Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT 2674 Cyfrowy Zasilacz

gwrob11512
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 29 cze 2005, o 20:48
Lokalizacja: Kraków

AVT 2674 Cyfrowy Zasilacz

Postautor: gwrob11512 » 30 cze 2005, o 09:53

Witam wszystkich, zastanawiam się nad kupnem tego zestawu. Interesuje mnie jednak budowa - schemat i bliższe informacje o tym zestawie. Nie lubię kupować kota w worku. Zasilacz był opisany w EDW 8/2003 oraz 9/2003.
Dzięki
Grzesiek

McKEE
-
-
Posty: 186
Rejestracja: 7 cze 2004, o 10:02
Lokalizacja: Gniewkowo_Toruń

Postautor: McKEE » 1 lip 2005, o 12:06

Zasilacz jest rozbudowany , skladam go teraz , mialem problemy ze zdobyciem ukladow 2xMAX504 10Bitowe DAC i jeden MAX1243 10Bit-ADC (moga byc drogie), udalo mi sie kupic MAX504 , choc slono zaplacilem , MAX1243 przyslali mi jako sampla. Sterownik na 89C4051 , LCD 16x1 ,Max232 , 2 xPCF8574, jeden jako rozszezenie portow procka drugi jako sterownik klawiatury 4x4 , blok zasilacza sterowany LM723 przez ADC + 3xLM358
Plytki jednostronne , sporo laczy drutowych. Strona sofu wyglada atrakcyjnie regulacja do 35V i 4A z krokiem 100mV i 10mA , 8 pamieci ustawien , zabezpieczenia wyjscia itp bajery
Do tego jest tez program pozwalajacy sterowac przez PCta. To by bylo na tyle krotkiego opisu , mozesz zamowic wrzesniowa EdW z 2003 i sprawdzic , kod Bascoma jest dostepny na stronie EdW.
Powodzenia

ROM
-
-
Posty: 295
Rejestracja: 5 lis 2004, o 10:48
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ROM » 2 lip 2005, o 00:31

Jeśli się nic nie zmieniło, to płytka posiada błąd polegający na nieprawidłowych wyprowadzeniach tranzystora regulacyjnego.
Soft także zawierał błąd.Zaprogramowany procek zamówiony wraz z płytką nie pracował prawidłowo.Powodem były błędne adresy układów na szynie II.
Po pokonaniu tych błędów zasilacz prezentuje się całkiem profesjonalnie .

gwrob11512
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 29 cze 2005, o 20:48
Lokalizacja: Kraków

Postautor: gwrob11512 » 9 lip 2005, o 13:20

Mógłby ktoś podesłać mi kompletny wykaz elementów (z obudowami). Sklep AVT w Krakowie jest przez cały lipiec zamknięty, a chciałbym gromadzić już elementy.

Z góry dzięki. Grzesiek

McKEE
-
-
Posty: 186
Rejestracja: 7 cze 2004, o 10:02
Lokalizacja: Gniewkowo_Toruń

Postautor: McKEE » 22 lip 2005, o 10:17

Zasilacz składa się z dwóch płytek , sterowania z prockiem i wykonawczej. Płytka sterowania jest dosyć duża, sorry za skreślenia na schemacie pracowałem nad wersją zasilacza ze zmienionym prockiem na Atmega8 , można by było wtedy obciąć 2404,8574, max1243, tyle ze program byłby do przeróbki ale za to mamy komfortowo 8kB na wszelkie eksperymenty. Schemat w załączeniu, nistety aż 700kB bo po zmniejszeniu opis elementow staje sie nizbyt wyraźny.
Załączniki
pack.zip
zasilacz
(747.98 KiB) Pobrany 625 razy

yazo
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 28 maja 2006, o 21:36
Lokalizacja: m-ce

Postautor: yazo » 5 cze 2006, o 19:15

Witam !! ma ktos moze pomysł na przeróbke tego zasilacza na kroki: 10mV (max 5V) i 0,1mA (max 100mA) nie wiem juz gdzie szukac pomocy !!??

McKEE
-
-
Posty: 186
Rejestracja: 7 cze 2004, o 10:02
Lokalizacja: Gniewkowo_Toruń

Postautor: McKEE » 9 cze 2006, o 11:06

kroki: 10mV (max 5V) i 0,1mA (max 100mA) , pierwsze popatrz na opis części sterującej napięciem : przetwornik 10-bitowy max504 z napięciem odniesienia 2.048V , krok przetwornika 2mv , napięcie wyjsciowe w zasilaczu odpowiada = (2mV x wzmocnienie 10x na U8A) x ilosć kroków przetwornika (progam) x 3 czyli podział dzielnika R1,R2,P4 . Jeżeli chcesz więc osiągnąć 5V z krokiem 10mV , modyfikujemy wzmocnienie wzmacniacza U8A do 2.5x, podział dzielnika można ustawić na 2 , czyli na każdy krok przetwornika mamy 2mVx2.5x x2=10mV , maksymalne napięcie 5V ustaviamy programowo. Musimy pamiętać że napięcie minimalne z LM723 to 2V , czyli zakres będzie od 2-5V z krokiem 10mV.
Z ustaleniem prądu będzie chyba trudniej dla kroku 0.1mA spadek na R3 (0.1om) będzie 0.01mV czyli są to napięcia bardzo małe , wzmocnienie wzmacniacza U8B 10x trzeba by zwiększyć do 1000x , może sam wzmacniacz wymienić na np.MAX478 stosowany w znanym mi sprzecie do wzmacniania napięcia otrzymywanego z termopary gdzie zmiany są minimalne 0.040mV/C. Maksymaly prąd 100mA ustawiamy graniczając liczbę kroków programowo, może trzeba bedzie zmodyfikować wzmocnienie U9B. Powodzenia

ara00
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 6 paź 2006, o 09:47
Lokalizacja: Toruń

Postautor: ara00 » 6 paź 2006, o 09:50

Ma może ktoś poprawiony program do tego zasilacza??bardzo bym prośił o przesłanie na maila fajnie by było jeśli ktoś pokazałby mi bład na płytce!!z góry bardzo dziekuję![/i]

ROM
-
-
Posty: 295
Rejestracja: 5 lis 2004, o 10:48
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ROM » 6 paź 2006, o 21:49

Ma może ktoś poprawiony program do tego zasilacza??bardzo bym prośił o przesłanie na maila fajnie by było jeśli ktoś pokazałby mi bład na płytce!!z góry bardzo dziekuję![/i]
W załączniku poprawiony BIN.
Załączniki
zasilacz_max.zip
(1.57 KiB) Pobrany 553 razy

kociol00
-
-
Posty: 8
Rejestracja: 13 sty 2007, o 02:01
Lokalizacja: Toruń

Postautor: kociol00 » 14 sty 2007, o 14:14

Bardzo bym prosił o przesłanie mi równiez tego poprawinego programu!oraz pokazania błede na płytce jeżeli takowy jest! Z góry bardzo dziekuje!!!

[ Dodano: 14-01-2007, 13:15 ]
przepraszam nie zauwazylem załacznika!ale czytałem gdzieś o błedzie na płytce czy to prawda??

[ Dodano: 14-01-2007, 13:20 ]
Chciałbym zmienic regulacje napiecia do 35V i prądu do 1 A wiec potrzebowałbym poprawke w pliku do Bascoma!prosiłbym o nią jeśli to mozliwe! DZiekuj za wszelką pomoc!!

milosss

Postautor: milosss » 24 lut 2007, o 15:29

witam!mam zamiar złożyc ten zasilacz ale jest prawdopodobnie problem z błedem na płytce!czy jest ktos kto juz go złożył i moze cos podpowiedzieć odnosnie poprawnego montarzu.pozdrawiam wszystkich

gottk
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:36
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Postautor: gottk » 21 cze 2007, o 12:03

Czy do mnie tesz może trafić poprawiony BIN.
Z góry dzięki

ROM
-
-
Posty: 295
Rejestracja: 5 lis 2004, o 10:48
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ROM » 22 cze 2007, o 18:16

Czy do mnie tesz może trafić poprawiony BIN.
Z góry dzięki
Czytać uważniej :) .
Spójrz 3 posty wyżej.

gottk
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:36
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Postautor: gottk » 22 cze 2007, o 19:19

Dzięki ROM. Co ślepy nie zauwarzy............

milosss

Postautor: milosss » 1 gru 2008, o 22:31

Czy ktoś z szanownych Kolegów może mi przesłać pełny artykuł montażu i uruchomienia zasilacza??Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

McKEE
-
-
Posty: 186
Rejestracja: 7 cze 2004, o 10:02
Lokalizacja: Gniewkowo_Toruń

Postautor: McKEE » 2 gru 2008, o 12:58

Widzę że w bieżącym numerze EP pojawił się klon tego zasilacza (AVT5161) z AtMega8 na pokładzie i brakiem przetworników , proszę o komentarze jak ktoś będzie to składał.

milosss

Postautor: milosss » 2 gru 2008, o 14:42

Chyba się tym zajmę,na razie zobaczę orientacyjny koszt montażu.

ROM
-
-
Posty: 295
Rejestracja: 5 lis 2004, o 10:48
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ROM » 27 gru 2008, o 01:18

Widzę że w bieżącym numerze EP pojawił się klon tego zasilacza (AVT5161) z AtMega8 na pokładzie i brakiem przetworników , proszę o komentarze jak ktoś będzie to składał.
Ciekawy układ, ale jakoś nie mogę znalećć wsadu do procka...

milosss

Postautor: milosss » 28 gru 2008, o 11:23

Więc jest duża różnica pomiędzy leciwym 2674 ,a nowatorskim 5161 w dostępności elementów jak i w samej cenie elementów ,więc na wiosnę będe się bawił owym zasilaczem. :597:

Pozdrawiam Miłosz

milosss

Postautor: milosss » 26 lut 2009, o 16:48

Witam!
Więc jak obiecałem zasilacz (AVT 5161) złożyłem,zadziałał odrazu.Dokonałem drobnych regulacji i zabrałem się za obudowe i tu moja gorąca prośba do osób które posiadają płytę z numeru EP12/08 o przesłanie na adres mibo80@wp.pl pliku szablon/tif - panel przedni.

Pozdrawiam Miłosz.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości