Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT 2674 Cyfrowy Zasilacz

milosss

Postautor: milosss » 1 mar 2009, o 12:13

Koledzy nikt nie pomoże odnośnie szablonu panelu przedniego do kitu avt5161????

McKEE
-
-
Posty: 186
Rejestracja: 7 cze 2004, o 10:02
Lokalizacja: Gniewkowo_Toruń

Postautor: McKEE » 2 mar 2009, o 09:42

czesc Milosss sprawdzilem CDka i nie widze TIFa ! Sa tylko HEX i BIN , 2 zdjecia przod i wnetrze , i dwa pliki PCB plytki, i w folderze kilka pdf projektow pokrewnych.

milosss

Postautor: milosss » 2 mar 2009, o 11:47

Hm!To co Oni piszą że na płycie znajduje się szablon.Ja kupiłem płytke z częściami i tak wyczytałem w instrukcji!!!!

McKEE
-
-
Posty: 186
Rejestracja: 7 cze 2004, o 10:02
Lokalizacja: Gniewkowo_Toruń

Postautor: McKEE » 3 mar 2009, o 02:20

Jak to czesto sie zdarza w EP zawartosc CDka mija sie z tym co autor deklaruja w artykule, autor daje materialy do redakcji wczesniej, a ci co skladaja CDka raczej tego nie czytaja i wkladaja co sie miesci, rzeczywistosc !

henry1
-
-
Posty: 59
Rejestracja: 17 paź 2005, o 19:57
Lokalizacja: Poznań

Postautor: henry1 » 3 mar 2009, o 22:39

Koledzy nikt nie pomoże odnośnie szablonu panelu przedniego do kitu avt5161????
Witam !

Na płytce CD nie ma ale można samemu takie coś wyrzeźbić w jakimś programie graficznym.
Ja wykorzystałem mniejszą obudowę i płytę czołową zrobiłem przy użyciu suwmiarki i
programu do projektowania frontów i tyłów obudów.
Program to : FRONT PANEL DESIGNER

Pzdr

Awatar użytkownika
rezasurmar
-
-
Posty: 165
Rejestracja: 19 sie 2008, o 14:24
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Zasilacz

Postautor: rezasurmar » 7 mar 2009, o 20:08

Odejdę trochę od głównego tematu, chciał bym zapytać jak wrażenia z wyżej wymienionych zasilaczy. Z własnego doświadczenia wiem iż największym problemem przy tego typu konstrukcjach jest moc strat jaka się wydziela na tranzystorze mocy przy ustawieniu niższych napięć i większych prądów np. na wejściu mamy 30V na wyjściu chcemy 5V 3A to mamy spadek 25V przy 3A to już bagatelka 75W grzejnik, nawet stosując chłodzenie wymuszone to jednak 75W idzie na ogrzanie pomieszczenia. Dlatego żaden ale to praktycznie żaden z przedstawianych zasilaczy czy to w EP czy EdW czy na stronach o tematyce elektronicznej tak naprawdę nie spełnił moich oczekiwań, owszem konstrukcje są bardzo ciekawe i można podpatrzeć wiele rozwiązań, ale brakuje mi czegoś takiego jak wstępny stabilizator tyrystorowy który był opisywany kiedyś w PE, dzięki niemu można zredukować straty praktycznie do 10-25W zależnie od konstrukcji stopnia mocy. Po za tym brakuje mi w wielu rozwiązaniach jakiś dodatkowych 'gadżetów' w postaci np możliwości ładowania akumulatorów prądem innym niż ciągły i wykrywania deltyV/t, w końcu stosując pomiar napięcia oparty na przetwornikach i procesorze można to wszystko zaimplementować w programie. Na koniec co do pomiaru napięcia za pomocą przetworników wewnętrznych ciekawią mnie doświadczenia kolegów jeśli chodzi o stabilność temperaturową zasilacza. Rozumiem że nie są to żadne kosmiczne technologie ale jednak jak zasilacz będzie nam pływał o kilka procent to przy zasilaniu niektórych konstrukcji może być już problem.
PS. mam nadzieje że nie znudziły nikogo moje wypociny. (sam chce zrobić zasilacz, ale chce wykorzystać pomysły z kilku konstrukcji tak by spełniły moje wymagania).

ROM
-
-
Posty: 295
Rejestracja: 5 lis 2004, o 10:48
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ROM » 8 mar 2009, o 02:13

owszem konstrukcje są bardzo ciekawe i można podpatrzeć wiele rozwiązań, ale brakuje mi czegoś takiego jak wstępny stabilizator tyrystorowy który był opisywany kiedyś w PE, dzięki niemu można zredukować straty praktycznie do 10-25W zależnie od konstrukcji stopnia mocy
Owszem wygląda to ciekawie, ale jak przystało na konstrukcje PE jest niedopracowane.
Jeśli nie masz nic przeciwko silnemu terkotaniu trafa, to możesz ten układ zastosować.

Awatar użytkownika
rezasurmar
-
-
Posty: 165
Rejestracja: 19 sie 2008, o 14:24
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Postautor: rezasurmar » 8 mar 2009, o 18:29

transformator mam z radzieckiego prostownika 24V dużej mocy, sterowanie było tyrystorowe i jakoś nic nie tyrkotało pod maksymalnym obciążeniem. Owszem trafo pomrukuje przy prądach powyżej 5A, ale raczej nie będę stosował wyższych prądów, bo od tego są przetwornice impulsowe.

ROM
-
-
Posty: 295
Rejestracja: 5 lis 2004, o 10:48
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ROM » 8 mar 2009, o 23:21

transformator mam z radzieckiego prostownika 24V dużej mocy, sterowanie było tyrystorowe i jakoś nic nie tyrkotało pod maksymalnym obciążeniem. Owszem trafo pomrukuje przy prądach powyżej 5A, ale raczej nie będę stosował wyższych prądów, bo od tego są przetwornice impulsowe.
Zgadza się, też miałem taki prostownik i nawet mam do niego schemat, ale w tym prostowniku układ wygląda nieco inaczej.Tyrystor włączany jest (o ile dobrze pamiętam) po mostku.Dlatego wspomniałem o niedopracowaniu układu.

Awatar użytkownika
rezasurmar
-
-
Posty: 165
Rejestracja: 19 sie 2008, o 14:24
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Postautor: rezasurmar » 8 mar 2009, o 23:36

jak to mówią wszystko wyjdzie w praniu, przetestuje jak nie będzie działać to będę myślał nad innym rozwiązaniem. Ciekawi mnie jak udaje się projektować zasilacze które maja 0-30V przy 60A.

ROM
-
-
Posty: 295
Rejestracja: 5 lis 2004, o 10:48
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ROM » 10 mar 2009, o 23:43

jak to mówią wszystko wyjdzie w praniu, przetestuje jak nie będzie działać
Działać to ten układ działa, tylko ten terkot był dla mnie nie do przyjęcia.

Awatar użytkownika
rezasurmar
-
-
Posty: 165
Rejestracja: 19 sie 2008, o 14:24
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Postautor: rezasurmar » 11 mar 2009, o 08:00

Można by zastosować szybsze tyrystory i przełączać je na ponad-akustycznej.

Lapo4ka
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 29 lis 2009, o 16:36
Lokalizacja: Kiev

Postautor: Lapo4ka » 29 lis 2009, o 17:41

Koledzy nikt nie pomoże odnośnie szablonu panelu przedniego do kitu avt5161????
Hi.
Sorry, I don’t known Polish language.
We make your project Power Supply in magazine "Elektronika Praktyczna " 12/2008. Project is good, but has one defect.
This defect is voltage jump after shut down power supply. As example: set 5 V, voltage jump after shut down to 14 V!!!
Are you known about this defect?
This defect correct only update software. Your have software with correct this problem?

If your have listing program for this project, send me, please, and I modify software for correct this problem.
Please, help me. Thank you.

grepaw
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 22:48
Lokalizacja: HW

Postautor: grepaw » 20 paź 2010, o 21:16

Witam, czy przymierzam sie do wykonania takiego zasilacza, ale zastanawiam sie czy rzeczywiscie jest tak, jak napisal kolega z Kijowa. Po wylaczeniu zasilacza, ktory jest np. 5V, napiecie chwilowo wzrasta do 14V? Czy kto ma takie doswiadczenia?
Pzdr

McKEE
-
-
Posty: 186
Rejestracja: 7 cze 2004, o 10:02
Lokalizacja: Gniewkowo_Toruń

Postautor: McKEE » 22 paź 2010, o 00:59

Witam, niestety tak się może dziać z powodu zaniku napięcia na przekaźnikach po wyłączeniu prądu i skierowaniu pozostałego napięcia z kondensatorów wejściowych na wyjście zasilacza. Można temu zaradzić poprzez dodanie przekaźnika 220V który całkowicie rozłączy wyjście zasilacza od urządzenia, po zaniku napięcia zasilającego, nie jest potrzebna ingerencja w soft.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości