Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 11 sty 2008, o 05:21

Sorry ..... nie mam juz płytek :603:

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 13 sty 2008, o 19:10

Zbigniew Sekuła rozmawiałem na PW z dziadek7 i nie ma nic przeciwko żebyś udostępnił mi wzór płytki V.27


Pozdrawiam i czekam na odp.

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 13 sty 2008, o 20:28

daj mi swój adres e-mailowy na moj ZbigniewSekula@interia.pl

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 13 sty 2008, o 21:32

Wysłałem ale jakby co to mój adres: piotrek@biza.eu

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 14 sty 2008, o 10:25

Dziękuje za podesłanie materiałów.
Pozdrawiam:)

CODICO
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2007, o 08:52
Lokalizacja: Wrocław

Płytka by Dziadek na forum.

Postautor: CODICO » 14 sty 2008, o 13:48

Witam.
Panowie jaka jest szansa na udostępnienie płytki przewlekanej w najnowszej wersji na forum ?

Pozdrawiam
CODI

codico#AT#poczta.onet.pl

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 14 sty 2008, o 17:07

Ostatecznie nie wiem kto jest autorem płytki, ale jeśli sie dowiesz kto nim jts i otrzymasz jego zgode z checia wrzuce wzor na forum:)

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 14 sty 2008, o 19:52

Autorem plytki jest fachman i udostepnił to dziadkowi7.Mysle że to on powinien wyrazić zgode i ewentualnie wrzucic to na forum.

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 15 sty 2008, o 10:23

Zbigniew Sekuła ma racje skoro fachman jest autorem jego musisz poprosic o udostepnienie... Wtedy nikt nie bedzie mial zadnych watpliwosci

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 15 sty 2008, o 15:19

Zbigniew Sekuła ma racje skoro fachman jest autorem jego musisz poprosic o udostepnienie... Wtedy nikt nie bedzie mial zadnych watpliwosci

Na samym początku zaznaczyłem że udostępniam wszystko za free jeśli chodzi oczywiście o płytki przewlekane, więc nie ma tu o co się pytać.

Jeśli chodzi o wersję z kolorowym lcd to mam pod s65 nową o wymiarach identycznych jak wyświetlacz od s65 i poczekajcie moment, zaraz ją wrzucę, tam jest montaż mieszany bo przewlekane nie mieściły się na takiej małej płytce.

trochę się zasmuciłem pobierając najnowszą wersję softu widząc ten dopisek autora:

Kod: Zaznacz cały

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------- I na tym chyba bedzie juz koniec przygody z komputerkiem na ADUC836 ---------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Darek
ale jak zainteresowanie wzrośnie to może zmieni zdanie ??
Załączniki
s65v30elem.JPG
Rozmieszczenie elementów
s65v30pcb.JPG
Płytka jednostronna
s65v30sch.JPG
Schemat z oznaczeniami elementów

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 15 sty 2008, o 16:09

Zapytam jeszcze jaką metodą wykonywaliście swoje płytki??
Termotransfer, fotochemiczna?? która polecacie?



Moja wytrawiarka jest w fazi koncowej budowy wiec tylko posob przeniesienia sciezek mnie interesuje:)


i jakie wymiary ma dokladnie ta plytka powyzej?? bo nie posiadam becnie wyswietlacza od s65
kupie go dopiero jak bede konczyl budowe samego ukladu...

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 15 sty 2008, o 18:41

Płytka ma wymiary 38x56mm,
wykonałem metodą termotransferu, z tym że przed trwieniem przejechałem między wszystkimi ścieżkami bardzo ostrym cyrklem, to samo zrobiłem ponownie po wytrawieniu aby zapobiec ewntualnym mikrozwarciom, a po cynowaniu przedzwoniłem miernikiem czy nie ma zwarć lub podtrawień. Po wlutowaniu scalaka ponownie należy sprawdzić czy nie zrobiliśmy zwarcia.

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 15 sty 2008, o 21:04

Włąśnie najlepiej byłoby ocynować cała płytke to pomoże we wlutowywaniu elementow smd.

fachman w jakis sposob cynowales?? hot-air'em?? czy w jakis inny sposob?

Plytki pod smd to narazie dla mnie nowosc wiec musze pytac o rzeczy pewnie trywialne....

Z gory dzieki:)

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 15 sty 2008, o 23:12

Włąśnie najlepiej byłoby ocynować cała płytke to pomoże we wlutowywaniu elementow smd.

fachman w jakis sposob cynowales?? hot-air'em?? czy w jakis inny sposob?

Plytki pod smd to narazie dla mnie nowosc wiec musze pytac o rzeczy pewnie trywialne....

Z gory dzieki:)
heh, robiłem to bardzo prymitywnie, lutownica gazowa z cienkim grotem i cynowałem tylko pola pod scalak, potem równie prymitywnie zeskrobałem ostrym nożykiem gdzie był sidoczny nadmiar, tylko finisz był w miarę profesjonalny do zastosowałem topnik do smd RF800 i grot z mikrofalą,
ale wydaje mi się że cynować warto tym roztworem dostępnym tu i ówdzie, szczególnie wtedy jak płytkę za długo trzymaliśmy w roztworze
a z praktyki to wiem żei zwykłą transformatorówką da się tego scalaka wlutować, ale trzeba dać lepszy laminat, bo ściezki lubią się odklejać przy lutowaniu

A tak wogóle to przydałby się jakiś MK2 tego projektu i profesjonalna płytka, z tym że rysunki mam w freeware ProgeCAD i o pełnym profesjonaliźmie należy zapomnieć już na starcie, chociaż te kilka otworów pod kwarc i brzęczyk jak nie będzie w linii to nikt to tej płytki mikrrometru przykładał nie będzie :611:
Połaczenie lcd z płytką odcinkami 7cm DNE0.15 w emalii, masa i podświetlenie DNE0.35
Trochę upierdliwe to skrobanie emalii na końcach ale warto, bo lcd łaczy się wtedy z pcb prawie na styk stroną druku, wystarcza papierowa przekładka i mamy całość wafla o grubości coś koło 4mm i idealnie toto nadaje się do zabudowy. Teraz kable dajema jakie nam się podobają, nawet 5 mb, tylko sygnały z wtrysku, termometru i drogi warto ekranować, każdy sygnał osobno.

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 16 sty 2008, o 21:56

Co prawda wydrukowałem już wzór płytki v.27 na papierze kredowym, ale fachman zaciekwaił mnie prze v.30...

fachman masz może wzór v.30 ale w wersji wyskalowanej do wydruku??
Nie koniecznie w pdf może być pod jakiś inny format.

Pozdrawiam

Rademenez_
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 15 paź 2006, o 23:26
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Rademenez_ » 18 sty 2008, o 18:55

Do Autora:
Witam. Mam komputerek zaprogramowany programen 4c53. Nadal nie działają oddzielnie ekrany ze zbiornikami LPG i benzynowym. Średnie spalanie na gazie podczas jazdy na benzynie spada o bardzo niskich wartości (0,1l/100km) przez co przekłamuje wskaźnik dystansu do przejechania. Jakby liczniki nie płełaczały się i liczyły spalanie dalej pomimo przełączenia na inne paliwo. Czy jest mozliwość poprawienia tego ?

slaslu
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 31 mar 2006, o 21:45
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: slaslu » 22 sty 2008, o 23:23

witam wszystkich
czy moglby ktos wstawić fotki jak to wygląda?:)

AndrewS
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 13 lut 2004, o 00:53
Lokalizacja: Puławy
Kontaktowanie:

Postautor: AndrewS » 24 sty 2008, o 19:26

ale fotki czego ??
moj komp wyglada tak
Obrazek

ekran ma tlo czarne na fotce wyszlo niebieskie

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 25 sty 2008, o 21:27

Mysle że Darekk nie powinien sie pogniewac za logo .Moj narazie wyglada tak.
Załączniki
Zdjęcie028.jpg
Zdjęcie028.jpg (12.21 KiB) Przejrzano 9197 razy

Sławek5
-
-
Posty: 485
Rejestracja: 15 sie 2003, o 16:40
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 26 sty 2008, o 20:09

Macie koledzy może wzór płytki (matryce, bibloteke) w Protelu99SE do wyswietlacza N5110.
Mam parę takich wyświetlaczy i problem w tym że ma on wyprowadzenia na gumkę oraz posiada taki mały bolec naprowadzający. Jak nie w Protelu to może jakieś wymiary.

Druga sprawa pojawiła się wersja z kolorowym wyświetlaczem. Czy są dostępne źródła tej wersci lub może jest z Was ktoś w stanie udostępnić procedury obsługi tego kolorowego wyświetlacza.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 2 gości