Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

jarobo
-
-
Posty: 70
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 08:32
Lokalizacja: Zielona Góra

Postautor: jarobo » 30 paź 2005, o 07:51

A jakie miales obroty silnika przy tej predkosci? Moze miales odciecie spowodowane osiagnieciem maksymalnych obrotow, a nie predkosci ?
Witam

Co do obrotów silnika to nie jestem w stanie powiedziec (brak obrotomierza) ale po pracy silnika nie wygladały na bardzo wysokie
A modul ECM (elektroniczny moduł sterujacy praca silnika) sprawdza i blokuje max predkosc pojazdu nawet jest w module ECM opcja do podłączenia Brzęczyka ostrzegawczego przed przekroczeniem prędkości dla zainteresowanych styk 27 modułu

[ Dodano: 01-11-2005, 08:02 ]
Witam

Pytanko do Autora projektu czym bylo spowodowane zastosowanie ukladu DS1819A zamiast DS1814A czy tylko dostępnością ?

bo moze lepiej jednak zastosowac ten 5V biorąc pod uwagę zasilanie procesora 5V

The DS1814 5-Volt MicroMonitor and the DS1819 3.3V MicroMonitor monitor three vital conditions for a microprocessor: power supply, software execution, and external override.

pozdrawiam jarobo
Załączniki
opis.gif
wskazniki.gif
ecm.gif
kontaktron.jpg

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 2 lis 2005, o 08:53

Zastosowanie DS1819 bylo podyktowane jego dostepnoscia. Tak jak pisalem wczesniej mozna zastosowac kazdy inny czy to 5V czy to 3v3.

rafal111
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 4 paź 2005, o 13:12
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: rafal111 » 2 lis 2005, o 23:36

Zamiennikiem DS1819 jest MAX823/4/5 firmy Maxim

kisiel997
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 06:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kisiel997 » 3 lis 2005, o 06:21

Zamiennikiem DS1819 jest MAX823/4/5 firmy Maxim
:D Cześć.
:D :569: Jeżeli możesz to czytaj posty bo taką informacje zamieściłem 24.10.2005 :569:

Czarek
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 2 lis 2005, o 12:11
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Czarek » 3 lis 2005, o 11:31

Witam
Mam pytanie do autora projektu
Podłączając układ do silnika z wielopunktowym wtryskiem (w moim przypadku 4 punktowy) do jednego wtryskiwacza układ otrzymuje 1/4 impulsów jaką by otrzymał przy jednopunktowym wtrysku (jeżeli się mylę to proszę o poprawkę) - co zmienić aby poprawić tą "usterkę"

Mam taką nieśmiałą ;) sugestie - ponieważ znaczna część ludzi zastanawia sie/kupiła procesorek ADUC836 można by skoro mamy juz więcej flash'a :) stworzyc wersję "zagazowanego" softu bez utratyjego funkcjonalności oraz pokusić się o dodanie możliwości określania ilości zatankowanego gazu

Pozdrawiam
Czarek

mikie
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2005, o 09:30
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: mikie » 3 lis 2005, o 15:27

Podłączając układ do silnika z wielopunktowym wtryskiem (w moim przypadku 4 punktowy) do jednego wtryskiwacza układ otrzymuje 1/4 impulsów jaką by otrzymał przy jednopunktowym wtrysku (jeżeli się mylę to proszę o poprawkę)
Przeciez go wykalibrujesz i to niewazne czy 1/4 impulsow otrzymuje czy ile.
Jesli powiedzmy laczny czas otwarcia wtryskiwacza to 15 sekund i podasz mu ze to jest X litrow paliwa, to reszta sama sie przeliczy.

Zakladajac ze kazdy punkt wtryskuje tyle samo paliwa, efekt koncowy bedzie OK bez zadnych poprawek.

tomasz353
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 13:44
Lokalizacja: jasło

Re: Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy"

Postautor: tomasz353 » 7 lis 2005, o 17:50

Witam!
Co może być przyczyną że po uruchomieniu układu wyświetlacz jest czarny z jasnymi
obwódkami w koło i w tym ciemnym tle widać że program pracuje prawidłowo?

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 8 lis 2005, o 08:39

Zgodnie z wczesniejsza obietnica przedstawiam beta wersje dla silnikow z gaznikiem.
Jest ona niestety pozbawiona pomiaru spalania i tym samym zwiazanych z tym funkcji.
Natomiast zyskala :
-ustawianie wspolczynnika obrotow - kazdy moze sobie ustawic tak jak chce
-ustawianie kontrastu wyswietlacza
-obracanie sposobu wyswietlania normal /reverse (zmieniajac kontrast wyswietlacza przechodzimy pomiedzy trybami)
-obrotomierz z przerywacza - zamiast sygnalu z wtryskiwacza podajemy sygnal z przerywacza
-gorna czesc wyswietlacza obrotomierz/zegar/predkosc chwilowa/napiecie akumulatora do skonfigurowania indywidualnie w menu czasy wyswietlania poszczegolnych wartosci
-drobna korekcja wspolczynnika odleglosci klawiszami +/-

Wersja testowana tylko na stole i to nie zabardzo.
Prosze o ewentualne uwagi.

Usuwam zalacznik. Nowe wersje bede zawsze wrzucal w pierwszym poscie tego watku zeby bylo latwiej je znalezc.
Ostatnio zmieniony 8 mar 2007, o 10:50 przez darekk, łącznie zmieniany 2 razy.

Guru
-
-
Posty: 250
Rejestracja: 30 cze 2003, o 13:26
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Guru » 8 lis 2005, o 10:37

A jeżeli chodzi o ADuC836 to:

viewtopic.php?t=12921

czeslaw10
-
-
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2005, o 11:03
Lokalizacja: Wroclaw

Komputer samochodowy

Postautor: czeslaw10 » 8 lis 2005, o 17:06

Przydałaby się też rozbudowana wersja programu dla samochodów z wtryskiem.
Dla tych którzy wstawili większy procesor ADUC 836.

kufel_
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 15 paź 2005, o 16:35
Lokalizacja: Parapet na dworcu

Postautor: kufel_ » 9 lis 2005, o 11:57

mam pytanie o tych którzy już zaprogramowali procka , może jestem tępy ale coś nie moge obczajić tego programa WSD , jak by toś mi wyjaśnił jak wygląda zaprogramowanie tego układu krok po kroku to byłbym bardzo wdzięczny :D

kisiel997
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 06:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kisiel997 » 10 lis 2005, o 06:27

Cześć.

Juz opisałem jak zaprogramować procka.
Poszukaj na viewtopic.php?t=13206&postdays=0&postorder=asc&start=40

kufel_
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 15 paź 2005, o 16:35
Lokalizacja: Parapet na dworcu

Postautor: kufel_ » 11 lis 2005, o 13:46

mam pytanie do autora ,
bo wydaje mi się że znalazłem rozbierzność pomiędzy schematem ideowym a płytką drukowaną , na schemacie ideowym pin 39 procesora jest połączony z +5V,
rezystorem R30 ,emiterem T3 i rezystorem R46 ,a na płytce jest do niczego nie podłaczony!
gdzie jest bład na schemacie czy na płytce ??

chciałem się jeszcze spytać o to czy nie dało by się wykorzystać większego wyświetlacza graficznego (nie od komórki) ktory by był zgodny do tego układu ??

Bastek
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 paź 2005, o 15:23
Lokalizacja: Żywiec

Postautor: Bastek » 13 lis 2005, o 15:19

Witam

Mam problem z pracą tego układu, mianowicie resetuje się w różnych momentach (gdy próbuje przełączać ekrany lub podaje impulsy drogi lub paliwa). Sprawdziłem oscyloskopem nogę resetu ale tam wszystko OK, nie pojawiają się żadne nieprzewidziane impulsy. Prawdopodobie resetowanie się spowodowane jest przepełnieniem WDT. Wgrywałem różne wersje programu (dla zagazowanych i nie ) ale zawsze to samo.
Co może być przyczyną tych resetów?

Mam jeszcze pytanie dotyczące wskazań napięcia akumulatora, czy można je wykalibrować programowo, czy jedynie zmieniając dzielnik R14, R15 ?

pozdrawiam

kisiel997
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 06:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kisiel997 » 14 lis 2005, o 06:33

Cześć.
Ja bym sprawdził połącenia lutowane na plytce.
Pomierz napięcia może przy podaniu impulsów zwierasz napięcie zasilania i tym samym resetujesz procka.

Bastek
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 paź 2005, o 15:23
Lokalizacja: Żywiec

Postautor: Bastek » 14 lis 2005, o 12:15

Witam

Problem w tym, że resety pojawiają się tylko gdy wyjdę z głównego ekranu (oczywiście jeżeli się uda - bo z reguły przy przechodzeniu z pierwszego dodatkowego na drugi następuje reset i powrót do głównego z wyzerowanymi wszystkimi wskazaniami). Gdy jestem w głównym ekranie wszystko jest OK, liczy kilometry, pokazuje zużycie paliwa i tempertury.
Układ testuję na biurku, próbowałem różnych zasilaczy (impulsowy, liniowy) ale żadnych różnic.
Ponieważ kupiłem 3 płytki spróbuję poskładać drugi egzemplaż i porównam.

Pozdrawiam

kwiatek70
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 14 lis 2005, o 12:24
Lokalizacja: Malbork

Re: Komputer samochodowy

Postautor: kwiatek70 » 14 lis 2005, o 12:38

a drugie pytanie jest do ilości cylindrów bo mam nietypowy silnik 3 cylindrowy , z tego co czytałem w artykule to jedyna niezgodność jaka mogła by wyniknąć z tego że nie jest to śilnik 4 cylindrowy byłby nieprawidłowe wskazanie ilości obrotów śilnika i tu własnie chciałem wiedzieć czy na tym się skończy ?

pozdrawiam
Witam i pozdrawiam wszystkich
jestem nowy na tym forum.

Moim zdaniem obroty powinny być pokazywane poprawnie dla każdego silnika z wielopunktowym wtryskiem paliwa (benzyny).
Wynika to z tego, że w każdym silniku czterosuwowym (a takie są montowane w nowych samochodach) wtrysk (dla jednego cylindra) występuje 1 raz na 2 obroty wału i nie zależy od ilości cylindrów). To oznacza, że nawet dla silnika z 8 cylindrami (jeżeli sygnał jest pobierany z jednego wtryskiwacza) obroty będą wskazywane poprawnie.

Inaczej wygląda sytuacja w silniku z jedopunktowym wtryskiem paliwa.
Wtrysk następuje tyle razy ile jest cylindrów na 2 obroty wału korbowego.

Tyle teorii

Pozdrawiam

Mirecki77
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 25 paź 2005, o 21:47
Lokalizacja: OSTROŁĘKA
Kontaktowanie:

Postautor: Mirecki77 » 15 lis 2005, o 19:20

Witam , złożyłem te cudeńko . Ale mam problem z zaprogramowaniem procesora :( , zbudowałem konwerter na max232 , ale za chiny nie chce mi sie połaczyc z procesorem:( , czy ktos miał taki przypadek z uruchamianiem tego komputerka ?? , wg opisu napiecie na zasilaniu po stablizatorze lm jest takie jakie powinno byc a jezeli chodzi o napiecie 3v3 jest ok 4v , generator na sucho pracuje generuje ładne 32khz , oczywiscie przy programowaniu punkty lutownicze -bootloader zwarte . Czy ten windowsowy program pracuje pod winxp ?? Bo probowałem tylko programowania pod winxp . Jesli ktos ma jakąs koncepcje prosze o pomoc


pozdr


Mirecki77

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 16 lis 2005, o 08:54

co do schematu to nie sprawdzalem go dokladnie w EP. Nozka 39 jest niepodlaczona i niewykorzystana.
Elementy o ktorych piszesz sa podlaczone do nozki. pin 40 to ten o ktorym piszesz.
Plytka jest poprawna.
Innego wyswietlacza nie mozna wykorzystac ze wzgledu na potrzebne zmiany w oprogramowaniu.

Wystawiam nowy program dla 836
Nowości :
WERSJA BENZYNOWA dla procesora aduc836
ver L4.1

- zwiekszona wrtosc maksymalna wspolczynnika wtrysku
- zwiekszona wrtosc maksymalna wspolczynnika drogi do 255 cm/impuls
- ustawianie wielkosci zbiornika i jego szybki wpis (dlugo lewy klawisz w czasie wyswietlania stanu baku)
- ustawianie wspolczynnika obrotow
- ustawianie kontrastu wyswietlacza
- obracanie sposobu wyswietlania normal/inverse (cierpliwie zmieniajac kontrast przechodzimy normal /inverse/normal......)
- zapamietywanie stanu kontrastu i stanu (normal/reverse) w eepromie - Jezeli w czasie wlaczania zasilania sa trzymane jednczesnie klawisze + i - przywracany jest kotrast domyslny
- w czasie kalibracji wspolczynnika wtrysku nie mozna skasowac licznika calkowitego
- w czasie kalibracji wspolczynnika drogi nie mozna skasowac licznika calkowitego
te dwie powyzsze zmiany poniewaz klibracja prowadzona jest na licznikach calkowitych
- skanowanie automatyczne ekranow normal/zegar/predkosc/obroty/bak/
- ustalenie czasu wyswietlania dla poszczegonych ekranow
- drobna korekcja wspolczynnika wtrysku klawiszami +/- (w czasie ogladania wartosci w menu, automatyczny zapis do eepromu)
- drobna korekcja wspolczynnika odleglosci klawiszami +/-(w czasie ogladania wartosci w menu, automatyczny zapis do eepromu)
- korekcja wskazan wartosci napiecia akumulatora
- zwiekszony bufor zapamietywania tras do 510 rekordow

Usuwam zalacznik. Nowe wersje bede zawsze wrzucal w pierwszym poscie tego watku zeby bylo latwiej je znalezc.
Ostatnio zmieniony 8 mar 2007, o 10:49 przez darekk, łącznie zmieniany 1 raz.

Mirecki77
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 25 paź 2005, o 21:47
Lokalizacja: OSTROŁĘKA
Kontaktowanie:

Postautor: Mirecki77 » 16 lis 2005, o 10:36

Witam ponownie . Problem z nawiazaniem łacznosci z prockiem rozwiązany. Ale teraz znowu schody :( , program ładnie sie komunikuje z prockiem wykrywa typ procesora w moim przypadku ADUC 836 ver2.3 ale w momencie kiedy naciskam przycisk download wywala :

configuration com1 , 9600 baud

resetting part : OK


Baudrate =115200..OK

ERASING DATA AND CODE... failed

a zaraz potem błąd programu :...error encountered while changing baudrate


Czy ktos mi pomoze , kurde juz na starcie jakies dziwne tematy:(



pozdr


Mirecki77

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości