Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 28 sie 2007, o 16:49

Zaprogramowalem powtórnie 4v51s w momencie ręcznego resetu na nodze 1 jest krótki ujemny impulsik.Mysle że program działa mi w miare dobrze.jesli podam zasilanie jest 1 tykniecie buzera po podaniu 12v stacyjka cyklicznie tyka buzer gdy dam 12v swiatła jest jedno długie tykniecie buzera.Problem jest w koncowkach na lcd mam podlączone
1 rs-com do 4 com plytki
2 res do 1 plytki
3 cs-ena do 3 plytki
4 clk-sck do5 plytki
5 data-mos do 6 plytki
6 i 8= 2,9v do 2 vdd plytki
7 gnd z 7 plytki
Czy ktos może mi podac jakie stany są na tych nogach

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 28 sie 2007, o 17:40

...
Czy ktos może mi podac jakie stany są na tych nogach
podłączenia masz dobre, więc albo któryś sygnał nie dochodzi albo jest zwarcie między sąsiednimi, przyjrzyj się tym przebiegom

Reset wiadomo, krótki ujemny impuls a potem cały czas 3V
CS czyli Chip Select, nic tu ciekawego się nie dzieje bo proc steruje tylko jednym wyświetlaczem
RS czyli inaczej Data/Command będzie tu jakiś przebieg
DATA to naważniejszy pin sygnałowy, tu coś musi się dziać

a może źle wlutowałeś tego R-Packa ?? trudno jest dostać taki z 5-nóżkami i ja ucinam je, ale trzeba pamiętać aby pin1 tego R-Packa trafił na punkt wyznaczony zworami z50/z51 no i same zwory, z51 ma być rozwarta a z50 zwarta

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 28 sie 2007, o 17:57

R-paka zrobiłem z rezystorków i napewną jest podłączony prawidłową .Natomiast przebiegi mam nieco inne
1 reset zgoda w granicach 3,3
3 cs-ena u mnie jest przebieg w granicy 3,5v
4 rs-com 0
5 clk-sck przebieg w granicy 1v
6 data-mosi 0
cos tu mi nie pasuje poza tym czy moge w jakis sposób sprawdzic lcd.

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 28 sie 2007, o 18:40

ja sprawdziłem bez podłączonego wyświetlacza, bo w tej chwili nie posiadam od s65,
i zgadza mi się prawie wszystko z twoimi pomiarami oprócz pinu MOS, czyli inaczej DATA, u mnie jest na nim jakiś przebieg, podobny do SCK, zobacz czy MOS dochodzi z pin27, to skrajny pin, trudno zrobić na nim zwarcie ale sprawdź czy nie ma zwarcia z sąsiednim pin28 albo czy samo pole lutownicze MOS nie jest zwarte z sąsiednią masą

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 28 sie 2007, o 18:46

Wczesniej nic nie pisales o sck a wiec na nim tez musi cos byc.Czy moge jakoś sprawdzic lcd.

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 28 sie 2007, o 21:48

No w koncu sukces.Miałeś racje z nogą 27 przyczyna podtrawiona ścieszka wykazywała na omomierzu rezystancje.Wielkie dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 28 sie 2007, o 22:08

No w koncu sukces.Miałeś racje z nogą 27 przyczyna podtrawiona ścieszka wykazywała na omomierzu rezystancje.Wielkie dzięki za pomoc.
no proszę :613:
już nawet nie tylko kabelki i ich długość są krytyczne,
ale nawet rezystancja podtrawionej ścieżki :612:

a ja przy wyświetlaczu n3310 dałem 1,5mb kabla COM i ...działało :610:

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 29 sie 2007, o 06:39

Z tego wrażenia to scieżka napisałem przez sz. Pozdrawiam.

krawy1
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 12 sty 2006, o 01:24
Lokalizacja: Wałbrzych

Postautor: krawy1 » 2 wrz 2007, o 08:38

Witam
Udało mi się zaprogramować i uruchomić płytke a chwila nieostrożności i zrobiłem lekkie zwarcie przy wejściu gdzie podłacza się światła, przepaliła mi się ścieżka ,polutowałem ja no i przy puszczeniu napięcia na wejście świateł cały czas piszczy buzer i miga światła .Czy jest możliwość że poszedł procek.Na wyświetlaczu wszystko wyświetla się normalnie.
Prosze o pomoc.

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 2 wrz 2007, o 10:43

tylko darekk może ci uratować tego procka,
potrzebna jest indywidualna kompilacja i przeniesienie wejścia świateł na inny pin, technicznie możliwe, bo sporo jeszcze pozostaje wolnych

krawy1
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 12 sty 2006, o 01:24
Lokalizacja: Wałbrzych

Postautor: krawy1 » 2 wrz 2007, o 20:34

Chciałbym spytać czy przy programowaniu procka trzeba odczepić cały wyświetlacz czy wystarczy tylko odłączyć zasilanie.

bogas.
-
-
Posty: 42
Rejestracja: 7 lut 2006, o 10:10
Lokalizacja: Jaworzno
Kontaktowanie:

Postautor: bogas. » 4 wrz 2007, o 16:40

Nic nie trzeba odczepiać.
Zewrzeć zworę Z1, dać zasilanie na pierwszy pin. Powinieneś słyszeć buzzer.
No i programujesz.

Co do pinu od świateł - sprawdź wszystkie elementy po drodze do procka.

krawy1
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 12 sty 2006, o 01:24
Lokalizacja: Wałbrzych

Postautor: krawy1 » 10 wrz 2007, o 22:45

Mógłby mi ktoś powiedzieć jakie ma napięcie na nóżce 49 procka (światła)

koroner_x
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 3 sty 2007, o 15:39
Lokalizacja: Boronów
Kontaktowanie:

Postautor: koroner_x » 11 wrz 2007, o 00:11

Do Darekk:
czy nie można by było podłączyć gdzieś dodatkowej pamięci - jakiegoś epromu, do procka abyś mógł powalczyć z wyświetlaniem graficznym?? przydało by się np poziom paliwa w baku, prędkość, temperatura, bo nie mówie o obrotach bo procek tak szybko nie odświerzy nam wyświetlacza jeżeli bedziemy naciskać impulsywnie na gaz na biegu jałowym czy sprzęgle. Nie bardzo czytalem w noty katalogowe procka ale czy jest taka możliwość?? eprom, jak sie myle prosze mnie poprawić, np 24c128 może nam powiększyć nieco pamięci.

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 11 wrz 2007, o 17:23

Co do nogi 49(swiatla) to jeśli mamy to podpiete przez opornik i zenerke 5,1 to jesli swiatła zgaszone 0 jesli włączone ok.5V.Przy sprawdzeniu na stole dotykałem palcem i wyczuwał mi załączenie świateł.

kazikow
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2007, o 15:39
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Kontaktowanie:

Postautor: kazikow » 14 wrz 2007, o 12:35

Do Darekk:
czy nie można by było podłączyć gdzieś dodatkowej pamięci - jakiegoś epromu, do procka abyś mógł powalczyć z wyświetlaniem graficznym?? przydało by się np poziom paliwa w baku, prędkość, temperatura, bo nie mówie o obrotach bo procek tak szybko nie odświerzy nam wyświetlacza jeżeli bedziemy naciskać impulsywnie na gaz na biegu jałowym czy sprzęgle. Nie bardzo czytalem w noty katalogowe procka ale czy jest taka możliwość?? eprom, jak sie myle prosze mnie poprawić, np 24c128 może nam powiększyć nieco pamięci.
Witam
Podejrzewam, że Darekk i tak wycisnął już prawie wszystko z procesora;-). Nie znam się na programowaniu, ale moim zadaniem chyba najwyższy czas na przejście na inny typ procesorka. Coś szybkiego żeby bez problemu dał radę obrobić grafikę a wtedy to ho ho...
Chyba się rozmarzyłem:-))

oki
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 2 sty 2007, o 11:07
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: oki » 14 wrz 2007, o 16:40

Dopięcie dodatkowej pamięci na niewiele się zda pomijajac przerabianie płytki etc.. Pamięć tylko przechowuje dane a grafikę i tak oblicza procesor.
Po za tym na razie pamięci nie brakuje tylko mocy obliczeniowej.

zbycho
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 21:10
Lokalizacja: jaworzno
Kontaktowanie:

Postautor: zbycho » 15 wrz 2007, o 21:52

witam

zakupilem na allegro komputerek s65 i podczas podłączania {podłączyłem prawie wszystko i zaczął działac}niewiem czy zrobiłem zwarcie czy cos uszkodziłem ikomputerek przestał działac
brak jakich kolwiek oznak wyswietlacz nie reaguje nie ma tez sygnału włączenia przy ponownym podłączeniu
bardzo prosze o pomoc , :606: bo jezeli chodzi o elektronike to jestem noga
jesli ktos zechciałby mi pomóc prosze o kontakt

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 16 wrz 2007, o 04:24

Napisz dokładnie co zrobiłeś ... bo jeżeli jak piszesz na początku działał OK to by znaczyło że byl podlączony prawidłowo .
Jezeli zrobiles zwarcie np. polożyleś plytkę strona druku na jakimś metalu i teraz po podłączeniu nawet nie piknie w głośniczku to raczej procesor padł ..... a jeżeli w wyświetlaczu nie zaświeca się nawet podświetlenie ekranu to także dead .
IMHO trzeba sprawdzić sytabilizator , diody , tranzystory i napięcia w kilku punktach na płytce ale jak jesteś jak piszesz noga z elektroniki to daj jakiemuś kumplowi-elektronikowi niech sprawdzi po shemacie bo tak na odległość to raczej trudno Ci pomóc.

plech
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 06:16
Lokalizacja: wawa

Postautor: plech » 16 wrz 2007, o 10:39

witajcie,
mam taki problem.

Komputerek wyglada dzialac prawidlowo juz w samochodzie ale jest jeden problem. Mianowicie predkosc ktora brana jest z kabla Speed Signal /znalazlem cos takiego na wyjsciu z ECU mimo ze samochod ma predkosciomierz na linke/ i wlasnie z predkoscia mam problem - jade powiedzmy ok 60 - tyle pokazuje predkosciomierz w samochodzie - a na komputerku pokazuje miedzy 35 a 80. Waha sie od jednej wartosci do drugiej. Napoczatku myslalem ze to zle polaczenie ale juz jest wszystko zlutowane wiec nie moze byc to. Kalibracja wsp. drogi... nic nie daje. Jest blizej odpowiedzniej predkosci ale i tak potrafi sie wahac o duze wartosci. Staram sie teraz ustawic tak by po przejechaniu 20km komputer pokazywal 20km ale sami rozumiecie ze moze sie to nigdy mi nie udac. co moge sprawdzic? moze jakos w innym miejscu podlaczyc? jeszcze mam jedna obserwacje - jak rozpedze sie i zdejme noge z gazu to komputer pokazuje sobie jakas tam predkosc i ladnie pokazuje ze samochod zwalnia. Nie przeskokami predkosci tylko co 1km az do zera wiec polaczenie jest chyba dobre.

szukam dalej ale bede wdzieczny za podpowiedzi i pomysly.

samochod to toyota corolla e11 98' silnik 4efe 1339cm2

lech

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości