Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

bogas.
-
-
Posty: 42
Rejestracja: 7 lut 2006, o 10:10
Lokalizacja: Jaworzno
Kontaktowanie:

Postautor: bogas. » 18 wrz 2007, o 11:38

Witajcie ponownie.
Wiem, że byli chętni na gotowe kompy.
Składam dla mojego klubu obecnie, jeśli ktoś jest zainteresowany, to priv.
Pozdrawiam

plech
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 06:16
Lokalizacja: wawa

Postautor: plech » 18 wrz 2007, o 21:52

witajcie,
bardzo potrzebuje Waszej pomocy.

Podlaczylem sie pod speed signal w swojej toyocie corolli e11 ktory jest wyprowadzony oryginalnie od predkosciomierza na linke. Wydawac by sie moglo ze wszystko git bo jest sobie predkosciomierz do ktorego linka doprowadza predkosc a to wszystko zamienia sie na podnoszaca sie wskazowke i sygnal impulsow ktory idzie sobie kabelkiem do ECU a ja sie w niego wpinam i mam predkosc.

Problem polega na tym ze mam ta predkosc ale nie jestem w stanie jej skalibrowac, poniewaz raz zawyza ona a raz zaniza. Powiedzmy sobie - po kalibracji mam 161im/8cm. Wyglada ze wszystko jest dobrze, ale wystarczy ze zwolnie to juz wskazania sa zanizone - predkosc naprzyklad 2x a tym samym droga. Potem przyspieszam jest dobrze a tu nagle zawyza o 30km. I nic nie moge zrobic. Porownuje cigale predkosc z komputera z ta na liczniku i z GPSem. co juz zrobilem: - wyjalem liczniki i podpialem sie najblizej gdzie sie dalo. Sprawdzilem czy czy linka dobrze siedzi.

co jeszcze moge zrobic? czego to moze byc wina?

czy to moze byc wina komputera ? czy moze jest ktos z wawy kto moglby podpiac moj komuterek i zobaczyc czy u niego tez tak bedzie?

czekam na pomoc.

Rademenez_
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 15 paź 2006, o 23:26
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Rademenez_ » 22 wrz 2007, o 20:20

Do autora: Jest szansa na poprawienie 4v51?? Męczę się z nią miesiąc. Czy zaprogramować 4v50, bo potrwa to dłużej?
Pozdrawiam
Do "plech" : Prawdopodobnie w złym miejscu podłączony jest sygnał dla komputerka. W moim clarusie jest elektroniczny szybkościomierz i dochodzą do niego dwa sygnały, jeden z impulsatora w skrzyni biegów, drugi doprowadzony jest do ECU. Gdy podłaczyłem komputerek pod niewłaściwy przewód, prędkość zmieniała się wraz z dodawaniam "gazu". Na oscyloskopie widać było poza impulsami drogi impulsy wtryskiwacza. Proponuję rozebrać licznik i sprawdzić jak jest realizowane impulsowanie ze sprzegła magnetycznego w liczniku. Czy halotronem, czy kontaktronem i tam dopatrywać się błędnego podłączenia.

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 26 wrz 2007, o 03:30

Jest wer. 4.52s dla wyswietlacza s65 :607:


Do Autora ver. 'gaz specjalna' [inne nie sprawdzalem]
1. na ekranie konfiguracji "ustawienie intensywności podświetlenia LCD" jest coś nie tak ;-)
sa tam jakieś napisy z innych ekranów
2. Następny Ekran po tym "ustawienie intensywności podświetlenia LCD" jest pusty :-(

3. Jak zostawi się na ekranie z grafiką i wyłączy stacyjkę to po ponownym włączeniu stacyjki jest ekran z grafiką a na nim zegar odliczający czas przerwy który w miarę postępowania wykresu jest mazany przez wykres

4. Propozycja ..... IMHO ekran z grafiką k o n i e c z n i e trzeba by dać jako drugi a nie ostatni albo zrobić tak aby z pierwszego ekranu moża było sie cofnąć na ostatni bo teraz trzeba przewijać 10 ekranów żeby dojść do grafiki
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2007, o 13:50 przez dziadek7, łącznie zmieniany 1 raz.

bogas.
-
-
Posty: 42
Rejestracja: 7 lut 2006, o 10:10
Lokalizacja: Jaworzno
Kontaktowanie:

Re: Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy"

Postautor: bogas. » 26 wrz 2007, o 12:00

Nowe zmiany w wersji BETA 5b52 (tylko S65)
Brawo Darku ;)
Może dziś uda mi się wgrać :629:
Pozdrawiam

mysioo
-
-
Posty: 19
Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:02
Lokalizacja: legnica

Postautor: mysioo » 26 wrz 2007, o 20:48

Witam . Wgrałem nowy soft 4v52s gaz specjalna. Chciałem sobie pooglądać ten wykresik
graficzny ale na tym ostatnim ekranie pokazują sie tylko współrzędne x,y po 5sek buzzer
zaczyna piszczeć i po kolejnej sekundzie ekran robi sie biały.....
Reszty nie sprawdzałem. :599: zobaczę w aucie co ze zmianami na nowe .... :632:

P.S. Czy ktos wie jak sprawdzić wyświetlacz S65 ? Zmieniałem z 4x20 na S65 i jasna dupa
nic nie wyświetla (na 4x20 chodził ok.) a nie chce mi sie tego z auta wyciągać ... :610:

Awatar użytkownika
BodeX
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 27 kwie 2007, o 22:09
Lokalizacja: Kołobrzeg

Postautor: BodeX » 27 wrz 2007, o 00:21

Darek..Brawa za wytrwałość w udoskonalaniu projektu. Te same błedy występują również w wersji dla benzyny(pisał o nich dziadek), jest to wersja beta: także błedy mogły się wkraść, ja osobiście czekam na wersję ostateczną....mam nadzieję że takowa się ukaże :637: pozdrowionka dla autora oraz dla wszystkich na tym forum. :607:

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 27 wrz 2007, o 03:01

Witam . Wgrałem nowy soft 4v52s gaz specjalna. Chciałem sobie pooglądać ten wykresik
graficzny ale na tym ostatnim ekranie pokazują sie tylko współrzędne x,y po 5sek buzzer
zaczyna piszczeć i po kolejnej sekundzie ekran robi sie biały.....
Reszty nie sprawdzałem. :599: zobaczę w aucie co ze zmianami na nowe .... :632:

:
Na wykresie pokazują sie 'słupki' tylko w czasie jazdy a nie na postoju

mysioo
-
-
Posty: 19
Rejestracja: 14 lut 2007, o 19:02
Lokalizacja: legnica

Postautor: mysioo » 27 wrz 2007, o 19:27

Obawiam sie ,że nie zobaczę żadnych słupków ,albowiem ekranik pokazuje się na ok 1sek
przy ogólnym pisku buzzera , obraz znika i resetują sie przebiegi (droga i zużycie paliwa)
Ale takie zycie beta-testerów :604:

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 28 wrz 2007, o 04:02

hm ...... u mnie NIC takiego sie nie dzieje ... normalnie pokazuje wykres w czasie jazdy na całym ekranie :607:

Rademenez_
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 15 paź 2006, o 23:26
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Rademenez_ » 29 wrz 2007, o 22:24

Witam. Komputerek resetuje się, gdy nie wprowadzi się danych konfiguracyjnych w menu. Poza wymienionymi wyżej nie dostrzegłem więcej mankamentów. Czekam na ostateczna wersję 4v52. Ewentualnie jedyne do czego mógłbym się "czepić" to brak podziałek na wykresie. Czas nie koniecznie, ale wpisana wartośc maksymalna podzielona np na 5 dawałaby jakiś obraz zuzycia.
Pozdrawiam

AndrewS
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 13 lut 2004, o 00:53
Lokalizacja: Puławy
Kontaktowanie:

Postautor: AndrewS » 4 paź 2007, o 11:31

Witam

ja dalej w pelni nie odpalilem komputerka, wszystko ma ochote chodzic, ale komputerek nie otrzymuje sygnalu z czujnika drogi
w okolicach 11 zakladki byla dyskusja o czujnikach

dzieki niej po dodaniu rezystora miedzy plus a sygnal, z czujnika zaczelo cos isc, myslalem ze juz po problemie po zamontowaniu go w samochodzie niestety komp nie wskazuje drogi
przy podaniu kilka razy +12 na wejscie zlicza czy komputerek mozemy zostawic w spokoju

czujnik to fabryczny czujnik GM z poloneza plusa dajacy 6 imp/obrot ida do niego 3 przewody, plus, minus i sygnal
po podaniu napiecia + 12,6 z zasialcza na odpowienie piny pobiera ok 30 mA pradu
na wyjsciu wzgledem masy jest wtedy ok 11,1 i nic sie nie zmienia gdy krece nawet powoli
pomiedzy plusem zasilania a sygnalem jest ok 0,35V i tez sie nie zmienia jesli krece
na wyjsciu czujnika powinno byc napiecie zmienne prostokatne Umax=Uaku
tak jest napisane w ksiazce do poldka
podpinalem tez nowy czujnik drogi i taka sama sytuacja

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 4 paź 2007, o 12:05

No ale po drodze jest jeszcze linka,
czy mechaniczny prędkościomierz działa ?? bo to podstawa

AndrewS
-
-
Posty: 24
Rejestracja: 13 lut 2004, o 00:53
Lokalizacja: Puławy
Kontaktowanie:

Postautor: AndrewS » 4 paź 2007, o 14:44

mechaniczny na linke dziala, ten czujnik jest przykrecany przy skrzyni, wiec to dziala niezaleznie

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 4 paź 2007, o 15:12

mechaniczny na linke dziala, ten czujnik jest przykrecany przy skrzyni, wiec to dziala niezaleznie
nie eksperymentowałem z tym czujnikiem, ale ogólnie oczujniki są zazwyczaj typu OC i wymagają opornika podciągającego pod plus lub pod masę w zależności od tego czy jest to czujnik PNP czy NPN, wartość tego opornika powinna być rzędu 100R -10k, praktycznie stosuję się maksymalną przy której czujnik prawidłowo chodzi,
ja by proponował zbudować prosty generator 100Hz i podać przebieg na kabelek który jest sygnałowym na tym czujniku i zobaczyć czy zacznie coś zliczać, bo może się zbuntować przy braku impulsów z wtrysku, czyli najlepiej to zrobić w czasie jazdy

ozyrys486
-
-
Posty: 30
Rejestracja: 28 mar 2006, o 20:04
Lokalizacja: kraków
Kontaktowanie:

Postautor: ozyrys486 » 14 paź 2007, o 22:40

mam na pozbyciu elementy do tego komputerka wersja smd pytania gg; 1539908 lub e-mail : 604662571@eranet.pl elmenty sa zamieszczone pod adresem http://www.swistak.pl/uzytkownicy_aukcje/ozyrys486.html
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, o 23:55 przez ozyrys486, łącznie zmieniany 1 raz.

CODICO
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2007, o 08:52
Lokalizacja: Wrocław

Czy ten projekt nadaje się do silnika diesla.

Postautor: CODICO » 17 paź 2007, o 20:49

Witam.
Jestem nowy na forum EP...respect dla twórcy projektu...! Trafiłem tu dzięki temu projektowi. Przejrzałem cały watek i znalazłem ledwie kilka wzmianek o silniku TDI bez informacji czy przedsięwzięcie się udało.
Czy jest na forum człowiek który zastosował go w aucie z silnikiem diesla, konkretnie VW z silnikiem 1.9 na pompowtryskiwaczach ?

Pozdrawiam
CODI

Rademenez_
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 15 paź 2006, o 23:26
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Rademenez_ » 19 paź 2007, o 18:16

Witam i mam kolejną uwagę do autora . W wersji 4c52 lpg nadal nie działa zasięg na benzynie. Jest on liczony pomimo przełączenia na lpg. Pozdrawiam i czekam na wersję ostateczną.

wojciechrudy
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 25 paź 2007, o 11:19
Lokalizacja: eee

skąd wziośc najnowszy soft...? ja mam 3.2 z 2004 roku..pomcy

Postautor: wojciechrudy » 25 paź 2007, o 11:42

skąd wziośc najnowszy soft...? ja mam 3.2 z 2004 roku..pomcy

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Re: skąd wziośc najnowszy soft...? ja mam 3.2 z 2004 roku..p

Postautor: dziadek7 » 25 paź 2007, o 11:58

skąd wziośc najnowszy soft...? ja mam 3.2 z 2004 roku..pomcy
Jeżeli jesteś zalogowany na Forum to na stronie 1 pierwszy post


. :607:

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości