Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 17 sie 2007, o 19:15

Włoż ten tranzystor odwrotnie niz na rysunku na plytce [czyli obróć o 180 st.C] i będzie OK :599:
nie, nie oto chodzi,
to że rysunek obudowy tranzystora na płytce faktycznie sugeruje odwrotne włożenie to problem tkwi w czym innym i pisałem o nim wyżej,
to grzanie się tranzystora występuje tylko przy czystym uP, po wgraniu programu wszystko jest OK, całkiem rozsądne rozwiązanie to uruchomić płytkę na LED i dopiero potem LEDa wymienić na Buzz
Nie będę sie sprzeczał :605: ... ale u mnie tak było że grzał sie niemilosiernie [procesor był zaprogramowany OK] po włożeniu odwrotnie T1 tzn. zgodnie ze schematem a nie z rysunkiem tranzystora na płytce....jest OK :599:

plech
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 06:16
Lokalizacja: wawa

Postautor: plech » 23 sie 2007, o 20:52

Witam,

pytanie do autora projektu:

Czy mógłbym prosić o podanie sposobu by przerobić wsad do S65 tak by zlikwidowac wszystkie kolory. Mi najbardziej podobaloby sie wszystko w cz-b bo wtedy nie swieci jak choinka i nie rozprasza. Domyslam sie ze nie jest to bardzo skomplikowane.

bede bardzo wdzieczny

pozdrawiam
lech

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 24 sie 2007, o 15:29

no kurde,
przecież to bardzo przydatny bajer jeśli przy braku ładowania wartość napięcia wyświetla się na czerwono,
zauważ że sama deska rozdzielcza to też 3 kolory: czerwony alarmowy, pomarańczowy ostrzegawczy i zielone info.
A widziałeś FIS w Passacie ? tam to dopiero choinka

Przy okazji jescze wyjdzie problem podswietlenia, bo białe napisy na czarnym tle trzeba dobrze podświetlać, może ktos rzucić linka do schematu wewnętrznego podświetlenia w tym lcd od s65 ? ile tam jest diód led i jak połaczonych i jakie tam są oporniki, bo chcę dać żeby zawsze paliło się na maxa, tylko jaki rezystor trzeba dać w szereg z 12V ?? CZY TE 330R to już maximum i czy masę podświetlenia mogę bezkarnie połaczyć z masą całego lcd ?? po co jest ta galwaniczna izolacja masy sterownika i masy podświetlenia ??

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 26 sie 2007, o 03:55

Mam taki problem :
Auto z LPG ...... komputerek z LCD s65 podłączony do wtryskiwacza benzyny
na pin 'LPG' na płytce podaję +12v [przełącznikiem na płytce] bo w 99% jeżdżę na gazie.....i wszystko jest OK .... czyli komputerek dziala prawidłowo
Na wyświetlaczu s65 jest napis 'LPG'

Chciałem popróbować kalibracji i jazdy na benzynie i jak podam '0v' czyli 'GND' na pin LPG [ na wyświetlaczu jest napis 'BEN' ] ....to niestety NIE pokazuje mi spalania benzyny i obr.silnika :615: ....... inne prarametry sa OK
Dodam że impulsy do kalibracji benzyny zlicza mi


Jak rozwiązać ten problem ?

Rademenez_
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 15 paź 2006, o 23:26
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Rademenez_ » 26 sie 2007, o 15:24

Witam
Może wartość współczynnika benzyny jest ustawiona na jakims dziwnym poziomie. Można sprawdzić czy wpisanie wartości zbliżonej do współczynnika LPG naprawi problem.
Do autora projektu: Czy jest szansa na szybkie poprawienie ver.4.51 ?? Czy wgrać v4.50??
Pozdrawiam

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 27 sie 2007, o 07:07

Na LPG miałem współczynnik ~~ 15000 ... na LPG wyszło mi ok 30000 zmieniłem jak na LPG i ....................dalej NIC ..... dałem też wartość ~~3500 i też nie pokazuje
Dodam że jak jadę na gazie to nie ma znaczenia czy przełącznik mam na BEN czy na LPG i tu i tu pokazuje mi prawidłowo ,...... jak przełączę auto na benzyne to niestety NIE pokazuje zużycia i obrotów ........ i tak mam na dwóch różnych egz. komputerka :631:

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 27 sie 2007, o 09:06

Sproboje poprawic to na poczatek przyszlego tygodnia.

Co do braku spalania na benzynie to proponuje spytac dokladnie gazownikow co oni robili zakladajac gaz i jak dzialaja wtryski.

plech
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 06:16
Lokalizacja: wawa

Postautor: plech » 27 sie 2007, o 09:55

no kurde,
przecież to bardzo przydatny bajer .....
zauważ że sama deska rozdzielcza to też 3 kolory: czerwony alarmowy, pomarańczowy ostrzegawczy i zielone info......
prawda prawda ale moim zdaniem klory na wyswietlaczu strasznie rozpraszaja, dlatego uwazam ze lepiej by bylo miec mozliwosc przestawienia na cz-b. ale jesli nie jest to mozliwe ze wzgledow technicznych to trudno sie mowi.

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 27 sie 2007, o 10:19

Co do braku spalania na benzynie to proponuje spytac dokladnie gazownikow co oni robili zakladajac gaz i jak dzialaja wtryski.
he....he ... gazowników mówisz :600: ...... to jest insatlacja fabryczna Mercedesa z 1996 roku ......... są wtryski do gazu [4szt] ale nie są sterowane elektrycznie tylko do wtryskiwaczy gaz dozowany jest 'silnikiem krokowym' który jest w rozdzielaczu-dystrybutorze LPG :632:

:607:

.

Rademenez_
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 15 paź 2006, o 23:26
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Rademenez_ » 27 sie 2007, o 18:14

Więc jest to instalacja gazowa III generacji. (Ulepszona wersja z atutorem). Zasadniczym pytaniem jest: Gdzie podłaczony jest kabelek impulsów wtrysku ? Kolejne to, czy nie jest to mechaniczny wtrysk K-Jetronic - KE-jetronik??

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 27 sie 2007, o 18:25

Więc jest to instalacja gazowa III generacji. (Ulepszona wersja z atutorem). Zasadniczym pytaniem jest: Gdzie podłaczony jest kabelek impulsów wtrysku ? Kolejne to, czy nie jest to mechaniczny wtrysk K-Jetronic - KE-jetronik??
Kolego [poczytaj dokładnie co napisałem w pierwszym poscie cyt." ..................komputerek z LCD s65 podłączony do wtryskiwacza benzyny ....."

Podczas przełączenia z benzyny na gaz widac te wtryskiwacze TEŻ pracuja [ bo sa impulsy] .......tyle że nie idzie przez nie benzyna...... nie rozumiem tego ale tak jest bo NIGDZIE indziej nie jest podłączony 'komputerek' oprócz czujnika drogi i zasilania oczywiscie.


A instalacja to 'KOLTEC' wtrysk wielopunktowy [nie sekwencja] ........ gaz z reduktora-parownika podawany jest na rozdzielacz-dystrybutor i w nim silniczek krokowy który dozuje gaz do wtryskow gazu.

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 28 sie 2007, o 10:08

Próbuje zmontowac komputerek na plytce S65 od Dziadek,i narazie nie mam nic na lcd.
Wydaje mi sie że program wgrywam dobrze.Probowałem też wpisać program pod lcd 2x40 i jest to samą, brak wskazan na lcd.Po uruchomieniu wydaje dlugi sygnał z buzera po podaniu 12V ze stacyjki buzerek pika cyklicznie i czeka na zał.świateł następnie się wyłącza.A więc program chyba chodzi dobrze.Na końcówkach 24,25,26,27 mam 0.W porównaniu ze schematem oryginalnym nie są podłączone nogi 3,11 do masy czy to może miec znaczenie.

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 28 sie 2007, o 10:16

Czy na 200% masz dobrze połączone piny z wyświetlacza do płytki ?
1v8 i 2v9 czy są zwarte ?
Jaki masz długi kabelek łączący płytke z wyświetlaczem ?

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 28 sie 2007, o 10:50

W tej chwili mam podłączony 4x20 i wpisany program 4v51h kabelki mam bardzo krótkie

24 (lcd-e) do d5
25 (lcd-com) do d4
26 (sck) do rs
27(mosi) do e
16 do d7
1 do d6
Ciekawi mnie tylko dlaczego nie mam jakiś stanów na 24,25,26,27 na 16 i 1 jakieś są.

dziadek7
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 4 cze 2007, o 07:05
Lokalizacja: Pl

Postautor: dziadek7 » 28 sie 2007, o 11:13

Kolego ............. ja nie jestem autorem tej płytki ale wydaje mi się że ona jest do wyświetlacza s65 a nie 2x40 :631:

Nie rozumiem tych wymiarów [co to kazdy kabelek ma inna długość ? to podałeś w cm czy mm ] :609: do wyświetlacza s65 długość przewodów[taśmy] nie może być większa niż ok. 10-12 cm ja i jeden z kolegów tego forum też daliśmy dłuższe i wtedy NIC się nie wyświetlało po skróceniu do 12 cm jest OK :607:

.

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 28 sie 2007, o 11:27

Próbuje zmontowac komputerek na plytce S65 od Dziadek,i narazie nie mam nic na lcd.
...
W porównaniu ze schematem oryginalnym nie są podłączone nogi 3,11 do masy czy to może miec znaczenie.
Dziwne, na tej płytce już hula kilka sztuk komputerków,
fakt, że sam miałem problem z uruchomieniem, za pierwszym razem poszedł na taśmie takiej od kamery o długości 20cm a drugim razem jak zmieniłem taśmę na kawałek kabla komputerowego to dopiero po skróceniu go na 10cm cokolwiek pokazało się na wyświetlaczu

To zależy co ty rozumiesz pod pojęciem schemat oryginalny,
bo ten z artykułu EP jest dobry tylko pod wyświetlacze mono Nokii,
pod wszystkie lcd kolorowe jest inny schemat, który kolega Darekk udostępnił, ja to przerysowałem i wrzuciłem razem z rysunkiem płytki przewlekanej.
Najistotniejsze zmiany to:
1. RESET, nie występuje już ani tranzystor ani IC resetu, ale jednocześnie sygnał resetu dla lcd generuje pin1 ADUC
2. wszystkie sygnały z pin24-CS pin25-RS pin26-CLK pin27-DATA oraz pin1-RESET są teraz podawane poprzez szeregowe oporniki 4k7
3. za wszystkimi opornikami wymienionymi w pk.2 są oporniki podciągające 10k, ale w przypadku s65 łączymy je do masy, do plusa wykorzystują inne lcd ale nie mam na ten temat danych
4. pin3 i pin11 nie są już wykorzystywane i wszystko jedno czy dołączymy je do masy czy zostawimy w powietrzu, wiadomo im mniej nóg do lutowania tym mniejsza szansa na zwarcie między nogami
5. jakość uzytych kabelków ma ogromne znaczenie przy kolorowym LCD, nic dziwnego że najlepiej dawać cienkie druciki w emalii o długości max 5cm przy uruchomieniu, potem jak nam odpali możemy poeksperymentować z długością kabli
6. ważne jest to napięcie 3V, najlepiej jakby było w granicy 3,15-3,30V, dlatego zenerkę i rezystor szeregowy musimy DOBIERAĆ

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 28 sie 2007, o 11:50

To nie są wymiary tylko nazwy koncówek i gdzie są podłączone.płytka co prawda jest pod s65 ale gdybym nie miał z uruchominiem problemów to nie próbował bym z lcd 2x40.
Dopasowanie jej pod ten wyswietlacz nie jest niemożliwe. Dlaczego nawet bez podłączonego wyswietlacza nie mam na tych nogach żadnych stanów.Jak sprawdzic czy mam wpisany poprawnie program ,a może ktos ma jakiś programik do sprawdzenia lcd S65.

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 28 sie 2007, o 13:02

zaprogramuj jeszcze raz, nie zapomnij przestawić zworki po zaprogramowaniu, w ostateczności zrób ręczny reset procka na mikroswitchu, jak po naciśnięciu resetu nie będzie ujemnego zbocza na pin1 to może oznaczać że aduc nie chodzi, a przyczyn może być wiele łacznie z uszkodzeniem go

Zbigniew Sekuła
-
-
Posty: 28
Rejestracja: 16 sty 2006, o 19:00
Lokalizacja: Szczytno

Postautor: Zbigniew Sekuła » 28 sie 2007, o 16:49

Zaprogramowalem powtórnie 4v51s w momencie ręcznego resetu na nodze 1 jest krótki ujemny impulsik.Mysle że program działa mi w miare dobrze.jesli podam zasilanie jest 1 tykniecie buzera po podaniu 12v stacyjka cyklicznie tyka buzer gdy dam 12v swiatła jest jedno długie tykniecie buzera.Problem jest w koncowkach na lcd mam podlączone
1 rs-com do 4 com plytki
2 res do 1 plytki
3 cs-ena do 3 plytki
4 clk-sck do5 plytki
5 data-mos do 6 plytki
6 i 8= 2,9v do 2 vdd plytki
7 gnd z 7 plytki
Czy ktos może mi podac jakie stany są na tych nogach

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 28 sie 2007, o 17:40

...
Czy ktos może mi podac jakie stany są na tych nogach
podłączenia masz dobre, więc albo któryś sygnał nie dochodzi albo jest zwarcie między sąsiednimi, przyjrzyj się tym przebiegom

Reset wiadomo, krótki ujemny impuls a potem cały czas 3V
CS czyli Chip Select, nic tu ciekawego się nie dzieje bo proc steruje tylko jednym wyświetlaczem
RS czyli inaczej Data/Command będzie tu jakiś przebieg
DATA to naważniejszy pin sygnałowy, tu coś musi się dziać

a może źle wlutowałeś tego R-Packa ?? trudno jest dostać taki z 5-nóżkami i ja ucinam je, ale trzeba pamiętać aby pin1 tego R-Packa trafił na punkt wyznaczony zworami z50/z51 no i same zwory, z51 ma być rozwarta a z50 zwarta

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości