Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

Kali
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 21:23
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Kali » 25 mar 2007, o 13:08

z braku bav103 zastosowałem diody LL4448. Efekt jest taki że na R26 mam 3,8V. Czy wyświetlacz przy takim napięciu się uszkodzi?
Jak dołożę jeszcze jedną LL-kę będzie ok, czy mam szukać jednak bav103?

bartek76
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2007, o 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postautor: bartek76 » 26 mar 2007, o 06:59

Witam, w końcu zamontowałem komputer w aucie, wyszło super, i na 99% działa bez problemu. ten jeden % to termometr czasami szaleje i pokazuje obydwie temp na 85 stopni a czasami tylko jedna z nich tak pokazuje no i właśnie nie wiem co jest, czy jakieś zwarcie czy co.

alquere
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 5 lut 2007, o 23:11
Lokalizacja: Białystok

Postautor: alquere » 26 mar 2007, o 15:40

Witam, w końcu zamontowałem komputer w aucie, wyszło super, i na 99% działa bez problemu. ten jeden % to termometr czasami szaleje i pokazuje obydwie temp na 85 stopni a czasami tylko jedna z nich tak pokazuje no i właśnie nie wiem co jest, czy jakieś zwarcie czy co.
moze masz wlasnie gdzieś zwarcie i na wybojach wariuje...

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 26 mar 2007, o 17:55

Wiele razy juz o tym pisalem. W EP10/2005 przy uruchamianiu rowniez.
Czujniki powinny byc podlaczone kablem ekranowanym , najlepiej 2 zyly w ekranie
ekran do masy przy zlaczu W1, zyla 9 pin W1 druga do masy przy W1

W ostaecznosci jednozylowy w ekranie, zyla do 9 pinu W1, ekran do masy przy zlaczu W1 (3 pin)

!!!!Nie wolno masy do czujniow podlaczac gdzie indziej niz do 3 pinu W1 bo beda zle chodzic!!!!
Powinno pomoc

bartek76
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2007, o 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postautor: bartek76 » 27 mar 2007, o 06:04

No właśnie tak mam, jedna żyła w ekranie. Dzisiaj zauważyłem ze szaleje przy niższych temperaturach, jak sie auto nagrzeje to potem spokój. Ale przy okazji jak będę miał czas to podmienię kabelek na lepiej ekranowany.

viktus
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2007, o 13:11
Lokalizacja: Toruń

Problem z wyświetlaczem

Postautor: viktus » 28 mar 2007, o 09:17

Witam

Zamontowałem układ i przez 2 sek. byłem zadowolony. Po tym czasie z ekranu (Nokia 5110) komputerka wszystko zniknęło. Po ponownym załączeniu zasilania było dokładnie to samo. Mogę w tym czasie przełączać ekrany (jeśli zdążę), które i tak po chwili znikają.
Najciekawsze jest to, że jak wejdę w tryb ustawień to wszystko widać, nic nie znika do czasu aż zakończę wprowadzanie. Wtedy znów widzę ekran powitalny przez 2 sek.
Wyświetlacz nie gaśnie (tak jak przy wyłączonym), widać na nim lekko zaciemniony kwadrat.
Nie mam pomysłu co to może być, może ktoś miał już podobny problem?

Pozdrawiam
Witek

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 28 mar 2007, o 09:30

To jest prawidlowe zachowanie.
Nie masz podlaczonego "napiecia po kluczyku" i komputerek przechodzi w tryb wyjety kluczyk ze stacyjki

alquere
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 5 lut 2007, o 23:11
Lokalizacja: Białystok

Postautor: alquere » 28 mar 2007, o 15:41

do Autora projektu,
ostatnio wpadłem na pomysł aby do programu dorzucić przypomnienie włączenia świateł np. po godz. 19 w czasie letnim jesli nie wejdzie ustawa o jeździe na światłach przez cały rok, chyba nikt tego nie proponował bo i tak każdy włącza światła gdy zachodzi słońce ale w sumie mogło by to być ciekawe udoskonalenie jeżeli można by to było włączać i wyłączać w ustawienaich;)

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 28 mar 2007, o 17:35

Juz nie aktualne . prezydent podpisal ustawe i niedlugo bedziemy jezdzic na swietlach caly rok 365/24 . czy li kazdy zmieni sobie w konfiguracji na :

miesiec wlaczania na 0
miesiaca wylaczania na 13


i komputerek uznaje ze swiatla musza byc zawsze wlaczone

Kali
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 21:23
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Kali » 28 mar 2007, o 21:41

Dziś zakończyłem prace nad komputerkiem o dziwo działa, nic się nie wiesza i nie grzeje, mimo że pierwszy raz w życiu coś takiego lutowałem :597: Podziękowania dla autora!

Pytanie do tych co się znają. Na R26 mam 3,7V. Zamiast BAV103 wlutowałem diody LL4448. Mam tak to zostawić czy wymieć D11 na LL4448 żeby spadek napięcia był większy?

viktus
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2007, o 13:11
Lokalizacja: Toruń

Diody

Postautor: viktus » 29 mar 2007, o 11:07

Miałem problem ze zdobyciem BAS85, i wstawiłem inną diodę. Mam napięcie 3,8V na wyświetlaczu i wszystko działa.

mysioo
-
-
Posty: 19
Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:02
Lokalizacja: legnica

Postautor: mysioo » 30 mar 2007, o 19:37

Witam. Testuję od jakiegoś czasu kompa w aucie (explorer 4,0l V6) wersja 4v48s gaz,
i pojawiają sie od czasu do czasu problemy związane ze zużyciem gazu.Wiem że dokladnośc pomiaru dla LPG jest delikatnie mówiąc "wystarczająca" ,ale jesli robię kalibrację wtrysku-trasa 50% miasto 50% i później mniej więcej w taki sposób jeżdżę(50%x50%) to jest ok.Różnice w zużyciu gazu rzeczywiste i te pokazywane przez kompa to z reguły +-3-5l na bak 56l.
Niestety jeśli jeżdże tylko po mieście to komp zawyża zuzycie gazu i różnica na zbiorniku
wynosi już 10-15l !!!. Czy ma to związek ze sposobem pomiaru zużycia gazu(zuzycie średnie)?
Co ile jest aktualizowany pomiar średniego zużycia( czas czy odległość).Coś mi sie zdaje
że chyba powinno zależeć to od odległości(co najmniej ostatnie 15km) może wtedy nie byłoby
takich różnic(w moim aucie różnica zużycia ,ta prawdziwa, pomiędzy miastem a trasą dochodzi do 10l/100km niestety) no i na pierwszych kilometrach mam średnie 50-60l/100km
pozdrawiam Jarek
P.S. Czy coś już wiadomo o 2-gim zbiorniku (PB+LPG) da się to zrobić?

bogas.
-
-
Posty: 42
Rejestracja: 7 lut 2006, o 10:10
Lokalizacja: Jaworzno
Kontaktowanie:

Postautor: bogas. » 2 kwie 2007, o 09:40

Witam.
Pisałem wcześniej o zwarciu za linii sygnałowej do czujnika temperatury. Informuję, że pojego usunięciu wszystko wróciło do normy, komputer działa ;)

Mam pytanie do tych, co mają wyświetlacz od S65 - gdzie go kupowaliście akurat w tej konkternej wersji? Jeśli ktoś kupował na allegro, to proszę o kontakt.
I jeszcze jedna prośba do tych co mają wyświetlacz od S65 - o wymiary w mm. Widzialnej powierzchni oraz całego wyświetlacza.
Z góry dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2007, o 15:10 przez bogas., łącznie zmieniany 1 raz.

plech
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 06:16
Lokalizacja: wawa

Postautor: plech » 2 kwie 2007, o 10:33

Witam serdecznie,
podziwiam zapalencow, ale sam nie dam rady tego zlożyć dlatego pytam czy ktoś nie chciał by zarobić i złożyć mi taki komputerek do toyoty corolli. Oczywisicie zaplace za materialy, prace po wczesniejszym ustaleniu. bede wdzieczny za opowiedz na prv.
pozdrawiam i czytam dalej.
lech

bartek76
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2007, o 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postautor: bartek76 » 3 kwie 2007, o 06:17

Witam.....
....Mam pytanie do tych, co mają wyświetlacz od S65 - gdzie go kupowaliście akurat w tej konkternej wersji? Jeśli ktoś kupował na allegro, to proszę o kontakt.
I jeszcze jedna prośba do tych co mają wyświetlacz od S65 - o wymiary w mm. Widzialnej powierzchni oraz całego wyświetlacza.
Z góry dzięki i pozdrawiam
Ja kupowałem na allegro u sprzedawcy dyzio123. Obecnie chyba ma właśnie wyświetlacz tego typu co potrzeba. Ja zanim kupiłem to napisałem do niego z zapytaniem czy na pewno sprzedawany wyświetlacz to ten sam typ co na zdjęciu. A co do wymiarów to nie pamiętam ale jak zmierzę w aucie to Ci napisze.

bogas.
-
-
Posty: 42
Rejestracja: 7 lut 2006, o 10:10
Lokalizacja: Jaworzno
Kontaktowanie:

Postautor: bogas. » 3 kwie 2007, o 10:35

Ja kupowałem na allegro u sprzedawcy dyzio123. Obecnie chyba ma właśnie wyświetlacz tego typu co potrzeba. Ja zanim kupiłem to napisałem do niego z zapytaniem czy na pewno sprzedawany wyświetlacz to ten sam typ co na zdjęciu. A co do wymiarów to nie pamiętam ale jak zmierzę w aucie to Ci napisze.
Cześć.
Pytam wszystkich po kolei, odpowiedziało mi dopiero dwóch - nie mają. Oki, dzięki za info, idę go szukać.
Czekam na info o wyświetlaczu ;)
Pozdrawiam

wektor
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 26 cze 2006, o 08:10
Lokalizacja: Katowice

Postautor: wektor » 3 kwie 2007, o 23:04

Pytanie do darekk:

Czy jest jakaś szansa i możliwośc na uproszczenie wysyłanych danych w wersji z RS232.
Na przyklad gdyby wysylane byly tylko zmienne każdorazowo zakńczane znakiem <CR>.
Albo wszystkie zmienne z danego ekranu w jednym ciągu odzielane przecinkami
Np.
spalanie,rezerwa,czas,temperatura zewnetrzna,temperatura wewnetrzna
12.6,R,20:29:20,20.5,10.0<CR>

Szczerze mówiąc nie jestem najlepszy w pisaniu programów i taki sposób myśle że nie tylko mi ulatwił by napisanie programu interpretującego dane przez dodatkowy mikroprocesor sterujący wyświetlaczem.

Pozdrawiam

thomsoon
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2007, o 17:39
Lokalizacja: Świętochłowice

Postautor: thomsoon » 4 kwie 2007, o 15:58

Mam pytanie odnoisnie programowania tego komputerka, czy napioecie w czasie programowania ma byc podlaczone (chodzi mi o pin 1 i 3) i skaz wziasc zasilanie do tego MAX232?

fiadam
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2006, o 22:50
Lokalizacja: Ełk

Postautor: fiadam » 4 kwie 2007, o 22:09

Mam pytanie odnoisnie programowania tego komputerka, czy napioecie w czasie programowania ma byc podlaczone (chodzi mi o pin 1 i 3) i skaz wziasc zasilanie do tego MAX232?
Tak, napięcie ma być podłączone. Jeżeli chodzi o zasilanie programatora to ja zasilam go z portu USB (wykorzystałem starą niepotrzebną przedłużkę od pendrive).

thomsoon
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2007, o 17:39
Lokalizacja: Świętochłowice

Postautor: thomsoon » 4 kwie 2007, o 22:42

Dobra to jeszcze jedno pytanie. Zrobilem juz uklad i po podaniu zasilania na piny 1 i 3 ciagle dziala buzzer i czy to tak ma byc czy cos jest nie tak i jesli tak to gdzie szukac przyczyny :) i który kabelek do programowania zrobic ten z artykulu elektroniki praktycznej czy ten z pierwszej strony tego forum. Prosze o odp i dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości