Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wymiana NS COP87L84BC

Awatar użytkownika
gka3
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 15:41
Lokalizacja: Kielce

Wymiana NS COP87L84BC

Postautor: gka3 » 17 maja 2014, o 20:47

Mam do wymiany procesor.

National Semiconductor COP87L84BC.

Ukł. Max 1232 resetuje procesor co 600 ms.
Reset nie otrzymuje sygnału ST z Watchdoga.

Nie wiem czy zamawiać nowy procesor.
Stary jest uszkodzony i nie ma z czego skopiować programu.

W/g specyfikacji ma wbudowany eprom 16kB.
Czy to jest fabrycznie zaprogramowany procesor.
I mogę go tylko zamontować czy potrzebne będzie jeszcze jego programowanie.
Załączniki
03xz9uy38j7hikq26xxweatss37y.pdf
(657.25 KiB) Pobrany 86 razy

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2638
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Wymiana NS COP87L84BC

Postautor: pajaczek » 23 maja 2014, o 18:45

Nie ma czegoś takiego (a przynajmniej nie kojarzę bym się kiedykolwiek spotkał) jak "fabrycznie zaprogramowany procesor"...
To się mija z sensem procesora jako układu wykonującego program z pamięci... program jeden z wielu, program wg. potrzeb...

Może spróbuj zasymulować obecność takiego sygnału??

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 968
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Re: Wymiana NS COP87L84BC

Postautor: radzio » 24 maja 2014, o 12:46

Nie ma czegoś takiego (a przynajmniej nie kojarzę bym się kiedykolwiek spotkał) jak "fabrycznie zaprogramowany procesor"...
Wbrew pozorom jest to rozwiązanie spotykane:
Microchip offers a QTP programming service for factory production orders. This service is ideal for customers who choose not to program a medium- to high-unit volume in their own factories, and whose production code patterns have stabilized.
http://www.microchip.com/pagehandler/en ... rogramming

Z tego co pamiętam to STM również oferuje podobną usługę. Oczywiście jest to poza zasięgiem hobbystów czy nawet małych firm, ale rozwiązanie jako takie jest spotykane.

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: Wymiana NS COP87L84BC

Postautor: magikjl » 24 maja 2014, o 23:04

Pajączek łamiesz mi serce....

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2638
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Wymiana NS COP87L84BC

Postautor: pajaczek » 31 maja 2014, o 17:36

Co nie zmienia faktu, że jest to mikrokontroler z dostarczonym przez klienta, lub napisanym na jego zlecenie programem, ale... nie jest to jednak mikrokontroler dostępny wyłącznie z tym wsadem.
Być może trochę niefortunnie to napisałem, a na pewno po części się nie zrozumieliśmy. Być może przez brak rozróżnienia procesor-mikrokontroler...
Dalej twierdzę, i podtrzymuję... nie ma czegoś takiego jak fabrycznie zaprogramowany procesor, w sensie wyprodukowany od razu z wsadem, realizujący tylko jeden jedynie słuszny program... w takim przypadku po co tworzyć to jako procesor, po co męczyć się z pisaniem programu, kompilacjami... nie korzystamy z wszystkich możliwości... to po co nam one, wytnijmy to co zbędne, odciążmy układ z nadmiarowych rzeczy... zaprojektujmy układ dedykowany... będzie szybszy, bardziej energooszczędny... i znacznie trudniejszy do podrobienia.
A to że oferowane są usługi (bo to jest usługa dodatkowa) zaprogramowania niektórych układów, przez ich producentów, układów które sprzedają... to inna sprawa. Wsadem, który równie dobrze może sobie wgrać sam klient.

Magikjl: Mam nadzieję że nie złamałem Ci serca do końca :twisted:
Ps. a ponieważ wywołałem poboczną dyskusję, to mam też prośbę: Jeżeli ktoś zamierza kontynuować ten poboczny wątek proszę dać mi znać, wydzielę to do osobnego tematu, nie zaśmiecajmy tego z głównym problemem.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Wymiana NS COP87L84BC

Postautor: rafal.220 » 1 cze 2014, o 09:55

Kiedyś obiło mi się o uszy, że w technologii wojskowej są stosowane takie procki. Procek działa jako procek, ale ma wbudowane algorytmy do diagnostyki, albo nawet przeprogramowania pinów. (można go stosować pod socket standard z przegrupowaną szyną adresową.
To są takie ułatwienia dla woskowych konstruktorów PCB, które w zasadzie robi się w tydzień a później do tego PCB programowo krosuje procesor oraz inne podzespoły)
Mówiąc prościej łączy się nóżki us tak jak wygodnie, tak jak popadło, a resztę struktury realizuje się softwarowo. (po to jest ta pamięć)

Wróć do „Pozostałe mikrokontrolery (PIC, MSP430, PSoC, 8051 ...)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość