Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Linxys WAG54GS - nie można zmienić bramy domyślnej

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

matrix
-
-
Posty: 345
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Linxys WAG54GS - nie można zmienić bramy domyślnej

Postautor: matrix » 6 paź 2017, o 10:31

Słuchajcie moi kochani. W domu korzystam z routera D-Link 600 ale zadobyłem router linxys WAG54GS i pomyślałem że ustawię go jako bridge i podepnę do swojego d-linka, tyle że mój d-link korzysta z adresacji 192.168.0.1 i wzwyż a linxys z adresacji 192.168.1.1.

Pomyślałem nic trudnego, zmienię bramę domyślną w linxysie na moją adresację i powinno polecieć. Niestety jak zmieniam adresację w linxysie na 192.168.0.21 (do adresu 192.168.0.20 mam stałe adresy IP a od 192.168.0.21 ustawiłem u siebie DHCP) lub jakikolwiek inny wyższy adres to już więcej nie da się wejść na linxysa.

Czy linxysy nie przyjmują innej adresacji jak tą której używają fabrycznie ? Czy ja coś źle robię ?

Co ciekawe, jak po zmianie bramy domyślnej wejdę na kartę sieciową i wyświetlę właściwości połączenia IPV4 to adres jaki dostaję jest zupełnie z d..y i ma wartość 169.254.145.213 a przecież ustawiłem 192.168.0.21 jako bramę domyślną więc powinienem dostać coś z zakresu adrresów jakie ustawiam.

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Linxys WAG54GS - nie można zmienić bramy domyślnej

Postautor: Jacek Bogusz » 6 paź 2017, o 16:14

Strasznie skomplikowany ten opis. Co próbujesz uzyskać? Jak są połączone oba rutery? Czy próbujesz rozszerzyć zasięg sieci czy coś innego?

matrix
-
-
Posty: 345
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: Linxys WAG54GS - nie można zmienić bramy domyślnej

Postautor: matrix » 6 paź 2017, o 16:52

Na obecną chwilę chciałem tylko zmienić adresację tego linxysa z adresacji 192.168.1.1 na 192.168.0.1 ale po zmianie adresu już nie da się wejść na router.

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Linxys WAG54GS - nie można zmienić bramy domyślnej

Postautor: Jacek Bogusz » 6 paź 2017, o 18:24

Jak jest dołączony ruter do komputera? Jeśli kablem, to z którego gniazda korzystasz (są 4 w jednym kolorze i 1 w odmiennym)? Czy adres jest statyczny, czy dynamiczny? Z tego, co piszesz, powinien być statyczny, ale nie mam pewności jak to zrobiłeś. No i na koniec - zawsze można przywrócić nastawy fabryczne ;)

matrix
-
-
Posty: 345
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: Linxys WAG54GS - nie można zmienić bramy domyślnej

Postautor: matrix » 6 paź 2017, o 20:36

Łączę router z laptopem przez kabel i do niczego więcej router podłączony nie jest ponieważ na chwilę obecną nie ma to znaczenia.
Wiem co to są gniazda ethernet i wiem jak z nich korzystać drogi Jacku. Chodzi o to że wchodząc na router z dowolnego gniazda eth 1..4 po resecie do fabryki mam adres bramy domyślnej 192.168.1.1, ale ja chcę zmienić tą adresację na 192.168.0.21 i niestety po zmianie mam adres z czapy. Adresy są lokalne a nie zewnętrzne. Chodzi mi o adres lokalny, wewnętrzny. Adres zewnętrzny to zupełnie inna bajka i na razie nie jest to istotne.

Chodzi mi o to

https://youtu.be/uKi7qHW81eg

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości