Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

HP Compaq NX7400odłączenie zasilacza zaczyna strasznie mulić

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

zbylo1
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 28 cze 2008, o 11:10
Lokalizacja: Burton on Trent

HP Compaq NX7400odłączenie zasilacza zaczyna strasznie mulić

Postautor: zbylo1 » 28 cze 2008, o 11:21

Witam, mam problem z bateria,chyba?
Po odłaczeniu zasilacza zaczyna strasznie mulic, po podłaczeniu zasilacza jest ok.
Słyszalem, ze sa jakies stery do bateri czy cos takiego, ale na str. producenta nic nie moge poszukac.
Da sie cos z tym zrobic abym nie musial caly czas pracowac na podlaczonym zasilaczu?
Pozdrawiam
własciwości systemu
Genuine Intel(R) CPU
T2250(małpa)1.73GHz
1.73GHz, 0,99GB RAM tak wyświetla na zasilaczu

a po obłączeniu zasilania muli i pokazuje:


Genuine Intel(R) CPU
T2250(małpa)1.73GHz
796 MHz, 0,99GB RAM

co mogę z tym zrobić? :631:

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 28 cze 2008, o 16:09

Wyłączyć tryby oszczędzania energii na zasilaniu bateryjnym. Prawdopodobnie system chce Ci zrobić dobrze, i przedłużyć działanie na baterii wyłączając co się da... oraz obniżając taktowanie procka.

zbylo1
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 28 cze 2008, o 11:10
Lokalizacja: Burton on Trent

Postautor: zbylo1 » 29 cze 2008, o 10:30

Wyłączyć tryby oszczędzania energii na zasilaniu bateryjnym. Prawdopodobnie system chce Ci zrobić dobrze, i przedłużyć działanie na baterii wyłączając co się da... oraz obniżając taktowanie procka.
dzięki bardzo ,ale podpowiedz mi gdzie to zrobić bo w zarządzaniu zasilaniem wszystkie funkcje ustawiłem na nigdy i nic to niepomaga.Wskaznik bateri pokazuje naładowaną baterie na 98% a jak odłącze zasilacz ekran przygasa i zaczyna mulić i zmienia taktowanie .Czytałem gdzieś o pamięci bateri,że można ją restartować(lecz niewiem jak to zrobić i czym) może ta funkcja mnie oszukuje i bateria niema swojej pojemności. A podmienić na próbe nie mam gdzie mieszkam w angli a tu znajomych z takim samym kompem nie mam.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 29 cze 2008, o 13:32

To że się przyciemnia, to też normalne... różne ustawienia poziomów jasności matrycy dla różnych źródeł zasilania... kolejna forma oszczędzania energii... Widzisz... matryca świecąca jaśniej, czy też procek taktowany szybciej, pożerają więcej energii, system dobiera tak taktowanie by się wyrobić, jasność ustawiasz tak by coś widzieć, jak Ci nie odpowiada, zmieniasz/wyłączasz...

... a ustawień szukaj w biosie. Gdzie konkretnie Ci nie powiem, bo nie znam tego modelu.

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Posty: 400
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:20
Lokalizacja: Inowrocław
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 29 cze 2008, o 13:33

kliknij na symbolu baterii(z prawej strony przy zegarku jest taka ikonka) rozwinie Ci się menu i tam wybierz interesującą Cię opcję zasilania.

zbylo1
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 28 cze 2008, o 11:10
Lokalizacja: Burton on Trent

Postautor: zbylo1 » 30 cze 2008, o 06:46

piterino 16 dzięki za zainteresowanie moim problemem ale w tych ustawieniach zmiany nic nie dają. Dziś zobacz do biosu tak jak radzi pajaczek, troche strach bo dużo danych na kompie a grzebanie w biosie to zawsze jakieś ryzyko? :607:

jejek
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 14:25
Lokalizacja: Będzin

Postautor: jejek » 4 lip 2008, o 07:07

Ustawić w BIOSie za dużo się nie da w tym modelu. Rozjaśnić sobie musisz ręcznie (fn-F10). Ja nie znam mądrzejszego sposobu. Rzeczywiście w innych modelach takie ustawienia są w BIOSie. Wcześniejsze uwagi potwierdzam. Twoje "problemy" związane są ze zmianą taktowania procesorów (każdy rdzeń można osobno zmienić chyba z trzema dostępnymi wartościami). Jak to pod windowsami wyłączyć, tego Ci nie powiem. Na pełnym taktowaniu, ale nie pełnym obciążeniu, wytrzymuje mi komputer koło 2,5 godzin. Przy pełnym obciążeniu obydwu rdzeni to poniżej godziny.

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość