Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z przetwornikiem temperatury

Jerzysz
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 14 lip 2016, o 14:21

Problem z przetwornikiem temperatury

Postautor: Jerzysz » 20 lip 2016, o 09:58

Witam,

ostatnio w małym zakładzie przemysłowym musiałem wymienić przetwornik temperatury, ponieważ stary uległ zniszczeniu. Przy okazji tej wymiany postanowiłem przedłużyć kabel, ponieważ poprzednie ułożenie kabli mogło powodować zakłócenia (dosyć blisko były kable zasilające maszyny). Zakupiłem nowy przetwornik TBD. Po zamontowaniu okazało się że wyniki z poprzednim przetwornikiem różnią się o prawie 5%. Nowy przetwornik pokazuje niższe wartości, a może je zaniża... dlatego chciałbym się spytać czy zwykłe przedłużenie kabla oraz jego oddalenie od kabli zasilających może powodować takie zmiany, czy może coś źle zrobiłem przy podpinaniu i przedłużaniu kabla.


Szczegółowe dane nowego przetwornika: https://www.czaki.pl/pl/tbd-przetwornik ... nalogowym/
Widać z tabelki że przetwornik nie ma prawa zaburzać wyniku aż w taki sposób.

ar
-
-
Posty: 56
Rejestracja: 30 maja 2007, o 19:44
Lokalizacja: poznań

Re: Problem z przetwornikiem temperatury

Postautor: ar » 21 lip 2016, o 09:07

Witam
Nie podałeś kilku istotnych informacji:
1. Jaki przetwornik - typ wyjścia?
2. Jaki czujnik Pt/termopara?
3. Jaki układ pomiarowy gdy Pt?
4. Który kabel przedłużyłeś i czym (gdy termopara)?
5. Kiedy ostatnio układ był kalibrowany, i na ile poprzednie odczyty były wiarygodne?
6. Z czym czujnik współpracuje - jak wykorzystywane są pomiary (wyświetlane, wykorzystywane np. do sterowania przez PLC?)
Każdy z tych czynników może mieć wpływ na wynik.

Jerzysz
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 14 lip 2016, o 14:21

Re: Problem z przetwornikiem temperatury

Postautor: Jerzysz » 21 lip 2016, o 15:32

Dziękuje za odpowiedź. Postanowiłem posprawdzać termoparę i kable. Wszystko okazało się sprawne. Problem objawił się w postaci kalibracji, która nam się posypała dzisiaj i przepuszczam że stąd te różnice. Jutro się okażę czy poprawna kalibracja od zera naprawi błąd.

Wróć do „Aparatura kontrolno-pomiarowa i narzędzia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości