Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT5500 - "czysty" procesor

RobertZ
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 17 maja 2015, o 20:38

AVT5500 - "czysty" procesor

Postautor: RobertZ » 17 maja 2015, o 20:56

Witajcie,

to mój pierwszy wpis na forum, chciałem się nim przywitać. Niestety piszę po raz pierwszy i od razu z problemem.
Nabyłem kit AVT5500 (miernik pojemności akumulatorów). Urządzenie wg mnie ciekawe, brakuje mu tylko wbudowanego układu aktywnego obciążenia. Nie wiem dlaczego projektant się na to nie zdecydował, byłoby to proste do wykonania i niesamowicie podniosło by funkcjonalność urządzenia?

Kit złożyłem szybciutko, włączyłem i zonk, nie działa. Przetestowałem napięciowo, wyszukałem ewentualnych zwarć lub przerw, nie wykryłem problemów elektrycznych.

Jednak jedyne co dostaję na wyświetlaczu to zapalony górny rząd i to wszystko. Przetestowałem oscyloskopem urządzenie i ku mojemu zdziwieniu procesor nie daje oznak działania.

Na szczęście posiadam programator USBASP, podpiąłem płytkę do programatora, włączyłem program MKAvrCalculator. Program jak najbardziej komunikuje się z procesorem ale ... procesor wydaje się być nie zaprogramowany?

Zestawy AVT kupuję (kurcze żeby nie skłamać) z 20 lat. Jeszcze nie trafiłem na problem który nie pozwolił mi uruchomić urządzenia (fakt że od niedawna zająłem się urządzeniami mikroprocesorowymi). Tym razem jestem pokonany.

Jutro oczywiście skontaktuje się z AVT ale mam do was pytanie: czy trafiliście na podobny problem - brak zaprogramowanego procesorka?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Robert

RobertZ
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 17 maja 2015, o 20:38

Re: AVT5500 - "czysty" procesor

Postautor: RobertZ » 19 maja 2015, o 21:36

odpiszę dla innych,

napisałem dzisiaj mail do avt. Po godzinie dostałem odpowiedź z linkiem do archiwum zip. W archiwum był wsad hex oraz sposób ustawienia fuse bitów. Po chwili miałem zaprogramowany układ.
Kalibracja była prosta i urządzenie działa bez zastrzeżeń.

Polecam dla testerów akumulatorków.
Do kompletu jak pisałem przydatne jest aktywne obciążenie. Kilka projektów było na avt (nawet jeden z nich zrobiłem). Teraz jednak robię nowy "obciążacz" na fetach (chociaż część rozwiązań zaczerpnę z avt).

Pozdrawiam
Robert

Awatar użytkownika
ciapek
-
-
Posty: 17
Rejestracja: 6 gru 2014, o 16:12

Re: AVT5500 - "czysty" procesor

Postautor: ciapek » 1 lip 2015, o 15:42

polecam koledze

1. http://allegro.pl/avt318-b-obciazenie-a ... 97528.html
2. http://mdiy.pl/sztuczne-obciazenie-o-re ... nt-page-1/

bardzo fajne projekty, oba wykonałem i oba sprawują się super :)

RobertZ
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 17 maja 2015, o 20:38

Re: AVT5500 - "czysty" procesor

Postautor: RobertZ » 19 sie 2015, o 16:32

Witam ponownie,

jakby ktoś miał problemy z tym kitem to tutaj: http://serwis.avt.pl/files/AVT5500.zip znajduje się wsad oraz instrukcja ustawienia fuse bitów. Działa na 100% - sprawdziłem.

domel1410
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 29 sie 2018, o 07:31

Re: AVT5500 - "czysty" procesor

Postautor: domel1410 » 29 sie 2018, o 07:38

Hej ja własnie robie ten układ tylko całkowicie jakos przepraszam za wyrazenie od D... strony mianowicie wytrawiłem płytke sam i zaprogramowałem atmege8 ale nie smd tak jak jest w orginale tylko starą DIP wsadem pobranym z tamtego linku juz jestem blizki uruchomienia generalnie uklad juz chodzi wyswietla sie reaguje na przyciski jeszcze zostało podłaczenie wzmacniaczy operacyjnych ale nic z fusebitami nie robiem bo zawsze tego sie balem i nie umialem.Jak fusebitów nie ustawie to mi bedzie zle chodziło ? kiedys probowałem ustawic fusebity przez atmel studio 7.0 w atmedze 8 i zablokował sie procek i tyle

Awatar użytkownika
Vir84
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 1 kwie 2016, o 21:25

Re: AVT5500 - "czysty" procesor

Postautor: Vir84 » 29 sie 2018, o 12:31

Hej ja własnie robie ten układ tylko całkowicie jakos przepraszam za wyrazenie od D... strony mianowicie wytrawiłem płytke sam i zaprogramowałem atmege8 ale nie smd tak jak jest w orginale tylko starą DIP wsadem pobranym z tamtego linku juz jestem blizki uruchomienia generalnie uklad juz chodzi wyswietla sie reaguje na przyciski jeszcze zostało podłaczenie wzmacniaczy operacyjnych ale nic z fusebitami nie robiem bo zawsze tego sie balem i nie umialem.Jak fusebitów nie ustawie to mi bedzie zle chodziło ? kiedys probowałem ustawic fusebity przez atmel studio 7.0 w atmedze 8 i zablokował sie procek i tyle
Jeśli nie będziesz miał ustawionych poprawnie Fusebitów, to nie będzie działał poprawnie, kilka razy miałem przykład i zawsze problemem były ustawienia Fuse :/

Spróbuj się pobawić MkAvrCalculator (https://atnel.pl/mkavrcalculator.html), prosty w obsłudze w darmowej wersji możesz programować ATmega8, w zakładce Fusy manualne masz opisane za co odpowiada poszczególne ustawienie ;)

domel1410
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 29 sie 2018, o 07:31

Re: AVT5500 - "czysty" procesor

Postautor: domel1410 » 30 sie 2018, o 07:00

dzieki za odpowiedz wczoraj zmieniłem te fusebity tak jak w instrukcji i faktycznie jest zmiana np jak sie klika swiczami to najpierw chodziło strasznie mułowato a teraz od razu.Musze jeszcze zestroić i sie nauczyc obsługi, sie zasnanawiam czy np jak by sie chciało zwiekszyć zakres pomiarowy z 25 V do 50 V to np trzeba by dać w szereg rezystor 5om/300W ? i tak samo z amperażem ?

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 258
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: AVT5500 - "czysty" procesor

Postautor: r-mik » 30 sie 2018, o 08:09

Spróbuj się pobawić MkAvrCalculator (https://atnel.pl/mkavrcalculator.html), prosty w obsłudze w darmowej wersji możesz programować ATmega8
Nie polecam. Już Bascom ma to lepiej zrobione i działa bez ograniczeń nawet w wersji demo.
Nie wiem po co Kardasowie, płatne, o wątpliwej przydatności kalkulatory skoro w Atmel Studio (AVR Studio) jest to zrobione bardzo dobrze i bez opłat.

Awatar użytkownika
Vir84
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 1 kwie 2016, o 21:25

Re: AVT5500 - "czysty" procesor

Postautor: Vir84 » 30 sie 2018, o 14:18

Spróbuj się pobawić MkAvrCalculator (https://atnel.pl/mkavrcalculator.html), prosty w obsłudze w darmowej wersji możesz programować ATmega8
Nie polecam. Już Bascom ma to lepiej zrobione i działa bez ograniczeń nawet w wersji demo.
Nie wiem po co Kardasowie, płatne, o wątpliwej przydatności kalkulatory skoro w Atmel Studio (AVR Studio) jest to zrobione bardzo dobrze i bez opłat.
Używam i jestem zadowolony, próbowałem AVR Studio i nie udawało mi się :/ więc zostałem przy tym co znam ;)

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości