Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

fiadam
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2006, o 22:50
Lokalizacja: Ełk

Postautor: fiadam » 4 kwie 2007, o 23:25

Dobra to jeszcze jedno pytanie. Zrobilem juz uklad i po podaniu zasilania na piny 1 i 3 ciagle dziala buzzer i czy to tak ma byc czy cos jest nie tak i jesli tak to gdzie szukac przyczyny :) i który kabelek do programowania zrobic ten z artykulu elektroniki praktycznej czy ten z pierwszej strony tego forum. Prosze o odp i dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Jeżeli masz zwartą zworkę do programowania to będzię tak piszczał. Po zaprogramowaniu rozlutujesz zworę i będzie ok. Co do schematu programatora to ja polecam schemat z dokumentacji procesorka- zjadziesz na stronie Analog Devices.

thomsoon
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2007, o 17:39
Lokalizacja: Świętochłowice

Postautor: thomsoon » 5 kwie 2007, o 00:47

Juz sobie poradzilem, do wymiany wyswietlacz :). Ino nurtuje mnie jedno czy dioda D8 ma sie tak grzac?

anducha
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 15:55
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Postautor: anducha » 6 kwie 2007, o 16:10

15.01.2007 (20 strona) opisywałem problem z termometrami (DS18B20) za radą Bastka (THX) wymieniłem w przypływie wolnego czasu T4, D19 i dla pewności U2 (choć nie wiem czy potrzebnie). Przestał się też grzać R8 (koło D8). Po podłączeniu zasilania temperatura przez chwile wynosi 0, potem 85, a następnie już cały czas wskazuje prawidłowo (na stole DS18B20 podłączone kabelkiem 20cm zwykłym dwie żyły bez ekranu - w autku będzie ekranowany). Teraz prawie wszystko jest w porządku. Prawie, bo nie mogę wgrać nowej wersji (4.49) i nie działa buzzer.
EDIT: Problem rozwiązany: szczegóły w poście z 25.04.2007 r. - za grube ścieżki na oryginalnej płytce AVT i zmiana buzzera

Pozdrawiam
Anducha
Ostatnio zmieniony 6 maja 2007, o 23:46 przez anducha, łącznie zmieniany 1 raz.

alquere
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 5 lut 2007, o 23:11
Lokalizacja: Białystok

Postautor: alquere » 7 kwie 2007, o 13:00

ostatnio wgralem wersje benzynowa 4.49 z wyswietlaczem 5110 i zauwazylem maly blad... a mianowicie na ostatnim ekranie w ustawieniach (tam gdzie w poprzednich wersjach bylo uzupelnienie paliwa) teraz jest jakby zalozony ekran przegladow :/ przy probie wpisania czegokolwiek prosi o wpisanie daty przedladu a pozniej prosi o podanie paliwa i ta sie zapentla wszystko :/ co w rezultacie i tak nie uzupelnia paliwa :/ i trzy albo cztery ekrany od konca jest jeden pusty, nic na nim nie wyswietla... w ustawieniach wsd mialem erase code and data...
poza tym wszystko dziala i zlicza prawidlowo

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 7 kwie 2007, o 19:14

smacznego jajka jako że jutro święta :607:
więc tak, super pomysł, może trochę będzie łatwiej go uruchamiać jeśli:
1. mnie zastanawia ten układ Resetu, wg noty dla 816 mamy do plusa więc z tym tranzystorkiem pnp ale dla 836 mamy już /Reset więc jakoby do masy.
Dodatkowo wyświetlacz graficzny podpięty jest pod układ resetu proca, upraszcza to program ale naraża na zwis przy zmianie menu, bo nie ma już możliwości innego resetu wyświetlacza jak wyłączenie i ponowne włączenie zasilania.
2. Nie wiem jaki prąd bierze sam proc, ale wyświetlacz bierze max 0,3mA i ten układ stabilizacji 3,3V nie podoba mi się, ja bym tu dał albo równoległą stabilizację na TL431 albo klasyczny szeregowy z zenerką i dodatkowym tranzystorem
3. odsprzęganie napięcia zasilania elektrolitem w samochodówce to takie sobie rozwiązanie, jak dasz low esr to może coś tam pomoże, ale klasyk to ceramiczny 100nF +10nF a ja oprócz elki po pierwotnej stabilizatora 5V nic nie widzę
4. nie nawidzę montażu smd, do tego stopnia że jak znajdzie się chętny i oczywiście z możliwościami technicznymi, to dam kompletny projekt płytki z elementami przewlekanymi w pdf w zamian za gotową płytkę :630:

darecki_M
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 26 mar 2007, o 22:08
Lokalizacja: zgorzelec

ds1819a a MAX823leuk-t

Postautor: darecki_M » 8 kwie 2007, o 22:36

Wiem że ds1819A jest nie osoągalny. Znalazłem we wczesniejszych postach zamiennik, troszke poszperałem w internecie i Czy zastosowanie układu max823leuk-t nie spowoduje uszkodzenia lcd jesli ten jest na 3,3V.Pytanie takie dlatego ze układ ds1819a daje napiecie resetu od2,5 do 3,3 V natomiast max823leuk-t 4,63V.Myślę ze zastosowanie lcd 5V rozwiazuje problem.Prosze o zdanie mądre głowy.

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 10 kwie 2007, o 08:09

.....
Ostatnio zmieniony 12 mar 2008, o 14:17 przez darekk, łącznie zmieniany 1 raz.

viktus
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2007, o 13:11
Lokalizacja: Toruń

Błąd w łączeniu z komputerem

Postautor: viktus » 10 kwie 2007, o 08:30

Witam ponownie. Układ działał poprawnie ale podczas ostatniego łączenia z komputerem (chciałem zmienić program w procku) pojawił się problem.

Wyrzuca mi taki komunikat:

configuration com1 , 9600 baud
resetting part : OK
Baudrate =115200..OK
ERASING DATA AND CODE... failed

a zaraz potem błąd programu :...error encountered while changing baudrate

Przedtem wszystko było OK.
Widziałem, że ktoś miał takie problemy, ale nie napisał jak je rozwiązał. Może jeszcze ktoś to przerabiał.

pozdrawiam

Viktus

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Re: Błąd w łączeniu z komputerem

Postautor: fachman » 10 kwie 2007, o 10:45

...

Wyrzuca mi taki komunikat:

configuration com1 , 9600 baud
resetting part : OK
Baudrate =115200..OK
ERASING DATA AND CODE... failed
...
jeśli w zakładce Configuration masz ustawiona 9600 dla PC i mikrokonwertera to jakiś program przestawił ci ustawienia dla portu COM w kompie,
wejdź do Panelu sterowania i ustaw ponownie 9600 bo wygląda że gdzieś masz ustawione 115200

[ Dodano: 10-04-2007, 12:10 ]
do alquere
Prosze sciagnac nowa wersje 4v49. Juz to poprawilem.
jeśli moźna,
to chciałbym zapytać autora o tranzystor T2.
Dlaczego akurat trudny do wysterowania i wrażliwy na ładunki Mosfet? jego zastosowanie wymusiło wprowadzenie aż trzech dodatkowych elementów: D1, C1 i R2 które nie wystąpiłyby z tranzystorem bipolarnym,
jeszcze gdyby R1 był w okolicach 1-10MOhm to miałoby to jakieś uzasadnienie, ale na schemacie R1 wynosi 39k i to mnie bardzo zastanawia

i jeszcze jeden szczegół przykuł moją uwagę: w rozpisce pinów proca sygnał /Wtrysk pojawia się 2 razy, raz go widzę na połączonych pinach 18 i 22, drugi raz na pinie 2, czy to są te same sygnały wychodzące z tranzystora T2 i tylko program tak dziwnie je rozrysował czy któreś z nich do jakaś opcja o której się nie doczytałem?

aha, widziałem i stosowałem już fajne stabilizatorki precyzyjne na bazie LM78L05,
m.in LM78L33 na napięcie 3,3V co uwolniłoby trudno osiągalną diodę Shottkyego D11 BAS85, ewentualnie w miejce D9 D10 D11 jeden rezystor 4k7 i w miejsce R26 zenerka na 3,3V,

I na koniec jeszcze jedno spostrzeżenie, na wyświetlaczu LPH7779 czyli z n3310 mam inne urządzonko sterowane PICem 16F877 i tam wyświetlacz zasilam pełnym napięcie 5V, Wszystko chodzi bezproblemowo od jakiegoś czasu więc dla dociekliwych podsuwam ten pomysł. Na pewno poprawi to reset urządzeń bo wtedy i proc i lcd wymagać będą 5-voltowego układu resetu
Jeszcze dwa słowa o tym resecie,
wyświetlacz wymaga niskiego sygnału, to dobrze bo 836 również,
ale przeglądając dokumentację Evaluation Board do tych aduc spostrzegłem że 816 resetowany jest DODATNIM! wysokim poziomem i stąd ten tranzystor pnp w aplikacji układu, w 836 tranzystor ten nie występuje, w tym przypadku powinien bezproblemowo działać prościutki układ RC z opornikiem 10k do plusa i kondkiem 100n do masy.
Mógłby to ktoś sprawdzić i potwierdzić ??

Ponawiam swoją propozycję, dam projekt pcb w którym smd zastąpiłem elementami przewlekanymi osobie która dysponuje możliwościami technicznymi wykonania płytki metodą naświetlania, termotransfer tutaj się nie nadaje. Projekt już jest gotowy, załączam rozmieszczenie elementów
wymiary płytki 58mm x 70mm, nieco większe od oryginału, co jest oczywiste,
jest tam też kilka drobnych zmian, m.in stabilizacja 3,3V zrobiona jest na zenerce, a wyświetlacz podłącza się bez kabelków, bezpośrednio na pola kontaktowe na płytce.
Także IC resetu przewidziałem w obudowie TO-92 bo większość popularnych i łatwo dostępnych zamknięta jest w takiej właśnie obudowie a dla 836 przewidziałem miejsce na prosty reset RC

Jest jednak jedno małe ale, czy autor tego projektu pobłogosławi ten projekt,
bo jego zdanie jest tu niezbędne i póki co mozaiki pcb nie zamieszczam


Jako że autor odpowiedział w temacie usuwam załącznik i w poście niżej dodaję rysunek pcb
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, o 14:22 przez fachman, łącznie zmieniany 1 raz.

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 10 kwie 2007, o 13:12

Skoro zostalem wywolany do tablicy :) to odpowiadam :

-procesor 836 i 816 ma reset aktywny stanem wysokim jako klon 8051
- tranzystor jest mosfet gdyz balem sie pobierac zbyt duzego pradu z wtryskiwacza i chcialem uzyskac wyzszy poziom przelaczania zeby uniknac zaklocen (bipolar okolo 0.6V , ten mosfet okolo 3V)
- stabilizator zastosowalem taki zeby zmniejszyc prad w stanie stanby do minimum w celu nierozladowywania akumulatora samochodu . 78L05 pobiera okolo 3mA sam z siebie.
- Co do diody BAS85 to nie dokonca jest potrzeba jej stosowania , moze byc trzecia zwykla krzemowa
- Tak sygnal wtryska pojawia sie na wielu nozkach ze wzgledu na to ze jak robilem plytke to nie wiedzialem jak bede realizowal obliczenia. czesc jest niewykorzystana
- Nie ma problemu z rozpowszechnianiem tej plytki. Ja nie gwarantuje oczywiscie ze bedzie dzialac. Moja dziala na 100%
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2007, o 07:42 przez darekk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 10 kwie 2007, o 14:11

...procesor 836 i 816 ma reset aktywny stanem wysokim jako klon 8051
...
kurcze, takimi bykami to napisałeś aż mnie przestraszyłeś, aż się zxacząłem zastanawiać czy nie dać drapaka stąd :607:
Faktycznie, ale polecam uważną lekturę tego dokumentu:
http://www.analog.com/UploadedFiles/Ass ... _PCB_B.pdf
Na schemacie bardzo dokładnie pokazano jak powinien wyglądać układ resetu dla procesorów rodziny 816-824 oraz 834-836 tzn konkretnie wyspecyfikowano jakie elementy montować dla konkretnego uC. Zmylił mnie ten switch do masy, ale on tylko jest po to aby zainicjować IC resetu.
Widać tam że AD poleca stosowanie do resetu układu ADM809 w obudowie TO92 i pod niego robiłem płytkę

a co do płytki z elementami przewlekanymi,
jest rysowana ręcznie w programie CAD więc błędy mogą być,
ale jak takowe będą to oczywiście zobowiązuje się poprawić,
zamieszczam więc rysunek pcb, minimalny odstęp między ścieżkami to 0,27mm, a minimalna grubość ścieżki to 0,38mm, wszystkie ograniczenia wynikają oczywista z obudowy uC, pola stykowe pod lcd dedykowane są pod n3310,
czy ktoś podejmie się wykonania prototypu ??
ścieżki będą oczywiście wypełnione a nie sam kontur jak na załączniku, mogę to przygotować albo w formacie dwg/dxf albo w postaci wyskalowanego pdf

Usuwam załącznik, dodałem na płytce złącze DB9, aktualne rysunki płytki szukaj kilka postów niżej
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2007, o 07:56 przez fachman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 10 kwie 2007, o 14:30

Polecam więc uważną lekturę tego dokumentu:
http://www.analog.com/UploadedFiles/Ass ... _PCB_B.pdf
Na schemacie bardzo dokładnie pokazano jak powinien wyglądać układ resetu dla procesorów rodziny 816-824 oraz 834-836 tzn konkretnie wyspecyfikowano jakie elementy montować dla konkretnego uC.
Tia... uwazna lektura. Rozrysuj to sobie ladnie dla kazdego z prockow.

ziomo
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2007, o 14:41
Lokalizacja: Jelenia Góra
Kontaktowanie:

Postautor: ziomo » 11 kwie 2007, o 16:16

Mam troche laickie pytanko: Czy ADuC834 będzie kompatybilny z ADuC836? Znalazłem na Allegro mikrokontroler ADuC834 i z tego co facet opisuje to są one kompatybilne, ale chciałem polecić się fachowców. Co o tym sądzicie? Lepiej dać ADuC836 czy 834?

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 11 kwie 2007, o 16:33

Mam troche laickie pytanko: Czy ADuC834 będzie kompatybilny z ADuC836?
kompatybilny to on jest, ale to wcale nie znaczy że w konkretnej aplikacji adresy wykorzystywanych zasobów pokryją się, tutaj chodzi konkretnie o przetwornik ADC, program wykorzystuje 16bitowy bo 836 takowych zaimplementowanych ma 2, natomiast 834 jeden ma 16bit a drugi 24bit i nie wiadomo na który trafi.
Jak się ma źródełko to żaden problem się podpasować, ale tutaj mamy tylko plik wynikowy w postaci pliku .hex i do wyboru dwa procesory: 816 i 836

no i patrz na obudowę, musi być MQFP52, proc z literkami BSZ w oznaczeniu, bo ci nie tylko na płytkę nie podejdzie ale i niektóre piny się nie pokryją, ten co podałeś w linku ma dobrą obudowę
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2007, o 16:39 przez fachman, łącznie zmieniany 1 raz.

ziomo
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2007, o 14:41
Lokalizacja: Jelenia Góra
Kontaktowanie:

Postautor: ziomo » 11 kwie 2007, o 16:38

no i patrz na obudowę, musi być MQFP52, proc z literkami BSZ w oznaczeniu, bo ci nie tylko na płytkę nie podejdzie ale i niektóre piny się nie pokryją
No z tym to jest problem, bo zdjęcie jest od ADuC836 :) Ale facet ma też do sprzedania ADuC836 więc kupię ten a nie 834

W powyższym poście jest link do tej aukcji z mikrokontrolerem ADuC834 ;)

[ Dodano: 11-04-2007, 17:42 ]
Jeśli chodzi o obudowę to moim skromnym zdaniem praktyczniejszy byłby procek w obudowie LFCSP56 (CP-56). Co prawda z podstawką zajmowałby więcej miejsca ale wymiana byłaby łatwiejsza.

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 11 kwie 2007, o 21:55

Jeśli chodzi o obudowę to moim skromnym zdaniem praktyczniejszy byłby procek w obudowie LFCSP56 (CP-56). Co prawda z podstawką zajmowałby więcej miejsca ale wymiana byłaby łatwiejsza.
co do wymiany to zgoda,
ale zdradź nam tajemnicę w jaki sposób polutowałbyś podstawkę :630:
CP-56 nie ma w wersji przewlekanej :614:

koroner_x
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 3 sty 2007, o 15:39
Lokalizacja: Boronów
Kontaktowanie:

Postautor: koroner_x » 12 kwie 2007, o 01:11

Witam
A po co komu wymiana procka?? jak już zaprogramujesz a wcześnej go wlutujesz to po jaki grzech go wyjmować??
Do fachman - podeślij mi te pliki z projektami na priva a ja już postaram się coś zdziałać. sprawdź jeszcze na 100% czy nie ma błędów bo nie chce żebyśmy powielali płytki z felerem.
koroner_x@interia.pl

ziomo
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2007, o 14:41
Lokalizacja: Jelenia Góra
Kontaktowanie:

Postautor: ziomo » 12 kwie 2007, o 08:38

ale zdradź nam tajemnicę w jaki sposób polutowałbyś podstawkę :630:
No faktycznie byłby z tym problem. Zwracam honor :)
A po co komu wymiana procka?? jak już zaprogramujesz a wcześnej go wlutujesz to po jaki grzech go wyjmować??
No widzisz. Gdyby procek był wyjmowany istniałaby mozliwość zmiany softu poprzez programator np. LabTool-48XP (jeśli kto dostęp do takiego sprzętu) lub inny.
Mikrotroler ADuC836 ma wystarczająco dużo pamięci Flash, ale ADuC816 nie miał jej aż tyle. Gdy zaszła potrzeba wymiany trzeba było wytulować stary i wlutować nowy, a tak wyjąłbyś kość i wsadził nową.
Oczywiście jest to roważanie czysto teoretyczne bo tak jak juz zauważył fachman wlutowanie cp-56 jest... trudne :630:

koroner_x
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 3 sty 2007, o 15:39
Lokalizacja: Boronów
Kontaktowanie:

Postautor: koroner_x » 12 kwie 2007, o 09:30

jak masz hota to nie jest to takie trudne, do zrobienia, potrzega tylko precyzji i cierpliwosci. Ale jak juz go masz to szybciej wylutujesz caly procesor.
Teoretycznie jest ona zbędna. Wiecej z uzytkownikow ma hota niżeli jakiś konkretny programator do tego procka.

ziomo
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2007, o 14:41
Lokalizacja: Jelenia Góra
Kontaktowanie:

Postautor: ziomo » 12 kwie 2007, o 10:39

Ja nie mam hota a mam dostep do takiego programatora ;)
Po prostu uważam ze układ w podstawce jest praktyczniejszy. I tu chyba nie zaprzeczysz.
Jednak po przeglądnięciu stron w internecie stwierdzam, że w tym konkretnym przypadku nie dziwie się autorowi, że zastosował układ MQFP ponieważ jest łatwieszy do dostania. Nie znalazłem w Polsce ADuC836 w obudowie LFCSP. A po drugie jak już zauważyl fachman MQFP łatwiej się lutuje.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości