Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Tektronix TDS 1002

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Tektronix TDS 1002

Postautor: ACeK » 2 wrz 2012, o 23:05

Obrazek Czesto sie zdarza ze oscyloskop sie nie uruchamia (diody sie swieca jest poswiata na ekranie i nic wiecej) a jesli juz to sygnalizuje blad jak na zalaczonym obrazku :( Czasem sie da wlaczyc wtedy dziala jak nalezy. Co sie moze z nim dziac? W necie nigdzie nie mozna znalesc schematu :( moze ktos wie gdzie mozna znalesc Obrazek
Załączniki
_MG_2875.gif

Awatar użytkownika
leonow32
-
-
Posty: 108
Rejestracja: 10 maja 2011, o 15:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Tektronix TDS 1002

Postautor: leonow32 » 4 wrz 2012, o 18:58

Który to rocznik?

Andrzej Kamieniecki
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 6 mar 2012, o 11:18

Re: Tektronix TDS 1002

Postautor: Andrzej Kamieniecki » 6 wrz 2012, o 10:10

przecież komunikat na ekranie jest jednoznaczny: "contact your local Tektronix service office" :-)
1. Schematu nie szukaj bo i tak nie znajdziesz, szkoda czasu.
2. Wszystko wskazuje na to, że uszkodzony jest wzmacniacz wejściowy. One tak mają, że jak dostaną od wejścia to na tyle przywierają zasilanie, że potem objaw jest taki jak piszesz. To łatwo sprawdzić, przy drugim układzie od wejścia BNC (oznaczony logo Nationala i chyba 7853-01 [pełny numer zamówieniowy to 156-7853-01], ostatnie dwie cyfry mogą być inne) są dwa dławiki smd. Nie pamiętam oznaczenia, w wersji 4 kanałowej są to L401, L402, w 1002 chyba L101 i L102. Raczej nie pomylisz, patrząc od wejścia BNC są po lewej stronie. Odlutuj je i uruchom oscyloskop. One są na zasilaniu wzmacniacza wejściowego i przetwornika CCD. Teraz oscyloskop powinien się uruchamiać zawsze, oczywiście z błędem akwizycji CH1 i CH2, ale zawsze z widocznym ekranem. Jak uszkodzony jest wzmacniacz, to jeden z tranzystorów (bodaj środkowy TIP30 czy 31, nie pamiętam, w TO220) zaraz przy gnieździe zasilania grzeje się nadmiernie. Sam uszkodzony wzmacniacz też się grzeje za bardzo, ale tu trzeba mieć porównanie bo on w stanie sprawnym też jest bardzo dobrze ciepły. Jak to wzmacniacz wejściowy to po pierwsze trzeba mieć nowy na wymianę, po drugie trzeba to umieć zrobić, nie że jakieś super trudne ale też nie trywialne, a nie wiem jakie masz doświadczenie w lutowaniu. Najlepiej pasta i hot air.
Aaa, pod spodem wzmacniacz ma sporą masę przylutowaną do dużej powierzchni na płytce i to niestety dość mocno odbiera ciepło przy wy- i lutowaniu.
3. Sprawdź czy to nie sam zasilacz daje za małe napięcie. Mniej prawdopodobne niż pkt. 2, ale sprawdź. Nominalne wartości są podane przy przewodach na płytce.

Tak czy siak, chyba trzeba się zastosować do wspomnianego na początku komunikatu :-) Ale zrób to najwcześniej za tydzień, bo teraz mnie nie ma w pracy.

Dodano po namyśle:

a jeszcze mi się przypomniało, napisałeś że jak się już uruchomi to działa poprawnie. Na obu kanałach na wszystkich zakresach? W szczególności sprawdź czy na obu działa powyżej i poniżej 50 mV/dz (z domyślnym podziałem x10 to będzie oczywiście 500 mV/ dz) oraz poniżej i powyżej 250 us/ dz, SPC przechodzi? (w menu UTILITY). Jeśli tak to coś mu tam z zasilaniem wadzi, o ile nie zimny lut. Raz jeden jedyny wadliwy był kondensator na zasilaniu wejścia, przy tych dławikach o których w poprzednim poście. Najlepiej to sprawdzić charakterografem, jak masz.

Andrzej Kamieniecki

Scalenie: Pajączek

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Tektronix TDS 1002

Postautor: ACeK » 10 wrz 2012, o 08:40

Obrazek Oscyloskop :arrow: (opis w EP) kupilem kilka miesiecy temu na ebay. Rok produkcji koniec 2005. Kiedy sie popsul (za kazdym razem pokazywal blad) nie byl wlaczany przez dwa miesiace. Teraz jest z nim loteria a dokladnie trzy stany:

1. dziala normalnie
2. uruchamia sie zglaszajac blad
3. jest tylko poswiata oraz swieca sie diody.

W Utility Error Log

Kod: Zaznacz cały

Error Log -- Page 1 of 2 Number of Power Cycles: 159 Number of Errors: 11 Pwr Num ID Description Data ---------------------------------------------------------- 109 6 DI Line Trigger Diag Failed 0 128 7 DI ADG421 Diaf Failed -554 129 7 DI ADG421 Diaf Failed -554 130 7 DI ADG421 Diaf Failed -32214 131 7 DI ADG421 Diaf Failed -554 132 7 DI ADG421 Diaf Failed -32214 133 7 DI ADG421 Diaf Failed -32214 142 7 DI ADG421 Diaf Failed -32214 143 7 DI ADG421 Diaf Failed -554 146 7 DI ADG421 Diaf Failed 2304

Kod: Zaznacz cały

Error Log -- Page 2 of 2 Number of Power Cycles: 159 Number of Errors: 11 Pwr Num ID Description Data ---------------------------------------------------------- 156 7 DI ADG421 Diaf Failed -554
Kiedy oscyloskop sie nie uruchomi nie jest to liczone jako blad (error)

Napiecia na wyjsciu zasilacza sa jak w tabeli

Kod: Zaznacz cały

CN2 konektor od zasilacza pin Opis napiecie napiecie napiecie jak dziala ok jak nie dziala jak sie nie uruchamia 11 LT 0.08 0.08 0.08 10 COM 9 -4v -4.16 -4.17 -4.17 8 COM 7 +3.3V +3.36 +3.36 +3.33 6 +3.3V +3.36 +3.36 +3.33 5 COM 4 +6V +6.44 +6.47 +6.55 3 COM 2 +35VR +3.3 +3.3 +3.3 1 +35V +34.9 +35.1 +36.0
TL zmienia sie w czasie pomiaru 0.079 do 0.082 (co oznacza TL?)
+35VR ma wartosc tylko 3.3V :?

W Utility Do Self Cal przechodzi 16/16 :) (czy to jest to co nazwales SPC)
Testowalem sygnalem 1k z oscyloskopu przebiegi wygladaja normalnie na obu kanalach.

Na zdjeciu widac ze ktos cos poprawial przy ukladzie U102.

Dla zainteresowanych co jest w srodku :idea:

1. Zasilacz
2. Sterowanie (przyciski oraz pokretla) jeden uklad Xilinx XC9572XL
3. Ekran
4. Plyta glowna oscyloskopu (na zalaczonym zdjeciu)

Na plycie glownej jest kilka ukladow:

6E57AB 4889-00 nie ma opisu w net
EE55AC 7853-01 nie ma opisu w net
VE536 ADG536 nie ma opisu w net
MC68SEC000PB10 procesor taki jak w Atari ST Amiga lub Mac
AM29DL1620T pamiec Flash
TM48LC2M32B2 pamiec RAM

Jesli ktos bedzie chcial to zamieszcze wiecej zdjec.

Z gory dziekuje za pomoc Obrazek
Załączniki
_MG_2880_ep.jpg

Andrzej Kamieniecki
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 6 mar 2012, o 11:18

Re: Tektronix TDS 1002

Postautor: Andrzej Kamieniecki » 11 wrz 2012, o 14:19

ADG421 to jest dwukanałowy wzmacniacz wejściowy. Czyli klasyka: coś musiał dostać od wejścia. Jest do zrobienia. Zadzwoń, albo skontaktuj się przez mail, serwis jest jeden a Tekiem zajmuje się też tylko jeden więc trafisz:-) Następny oficjalny serwis jest dopiero w Koln.
Dziwne że czasem działa. Może lutowanie do kitu? Raz był taki dziwny przypadek, że kondensator blokujacy na zasilaniu (ceramiczny smd 100 nF) pękł (chyba jeszcze w fabryce) i się lekko osunął tak, że mu się na krawędzi złamania przywierały elektrody. Raz się zwierały, raz nie, aż się w końcu zwarły na dobre. Nie widać tam jakiś mikropeknięć na ceramikach? Sprawdź co jest na zasilaniu ADG421 (te dławiki o których pisałem poprzednio) kiedy się uruchomi poprawnie i kiedy zgłosi błąd, jest tu jakaś różnica?

Układów o których piszesz nie znajdziesz w sieci. Były robione przez Nationala tylko dla Teka. Te oznaczenia co podałeś to skrócony numer magazynowy w Teku, np. 4889-00 oznacza 156-4889-00 (156 to układy scalone). Dwie ostatnie cyfry to kolejna wersja. W zasadzie nazwa układu to ADGxxx, ale to tylko używane przez Teka i NS, nie znajdziesz w sieci pdfa. 4889 to dwukanałowy wzmacniacz wejściowy z kompensacją dzielnika wysokoomowego. 7853 to najciekawszy układ bo w nim jest przetwornik AD w postaci matrycy CCD 50x50 (dlatego rekord jest 2500). Ten największy BGA to zbiera dane z przetwornika i tworzy obraz na LCD, w serii 1k/2kB i w TPSach jest ADG522. Tak, procesor jest taki jak w Amidze, taki sam jak w TPSach, i starych TDS210/220. System operacyjny to VxWorks. W starych charakterografach Tektronixa serii 370 był ten sam procesor ale w DIP64. W zasadzie oscyloskop właściwy tworzą tylko trzy układy scalone.

a, oznaczenie na zasilaczu LT oznacza line trigger i chodzi o wyzwalanie częstotliwością sieci energetycznej. W menu triggera masz do wyboru źródła: internal, external i line. To właśnie to "line". To są miliwolty i tym się nie przejmuj, można to obciąć i też będzie działał, jedynie w error logu zwróci LT trig error czy jakoś tak. Na marginesie: taki błąd może zgłaszać kiedy zasilisz go bez uziemienia. W sumie cały log możesz sobie skasować jak już się uporasz z naprawą, ale zauważ od kiedy Ci się pojawia błąd ze wzmacniaczem. Nie jest to co prawda stemplowane datą, ale jest numer włączenia. Sprawdź czy się pojawiało w przeszłości.

Andrzej Kamieniecki

Wróć do „Aparatura kontrolno-pomiarowa i narzędzia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości