Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Potrzebny dobry program

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Posty: 400
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:20
Lokalizacja: Inowrocław
Kontaktowanie:

Potrzebny dobry program

Postautor: piterino_16 » 27 mar 2007, o 21:38

Witam. Potrzebny mi jakiś dobry program do blokowania stronek(wiadomo z erotyką, sektami, itp) Miałem już Beniamina, ale jakoś dziwnie działał. Blokował mi nawet stronkę Microsoftu i pocztę :/ . Czy ktoś może jakiś zaproponować?? Najlepiej darmowy. Potrzebny mi pilnie

mathieiov
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58

Postautor: mathieiov » 28 mar 2007, o 06:11

Lepsze są Cenzor i Opiekun dziecka w internecie.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2019, o 12:43 przez mathieiov, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Posty: 400
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:20
Lokalizacja: Inowrocław
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 28 mar 2007, o 08:56

A jakieś dobre programy antyspyware'owe i antywirusowe?? Używam Avasta i SuperAntiSpyware a i tak mimo tego dziś musiałbyć format bo mi się syfy wkradły :/

mathieiov
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 5 gru 2005, o 14:58

Postautor: mathieiov » 28 mar 2007, o 13:31

Podstawa to dobry antyvirus (Kaspersky, Norton, Panda itp) + firewall (Zone Alarm, Windows Defender, Kaspersky itp) + bezpieczna przeglądarka (Firefox, Opera itp). Od czasu do czasu skan AdAware & HiJackThis (ew. Silent Runners).









Na marginesie dodam, że na swoim komputerze (PII 450MHz, 256MB RAM) nie mam żadnego z w/w programów i od października nie złapałem (puk, puk...) żadnego wirusa ani spyware'a :)

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Posty: 400
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:20
Lokalizacja: Inowrocław
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 28 mar 2007, o 15:31

Odnośnie Windows Defender to ściągnąłem z sieci ale nie chce mi się zainstalować jakiś błąd wyskakuje już na początku. Coś że potrzebuje Windows Instaler 3.1 czy coś w tym stylu nie pamiętam dokładnie.(właśnie sprawdziłem i nie ma...usunąłem instalkę :/)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 28 mar 2007, o 16:19

Witam. Używam Windows Defender i jestem bardzo zadowolony z tego programu.
Co do Windows Installer:

http://www.download.net.pl/3391/Microso ... Installer/

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Posty: 400
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:20
Lokalizacja: Inowrocław
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 28 mar 2007, o 21:28

wielkie dzięki może w końcu uda mi się dobrze zabezpieczyć kompa :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 mar 2007, o 09:08

Ostatnio zainstalowałem Firewalla i na razie jestem w fazie testów, ale może Tobie też się przyda.
Na razie nie mam o nim zdania, ale nie zmula kompa i nie spowalnia bardzo internetu - ogólnie jestem zadowolony.
No i za free! ;)

http://www.pctools.com/pl/firewall/?ref ... QgodQlmsDg

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Posty: 400
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:20
Lokalizacja: Inowrocław
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 29 mar 2007, o 13:08

ok ściągam. dzięki a do Windows Defender potrzebuję jeszcze Servis Pack 2 muszę ściągnąć :/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 mar 2007, o 13:11

ok ściągam. dzięki a do Windows Defender potrzebuję jeszcze Servis Pack 2 muszę ściągnąć :/
No niestety bez SP2 nie pójdzie i pamiętaj, że nie zainstalujesz tego na pirackiej wersji.
Chyba, że posiadasz "odpowiedni plik" żeby móc...

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 5 lis 2004, o 19:28
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 29 mar 2007, o 19:34

a jesli chodzi o ataki na komputer koniecznie jakis Router z wbudowanym Firewallem-ja mam router ok 7 miesięcy i od tego czasu niema zadnych syfów na 2 komputerach -mam NOD32

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 29 mar 2007, o 22:09

Tia... tylko na routerku sie dziwne rzeczy odloza... albo jego firewallu.

Jako ciekawostka, taki moj rekord niedawny: w ciagu blisko 7 godzin, ktos podbil mi loga ssh o 18,5MB... czyli ok 50 tys prob nieautoryzowanego logowania ;) Ale zmobilizowalo mnie to do urkocenia takich ekstrawaganckich prob.

Edit: ukrocenie ortow ;)
Ostatnio zmieniony 30 mar 2007, o 13:49 przez pajaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Posty: 400
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:20
Lokalizacja: Inowrocław
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 30 mar 2007, o 06:08

Mi jest bardzo potrzebny komputer musi chopdzić jak w żyletka, a ciągle muszę walczyć z wirusami albo jakimiś innymi syfami. Jutro jak trochę czasu znajdę to przeszukam sieć i ściągnę jakiś dobry programik. Dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 mar 2007, o 09:52

Tia... tylko na routerku sie dziwne rzeczy odloza... albo jego firewallu.

Jako ciekawostka, taki moj rekord niedawny: w ciagu blisko 7 godzin, ktos podbil mi loga ssh o 18,5MB... czyli ok 50 tys prob nieautoryzowanego logowania ;) Ale zmobilizowalo mnie to do urkucenia takich ekstrawaganckich prob.
A można wiedzieć jak to ukróciłeś?

[ Dodano: 30-03-2007, 10:53 ]
Mi jest bardzo potrzebny komputer musi chopdzić jak w żyletka, a ciągle muszę walczyć z wirusami albo jakimiś innymi syfami. Jutro jak trochę czasu znajdę to przeszukam sieć i ściągnę jakiś dobry programik. Dzięki za pomoc :)
Jaki to jest "dobry programik"?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 30 mar 2007, o 13:47

A można wiedzieć jak to ukróciłeś?
Pewnie ze mozna, odpowiednia regolka firewalla (iptables pod linuxem), ktora po 3 nowych nawiazanych polaczeniach ssh blokuje nastepne z tego ip na x czasu (np 10 min).

Jak bedziesz chcial konkretny wpis to daj znac.

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Posty: 400
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:20
Lokalizacja: Inowrocław
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 30 mar 2007, o 17:09

piterino_16 napisał/a:
Mi jest bardzo potrzebny komputer musi chopdzić jak w żyletka, a ciągle muszę walczyć z wirusami albo jakimiś innymi syfami. Jutro jak trochę czasu znajdę to przeszukam sieć i ściągnę jakiś dobry programik. Dzięki za pomoc :)

Jaki to jest "dobry programik"?
To taki który będzie działał i usuwał syfy, a nie tak jak Avast jest ale jakoś się uda wkraść wirusom :/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 31 mar 2007, o 10:20

Zainstalujesz sobie SP2 do tego Windows Defender + natywirus np. NOD32 - jak dla mnie najlepszy jaki miałem. I mam spokój.
No teraz jeszcze testuje PC Tools Firewall Plus i jak na razie jest ok.

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości