Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: ACeK » 14 gru 2014, o 16:49

Obrazek Polecam do przeczytania tego linka :arrow: eevblog troche dlugi ale wszystko jest podsumowane w pierwszym poscie :D Jest to opis Tekway/Hantek oraz inne nazwy ale wszystko to to samo. Jesli kupisz wersje 60Mhz/100Mhz to mozesz go upgrade do 200Mhz. Swojego kupilem na ebay z chin (musialem zaplacic jeszcze podatek :( ) Ceny dwa lata temu byly atrakcyjniejsze niz dzis bo dolar byl slaby. Przyznaje ze malo z niego na razie korzystam :oops: rowniez nie zrobilem jeszcze 200Mhz. Moze to bedzie Twoj wybor :idea: zawsze jako usprawiedliwienie mozesz zwalic ze sa swieta i nalezy Ci sie prezent od mikolaja :mikolaj: Jesli masz pytania a tekst w poscie (angielski) nie jest zbyt zrozumialy to pytaj smialo Obrazek

marcin w
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 14 gru 2014, o 11:05

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: marcin w » 14 gru 2014, o 17:12

Jesli kupisz wersje 60Mhz/100Mhz to mozesz go upgrade do 200Mhz
Jeszcze do wczoraj szukając oscyloskopu sadziłem że pasmo ogranicza oprócz firmware konstrukcja sprzętu. Dziś widzę każda wersja to ta sama konstrukcja, a mały upgrade i możemy się cieszyć modelem wyższym. Sądziłem że upgrade do wyższego modelu zwiększało tylko pozornie, bo w końcu zwiększało tylko zakres podstawy czasu bez sprzętowego rozszerzenia pasma.

W wolnej chwili przeczytam podanego wyżej linka, jednak już teraz mam wątpliwości czy warto kupować 2x100 czy nawet 2x200MHz jeśli 2x60MHz to praktycznie to samo.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: ACeK » 14 gru 2014, o 18:21

Obrazek Jak szukalem swojego to 100Mhz model byl najtanszy :lol: Nie wiem jakie jest uzasadnienie ze firma sie oplaca sprzedawac te same modele ale z roznym pasmem. Moze lepiej dac wybor 3 modeli niz jeden :roll: Swego czasu popularny byl Rigol tu masz opis co jak :arrow: leonow32 ale ten model ma maly ekran i pasmo tylko 100Mhz. Jeszcze jak nie bylo widomo nic o Voltcraft (ze jest jak Hantek) to ten model mozna bylo kupic bardzo tanio w niemczech Obrazek

marcin w
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 14 gru 2014, o 11:05

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: marcin w » 16 gru 2014, o 16:57

Długo wahałem się nad wyborem sprzętu, ciągle oglądałem recenzje sprzętów producentów rigol, atten, hantek, owon. Na wielu forach polecano rigola. Brałem pod uwagę zakup sprzętu 2-kanałowego. Byłem prawie zdecydowany na zakup Hantek DSO5102B, jednak sporo opinii było negatywnych, potem mocno rozważałem zakup SIGLENT 1072CML lub 1102CML, jednak ostatecznie zdecydowałem się na 4-kanałowego Rigola, model DS1054Z. Zdecydowałem się na tą serię DS1000Z ze względu na to może zaoferować po odblokowaniu dodatkowych opcji. Przy 4-rech kanałach 250MSa/s, to są minusy taniego sprzętu. Choć w swojej praktyce domowej rzadko będą wykorzystane 4-ry kanały jednocześnie.

Biorąc pod uwagę cenę a możliwości po odblokowaniu pewnych opcji całkiem dobrze sprzęt wypada. To co może zaoferować oraz pozytywne opinie o sprzęcie i samym producencie sprawiły, że właśnie na Rigola postawiłem. Mam nadzieję że dokonałem dobrego wyboru jaki miałem w segmencie sprzętów z niższej półki.

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: MatyAS » 16 gru 2014, o 19:02

Mam prośbę - jak już przetestujesz ten oscyloskop zdaj opinię na jego temat. Ta informacja może się okazać przydatna dla innych - zwłaszcza opcja z odblokowaniem ( ;) ). Gdzie kupowałeś?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: ACeK » 16 gru 2014, o 21:05

Obrazek Jaki bys nie kupil to na pewno bedzie dobrze dzialal :P tylko zawsze jest pytanie czy za ta sama cene mozna bylo kupic lepszy :D
... Byłem prawie zdecydowany na zakup Hantek DSO5102B, jednak sporo opinii było negatywnych ...
Moglbys powiedziec cos wiecej Obrazek

marcin w
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 14 gru 2014, o 11:05

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: marcin w » 16 gru 2014, o 22:09

Obrazek Jaki bys nie kupil to na pewno bedzie dobrze dzialal :P tylko zawsze jest pytanie czy za ta sama cene mozna bylo kupic lepszy :D
Nie mam pojęcia, może i za 1600zł któryś ze sprzętów byłby lepszy. Za mało mam rozeznania w tej dziedzinie.
Moglbys powiedziec cos wiecej Obrazek
Na forach spośród całej gamy ten sprzęt rzadko był polecany, choć wiadomo, każdy chwali swoje. Na YT gdzieś też się doszukałem filmiku gdzie pokazane jest wadliwe działanie tego sprzętu, przynajmniej model jakim się interesowałem. Jednak głównie zaważyła rozmowa telefoniczna z dystrybutorem obu urządzeń. I myślę że przy tych opcjach za tą cenę to był najrozsądniejszy wybór.

Awatar użytkownika
Alex2306
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 21 sty 2015, o 19:06
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Kontaktowanie:

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: Alex2306 » 22 sty 2015, o 08:46

A ja podłączę się pod ten wątek. Padła mi przed tygodniem moja Radiotechnika 2 x 50 MHz, którą używałem sporadycznie i od wielkiego święta. Czy warto ją jeszcze ratować ? Czy może kupić jakąś nową cyfrówkę? Co w tym paśmie i w jakiej cenie możecie poradzić ?

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: gRby » 23 sty 2015, o 20:00

Odpisałem Ci w innym wątku odnośnie naprawy. Naprawiać!
Jeśli chodzi o nowy oscyloskop to w zasadzie jedyny i słuszny wybór to Rigol DS1054Z. Niesamowite możliwości za śmieszną cenę. Kupując wersję 50Mhz masz w zasadzie od ręki wersję 100Mhz ze wszystkimi opcjami jak dekodowanie SPI, RS232 itp oraz innymi bajerami. Wszystko się hakuje generując klucze.
Tyle, że teraz jest to gorący towar i ciężko kupić od reki.

Awatar użytkownika
Alex2306
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 21 sty 2015, o 19:06
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Kontaktowanie:

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: Alex2306 » 29 sty 2015, o 08:20

A możesz mi podesłać info , gdzie go kupić? . Sprawdzałem charakterystykę - jest naprawdę fajna - tylko nie mogę namierzyć żadnego sklepu

virgo
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 20 lip 2012, o 20:56

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: virgo » 29 sty 2015, o 09:18

LINK - jeśli nie będzie to reklama

Być może na forum jest jakiś użytkownik tego sprzętu, więc korzystając z okazji zapytam - jak w tym modelu pracuje wentylator? Bardzo szumi, podobnie jak w 1052E, czy może coś zostało poprawione w tym temacie?

gRby
-
-
Posty: 66
Rejestracja: 15 gru 2014, o 20:43

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: gRby » 29 sty 2015, o 18:19

Szumi dość irytująco, może nie głośno, ale wkurza troszkę.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: Wojtek » 11 lut 2015, o 07:19

Być może na forum jest jakiś użytkownik tego sprzętu, więc korzystając z okazji zapytam - jak w tym modelu pracuje wentylator?
Ze znanych mi oscyloskopów całkowicie bezgłośny jest DST1102B (Tekway) - wiem bo mam, on po prostu nie ma wymuszonego chłodzenia.

Widzę że jednak Rigol marketing ma wzorowy ;) Wczytajcie się koledzy dobrze w parametry tego oscyloskopu i w możliwości podstawowego modelu i to co zyskujecie po tzw. "odblokowaniu" - prawdopodobnie utrata gwarancji również wówczas wchodzi w grę ale być może nie i całkiem możliwe że jest to celowe działanie Rigol'a ;) (ta możliwość "odblokowania") - oczywiście dobrze prowadzona kampania reklamowa i umiarkowana cena robią swoje i nie twierdzę że jest to zły wybór ale bez przesady z tym, ze jest to jedynie słuszny wybór w tym segmencie cenowym.

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: MatyAS » 11 lut 2015, o 20:04

NDN odblokowuje RIGOL'a na miejscu dając na to gwarancję. Nie tracisz też gwarancji na sam oscyloskop - warunek tylko jeden - musisz kupić u Nich(nie wiem czy w wypadku wysyłki też odblokowują, ale pewnie tak).

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: ACeK » 12 lut 2015, o 20:35

Obrazek Bardzo ciekawe wprowadzenie do swiata oscyloskopow :arrow: Oscyloskop - RS Elektronika # 15 :idea: bardzo wazne informacje ze wzgledu bezpiecientwa w 20 minucie filmu Obrazek

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: Wojtek » 12 lut 2015, o 21:50

bardzo wazne informacje ze wzgledu bezpiecientwa w 20 minucie filmu
To w sumie taka oczywista oczywistość ;)

virgo
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 20 lip 2012, o 20:56

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: virgo » 12 lut 2015, o 22:26

Szumi dość irytująco, może nie głośno, ale wkurza troszkę.
A więc zapewne jak w starszych modelach. Mogliby coś z tym zrobić, bo czasami jest uciążliwe.
Widzę że jednak Rigol marketing ma wzorowy ;) Wczytajcie się koledzy dobrze w parametry tego oscyloskopu i w możliwości podstawowego modelu i to co zyskujecie po tzw. "odblokowaniu" - prawdopodobnie utrata gwarancji również wówczas wchodzi w grę ale być może nie i całkiem możliwe że jest to celowe działanie Rigol'a ;) (ta możliwość "odblokowania") - oczywiście dobrze prowadzona kampania reklamowa i umiarkowana cena robią swoje i nie twierdzę że jest to zły wybór ale bez przesady z tym, ze jest to jedynie słuszny wybór w tym segmencie cenowym.
Też mam wrażenie, że to celowa robota określonych kół :D Temat przeróbek ich sprzętu znany jest od dawna, więc gdyby chcieli, to dawno by sobie z tym poradzili. Być może faktycznie chodzi o utratę gwarancji. Pewnie bardziej opłaca się umożliwić upgrade niż wykonywać naprawy gwarancyjne. Swoją drogą, jest to też niezła zagrywka marketingowa. Sporo ludzi się na to skusi.

Co dokładnie masz na myśli, wspominając o parametrach tego sprzętu? I co w takim razie oferuje konkurencja w podobnym przedziale cenowym?

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: Wojtek » 13 lut 2015, o 06:29

NDN odblokowuje RIGOL'a na miejscu dając na to gwarancję. Nie tracisz też gwarancji na sam oscyloskop - warunek tylko jeden - musisz kupić u Nich(nie wiem czy w wypadku wysyłki też odblokowują, ale pewnie tak).
Ciekawe jakie zdanie miałby suport Siglenta jakby im zadać takie pytanie i podać ten przykład?
Co dokładnie masz na myśli, wspominając o parametrach tego sprzętu?
Ano tylko tyle, że nie są niczym nadzwyczajnym i dla mnie nie wartym różnicy ok. 600zł (czy nawet więcej) np. stosunku do SDS1072CML - prawdopodobnie gdyby nie te wszystkie dodatkowe opcje, które i tak w standardowej wersji nie są normalnie dostępne (pomijam tzw "odblokowanie") to nie byłoby aż takich "zachwytów". W ogóle nawet nie zastanawiam się nad ilością 2 czy 4 kanały pomiarowe, bo przy tej jakości to jak dla mnie tylko chwyt reklamowy jest, no może ktoś czasami to wykorzysta. Ja podchodzę do takiego sprzętu bardzo praktycznie, a więc najpierw do czego mi będzie na co dzień służył i tak dobieram sprzęt aby spełnił te wymagania bez zbędnych dodatkowych możliwości jeśli by mi miały podnieść niepotrzebnie koszty i jeszcze mam jedną zasadę - nie grzebię w środku ani w oprogramowaniu ani w sprzęcie w celu "odblokowania" czegoś ;) - dlatego z mojej strony brak aż takiego zachwytu nad tym rigolem co nie oznacza że krytykuję ten akurat model, jest ok i tylko od kupującego zależy wybór czy warto dać więcej kasy. Ja np. swego czasu dałem więcej kasy na tekway DST1102B mimo, że można było kupić coś taniej o podobnych parametrach ale dla mnie oprócz parametrów liczyło się w tym przypadku to, że jest on pozbawiony wentylatorów czyli całkowicie cichy co w domu jest dla mnie dużym plusem.
A tak swoją drogą ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa czy np. aby na pewno po "odblokowaniu" np. pasma z 50 na 100 równomierność charakterystyki jest tak sama jak przy mniejszym paśmie i czy czasami nie trzeba by było jeszcze hardwerowych zmian zrobić? Sprawdził to ktoś?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: ACeK » 13 lut 2015, o 11:11

To w sumie taka oczywista oczywistość ;)
Obrazek Dla kogos z doswiadczeniem to oczywistosc. Taka osoba nie bedzie zagladac na forum szukajac informacji jaki kupic oscyloskop. Ale jesli to ocali jeden oscylokop warto bylo napisac kilka slow :oops: Ja osobiscie ubilem w ten sposob mojego starego Teka :evil:
A tak swoją drogą ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa czy np. aby na pewno po "odblokowaniu" np. pasma z 50 na 100 równomierność charakterystyki jest tak sama jak przy mniejszym paśmie i czy czasami nie trzeba by było jeszcze hardwerowych zmian zrobić? Sprawdził to ktoś?
Tu jest wszystko wytlumaczone :arrow: EEVblog #70
blur.jpg
kopia ekranu z EEVblog #70
Za zmiane pasma odpowiada dioda pojemnosciowa. Zmieniajac soft zmieniasz sposob sterowania tej diody. Nic wiecej. W Rigol-u za samplowanie odpowiada 5 ukladow AD9228 (podwojne czyli razem 10) 40MHz ktore przez producenta sa przetaktowane do 100MHz. Reszta elementow sa to dobrej jakosci czesci dzieki czemu oscyloskop jest bardzo dobry w swojej klasie Obrazek

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: Jaki lepiej wybrac oscyloskop?

Postautor: Wojtek » 13 lut 2015, o 11:56

Aż mi się nie chce wierzyć żeby to wystarczyło w sensie poszerzenia pasma z jednoczesnym zachowaniem jego dobrych właściwości w tym odpowiedzi impulsowej, liniowości ale być może tak jest. Jeśli tak faktycznie jest to taka firma jak Rigol nie zasługuje ani chwili na moją większą uwagę ;). W przypadku innych oscyloskopów już tak łatwo nie jest to znaczy pozornie też jest tylko prosty ruch z podmianą softu ale diabeł tkwi w szczegółach - np. w czym to można poczytać to http://www.mikrocontroller.net/attachme ... ircuit.pdf - to są informacje wyszukane w necie ja ich nie weryfikowałem i nie będę weryfikował.

Wróć do „Aparatura kontrolno-pomiarowa i narzędzia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości