Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

robi4
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 29 kwie 2006, o 23:19
Lokalizacja: Gorzów Wlp
Kontaktowanie:

Postautor: robi4 » 24 cze 2008, o 00:14

Witam Serdecznie. Śledzę ten temat od bardzo dawna, ale dopiero pierwszy raz zabieram tutaj głos.
Do piotrekcrash: do zaprogramowania procesora potrzebujesz zasilania (stabilizator +5V), sam procesor, kwarc, rezystor R40 wraz ze zworką. Programator podłanczasz pod piny 16 i 17. Tyle ci wystarczy.

Mam jeszcze prośbę do autora projektu. Czy jest możliwe aby na ekranie podstawowym zamiast czasu długości jazdy była wyświetlana aktualna godzina? Wiem żę można w konfiguracji ekranów ustawić wyswitlanie aktualnej godziny, ale tracę możliwośc śledzenia napiecia ładowania. Może jakaś nowa opcja w menu by to ustawić indywidualnie. Nigdy nie przywiązywałem uwagi do tego, jak długo jadę, a aktualna godzina by mi sie przydała, tym bardziej że zamontowałem go w miejscu orginalnego zegarka (Fort Escort MK7 1.6 16V). Używam v4.53s benzyna836 z wyswietlaczem od S65.


Pozdrawiam

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 25 cze 2008, o 11:06

Proponuje ustawic "skanowanie ekranow"
np 5s zegarek i 5s ekran podstawowy z napieciem lub inna kombinacja czasow.
Niestety jak na razie nie bedzie nowych rzeczy.

ksysiobo
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 28 maja 2008, o 08:39
Lokalizacja: zero

Postautor: ksysiobo » 1 lip 2008, o 10:54

Witam wszystkich.

Na wstępie duże brawa dla autora projektu.

Komputerek złożyłem na płytce przewlekanej + lcd s65.
Na początku przeoczyłem zworkę z51 (zrobiłem zwartą) i rpack rp1 - i lcd nie pokazał nic.

Teraz wszystko już ruszyło i przymierzam się upchnąć toto do auta.

Czy może ktoś z szanownych forumowiczów podłączał do moneo mk1 - chciałbym zrobić elegancko i zebrać sygnały wtrysku i vss "prosto" z komputera - żeby nie szukać tu i tam.
Potrzebuję opis złącz mcu w tymże aucie (mondeo mk1 1.8 benzyna 1995).

pozdrawiam

ksysiobo
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 28 maja 2008, o 08:39
Lokalizacja: zero

Postautor: ksysiobo » 2 lip 2008, o 09:17

i jeszcze jedno...

chodzi o obroty silnika - czy nie można użyć sygnału z cewki zapłonowej do obliczenia obrotów ? - obroty byłyby cały czas aktualne a nie "dodatkowym bajerem".
Zniknie problem braku impulsów przy hamowaniu silnikiem.

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 2 lip 2008, o 11:05

W tym projekcie nie ma juz nozek do wprowadzenia tego sygnalu. Moze kiedys...
A po za tym czy jak wylaczany jest wtrysk to czy iskra tez nie jest wylaczana ?
Tego nie wiem , byc moze w bardziej inteligentnych samochodach jest wylaczanai wtedy tez kicha :). Trzeba by dobrac sie do czujnika obrotow walu korbowego, tu impulsy beda napewno.

disciple
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 4 lut 2005, o 18:13
Lokalizacja: Lublin

Postautor: disciple » 8 lip 2008, o 11:25

Witam serdecznie wszystkich.
Mam nieco ogólniejsze pytanie odnośnie takiego komputerka.
Chcąc mierzyć spalanie gazu muszę podpiąć się do wtrysku gazowego czy mogę również do benzynowego ?
Jak to rozwiązaliście w Waszych autkach, drodzy Koledzy ?

plech
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 06:16
Lokalizacja: wawa

Postautor: plech » 10 lip 2008, o 12:55

Szukam odoby w warszawie ktora wgra mi nowa wersje oprogramowania na komputerek bo moj kabel sie rozwalil.
bede wdzieczny bardzo

505 106 478
gg 5422376

lech

apaczo
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 21 lip 2008, o 20:08
Lokalizacja: Lodz

PROBLEMY Z WYSWIETLACZEM

Postautor: apaczo » 25 lip 2008, o 17:30

Złożyłem komputerek jakieś pól roku temu ale dopiero teraz instalowałem do autka ver. z wyświetlaczem od 5110 i procem 836.
Przed instalacja komputerek mi upadł. Po podłączeniu na krotko stwierdziłem , ze jest ok.
Niestety po zamontowaniu w konsoli okazało się , że nie działa buzzer.

Tu zaczynają się moje problemy przy próbie wy lutowania go narobiłem szkód bo nie odłączyłem zasilania.

1.Prawdopodobne zawarcie jednej ze stopek buzzera z masą
2.Zwarcie 1 z 2 pinem wyjścia na wyświetlacz lub 7 z 8

Od tej pory wyświetlacz nie działa lecz po zresetowaniu komapa i poprawnym wlutowaniu buzzera(obluzował się przy upadku) - słychać pikanie ostrzegające o swiatłach

Wymieniłem wyświetlacz , proca na 816 - efekt ten sam tyle że przy nowym wyświetlaczu komp jest w stanie resetu.

Jakie powinny być napięcia wyjściowe na wyświetlacz na poszczególnych pinach ?
Macie może jakiś pomysł w którym miejscu szukać ?

Komputerek działa !!! , problemem był elastometr.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2008, o 00:54 przez apaczo, łącznie zmieniany 1 raz.

ksysiobo
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 28 maja 2008, o 08:39
Lokalizacja: zero

Postautor: ksysiobo » 30 lip 2008, o 08:00

Hej

właśnie wpasowałem ustrojstwo do auta i mam dwa problemiki:

płytka przewlekana z s65, wersja 4.53

1. napięcie - cały czas pokazuje 11.8 V

sprawdziłem elementy r14, r15 - takie jak na schemacie, zwarcia niema..

2. nie reaguje na ilość wpisywanego paliwa - cały czas pokazuje 0 litrów

nie robiłem jeszcze kalibracji wtrysku, ale skalibrowałem drogę i wpisuję ręcznie ilość paliwa, na plus, zatwierdzam a on cały czas pokazuje rezerwę i 0 litrów.....

devolt
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 24 sty 2008, o 21:04
Lokalizacja: Legionowo

Postautor: devolt » 8 sie 2008, o 11:01

Hej mam takie pytanko,
jakos nie moge się przekopać przez te wszystkie posty.
Czy w nowych wersjach softu np v4.53 trzeba montować układ resetu??
Mam 2 układy DS resetu, wiec jak by co moge je wmontować tylko czy jest to potrzebne??
Gdzieś wyczytałem że w nowszych wersjach nie jest to wymagane, ale nie znalazłem potwierdzenia od samego autora.
Płytke mam z AVT, chce podłączyć wyświetlacz od 5110.
A i jeszcze jedno, potrzebuje schemacik modyfikacji jakie należy wykonać dla wyświetlacza 4x20, było kiedyś na forum ale znikło.


Pzdr Devolt
Ostatnio zmieniony 9 sie 2008, o 12:34 przez devolt, łącznie zmieniany 1 raz.

carnilla
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 21 mar 2008, o 11:15
Lokalizacja: któżtowie

Postautor: carnilla » 8 sie 2008, o 11:06

szukam pomocy w montażu komputerka w hondzie crv - trójmiasto

pozdrawiam

disciple
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 4 lut 2005, o 18:13
Lokalizacja: Lublin

Postautor: disciple » 13 sie 2008, o 17:08

Mam pytanie - jakie wskazania spalania chwilowego (l/h) mają koledzy podczas postoju auta (samochód na luzie) ? Mój komputerek wskazuje 2 l/h i coś mi się wydaje że to za dużo...

elvo
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 14 kwie 2008, o 23:43
Lokalizacja: opole

Postautor: elvo » 13 sie 2008, o 20:07

Czy jest wersja softu dla procka ADUC 816 z wyświetlaczem 4x20 - zakupiłem części polutowałem, zrobiłem przeróbki pod wyświetlacz 4x20, i przykra niespodzianka nie mogę znależć wersji softu pod mojega proca (post jest tak wielki ze cięzko już co kolwiek znaleźc)

Mrrudzin
-
-
Posty: 71
Rejestracja: 16 maja 2007, o 17:55
Lokalizacja: Polska

Postautor: Mrrudzin » 14 sie 2008, o 09:13

Witam

Mam problem z uruchomieniem komputerka. Poskładałem wszystko wg opisu, dodatkowo wywaliłem C8 i podpiąłem reset wyświetlacza przez 4,7k. Wszystkie cztery linie danych wyświetlacza podpiąłem pod +3,3V przez rezystory 11k. Kabel łączący pcb z wyświetlaczem ma około 5cm. Procesor wygląda na sprawny i zasilany jak trzeba - bo pika cicho buzzer, da się z nim połączyć i zaprogramować. Napięcie zasilające wyświetlacz pływa 3,25 - 3,29V.
Wgrałem wsad kom4v53s.hex. Wyświetlacz jest czysty :(

Co jeszcze warto sprawdzić / gdzie szukać błędu?

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 14 sie 2008, o 09:44

...dodatkowo wywaliłem C8 i podpiąłem reset wyświetlacza przez 4,7k.
Pod wyswietlacz s65 należy podpinać się resetem lcd pod pin1 uC,
chyba pozostałe wersje powyżej 4.50 też mają reset lcd z tego pinu,
natomiast sam ADUC doskonale podnosi się na wbudowanym POR i nie wymaga zewnętrznego

Mrrudzin
-
-
Posty: 71
Rejestracja: 16 maja 2007, o 17:55
Lokalizacja: Polska

Postautor: Mrrudzin » 14 sie 2008, o 10:07

Tak, reset podpiąłem tak jak tu

Obrazek

czeslaw10
-
-
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2005, o 11:03
Lokalizacja: Wroclaw

Postautor: czeslaw10 » 24 sie 2008, o 16:24

Witam
Czy dałoby radę podpiąc komputerek pod nawigację działającą z Win CE .NET 4.2 Core ?
Np poprzez USB.

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 25 sie 2008, o 10:50

Trzeba spelnic pare zalozen:

-- Nawigacja powinna posiadac zlacze RS232 lub
-- powinna posiadac zlacze USB host zeby mozna bylo podlaczyc przejsciowke USB-RS232 lub
-- posiadac Bluetooth i do komputerka nalezy dolaczyc modul Bluetooth - RS232

-- Trzeba napisac aplikacje pod win CE wyswietlajaca ekrany przychodzace przez RS232
-- wgrac do komputerka wersje z wysylaniem ekranow przez rs232

I mozna :)

A tak powaznie to :
- ze swieca szukac nawigacji ze zlaczem RS232 lub host USB
- Moduły Bluetooth - RS232 sa chyba tylko w wersjach lutowanych na plytke i nie sa zbyt tanie
- No i niestety wersja programu z wysylaniem ekranow jest do tylu w stosunku do obecnych wersji S65, N5110

czeslaw10
-
-
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2005, o 11:03
Lokalizacja: Wroclaw

Postautor: czeslaw10 » 25 sie 2008, o 15:48

Dziękuje za odpowiedź.
Myślę że pomysł był dobry ale wykonanie kosztowne.

romariusz
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 29 sie 2008, o 21:36
Lokalizacja: Duża Wieś
Kontaktowanie:

Postautor: romariusz » 30 sie 2008, o 14:16

Witam.Zainteresował mnie ten projekt i chciałbym go wykonać.Ale jest mały problem.Żeby kupić wszystkie elementy musiałbym zamówić je w kilku sklepach internetowych,a to jest raczej nie opłacalne.Może któryś z kolegów kupował na zapas i ma na zbyciu.Chętnie odkupię.A może polecicie sklep w którym kupowaliście .Układ chciałbym zbudować na wyświetlaczu od S65.W razie czego można pisać na gg10257075.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości