Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 9 mar 2007, o 16:49

Zgadzam sie wersja 4.48H ma bledy. Juz nawet komus podsylalem poprawki. Niedlugo pojawi sie wersja 4v49H i bedzie miala poprawione bledy i wszystkie nowe funkcjonalnosci.
Informacja o swiatlach jest ale ze konczylem ta wersje w nocy i nie chcialem zeby piszczala po resecie to dopisalem jej na start 5 miesiac (w maju juz nie musza byc wlaczone swiatla). No i niestety zapomnialem o tym i taka jest ta wersja 4v48H.
Ale bedzie lepiej wkrotce :)

mysioo
-
-
Posty: 19
Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:02
Lokalizacja: legnica

Postautor: mysioo » 9 mar 2007, o 17:40

Dzieki Darku za odpowiedź będę czekał ,bo mi coś do mojej starej Explozji
ten wyświetlacz nie pasi za bardzo :610:(extrawagancja), no i co tu dużo mówić ,literki jak na mój wzrok za małe :604: i chyba zdecyduje sie na wyświetlacz 4x20 z czarnym tłem i białymi znakami.....

chyba że " da się " na taki display coś zrobić :

http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=602?

pozdrawiam Jarek

bartek76
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2007, o 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postautor: bartek76 » 10 mar 2007, o 09:41

Witam
Po moim nieszczęsnej katastrofie opisywanej kilka postów wyżej wymieniłem zenera D19 i T4 dla pewności też stabilizator napięcia no i oczywiście procek. Ale jak widzę co teraz sie dzieje to nie jestem pewien czy wymiana tego procka była konieczna no ale trudno jest już nowy. Objawy są nieco dziwne teraz bo tak:

Po dołączeniu +12 do W1,2/2 zapala sie ekran podstawowy, buzer sobie pika o światła i wszystko niby ok poza jedną rzeczą, t Sr pokazuje 144 km/h i spada powoli do około 49 km/h i tak zostaje :608: . Sprawdziłem już wszystkie styki, na wszelki wypadek wymieniłem T6 i nic. Nie wiem już gdzie szukać może jakiś kondensator broi albo układ zerujący nie taki bo mam go zbudowanego na RC według jednego z pierwszych postów. R 1M i C 220n wlutowane w pola U5 ale przecież przed ta moja katastrofa było tak samo i działało. Coś po prostu jakby dawało impulsy prędkości.

Macie może jeszcze jakieś sugestie co sprawdzić i na co zwrócić uwagę? Boje sie ze jak nie znajdę to układ pójdzie w kąt :) na jakiś czas dopóki mi zniechcecenie nie przejdzie no i żona już zaczyna krzywo patrzeć na ten "bałagan" na stole :).
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Bartek

PS. W miedzy czasie zauważyłem ze nie zbiera impulsów z W1/10 wiec wymieniłem tranzystor od wtryskiwaczy i sie okazało ze tam tez idą jakieś impulsy bo pokazuje cały czas równo 6000 obr/min. Z tym ze nie mam już pomysłu co może dawać te impulsy.

PS2 Kurcze doszedłem w końcu do ładu po 2 dniach walki, a mianowicie wszystko wróciło do normy i zaczęło działać tak jak należy w momencie gdy wgrałem wersje 4.48s (specjalna). Krótko mówiąc według mnie w 4.49s (specjalna) jest jakiś błąd który powoduje ze zliczanie prędkości praktycznie w ogóle nie działa a zliczanie wtrysków działa jakby odwrotnie czyli im większa częstotliwość wtrysku tym mniejsze obroty

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 13 mar 2007, o 08:50

Przepraszam za niedogodnosci wersji 4v49 dla S65.
Przy kompilacji wlaczyla mi sie opcja testu , ktora uzywam przy pisaniu i sprawdzaniu kodu.
To ona generuje sztucznie spalanie i droge. Juz wrzucilem nowa paczke (z tym samym numerem)

Bastek
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 paź 2005, o 15:23
Lokalizacja: Żywiec

Postautor: Bastek » 13 mar 2007, o 17:28

Witam

Niestety ta poprawiona wersja dla S65 nie inicjalizuje wyświetlacza. Zaświeca się tylko samo podświetlenie, biper przypomina o światłach, ale na wyswietlaczu nie ma nic.
Wgrałem wersję 4v48s i tam jest OK.

Mam jeszcze pytanie odnośnie współczynnika wtrysku, gdy go zmniejszamy to program zlicza większe zużycie paliwa, czy odwrotnie?

pozdrowienia
Ostatnio zmieniony 14 mar 2007, o 08:50 przez Bastek, łącznie zmieniany 1 raz.

jarobo
-
-
Posty: 70
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 08:32
Lokalizacja: Zielona Góra

Postautor: jarobo » 13 mar 2007, o 20:11

Witam

Przymierzam sie do Wyswietlacza od S65 i mam pytanko czy reset nalezy zmienic na RC czy moze pozostac wedlug orginalnego schematu

pozdrawiam jarobo

Bastek
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 paź 2005, o 15:23
Lokalizacja: Żywiec

Postautor: Bastek » 13 mar 2007, o 21:06

Witam

Reset RC jest dla uproszczenia konstrukcji, ja mam zrobiony układ resetu na DS'ie i działa z wyświetlaczem z S65 bez problemu.

pozdrowienia

krawy1
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 12 sty 2006, o 01:24
Lokalizacja: Wałbrzych

Postautor: krawy1 » 13 mar 2007, o 23:44

Witam
Chciałem spytac Bastka na jakim ds`ie zrobił reset bo ds1819a nie można nigdzie dostac'
Pozdr.

Bastek
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 paź 2005, o 15:23
Lokalizacja: Żywiec

Postautor: Bastek » 14 mar 2007, o 08:48

Witam

Też nie mogłem go nigdzie dostać, ale Maxim przysłał mi sampla bez problemu.

pozdrowienia

mysioo
-
-
Posty: 19
Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:02
Lokalizacja: legnica

Postautor: mysioo » 14 mar 2007, o 13:29

Ja kupowałem graty w TME www.tme.com.pl

Zamiast DS1819A można zastosować MAX823LEUK-T.

jarek

bartek76
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2007, o 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postautor: bartek76 » 16 mar 2007, o 10:57

Mam pytanko. Czy koniecznie trzeba odpinać wyświetlacz do zaprogramowania układu, bo powiem szczerze że nie bardzo mi sie uśmiecha odlutowywanie go za każdym upgradem softweru :)

jarobo
-
-
Posty: 70
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 08:32
Lokalizacja: Zielona Góra

Postautor: jarobo » 16 mar 2007, o 15:18

Mam pytanko. Czy koniecznie trzeba odpinać wyświetlacz do zaprogramowania układu, bo powiem szczerze że nie bardzo mi sie uśmiecha odlutowywanie go za każdym upgradem softweru :)
Witam

nie ma takiej potrzeby

pozdrawiam jarobo

thomsoon
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2007, o 17:39
Lokalizacja: Świętochłowice

Postautor: thomsoon » 16 mar 2007, o 17:47

Witam, zabieram sie wlasnie do montowania tego ukladu i mama pytanie dot. wyswietlacza z nokii. Kupiłem go i jest on w takiej metalowej obudowie i od tylu ma taką plastikową zaślepke i sie zastanawiam czy go z tej obudowy wyjąc i przylutować kable bezpośrednio czy jest do tego jakaś specjalna taśma którą sie zaciska tą obudową na ścieżkach. Pozdrawiam i prosze o porade.

Bastek
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 paź 2005, o 15:23
Lokalizacja: Żywiec

Postautor: Bastek » 16 mar 2007, o 22:47

witam

Jeżeli chodzi Ci o wyświetlacz z nokii 5110, na którym powstał ten projekt, to jest on zatrzaskiwany bezpośrednio na płytce z elektroniką. Połączenie elektryczne jest uzyskiwane przez elastyczną taśmę przewodzącą, która powinna być z tyłu wyświetlacza. Ne ma innego sposobu podłączenia gdyż pola kontaktowe zjajdują się na szkle.
Dokładna instrukcja montażu jest w artykule opisującym ten projekt.
Wszystkie inne wyświetlacze podłączane są przez przylutowanie przewodów.

p.s.
jest już działająca wersja 4v49_all_version1 dla S65. :629:

pozdrawiam

thomsoon
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2007, o 17:39
Lokalizacja: Świętochłowice

Postautor: thomsoon » 16 mar 2007, o 23:04

Już do tego doszłem, ale troche to nie po mojej myśli bo płytka względem wyświetlacza jest w pionie a ja bym musiał miec w poziomie ale mniejsza z tym. Zastanawiam sie nad jednym (albo niedoczytalem albo niewiem co :) ) w jaki sposób ten komputerek oblicza spalanie gazu? Oblicza on spalanie benzyny i gazu i czylko jednego z nich ?

Bastek
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 paź 2005, o 15:23
Lokalizacja: Żywiec

Postautor: Bastek » 17 mar 2007, o 00:07

Oblicza spalanie gazu i benzyny oddzielnie zależnie od sygnału na pine 6 złącza W1 (0V benzyna +12V gaz). Spalanie gazu obliczane jest na podstawie tego samego sygnału sterującego wtryskiwacz benzyny.
Należy pamiętać aby zamienić rezystory R19 i R20 na 47k. Jest to opisane w pliku tekstowym dla danej wersji programu.

pozdrawiam

thomsoon
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2007, o 17:39
Lokalizacja: Świętochłowice

Postautor: thomsoon » 17 mar 2007, o 00:20

Ok. Serdeczne dzięki. Jutro dokupie tajle i biore sie za lutowanie :)

mysioo
-
-
Posty: 19
Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:02
Lokalizacja: legnica

Postautor: mysioo » 17 mar 2007, o 14:59

[quote="Bastek"]Oblicza spalanie gazu i benzyny oddzielnie zależnie od sygnału

To znaczy są zaimplementowane osobne zbiorniki do PB i LPG ? i wersji na gaz oblicza średnie spalanie dla benzynki również?
Nie chce mi się wymontowywać z auta więc pytam...


pzdr.Jarek

Bastek
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 paź 2005, o 15:23
Lokalizacja: Żywiec

Postautor: Bastek » 17 mar 2007, o 23:49

Niestety w wersji gazowej jest tylko jeden bak (dla gazu).
Dla benzyny wyliczane jest tylko chwilowe spalanie i całkowita ilość spalonej benzyny.
Zasięg do przejechania również liczony jest tylko dla gazu.

pozdrawiam

mysioo
-
-
Posty: 19
Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:02
Lokalizacja: legnica

Postautor: mysioo » 18 mar 2007, o 20:29

Czyli tak jak było w 4v48s...

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości