Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Oscyloskop cyfrowy z izolowanymi kanałami

whiteman
-
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 sty 2012, o 21:45

Oscyloskop cyfrowy z izolowanymi kanałami

Postautor: whiteman » 18 sty 2012, o 22:15

Witam szanownych forumowiczów,
Od jakiegoś czasu poszukuję dobrej klasy oscyloskopu cyfrowego (pasmo ponad 200MHz i próbkowanie powyżej 2,5GS/s z długim rekordem (5M)) z izolowanymi kanałami najlepiej więcej niż dwoma. Wykonuję często pomiary w układach o różnych poziomach odniesienia (np. napięcia na tranzystorach w mostku) stąd przy tradycyjnych oscyloskopach konieczność używania np. sond różnicowych, których specyfika i dodatkowe układy kondycjonowania sygnału wprowadzają opóźnienia lub zbierają dodatkowe zakłócenia. Oscyloskopy które udało mi się znaleźć z takimi kanałami miały zwykle niskie parametry (pasmo poniżej 200MHz i niskie próbkowanie).
Ostatnio zauważyłem w EP reklamę Tektronixa THS3000 o akceptowalnych parametrach jednak ze stosunkowo krótkim rekordem próbek i przystosowanym do pracy "przenośnej" .
Czy ktoś spotkał się z oscyloskopem stacjonarnym o lepszych parametrach z izolowanymi kanałami?
Być może z samej budowy takiego oscyloskopu wynikają jakieś ograniczenia parametrów - nie mam na ten temat wystarczającej wiedzy?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Oscyloskop cyfrowy z izolowanymi kanałami

Postautor: Jacek Bogusz » 19 sty 2012, o 21:06

A próbowałeś zapytać np. firmę Tespol z Wrocławia? NDN z Warszawy? Na pewno doradzą fachowo i bez zobowiązań ;)

whiteman
-
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 sty 2012, o 21:45

Re: Oscyloskop cyfrowy z izolowanymi kanałami

Postautor: whiteman » 19 sty 2012, o 22:26

Witam,
No właśnie nie (te najprostsze rozwiązania zawsze gdzieś umykają) do tej pory starałem się samemu szukać w zasobach internetu i na innych forach, ale postaram się pójść za radą i zapytam u źródeł.
Dziękuję za zainteresowanie

whiteman
-
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 sty 2012, o 21:45

Re: Oscyloskop cyfrowy z izolowanymi kanałami

Postautor: whiteman » 30 sty 2012, o 22:38

Dla zainteresowanych,
miałem dziś okazje porozmawiać z doradcą technicznym NDN na temat oscyloskopów z izolowanymi kanałami i sporo spraw zostało mi wyjaśnionych. Otóż takich urządzeń jest bardzo mało i zwykle są one wyposażone w układy o słabszych parametrach, co wynika z problemów wzajemnych zakłóceń między kanałami takiego oscyloskopu, więc dalsze poszukiwania chyba sobie daruję.
Jeszcze raz dziękuje za zainteresowane

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Oscyloskop cyfrowy z izolowanymi kanałami

Postautor: Xweldog » 30 sty 2012, o 23:00

Darujesz sobie poszukiwania - ale czy temat też ?
Kiedyś, przy mostkach zgrzewających w których "górne" IGBT pracowały na potencjale rzędu 400-600V względem masy, brakowało mi takiego oscyloskopu i rozważałem zrobienie separacji np. na szybkich transoptorach 6N137 głównie do obserwacji zboczy i dead time-ów ( zniekształcenia przebiegów nie bardzo mnie martwiło ). By nie powodować przesunięcia o czasy propagacji, zamierzałem dać te 6N137 na oba wejścia by w obu torach było praktycznie takie samo. Ale, wpadłem na inny, prostszy sposób ustawiania DT.
Nie wiem do czego potrzebujesz separacji ale może przyda Ci się ta podpowiedź.

whiteman
-
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 sty 2012, o 21:45

Re: Oscyloskop cyfrowy z izolowanymi kanałami

Postautor: whiteman » 15 kwie 2012, o 18:08

Witam,
Dziękuję za sugestie dotyczące separacji, oczywiście temat jest wciąż aktualny, tylko nie mam już czasu szukać nowych rozwiązań bo terminy gonią. Głównym tematem moich badań były obserwacje sygnałów bramkowych tranzystorów MOSFET 600V ze wzgledu na zakłócenia w pracy mostka. Otóż doszedłem do wniosków że winne są właśnie sygnały bramkowe - bardzo podatne na zakłócenia przy dużych stromościach napięć i prądu w mostku pracującym z wysoką częstotliwością. Chciałem zaobserwować charakter i może przyczyne zakłóceń jednak stosująć sondy różnicowe one same ulegają zakkłoceniom i nie wiadomo czy oglądany sygnał jest zakłóceniem bramki czy sondy. Ale to już osobna bajka.
Także w wolnym czasie będę chciał wrócić i rozwiazać ten problem.
Jeszcze raz dziękuję za wskazówki.

Wróć do „Aparatura kontrolno-pomiarowa i narzędzia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość