Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434

Awatar użytkownika
fachman
-
-
Posty: 103
Rejestracja: 3 cze 2003, o 17:03
Lokalizacja: Trzeci Świat

Postautor: fachman » 15 maja 2007, o 06:56

witam, mam pytanie do fachman'a, czy płytka w wersji 836v26 jest także pod wyświetlacz z s65? i jeszcze jedno, czy masz może opis do tej płytki (stronę elementów). Dodam, że zrobiłem tą płytkę metodą termotransferu i wyszło idealnie jak z fabryki.
noo, napracowałem się przy rozmieszczeniu żeby było możliwe pod termotransfer,
ale czemu nic nie mówicie że w archiwum są 2 identyczne pliki!
już się poprawiam, dołączam rozmieszczenie elementów,
więcej, to jest już lustro i po wydrukowaniu mozna to przenieść
na laminat od strony elementów, już po wywierceniu i sfazowaniu otworów, przyłożyć na szybę i patrzeć żeby dziurki się pokrywały, ładnie przeświecają i da się bardzo dokładnie spozycjonować!
potem tylko żelazko i powstanie piękny opis elementów na płytce, sprawdzone! tylko papier do wydruku jak najgorszej jakośći, żeby się nie przyklejał do płytki po podgrzaniu, a płytkę należy tak samo odtłuścić jak miedź, i rozmieszczenie przenosić po wysuszeniu, papier ściągać natychmiast, jeszcze gorący

wersja 836v26 jest pod wyświetlacz n3310,
aby zastosować s65 trzeba przedewszystkim w linie sygnałowe dodać 4szt oporniki 4k7 i podciągnąć je 4 opornikami 10k do Vdd wyświetlacza, dodać konensator C31 (ale wtedy nie potrzebny U5 i T3, R43 i R48 a R31 zmieniamy z 1k0 na 10k)
koniecznie montujemy zenerkę DZ* na 3,3 lub 3,6v i ciągniemy reset wyświetlacza z pinu1 przez opornik R36 4k7 do pinu reset wyświetlacza, dodatkowo pin reset wyświetlacza podciągamy 2 opornikami 10k do Vdd i Gnd wyświetlacza.

W razie wątpliwości patrz na schematy n3310 i s65 które wrzuciłem kilka postów wyżej
Załączniki
836rev26top.rar
Rozmieszczenie elementów 836v26
(28.92 KiB) Pobrany 292 razy

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 15 maja 2007, o 08:19

Z tymi kolorami to jest troche problem.
Nie wiem czy wiecie ale w S65 kazdy piksel to minimum 17 bitow do wyslania.
Jako ze SPI w aduc jest 8 bitowy to trzeba wyslac 3 bajty. Za szybko nie mozna ustawic SPI bo przebiegi na liniach wyswietlacza sie przeklamuja obecnie jest cos kolo 3MHz.
176 * 132 * 24bity = 210000 bitow do wyslania na jeden ekran. Przy powyzszej czestotliwosci SPI to jest okolo 70ms samo wysylanie a gdzie obliczenia i inne operacje. A robione jest to co 1s.
Jak widac w zmiennej debug czasami ustawienie ekranu to nawet 120 (*1/128)s, ta druga wartosc po prawej mowi ile bylo takich sekund kiedy nie zmiescilismy sie w sekundzie obliczyc i wyswietlic ekran. Powinno byc tam 0, jezeli sa jakies wartosci to napiszcie i trzeba bedzie zoptymalizowac program pod katem szybkosci.
Biale napisy sa wyswietlone makrami i zajmuja najmniej czasu, gdy jest to kolor to trzeba pobrac wartosc koloru ze zmiennej itp a to zajmuje czas. Moze malo, ale jak sie pomnozy przez ilosc pikseli to zwieksza sie 176*132 =2244 razy
Zobacze co sie da zrobic i wycisnac z tego procesora. Tak naprawde to pewnie trzeba by sie przesiasc na ARM z serii LPC i wtedy moze daloby sie troche poszalec.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2007, o 13:57 przez darekk, łącznie zmieniany 1 raz.

bogas.
-
-
Posty: 42
Rejestracja: 7 lut 2006, o 10:10
Lokalizacja: Jaworzno
Kontaktowanie:

Postautor: bogas. » 15 maja 2007, o 10:05

Z tymi kolorami to jest troche problem.
Nie wiem czy wiecie ale w S65 kazdy piksel to minimum 17 bitow do wyslania.
Jako ze SPI w aduc jest 8 bitowy to trzeba wyslac 3 bajty. Za szybko nie mozna ustawic SPI bo przebiegi na liniach wyswietlacza sie przeklamuja obecnie jest cos kolo 3MHz.
176 * 132 * 24bity = 210000 bitow do wyslania na jeden ekran. Przy powyzszej czestotliwosci SPI to jest okolo 70ms samo wysylanie a gdzie obliczenia i inne operacje. A robione jest to co 1s.
Jestem cienki z programowania i nie znam tego procesora, natomiast Ci wierzę, że go grzejesz do czerwoności ;)
Jak widac w zmiennej debug czasami ustawienie ekranu to nawet 120 (*1/128)ms, ta druga wartosc po prawej mowi ile bylo takich sekund kiedy nie zmiescilismy sie w sekundzie obliczyc i wyswietlic ekran. Powinno byc tam 0, jezeli sa jakies wartosci to napiszcie i trzeba bedzie zoptymalizowac program pod katem szybkosci.
Właśnie się zastanawiałem co to jest, ok poobserwuję.
Biale napisy sa wyswietlone makrami i zajmuja najmniej czasu, gdy jest to kolor to trzeba pobrac wartosc koloru ze zmiennej itp a to zajmuje czas. Moze malo, ale jak sie pomnozy przez ilosc pikseli to zwieksza sie 176*132 =2244 razy
Zobacze co sie da zrobic i wycisnac z tego procesora. Tak naprawde to pewnie trzeba by sie przesiasc na ARM z serii LPC i wtedy moze daloby sie troche poszalec.
Jak bardzo wiąże się sprzętowa przesiadka z modyfikacją płytki i tym samym schematu?
Pewnie nowy komp, prawda? ;)
Kurcze, pewnie nie przypuszczałeś, że tak się to rozwinie - a pomysłów jest wciąż dużo.
Ja np chciałbym bardzo grafikę, sterownik PWM dla diody RGB, i z 5 portów na sygnały logiczne - choćby ShiftLight dla obrotka. Bez przerwy mi coś przychodzi do głowy co by można jeszcze do niego podpiąć.

[ Dodano: 15-05-2007, 10:11 ]
no całkiem ładnie to wygląda
Dzięki. Licznik to rzeźba od początku do końca - obrotek jest dołożony i podświetlenie na diodach RGB. Obsługuje je PIC16F628A.

darecki_M
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 26 mar 2007, o 22:08
Lokalizacja: zgorzelec

uruchomiłem komputer na lcd 4x20

Postautor: darecki_M » 15 maja 2007, o 22:13

witam!
szacuneczek dla darekk.Uruchomiłem ten komputerek robi wrażenie narazie na stole ,ale na dniach dam go do mojego escorcika 1.4 benzyna /LPG.Zobacze jak bedzie działa .Teraz cierpliwie czekam na wersje 4b50.Jestem ciekaw czy wielu jest takich co zrobili własnie na lcd 4x20.

ozyrys486
-
-
Posty: 30
Rejestracja: 28 mar 2006, o 20:04
Lokalizacja: kraków
Kontaktowanie:

Postautor: ozyrys486 » 15 maja 2007, o 22:34

siema wszystkim mam mały problem zmontowałem komputerek razem z programatorem podłanczam zasilanie a tu nagle na procesorzepojawia sie 12v a za stabilizatorem jest 5v jak to mozliwe

bogas.
-
-
Posty: 42
Rejestracja: 7 lut 2006, o 10:10
Lokalizacja: Jaworzno
Kontaktowanie:

Postautor: bogas. » 16 maja 2007, o 11:18

Poszukaj czy nie masz zwarcia na płytce (względem schematu). Ja na nie lutowanej jeszcze miałem.

fortec
-
-
Posty: 13
Rejestracja: 5 lut 2007, o 16:33
Lokalizacja: NaDorKa

Postautor: fortec » 16 maja 2007, o 19:47

Ciekawy pomysł z tym komputerkiem. Chciałem sobie zrobić coś takiego do samochodu, ale uznałem, że za bardzo nie mam ciekawego miejsca na wyświetlacz i czasu by to zmontować. Zależało mi na gps, ale w końcu dokupiłem do palmy mapy navigo2 i jestem zadowolony. A może w wolnym czasie coś pokombinuje, ale zlecę komuś zrobienia odbiornika gps specjalnie zadedykowanego do mojego samochodu ;)

tmerlin
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2007, o 16:04
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: tmerlin » 16 maja 2007, o 20:07

Witam.

A ja znalazlem taki oto sklep. Nie wiem czy tanio, ale rezystory 100szt po 0.20 zł (napisane jest ze jednostka miary 100szt, wiec pewnie tak jest).

http://www.sklep.propox.com/

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BodeX
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 27 kwie 2007, o 22:09
Lokalizacja: Kołobrzeg

Postautor: BodeX » 16 maja 2007, o 20:52

Witam..... :608: hmmm cena jest za jedną sztukę, czyli 100x0,20=20zl pln... niee za tanio ..
w elektroniku są po 2,50 za 100 szt.. www.mselektronik.com.pl/

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 16 maja 2007, o 21:27

Nie wiem czy tanio, ale rezystory 100szt po 0.20 zł
Normalnie zdzierstwo.... to juz nawet w elektronicznym "na rogu" jest za 25% tej ceny. A i oni przeciez przycinaja, bo to super detalisci.

tmerlin
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2007, o 16:04
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: tmerlin » 17 maja 2007, o 08:57

Witam..... :608: hmmm cena jest za jedną sztukę, czyli 100x0,20=20zl pln... niee za tanio ..
w elektroniku są po 2,50 za 100 szt.. www.mselektronik.com.pl/
Dla pewności wysłałem zapytanie.
Cena nie jest za jedna sztukę, ale za paczkę 100sztuk. Zamowilem sobie praktycznie wszystkie resyztory ktore sa potrzebne do projektu (oczywiscie po 100 sztuk) .. wyszło mnie to jakieś 7 zł (bez przesyłki).

Awatar użytkownika
BodeX
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 27 kwie 2007, o 22:09
Lokalizacja: Kołobrzeg

Postautor: BodeX » 17 maja 2007, o 09:14

Sprawdzając cenę sugerowałem się zawartością koszyka.. i wyszło np: tyle
Załączniki
Image2.jpg
ale jeżeli jest tak jak piszesz to cena bardzo przystępna...

tmerlin
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2007, o 16:04
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: tmerlin » 17 maja 2007, o 09:30

Sprawdzając cenę sugerowałem się zawartością koszyka.. i wyszło np: tyle
No pierwsza pozycja: jednostka miary 10szt, kupiles 10 jednostek, czyli 100 sztuk
druga: jednostka miary 100szt kupiles 1 jednostek czyli 100 sztuk
w trzecim wypadku kupiles ... hmm... 10.000 sztuyk rezystorow ..

darecki_M
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 26 mar 2007, o 22:08
Lokalizacja: zgorzelec

problem z obrotami

Postautor: darecki_M » 17 maja 2007, o 11:40

witam!
zamontowałem w escorcie komputer z lcd 4x20.
i strasznie faluja mi obroty.przy odpaleniu od 884 do 945, takie to jeszcze mogły by pozostac,ale delikatnie musne pedał gazu a tu obroty do 2500 i powli opadaja,gdzie silnik juz pracuje na 950 obrotów ( mam orginalny obrotomierz w samochodzie i zgodnie z nim gaz działa),a co dziwne to to ze przy1800 obr/min powinien sie przełaczyc na gaz a tego nie robi patrzac na obroty z komputerka .dlatego pisze tego posta.
Prosze o pomoc bo nie wiem od czego zaczac.

bogas.
-
-
Posty: 42
Rejestracja: 7 lut 2006, o 10:10
Lokalizacja: Jaworzno
Kontaktowanie:

Re: problem z obrotami

Postautor: bogas. » 17 maja 2007, o 13:26

NAjpierw to trzeba go skalibrować - współczynnik wtrysku i drogi.
Komputerek liczy obroty nietypowo - poprzez czas otwarcia wtryskiwaczy, a nie z czujnika obrotów wałka.
Po kalibracji obroty powinny być prawidłowe, aczkolwiek mogą się wahać.
Piszesz, że po odpaleniu - działa jeszcze "ssanie" i wartości są wyższe.
W każdym razie po pierwsze kalibracja.

