Poznań

Postautor: kkrisss » 16 lut 2009, o 13:41

Witam wszystkich użytkowników super pomysłowego komputerka.
Cały wątek przeczytałem kilkukrotnie i nigdzie nie znalazłem informacji o możliwości zbierania danych do pomiaru zużycia paliwa za pomocą jednego przepływomierza. Autko, które posiadam zwraca nadmiar paliwa przez pompę paliwową (CC704), więc paliwo przepływające pomiędzy pompą a gaźnikiem jest rzeczywistą spalaną wartością. I tu pytanie czy ktoś już coś podobnego wykombinował? Oczywiście chodzi mi o odpowiedni soft ADuC836 do płytki w wersji SMD i LCD S65. A może ktoś posiada "źródło" do przerobienia?

Próbowałem coś zaadoptować z wersji dla DIESLA, ale tam nie ma pomiaru obrotów silnika, a to mnie dość mocno interesuje.

Proszę o stosowne wskazówki.

ozyrys486
-
-
Posty: 30
Rejestracja: 28 mar 2006, o 20:04
Lokalizacja: kraków
Kontaktowanie:

Postautor: ozyrys486 » 26 lut 2009, o 00:32

witam mam pytanie do autora projektu
znalazłem fajny wyświetlacz od nokii su-29 stosowany w zestawie głośnomówiącym czy nie dało by się go zaadoptowac do tego komputerka ("rozdzielczośc") przekątna to 2,2 cala w pięknej obudowie i najważniejsze kolorowy
Ostatnio zmieniony 26 lut 2009, o 23:19 przez ozyrys486, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 26 lut 2009, o 03:34

rozdzielczośc to 2,2 cala
A co to za jednostka rozdzielczości? Bo jakoś sobie tego wyobrazić nie mogę ;p

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 26 lut 2009, o 13:25

rozdzielczośc to 2,2 cala
A co to za jednostka rozdzielczości? Bo jakoś sobie tego wyobrazić nie mogę ;p
noo,
ale dodał że kolorowy :610:

ozyrys486
-
-
Posty: 30
Rejestracja: 28 mar 2006, o 20:04
Lokalizacja: kraków
Kontaktowanie:

Postautor: ozyrys486 » 26 lut 2009, o 23:18

nie śmiejcie się ze mnie nie zrobiłem tego specjalnie chodziło mi o przekątna a nie rozdzielczośc a co wogule myślicie o zastosowaniu takiego wyświetlacza do tego komputerka

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 27 lut 2009, o 02:21

to że ma fajną obudowę to wielki plus,
ale tu ważniejszy jest sterownik, nie wiadomo na jakim chipie i nie wiadomo w ilu wersjach występuje, bo to głównie decyduje czy warto adaptować pod niego program

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości