Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

kisiel997
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 06:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kisiel997 » 24 paź 2005, o 05:43

Cześć. :)

Jeżeli chodzi o elementy smd to polecam TME www.tme.com.pl

Zamiast DS1819A można zastosować MAX823LEUK-T.

Komuter działa dobrze.

Do DARKAK.

W kompie jest ustawienie daty i czasu ale nie są wyświetlane na LCD czy w nowych opracowaniach programu będzie można zobaczyć to.
Nieznam się na pisaniu oprogramowania.

HEJA. :)

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 24 paź 2005, o 11:00

Data i czas pokazuje sie po wejsciu w programowanie.
Ja mam zegarek w standardowej desce rozdzielczej i dlatego zegar schowalem.
Czekam na konkretne propozycje dotyczace ulozenia poszczegolnych rzeczy na ekranach i wtedy sproboje opublikowac taki program

Daniel_GSM
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2005, o 09:44
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: Daniel_GSM » 24 paź 2005, o 16:30

Uważam, że zegar i data powinny być wyświetlane.

mikie
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2005, o 09:30
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: mikie » 25 paź 2005, o 10:22

Ja bym chetnie widzial mozliwosc podlaczenia wyswietlacza zgodnego z HD44780.
Mozna by wtedy sobie samemu dobrac typ wyswietlacza, a nawet uzyc VFD o bardzo dobrej czytelnosci, lub jakis P-LED.

nowikg
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 7 paź 2005, o 21:39
Lokalizacja: Poland

Postautor: nowikg » 25 paź 2005, o 12:25

Jeśli chodzi o elementy smd może ktoś kupi co trzeba w takich ilościach jak sprzedają czyli po 100 sztuk i potem rozdzieli to. Napewno znajdą sie chętni do kupienia części, więc koszty sie zmniejszą

Pytanie do darekk
Swego czasu wysyłałem mailem propozycje modyfikacji układu dla silników diesla z układem 2 przepływomierzy. Czy może Kolega myślał coś w tym kierunku?

Tom27
-
-
Posty: 171
Rejestracja: 26 paź 2003, o 20:36
Lokalizacja: Leszno

Postautor: Tom27 » 25 paź 2005, o 17:46

Dzięki za podpowiedź z częściami smd pobuszuję trochę w tym, co mi napisaliście i mam nadzieję, że coś znajdę. Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam

Ralph
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 3 paź 2005, o 21:22
Lokalizacja: Jędrzejów

Postautor: Ralph » 26 paź 2005, o 20:17

Witam
Projekt tego Komputerka bardzo mi sie podoba ale mam jedno pytanko do autora i nie tylko .
Jaki jest koszt zrobienia takiego kompa?? mam teraz ograniczone fundusze i stąd to moje pytanko za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuje i pozdrawaim
ralph

kisiel997
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 06:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kisiel997 » 27 paź 2005, o 05:30

Płytka 24 zł z przesyłką
procesor 75zł z przesyłką
przetwornik drogi do FIATA SC 72,50zł
elementy smd 9zł
budowa 2,31zł
czujniki temperatury 11,20zł
złącze 10pin i 3 pin 6,50zł
Inne elementy 20zł

Całkowity koszt 220,51 zł

Komputer działa jak narazie poprawnie od 7 dni na biurku, zlicza sobie impulsy z generatorów (na próbę) mierzy temperature w domu i na polu. To wszystko co robi to narazie próby i testy, zamin niezrobie okablowania auta.

mikie
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2005, o 09:30
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: mikie » 27 paź 2005, o 08:10

procesor 75zł z przesyłką
Kupilem 4 x taniej...
przetwornik drogi do FIATA SC 72,50zł
Mozna zrobic na KMZ10B (koszt jakies 16zl) - wyjdzie zdecydowanie taniej. Moge zapoodac schemacik prostej aplikacji dla zainteresowanych, ktora na wyjsciu daje ladne "prostokąty".
Czujnik przykalda sie do "zegara" predkosciomierza w samochodzie, ktore to, jak Wam moze wiadomo, dzialaja na zasadzie magnetycznej.
Ponadto ktos z kolegow mnie informowal ze zakupil taki przetwornik za 12 zl, nie mam na razie wiecej danych.

Daniel_GSM
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2005, o 09:44
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: Daniel_GSM » 27 paź 2005, o 09:41

kisiel997 gdzie kupiłeś procesor za 18,75? podaj jakieś namiary na sprzedawce.
Jesli nie chcesz lub nie mozesz podac namiarow do dystrybutora za taka cene to moge odkupic od Ciebie - dam nawet 25 zł :)

czeslaw10
-
-
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2005, o 11:03
Lokalizacja: Wroclaw

Komputer samochodowy

Postautor: czeslaw10 » 27 paź 2005, o 15:31

D kolegi "mikie"
Proszę zamieść ten schemat podłączenia czujnika do licznika.
Napisz w którym miejscu trzeba przyłożyć czujnik?
Chciałbym podłączyć komputerek do Matiza.

kufel_
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 15 paź 2005, o 16:35
Lokalizacja: Parapet na dworcu

Postautor: kufel_ » 27 paź 2005, o 23:21

Witam
Projekt tego Komputerka bardzo mi sie podoba ale mam jedno pytanko do autora i nie tylko .
Jaki jest koszt zrobienia takiego kompa?? mam teraz ograniczone fundusze i stąd to moje pytanko za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuje i pozdrawaim
ralph

Kilka elementów takich jak procesor czy czujniki temperatury można zamówić na stronie producentów jako próbki (Sample) , mi już przysłali za fiko procki ADUC816 i ADUC836 , 2 czujniki temperatury DS18b20 i układ zerujący DS1819A , tak że jak ktoś chce zoszczędzić to polecam troche się pomęczyć .

Pozdrawiam

kisiel997
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 06:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kisiel997 » 28 paź 2005, o 05:20

:)
To nie ja kupiłem procka za 18,75 tylko MIKIE.
A schemacik na KMZ10B też by się przydał.
:)

mikie
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2005, o 09:30
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: mikie » 28 paź 2005, o 09:47

Przedstawiam schemacik aplikacji na KMZ10B.
Predkosciomierz, po krótce, to dwie magentyczne tarcze ustawione w jednej osi, jednak nie dotykajace sie. Wirujace pole magnetyczne jednej tarczy (napedzana linką) powoduje odpowiednie wychylenie sie tarczy ze wskazówką. Dlatego czujnik KMZ10B nalezy przylozyc od tylnej strony "zegarów" mozliwie najblizej tarczy predkosciomierza. Powinno to wygladac jak metalowa puszka - tam trzeba przylozyc czujnik. Niestety nei mialem nigdy okazji tego przetestowac wiec chetnie poslucham Waszych rad i komentarzy, jesli wykonacie ten ukladzik.
Załączniki
kmz10b.gif
KMZ10b aplikacja

Awatar użytkownika
Admin
admin
admin
Posty: 100
Rejestracja: 11 lut 2003, o 10:55
Lokalizacja: forum.ep
Kontaktowanie:

Postautor: Admin » 28 paź 2005, o 10:16

Odejde od tematy czujnikow, cen ukladow itp. i zapytam o wersje komputerka do samochodu z gaznikiem :D posiadam Golfika II i chetnie bym go zaopatrzyl w taki komputerek, nawet zubozony o pomiar zucycia paliwa. Aktualnie jezdrze na LPG, wiec wszelkie pomiary przeplywowe benzyny odpadaja bo benzynke stosuje bardzo malo i byloby to nieoplacalne :wink: Za to pomiar zuzucia LPG by sie przydal, ale zapewne nie byloby to tanie rozwiazanie, wiec tez sobie odpuszczam :)

Co do pomyslow do modyfikacji i rozbudowy, to mozna by komputerek zaopatrzyc w komunikat o otwartych drzwiach/bagazniku/masce silnika. Jakby sie dalo jakos wrzucic jakies swiche, to komunikat o zapiecio pasow, ale to juz niekoniecznie :)

jarobo
-
-
Posty: 70
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 08:32
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Komputer samochodowy

Postautor: jarobo » 28 paź 2005, o 14:03

D kolegi "mikie"
Proszę zamieść ten schemat podłączenia czujnika do licznika.
Napisz w którym miejscu trzeba przyłożyć czujnik?
Chciałbym podłączyć komputerek do Matiza.
Witam
Matiz posiada zamontowany czujnik predkosci pojazdu czyli przejechanej drogi w liczniku jest zamontowany kontaktron
wiec nie potrzeba dodatkowego czujnika

pozdrawiam jarobo

[ Dodano: 28-10-2005, 14:08 ]
Przedstawiam schemacik aplikacji na KMZ10B.
Predkosciomierz, po krótce, to dwie magentyczne tarcze ustawione w jednej osi, jednak nie dotykajace sie. Wirujace pole magnetyczne jednej tarczy (napedzana linką) powoduje odpowiednie wychylenie sie tarczy ze wskazówką. Dlatego czujnik KMZ10B nalezy przylozyc od tylnej strony "zegarów" mozliwie najblizej tarczy predkosciomierza. Powinno to wygladac jak metalowa puszka - tam trzeba przylozyc czujnik. Niestety nei mialem nigdy okazji tego przetestowac wiec chetnie poslucham Waszych rad i komentarzy, jesli wykonacie ten ukladzik.
Witam
Co do czujnika
to można by zastosowac halotron np. z wentylatorka od chlodzenia procesora w komputerze czy zasilaczu
tego typu wentylatory posiadaja wlasnie halotrony w ukladzie sterowania

pozdrawiam jarobo

czeslaw10
-
-
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2005, o 11:03
Lokalizacja: Wroclaw

Komputer samochodowy

Postautor: czeslaw10 » 28 paź 2005, o 14:53

A w stacji dysków 3,5" przy silniku kręcącego dyskietką to nie są hallotrony?

Co do Matiza i kontaktronu to mnie zaskoczyłeś,nie wiedziałem o czymś takim.
Pewnie impulsy z kontraktronu podawane są do komputera w celu ograniczenia maxymalnej prędkości.
Czy dobrze myślę?
Wielkie dziękuje dla "Jarobo".

mikie
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2005, o 09:30
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: mikie » 28 paź 2005, o 16:03

Odejde od tematy czujnikow, cen ukladow itp. i zapytam o wersje komputerka do samochodu z gaznikiem :D posiadam Golfika II i chetnie bym go zaopatrzyl w taki komputerek, nawet zubozony o pomiar zucycia paliwa.
Skoro nie potrzebujesz pomiaru zuzycia paliwa to w czym problem? Podlacz tylko czujnik predkosci tez pod wejscie wtrysku do komputerka, tak aby myslal ze paliwo jest zuzywane (jesli nie ma zuzycia paliwa to ktores tam funkcje nie dzialaja, np. zapisywanie trasy itp.).

[ Dodano: 28-10-2005, 16:06 ]
A w stacji dysków 3,5" przy silniku kręcącego dyskietką to nie są hallotrony?

Co do Matiza i kontaktronu to mnie zaskoczyłeś,nie wiedziałem o czymś takim.
Pewnie impulsy z kontraktronu podawane są do komputera w celu ograniczenia maxymalnej prędkości.
A w matizie masz taka potezna moc silnika ze az masz ograniczenie max. predkosci???

Predkosc pojazdu czesto jest mierzona w samochodach z wtryskiem paliwa, jest to jeden z jakichs tam wspolczynnikow dla komputera ktory steruje praca wtryskow i dobiera odpowiednie parametry mieszanki itp itd. Dlatego tez w samochodach tego typu najczesciej takie czujniki są juz fabrycznie montowane.

jarobo
-
-
Posty: 70
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 08:32
Lokalizacja: Zielona Góra

Postautor: jarobo » 28 paź 2005, o 22:19

[/quote]
A w matizie masz taka potezna moc silnika ze az masz ograniczenie max. predkosci???

Predkosc pojazdu czesto jest mierzona w samochodach z wtryskiem paliwa, jest to jeden z jakichs tam wspolczynnikow dla komputera ktory steruje praca wtryskow i dobiera odpowiednie parametry mieszanki itp itd. Dlatego tez w samochodach tego typu najczesciej takie czujniki są juz fabrycznie montowane.[/quote]

Tak w matizie jest ograniczenie prędkosci ustawione na okolo 140-150 km licznikowe, mi udalo sie jechac 145 i nastapilo odciecie, wiec odcina zapłon co by inne samochody mogly go wyprzedzić :D

pozdrawiam jarobo

[ Dodano: 28-10-2005, 22:21 ]
A w stacji dysków 3,5" przy silniku kręcącego dyskietką to nie są hallotrony?

.
kiedys bawilem sie przeróbką stacji 3,5" i byle tam halotrony

pozdrawiam jarobo

mikie
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2005, o 09:30
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: mikie » 29 paź 2005, o 13:41

Tak w matizie jest ograniczenie prędkosci ustawione na okolo 140-150 km licznikowe, mi udalo sie jechac 145 i nastapilo odciecie, wiec odcina zapłon co by inne samochody mogly go wyprzedzić :D
A jakie miales obroty silnika przy tej predkosci? Moze miales odciecie spowodowane osiagnieciem maksymalnych obrotow, a nie predkosci ?

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości