Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

sebastianxxx
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 7 mar 2006, o 17:37
Lokalizacja: zzz

Postautor: sebastianxxx » 17 gru 2007, o 02:25

Cze

Ma ktoś może płytki drukowane do montażu przewlekanego? Widziałem że ktoś miał na zbyciu dawniej. Jak by co to chętnie bym kupił. Proszę o ewentualny kontakt na e-mail sandblasting@gmail.com)

noniemoge
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 21 gru 2007, o 17:15
Lokalizacja: łódź

diesel

Postautor: noniemoge » 21 gru 2007, o 17:21

Witam wszystkich :607:
nie wiem czy była już mowa o silniku diesla ale chciałbym miec w swoim samochodzie taki komputer... jak juz powiedziałem jest to diesel niestety pompa wtryskowa jest sterowana całkowicie mechanicznie... :633: czy da sie to jakos zrobic?

szymonweeia
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 28 gru 2007, o 14:39
Lokalizacja: lodz

Postautor: szymonweeia » 28 gru 2007, o 14:44

Witam Wszystkich
Jestem na tym forum gościnnie i jeśli kogoś uraziłem treścią tego postu przepraszam.

MAM pytanie czy ktoś (najlepiej z okolic Łodzi) byłby w stanie zrobić a przede wszystkim zamontować mi taki komputer w moim autku (Mazda 323F 1.5 97r. po liftingu) i za mniej więcej ile ;)
wiadomości prosze na pw lub mail szymonweeia@o2.pl

michci
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 29 paź 2007, o 17:33
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: michci » 29 gru 2007, o 15:56

Witam serdecznie
Zbudowałem to urządzonko, PCB wykonana własnoręcznie wg oryginału. Przejrzana i "przedzwoniona" przed montażem i po. Użyty wyświetlacz to lcd od N3310. Połaczenia między lcd i płytką sprawdzone, przewodziki 5 cm. Wyświetlacz sprawny- sprawdzony przez LCDinfo. Problem pojawia się przy programowaniu. Może ktoś rzeczowo podpowiedzieć co znaczy hasło w pierwszej linii: "Bootload : false" skoro programowanie i weryfikacja przebiegła pomyślnie?(komunikaty Success). Ponadto czy rzeczywiście operacje programowania mozna przeprowadzić tylko raz? (muszę restartować układzik). Efekt taki: komputerek nie pracuje.
Proszę o rzeczową odpowiedź
Pozdrawiam

Awaria usunieta! Czeski błąd: jeden zimny lut pojawiajacy sie nie wtedy kiedy trzeba :630:
Wszystko świetnie funkcjonuje. Pozdrowienia i wytrwałości!

esiu
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 5 gru 2006, o 02:59
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Postautor: esiu » 30 gru 2007, o 21:04

Witam Wszystkich
Wyrazy uznania dla Autora projektu.
Zmontwałem komputerek na płytce z elementów przewlekanych , ale nie mogę zaprogramować procesora.
Właczam zasilanie płytki komputera z zwartą zworką lekkie piśnięcie buzera , potem odpalam program wsd piśniecie buzera i otwiera się okn z zczytanym procesorem.
Klikam reset jest Ok , ale jak klikam download wyskakuje błąd.
coś takiego:
Configuration: COM1, 9600 baud
RESETTING PART: OK

Configuration: COM1, 9600 baud
RESETTING PART: OK
Baudrate = 115200... OK
ERASING CODE AND DATA... failed
Baudrate = 115200... failed
Szukałem odpwiedzi na frum lecz nie znalazłem.
Sprawdziłem ustawienia w programie i ustawienia portu w komputerze są Ok.
Może ktoś miał taki przypadek i wie co zrbić?

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 31 gru 2007, o 05:11

Czy na pewno i w ustawieniach WSD masz tak :
- port - wiadomo
- Crystal Frequency - Watch crystal
- MicroConverter BaudRate 9600
- PC Baud Rate - 9600
- Erase Mode - Erase the CODE and DATA
- Download Mode - Download CODE ONLY
- Run - Run From start: 0 Hex

??

esiu
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 5 gru 2006, o 02:59
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Postautor: esiu » 31 gru 2007, o 07:14

Tak mam takie ustawienia , sprawdzałem kilka razy.
Zastanawiam się czy długość przewodu pomiędzy COM a płytką MAXa ma znaczenie , oraz
to jaki przewód jest zastosowany.
Nigdy jeszcze nie programowałem procesora , więc nie mam doświadczenia.

No i problem rozwiązany okazał się że 5,05V z płytki komputerka to za mało by MAX pracował poprawnie , zmiana zasilania i po problemie .
Ostatnio zmieniony 9 sty 2008, o 16:05 przez esiu, łącznie zmieniany 1 raz.

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 31 gru 2007, o 19:21

Moim skromnym zdaniem masz cos z programatorem lub jego zasilaniem.

ledek
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 20 lis 2007, o 16:32
Lokalizacja: Białystok

Postautor: ledek » 1 sty 2008, o 19:52

WITAM

mam kilka pytan wlasnie robie sobie taka plytke na wyswietlaczu s65 wszystkie elemanty juz przylutowalem i chodzi mi o zmiany wprowadzone do projektu na s65 sa umieszczone na zdjeciu (w pliku):
pytania:
1 co to jest ten uklad resetu rc??
2 na fotce sa widoczne diody BAV 1?? nie moge rozczytac tych dwoch liczb??
3 taka kreska "dodatkowe polaczenie i reset dla wyswietlacza" chodzi o to zeby polaczyc to a co z tym resetem dla wyswietlacza??
4 jeszce nie ma kondensatoro CTSMD jakie mam tam zastosowac bo nie moge kupic dokladnie takich czy te na zdjeciach tantalowe moga byc bo w schemacie sa elektrolity??
5 o co chodzi z tym kondensatorem C8 bo na niektorych zdjeciach nie ma go??

ogolnie mowiac prosze o wyjasnienie mi co musze zmienic dla wersji z S65

zamieszczam fotki tylko nie gnijcie z lutowania bo ba to pierwsze elementy jakie przylutowalem

POZDRAWIAM
Załączniki
IMG_5677a.jpg
IMG_5678a.jpg

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 8 sty 2008, o 23:58

dołączam się do prośby co trzeba zmodyfikować zeby podlaczyc LCD od S65??

projekt świetny:D:D
działa wyśmienicie...

Pozdrawiam

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 9 sty 2008, o 18:46

Zmontowałem już dwa komputerki z lcd s65 ale na płytce od Dziadek7 elementy przewlekane.Przy pierwszym mialem problem bo była podtrawiona scieżka ale z drugim żadnych problemów nie miałem.Na płytce z elementami smd nie montowałem ale wszystko jest opisane przez Daro i mysle że tez powinną byc ok.

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 10 sty 2008, o 15:06

mógłby ktoś dodać wzór płytki przewlekanej??
Ona jets przystosowana juz pod LCD z S65 takze bylaby dla mnie bardzo wygodna...


Pozdrawiam.

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 10 sty 2008, o 18:48

Co prawda mam wzor płytki ale otrzymałem go od Dziadek7 i nie wiem czy moge ci go przesłać .Płytke kupiłem własnie u dziadek7 .Napisz do niego moze ma.

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 10 sty 2008, o 19:18

Wzór płytki znalazłem na poprzednich stronach:)
Muszę się tereaz tylko zebrać i zrobić płytkę bo to najtrudniejsza czaść pracy...

Pozdrawiam

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 10 sty 2008, o 20:42

Na poprzednich stronach jest kilka wzorow płytek na których można to złożyc ala ta o której Ci pisze jest inna.Przystosowana pod lcd s65(nowszy wzór schematu).

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 10 sty 2008, o 21:42

v26??

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 10 sty 2008, o 22:00

wersja v26 jest jeszcze pod stary wzor. Ja mam v27

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 10 sty 2008, o 22:24

wiec nie mozesz jej udostepnic bez czyjejs zgody tak??
kogo mam o nia poprosic?

Z gory dzieki:)

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 10 sty 2008, o 22:45

Ja otrzymalem to od Dziadek7 z tego forum napisz do niego moze ma jeszcze z jedną cena ok.20 zł nawet nie opłaca sie robić.

piotrekcrash
-
-
Posty: 25
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:16
Lokalizacja: Wieluń

Postautor: piotrekcrash » 11 sty 2008, o 00:03

Właśjnie napoisałem mu na PW ale jeszcze nie odpoisal.... Moze jeszcze to zrobi.

Dzieki za info, jak otrzymam odpowiedz to sie zglosze:)

pozdrawiam

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości