Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 13 paź 2005, o 07:47

Tak mozna zastosować procesor ADUC836

Jezeli ktoś chce pisac biale znaki na ciemnym ekranie proponuje zmiane w kodzie pod adresem 0x7ec jest tam wartosc 0x0c ktora trzeba zmienic na 0x0d. (w innych moich wersjach nalezy szukac sekwencji 0x7f 0x0c 0x02 i zmieniac 0x0c na 0x0d)

Ze specyficznych peryferii ADUC zastosowalem TIC timer do obslugi zegara czasu rzeczywistego, oraz przetwornik do pomiaru napiecia akumulatora. Z czujnika temperatury nie korzystalem ze wzgledu na podgrzewanie go przez pracujacy procesor oraz niemozliwosc pomiaru temperatury w miejscu gdzie ja chcialem. Pierwotnie tak zrobilem, ale pozniej wycofalem sie z wewnetrznego czujnika.

kufel_
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 15 paź 2005, o 16:35
Lokalizacja: Parapet na dworcu

Postautor: kufel_ » 15 paź 2005, o 19:27

mam pytanie do autora , czy ma jakieś znaczenie że śilnik na wtrysku jedno lub wielo punktowym ?

a drugie pytanie jest do ilości cylindrów bo mam nietypowy silnik 3 cylindrowy , z tego co czytałem w artykule to jedyna niezgodność jaka mogła by wyniknąć z tego że nie jest to śilnik 4 cylindrowy byłby nieprawidłowe wskazanie ilości obrotów śilnika i tu własnie chciałem wiedzieć czy na tym się skończy ?

pozdrawiam

Bastek
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 paź 2005, o 15:23
Lokalizacja: Żywiec

Postautor: Bastek » 16 paź 2005, o 11:37

Witam

Z jaką rozdzielczością pracują czujniki temperatury DS18B20: 9 czy może więcej bitów. Posiadam czujniki DS1820, które pracują tylko z rozdzielczością 9 bitów i zastanawiam się czy będą poprawnie odczytywane przez układ.

Daniel_GSM
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2005, o 09:44
Lokalizacja: Małopolska

ADUC 816 czy ADUC 836

Postautor: Daniel_GSM » 19 paź 2005, o 00:32

Tak mozna zastosować procesor ADUC836
Mam pytanie związane z zastosowaniem procesora.
Autor projektu pisze, że można zastosować procesor 836 - jestem na etapie kompletowania części i zastanawiam się czy odrazu nie zastosować lepszego procesora gdyby tak np. w przyszłości dostępny był jakiś program o zwiększonych możliwościach - we wcześniejszych postach darekk pisał, że w wersji "dla gazowców" musiał zrezygnować z kilku funkcji - dlatego może bedzie "wsad", który bedzie posiadał wszystkie funkcje bez względu na to czy układ bedzie przeznaczony dla "benzyniaków" , "gazowców" lub "gaźnikowców".
Dlatego kieruje pytania do Darka:
1. Czy po wgraniu "wsadu" do 836, który docelowo był przeznaczony do 816 układ "wystartuje" bez zadnych problemów? bez zadnych przerobek?
2. Czy procesor 836 bedzie "pasował" do płytki drukowanej - tzn nie trzeba bedzie robic zadnych przerobek, wyprowadzenia są takie same itd.
3. Czy przewidujesz wersje bogatsza oprogramowania dla 836 do tego komputerka?

Mam również pytanie do osób, które zdecydowały sie na montaż tego "cacka" w swoich samochodach - być może ktoś montował to w Polonezie Caro Plus na mono-wtrysku Bosch.
Jesli tak prosze o informacje w jaki sposob wpiąć się w układ kontroli wtrysków aby można było kontrolować zużywane paliwo.

To by było na tyle pytań.

Co do pomysłów na rozbudowanie komputerka mam jeszcze jednen pomysł
* Pomiar prądu pobieranego z akumulatora - zakres 0 - 300 A - mozna to zrealizowac na podstawie pomiaru spadku napiecia na przewodze od zacisku "-" akumulatora do karoserii samochodu - dokładnośc była by zadowalająca

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 19 paź 2005, o 09:47

Odpowiedzi na poprzednie posty:
Co do DS18B20: korzystam z 12 bitowego trybu i nie ma mozliwosci korzystania z DS1820

Co do ilosci cylindrow i zaworow : nie powinno byc z tym klopotu, chyba ze zostanie przekroczona wartosc wspolczynnika wtrysku (max 65535). Obroty beda pokazywane niepoprawnie ale to tylko gadzet.
Rozszerzenie wspolczynnika poskutkuje zmniejszeniem dokladnosci pomiaru paliwa (mysle ze z 1% do 2%). W wersji z gazem jest on rozszerzony do 2*65535.

Wsady do 816 chodza na 836 (to sprawdzilem osobiscie ale dopiero ostatnio)
Pinout jest calkowicie zgodny (wielkosc i rozklad pinow

Na razie publikuje wersje do 8kb tak zeby kazdy kto kupil 816 mogl skozystac.
O bogatszych wersjach mozna tez pomyslec w 836 to juz mozna poooooszaleeeec

Co do pomiaru pradu : musialbys do zasilania komputerka poprowadzic osobny kabelek masowy wprost z - akumulatora. i poprowadzic dodatkowy kabelek na niewykozystany pin komputerka . Moze by sie udalo

kufel_
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 15 paź 2005, o 16:35
Lokalizacja: Parapet na dworcu

Postautor: kufel_ » 19 paź 2005, o 16:56

Na stronie producenta (Analog Devices) spotkałem się z różnym oznaczeniem tego procesora ADUC836 wyglądają one tak ADUC836BS a drugie to ADUC836BSZ i tu mam pytanie który z tych procesorów zasotosować w komputerze samochodowym ?

kisiel997
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 06:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Problem z uruchomieniem avt434

Postautor: kisiel997 » 20 paź 2005, o 05:15

Cześć.

Mam problen z uruchomieniem kompa.
Wykonałem wszystko tak jak opublikował darek w EP 10/2005
Na wyświetlaczu niema nic.
Buzer piszczy cały czas, a ma co 1s.
Sprawdziłem 3 razy czy nie pomyliłem się z montażem elementów i nie ma zwarć.

HELP!!!

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 20 paź 2005, o 07:41

Przyczyny niedzialania moga byc rozne.
Dokladnie jak uruchomic opisalem w EP10/05
tak z grubsza:
- zle wgrany program
- zwarta zworka Z1 (zamiast programu uruchamia sie bootloader)
- procesor stoi caly czas w resecie - sprawdz napiecie na nozce resetu procesora.

Daniel_GSM
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2005, o 09:44
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: Daniel_GSM » 20 paź 2005, o 07:52

Na stronie producenta (Analog Devices) spotkałem się z różnym oznaczeniem tego procesora ADUC836 wyglądają one tak ADUC836BS a drugie to ADUC836BSZ i tu mam pytanie który z tych procesorów zasotosować w komputerze samochodowym ?
Dobre pytanie :)
Czy autor może odpowiedzieć na to pytanie - ja rownież mam dylemat co do wyboru wersji procka.

mikie
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2005, o 09:30
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: mikie » 20 paź 2005, o 09:58

Wersja z literka "Z" na koncu to wersja RoHS compliant, czyli bezolowiowa (wg dyrektyw UE obowiazujaco od lipca 2006). Czyli dla nas to bez wiekszej roznicy.
Ja natomiast mam pytanie - gdzie kupujecie te procki ADuC836 ? Sa normalnie dostepne u Was w sklepach czy jak?

kisiel997
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 06:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kisiel997 » 20 paź 2005, o 12:55

Przyczyny niedzialania moga byc rozne.
Dokladnie jak uruchomic opisalem w EP10/05
tak z grubsza:
- zle wgrany program
- zwarta zworka Z1 (zamiast programu uruchamia sie bootloader)
- procesor stoi caly czas w resecie - sprawdz napiecie na nozce resetu procesora.
Program raczej wgrałem dobrze tj:
1. Odpaliłem program
2. nacisnołem RESET wipisał mi OK.
3 nacisnołen DOWNLOAD i wgrałem program wypisał mi OK.
4. Nacisnołem RUN wypisałmi OK.
Wyłączyłem wszystko rozwarłem zwore Z (brak zwarcia)

Na nodze resetu mam 5V.

Tom27
-
-
Posty: 171
Rejestracja: 26 paź 2003, o 20:36
Lokalizacja: Leszno

Postautor: Tom27 » 20 paź 2005, o 18:02

Gdzie kupujecie resztę elementów SMD? Bo z tego, co widzę to wszystkie firmy sprzedają, ale raczej większe ilości. Najmniejsza ilość to, 100 szt. trochę dużo. Tym bardziej, że w projekcie są raczej mało stosowane rozmiary, 0603 (jeśli już to częściej się spotyka 1206 lub 0805 no chyba, że się mylę). Proszę podpowiedzcie gdzie skompletować zestaw reszty elementów, bo jest ich trochę. Owszem znajdzie się w internecie sklep gdzie zdobędę SMD, ale czy wszystkie z zestawu i to w różnych rozmiarach to wątpię, a kompletowanie w różnych sklepach wysyłkowych to porażka ze względu na koszty wysyłki. Jeszcze sprawa procesora to nie problem, ale cała reszta to już kłopot przynajmniej mi nie udało się znaleźć oferty sklepu gdzie mógłbym kupić przynajmniej połowę elementów.
Pozdrawiam Wszystkich

czeslaw10
-
-
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2005, o 11:03
Lokalizacja: Wroclaw

Komputer samochodowy

Postautor: czeslaw10 » 20 paź 2005, o 18:25

Do Autora projektu "darekk"

W jednym z postów odpowiedziałeś że pomiar obrotów to gadżet.
Chcę komputer zamontować w MATIZIE który nie ma obrotomierza i ma 3 cylindry.
Co ewentualnie zmienić w kodzie ,aby prawidłowo przeliczał obroty???
Czy możliwe byłoby napisanie programu w BASCOMIE??? (tylko taki znam)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 20 paź 2005, o 22:23

Tom27:

Nie przesadzaj, te co sprzdaja po 100 szt min, to przewaznie rezystory, albo zwykle diody np. Cala setka moze kosztowac 2 zl, wiec co tu dzielic na mniejsze ?? Elektrolity mozesz spokojnie kupic po 5-10 szt (mowa o smd). Wiec nie jest tak zle.


Czeslaw10:

Nie sadze by istniala mozliwosc napisania softu TEGO projektu w bascomie, z prostej przyczyny... o ile wiem to w najblizszej przyszlosci bascom nie bedzie wspieral ADuC836 ;) bascom jest dla avr albo '51 (2 wersje). Zrob wlasny projekt, nawet bazujac na tym, albo ogranicz sie do tego co masz. Obroty bedzie Ci falszowac, chocby dlatego ze ten jest przewidziany (jesli sie nie myle) do 4 cylindrowcow. Inny mnoznik ;) moze autor zdradzi Ci pod jakim ofsetem sie kryje, to bedziesz mogl sobie hex'a przeedytowac sam.

kisiel997
-
-
Posty: 21
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 06:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kisiel997 » 21 paź 2005, o 05:28

Do DAREKK.

Faktyczne reset procka nie działał.
Zwarty tranzystor baza colektor.
przerwa emiter b-c.

Pojechałęm więc do sklepu z miernikiem i okazało się że na 5szt wszystkie uszkodzone.

KOMP ruszył.

I jeszcze małe pytanko bo mniemoge kupić DS1819A, czy można go zastąpić czymś innym,
narazie mam switch od masy.

Pozdrawiam.

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 21 paź 2005, o 08:12

Co do DS1819 to pisalem w tym watku wczesniej i nie bede sie powtarzal.
Co do obrotow to mozna to zmienic. ja obecnie mam mnoznik * 2 * 60. Niewiem jak to przeliczyc na 3 cylindry, bo np. dla kolegi w felicji ktora ma 4 cylindry musialen mnozyc tylko przez 60 .
Proponuje zobacz ile pokazuje komputerek np na biegu jalowym i dowiedz sie ile powinno byc i napisz to wtedy o czyms pomyslimy

Tom27
-
-
Posty: 171
Rejestracja: 26 paź 2003, o 20:36
Lokalizacja: Leszno

Postautor: Tom27 » 21 paź 2005, o 10:17

Witam
pajączek nie zrozum mnie źle. Moje pytanie to nie jest skarga czy wyżalanie się, że autor wybrał takie akurat elementy. Z smd dopiero zaczynam, więc nie mam jeszcze „opanowanych” sklepów gdzie i za ile można coś tanio kupić. Niestety tu gdzie mieszkam nie ma, co mówić o kupnie w sklepie, więc pozostaje mi sprzedaż wysyłkowa. Znalazłem kilka ofert, ale po telefonie okazało się, że po 100szt to nie sprzedają, że oni są hurtownią a nie detalistą. W innym sklepie ktoś przez telefon wyjaśnił mi sprawę, że rezystor np. 0805 kosztuje 0.2 zł /szt. (nie wiem może przesadzam, ale wydaje mi się, że to bardzo dużo szczególnie, jeśli kupuje się trochę więcej 100 szt. różnych to już 20zł za same tylko rezystory) nie wspomnę o tym, że np. szeregu 0805 jest tylko 10 pozycji a 0603 w ogóle nie ma.
Jako że jestem „świeży” w smd proszę o podpowiedź najlepiej, link do firm, w których kupujecie elementy smd do waszych konstrukcji.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 16:30
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 21 paź 2005, o 13:38

wykorzystaj jakas plyte glowna od komputera. ja uzylem czesci od konsoli psx.

albo podjedz do wiekszego miasta. tam na pewno beda sklepy z czesciami SMD

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 21 paź 2005, o 17:22

Tom27:

Moze i zajade kryptoreklama, ale niech Ci bedzie (choc w dziale inne byl tez temat sklepow wysylkowych ktore polecamy, tam tez mozesz zajzec).

Przyklad sklepu w ktorym kupowalem ostatnio:
MS Elektronik Grynia

Samych rezystorow 0805 1% jest 156 roznych, cena paczki (100 szt) od 2,50 do 6 zl
Rezystory 5% rozne obudowy... 233 do wyboru, ceny od 1,80 / paczka
Kondensatory ceramiczne 0805: 41 do wyboru, od 3,25 / paczka
Elektrolity 18 typow, od 29,90 / paczke, w tym przypadku mozesz zamowic wielokrotnosc 0,1 paczki (np. 0,1 - 10 szt, 0,3 - 30 szt)

To tylko przeglad z olbrzymiej bazy elementow, oferta ciagle rozszerzana. Wysylk 10 zl (no chyba ze zamowisz wieksza ilosc), a jak czegos nie maja w magazynie, to dosylaja Ci nastepna paczke juz na swoj koszt.

Cos jeszcze ??

awatar100
-
-
Posty: 420
Rejestracja: 27 cze 2003, o 07:55
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 22 paź 2005, o 07:15

maritex w gydni spredaje smd po 100szt :0 minimany kosztzamowena to 30zl

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 7 gości