darecki_M
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 26 mar 2007, o 22:08
Lokalizacja: zgorzelec

problem z obrotami

Postautor: darecki_M » 17 maja 2007, o 13:47

rozumiem ze współczynnik wtrysku i drogi ma wpływ na obroty silnika,podpowiedzcie sprawdziłem ze mam 5 imp na 1m czyli 160 cm na 8 imp ,jezeli znam ilosc impulsów na metr to musze kalibrowac wspólczynnik drogi. mam silnik 1.4 benzyna czy ktos wie jaki orientacyjnie ustawic współczynnik

Rademenez_
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 15 paź 2006, o 23:26
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Rademenez_ » 17 maja 2007, o 20:11

Witam. Mam pytanie do Autora Projektu: Po 1, czy ten niebieski prostokącik na pierwszym ekranie musi mrugać ? Drugie pytanie, średnie spalanie podawane na ekranach zbiorników do czego jest przydatne ?? Zmienia się niemal cały czas i nie sposób ocenic drogi mozliwej do przejechania.
Odnośnie dziwnego wyświetlania i błędów w wyświetlaniu, u mnie takie objawy powodowało zbyt niskie napięcie zasilania.

grynio77
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 24 kwie 2007, o 12:48
Lokalizacja: szczecin

Re: problem z obrotami

Postautor: grynio77 » 18 maja 2007, o 06:30

NAjpierw to trzeba go skalibrować - współczynnik wtrysku i drogi.
Komputerek liczy obroty nietypowo - poprzez czas otwarcia wtryskiwaczy, a nie z czujnika obrotów wałka.
Po kalibracji obroty powinny być prawidłowe, aczkolwiek mogą się wahać.
Piszesz, że po odpaleniu - działa jeszcze "ssanie" i wartości są wyższe.
W każdym razie po pierwsze kalibracja.

Witam! proszę autora projektu o poprawienie jeśli się mylę. Obroty nie są liczone poprzez czas otwarcia wtryskiwaczy ale ilość ich otwarć na sekundę.

viktus
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2007, o 13:11
Lokalizacja: Toruń

Postautor: viktus » 18 maja 2007, o 07:40

Zgadzam się Rademenez, co do liczenia zasięgu na zbiorniku paliwa. Cały czas się zmienia.
Uważam, że przydałoby się to gdyby zasięg liczony był na podstawie średniego zużycia paliwa z bieżącej trasy. Jest ono zależne do tego czy jedziemy w mieście czy na trasie. Zmiena się ale znacznie wolniej.

Pozdrawiam
Viktus
PS. Komputer zamontowany w Fiacie Palio.
Może ktoś z "fiatowców" wymyslił jakieś dobre miejsce na jego montaż?

darekk
-
-
Posty: 98
Rejestracja: 19 kwie 2004, o 12:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: darekk » 18 maja 2007, o 09:34

Obroty liczone sa na podstawie ilosci wtryskow wna sekunde, ale chyba nie we wszystkich rodzajach silnikow jest liniowe przelozenie ilosci wtryskow na ilosc obrotow.

Niebieski prostokacik nie powinien migac , tak jak to bylo w poprzednich wersjach. To jest blad i juz poprawilem i jak wystawie wlasciwe wersje 4.50 to juz bedzie OK
Liczenie zasiegu na podstawie sredniej z trasy funkcjonowalo do wersji 4.49 wlacznie. Wlasnie w wersji 4b50 zrobilem zmiane.
Ma to na celu wierniejsze pokazanie faktycznego zasiegu, bo srednia z trasy tego nie daje.

Przyklad srednia trasy jest np 5.5l/100km i mamy w baku 5.5l czyli teoretycznie mozemy przejechac 100km. ale wjezdzamy w miasto i spalanie chwilowe zwieksza sie do 10l/100km.
Jezeli w trasie juz spalilismy np 10l to srednia trasy bedzie rosla nieznacznie i bedziemy mysleli ze nadal pozostalo man paliwa na okolo 70...100km a tu kicha bo po okolo 50km bedzie stop.


Ten nowy sposob liczenia da duzo dokladniejszy wynik. To ma dac tylko poglad o mozliwosci a nie zapewnic na 1000% ze tyle jeszcze przejedziemy. Nie jestem zwolennikiem jazdy "do sucha"
Moze w nastepnej wersji zrobie opcje i kazdy ustawi sobie jak woli na podstawie czego chce liczyc zasieg.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2007, o 10:59 przez darekk, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości