Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

FlowCode

Adam Tatuś
-
-
Posty: 38
Rejestracja: 22 cze 2011, o 07:46

Re: FlowCode

Postautor: Adam Tatuś » 2 sie 2013, o 20:35

:) Panie Kolego jak najbardziej idź tą drogą - niekoniecznie Arduino, bo faktycznie jest to kilkadziesiąt złotych (made in PRC to 30PLN) ale skręćcie w kierunku Energii, to jest identyczne z Arduino środowisko, procesorów obsługuje kilka typów G2, FR i wkrótce ARM i to za 40PLN, niczego nie stracisz, bo wyroby Arduino-podobne to tak naprawdę gotowe biblioteki dla kompilatora gcC z prostym IDE, zresztą można w nim programować w C, a z bibliotek sporo się nauczyć.
Dobre wsparcie przykładowymi projektami w sieci zaoszczędzi Ci spooooro nerwów.

Kuszącą propozycją jest też Pionier z PSOC4, 32bitowy ARM, z darmowym kompilatorem C (bez ograniczeń czasowych i funkcjonalnych), logiką programowalną i bardzo przystępnymi cenami procesorów, ten kit jest najdroższy ,ale mieści się w 100PLN- opisałem go w ostatniej EP. Za jednym razem masz szanse poznać i ARM i CPLD.
ATMEL niestety przespał małe ARM'Y, ciekawy jest STM i NXP cały świat idzie w kierunku 32bitów, przemyśl więc czy warto wchodzić w 8 bitowe procesory, za dwa lata będą używane pewnie sporadycznie w tanich chińskich lampkach nocnych i latarkach. A zestawy do uruchamiania mają jeszcze akceptowalne ceny.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 3 sie 2013, o 10:40

(można to zrobić za darmo z Atmel Studio)
Osobiście fufes ustawiam w AVR studio 4 (5 coś nie chce mi działać )
Programator też kupiłem na alegro zgodny ze standardem STK500
To są wymogi dla tych którzy posiadają wersję płatną Vamgrafa (w tej wersji można programować czyste MTmega na dwa sposoby. Po przez wgranie botloadera, bądź przy użyciu pliku hex z programem wygenerowanym w Vamgrafie)
Po trzecie - naucz się języka C. Jest on bardzo prosty i jak ktoś Ci wmawia, że jest skomplikowany to znaczy, że się nie zna. W C możesz pisać programy nie tylko na AVR, ale także na 8051, ARMy, komputery, praktycznie wszystko.
Skoro C jest takie proste, to powiedz mi czemu spece które owe środowisku mają opanowane w małym paluszku, poważne sprawy z dziedziny automatyki programują graficznie?

Chyba prościej jest stworzyć skomplikowaną strukturę matematyczną metodą graficzną niż w C ?
Pewnych rzeczy nie mogę ujawniać, chodź ciekaw jestem ja być dany problem rozwiązał w C. Np. oprogramowanie bloku 1000 MW gdzie obiekt startuje po naciśnięciu jednego przycisku i utrzymuje stabilną pracę analizując setki We/Wy zmiennych obiektowych.
Nawet jeśli jakimś sposobem udało by ci się to zrealizować, to ciekaw jestem w jaki sposób dokonał byś podstawowych testów przed każdym uruchomieniem bloku. (zmuszony byś był przewertować kilkaset jak nie tysięcy stron kodu, wymuszając poszczególne zachowanie przez zadanie odpowiedniej zmiennej. Nie wyrobił byś się w czasie)

W tym przypadku w C zostały zrobione przysłowiowe koła, natomiast resztę stanowi grafika...

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: FlowCode

Postautor: pajaczek » 3 sie 2013, o 23:01

Skoro C jest takie proste, to powiedz mi czemu spece które owe środowisku mają opanowane w małym paluszku, poważne sprawy z dziedziny automatyki programują graficznie?
Bo nie znają C wcale tak dobrze??
Chyba prościej jest stworzyć skomplikowaną strukturę matematyczną metodą graficzną niż w C ?
A nigdy w życiu.
Pewnych rzeczy nie mogę ujawniać, chodź ciekaw jestem ja być dany problem rozwiązał w C. Np. oprogramowanie bloku 1000 MW gdzie obiekt startuje po naciśnięciu jednego przycisku i utrzymuje stabilną pracę analizując setki We/Wy zmiennych obiektowych.
To Twoje "pewnych rzeczy nie mogę ujawnić" staje się już nudne. Jak o czymś nie możesz mówić to nie zaczynaj nawet tematu. Myślę że sporo spośród nas ma jakieś ograniczenia, czy obowiązuje jakaś tajemnica służbowa... znam to z autopsji, ale takich tematów się po prostu nie porusza publicznie, a nie na około trąbi "wiem ale nie powiem".
Poza tym mam wrażenie że mylisz programowanie graficzne z systemami typu SCADA. A już na pewno nie chodzi o vamgrafa... flowcode już prędzej - wersja na ARM jak widzę istnieje. Proponuję... trzymajmy się jednak tematu, a nie wybiegajmy w futurystykę
Nawet jeśli jakimś sposobem udało by ci się to zrealizować, to ciekaw jestem w jaki sposób dokonał byś podstawowych testów przed każdym uruchomieniem bloku. (zmuszony byś był przewertować kilkaset jak nie tysięcy stron kodu, wymuszając poszczególne zachowanie przez zadanie odpowiedniej zmiennej. Nie wyrobił byś się w czasie)
Napisał bym test casy, które robiły by to za mnie?
A wertowanie setek czy tysięcy linii (nie mówiąc o stronach) kodu, konieczne jest tylko w sytuacji kiedy amator bierze się za pisanie tego kodu, nie zrobi odpowiedniego podziału na pliki, biblioteki i robi się misz-masz.
W tym przypadku w C zostały zrobione przysłowiowe koła, natomiast resztę stanowi grafika...
Problem w tym, że w twoim przypadku by zastosować inne koło, konieczne jest proszenie o to programisty C, który to koło dla Ciebie stworzy. Nie masz jakiejś funkcji graficznej... leżysz.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 4 sie 2013, o 10:20

Bo nie znają C wcale tak dobrze??
Skoro stworzyli jeden z największych i najlepszych systemów na świecie do sterowania obiektem, to chyba znają.
Problem w tym, że w twoim przypadku by zastosować inne koło, konieczne jest proszenie o to programisty C, który to koło dla Ciebie stworzy. Nie masz jakiejś funkcji graficznej... leżysz.
Zawsze możesz sobie stworzyć taką funkcję ostatecznie zamykając w mokro

Napisał bym test casy, które robiły by to za mnie?
A wertowanie setek czy tysięcy linii (nie mówiąc o stronach) kodu, konieczne jest tylko w sytuacji kiedy amator bierze się za pisanie tego kodu, nie zrobi odpowiedniego podziału na pliki, biblioteki i robi się misz-masz.
To teraz wyobraź sobie taki komputer, albo zespół komputerów (DCS) gdzie obsługiwanych masz kilka tysięcy portów, w których jedne zbierają informację z obiektu a drugie nim sterują.
Po pierwsze zanim byś cokolwiek napisał, to gwarantuję ci że musiał byś ładnych parę lat popracować na owym obiekcie by w ogóle wiedzieć jak on działa
Po drugie ten twój test nie przewidzi wszystkiego, bo gdyby tak było to już dawno by to wprowadzono, a mimo wszystko ostatecznie jak już coś się dzieje potrzebny jest inżynier.
Po trzecie odnosząc się do tego, że już coś się dzieje to łatwiej jest wertować algorytmy przedstawione przestrzenie tak jak rozpisane wzory na tablicy studenckiej, niż szukać pliku C z jakiejś tam biblioteki, gdzie następnie musisz obserwować setki zmiennych, które kręcą się na żywo, by cokolwiek z tego wywnioskować. A czas goni, i nikogo nie będzie obchodzić że musisz coś tam znaleźć, ty musisz to wiedzieć nie mal że od razu.
A nigdy w życiu.
A byłeś kiedyś na wycieczce w jakiejś największej elektrowni, bądź elektrociepłowni chociażby tu w Polsce ? (o zachodzie nawet nie wspominam)
Zrozum że tak olbrzymi obiekt, to nie piec gazowy gdzie sobie oprogramowanie napiszesz w C i poukładasz w odpowiednie pliki w bibliotece.
Gdyby tak było jak mówisz, to najlepsi programiści na świecie nie głowili by się nad stworzeniem w C takiego kompilatora, tylko od razu szafy systemowe oprogramowali by w C... (chyba daje to dużo do myślenia ?)

Awatar użytkownika
brun
-
-
Posty: 125
Rejestracja: 28 mar 2012, o 09:48

Re: FlowCode

Postautor: brun » 4 sie 2013, o 10:35

Skoro stworzyli jeden z największych i najlepszych systemów na świecie do sterowania obiektem, to chyba znają.
Szczegółowo i precyzyjnie jak zawsze ;)

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: FlowCode

Postautor: Wojtek » 4 sie 2013, o 10:40

O rany kolega zadał proste pytanie, a tu zaczyna się przysłowiowe bicie piany, sam już zaczynam żałować, że się odezwałem, czy nie ma tu moderatora forumowego? Czy kolega rafal.220 ma wewnętrzny przymus brania udziału w dyskusji w każdym temacie?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 4 sie 2013, o 10:44

O rany kolega zadał proste pytanie, a tu zaczyna się przysłowiowe bicie piany, sam już zaczynam żałować, że się odezwałem, czy nie ma tu moderatora forumowego? Czy kolega rafal.220 ma wewnętrzny przymus brania udziału w dyskusji w każdym temacie?
Szczerze? na luzie do tego podchodzę.
Jeden z użytkowników zabrał głos w temacie flawcode. (podałem mu podobne oraz dużo tańsze rozwiązanie jak na sam początek. tyle)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: FlowCode

Postautor: pajaczek » 4 sie 2013, o 10:48

Skoro stworzyli jeden z największych i najlepszych systemów na świecie do sterowania obiektem, to chyba znają.
Czyli nie: programują graficznie, tylko: stworzyli sobie w C narzędzie, i teraz go używają. Co nie znaczy że programują to graficznie. Rozróżnij w końcu programowanie, od sterowania. (sam piszesz "największych i najlepszych systemów na świecie do sterowania obiektem" - sterowanie to nie programowanie sensu stricte o jakim tutaj rozmawialiśmy).
Zawsze możesz sobie stworzyć taką funkcję ostatecznie zamykając w mokro
Nie wiem jak się tworzy na mokro, ja wolę z wodą z dala ok urządzeń elektrycznych.

Uwierz mi, że systemy opisane kilkoma setkami tysięcy linii kodu nie robią na mnie wrażenia, pracuję obecnie z takim - choć nie ogarniam, bo i nie jest to moim zadaniem - całości.
Test casy, ani żadne inne testy nigdy nie przewidzą wszystkiego... a tworzy się je przed, a nie w trakcie działania systemu, więc żadne wertowanie online nie było by konieczne. Z resztą polemizować nie będę, bo na prawdę nie ma z kim...
A byłeś kiedyś na wycieczce w jakiejś największej elektrowni, bądź elektrociepłowni chociażby tu w Polsce ? (o zachodzie nawet nie wspominam)
A czy taka 200 MW się liczy?
Inżynierowie procesu i owszem, nie muszą znać C, ale ktoś im wcześniej te narzędzia napisał i to na pewno nie w graficznych nakładkach tylko właśnie w jakiś językach C/C++ lub podobnych.

Ok... koniec dyskusji z mojej strony na ten temat, przynajmniej z Tobą... dobrze było by, gdyby dyskusja wróciła jednak na tory, jakich jak mniemam oczekuje założyciel, czyli od czego zacząć przygodę, a nie jak ją kończyć (na jakiś wielkich obiektach przemysłowych).

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 4 sie 2013, o 10:56

A czy taka 200 MW się liczy?
Inżynierowie procesu i owszem, nie muszą znać C, ale ktoś im wcześniej te narzędzia napisał i to na pewno nie w graficznych nakładkach tylko właśnie w jakiś językach C/C++ lub podobnych.
Zgadza się. Vamgrafa, czy też flawcode też ktoś kiedyś napisał.
Tak jak obiecałem wcześniej, wrzucę do DIY ostatnią moją pracę, z tym że muszę rozważyć kupno kamerki. (napisy rozmywają w czasie nagrywania tel.)

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: FlowCode

Postautor: Wojtek » 15 sie 2013, o 08:54

Jest wersja 6 FlowCode beta open ale za cholerę się nie da zarejestrować u nich aby pobrać tą wersje. Po prostu nie przychodzi link aktywacyjny konta.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 15 sie 2013, o 09:48

Jest wersja 6 FlowCode beta open ale za cholerę się nie da zarejestrować u nich aby pobrać tą wersje. Po prostu nie przychodzi link aktywacyjny konta.
Jak ci się uda w jakiś sposób pobrać, to daj znać. (wypróbuje możliwości tego środowiska) :)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: FlowCode

Postautor: ACeK » 15 sie 2013, o 10:25

... c*****ę się nie da zarejestrować u nich aby pobrać tą wersje. Po prostu nie przychodzi link aktywacyjny konta.
Obrazek Zarejestrowalem sie teraz sprawdzilem poczte a tam czekal mail. Kliknalem w linka. Wszystko trwalo 2 min. Jesli chcesz to moge Ci przeslac ten plik tyle ze on ma 160MB Obrazek

Btw :arrow: tip <- :no: da sie :oops: trzeba sie zalogowac :(
Ostatnio zmieniony 15 sie 2013, o 11:03 przez ACeK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 15 sie 2013, o 10:35

Ok. (a będzie działać bez rejestracji, czy muszę też się zarejestrować ?) :)
Z chęcią wypróbuje... :)

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: FlowCode

Postautor: Wojtek » 15 sie 2013, o 17:45

W tym problem że probowałem rejestracji i poprzez FF i IE ale bez skutku tzn system u nich widzi ze juz jest zajety adres email i nick ale nie wysyła emaila z linkiem, a logowanie nic nie daje bo mówi mi że jest jeszcze konto nieaktywne, ponawianie prośby o email z linkiem do aktywacji też nic nie daje.
..

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: FlowCode

Postautor: ACeK » 15 sie 2013, o 19:42

Obrazek Wojtek moze Twoj mail zostal potraktowany jako spam przez Twoj program pocztowy? Zamiast trafic do inbox jest w trash albo spam folder :idea: Ja uzywam IE Obrazek
Jeśli producenci FlowCode mają takie górnolotne zasady, to niech sami sobie w tym programują... )
Czy w ogole probowale sie zarejestrowac? Czy tylko krytykujesz bo masz powod zeby napisac jeszcze jednego posta :evil: Rejestracja jest bardzo prosta nawet :no: wymagaja imienia czy nazwiska. Jedynie podajesz swoj nick, password, mail (na ktory dostajesz link aktywizacji), do czego bedziesz uzywal oraz narodowosc. To wszystko :sleep:
VAMGRAF jest jasny i przejrzysty, dlatego zamierzam korzystać z ich oprogramowania. ( mam zaufanie do tej firmy, zwłaszcza iż mogę w języku polskim otrzymać podstawowe wskazówki w przypadku napotkanych problemów)
Ponadto inwestując w wersję płatnią Vamgrafa otrzymuję spore możliwości za niewielkie pieniądze... :)
Dlaczego ciagle sie powtarzasz? Lubisz programowac graficznie to dobrze :twisted: jestes ograniczony do dwuch prockow bo wiecej Twoj program nie obsluguje to Twoj problem ale nie staraj sie na sile kazdego do tego przekonac. Ostatnio jak czytalem w :arrow: gazecie zgadnij w jakim jezyku oni programuja (pytanie retoryczne) :roll:

Edit: Prosiłem, namawiałem, aż w końcu pokasowałem wypowiedzi nie na temat (w tym post Rafała do którego
tutaj odnosi się AcEK).
Pajączek.

virgo
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 20 lip 2012, o 20:56

Re: FlowCode

Postautor: virgo » 15 sie 2013, o 20:13

Obrazek Wojtek moze Twoj mail zostal potraktowany jako spam przez Twoj program pocztowy? Zamiast trafic do inbox jest w trash albo spam folder :idea: Ja uzywam IE Obrazek
Albo spróbuj się zarejestrować z innego konta. Też kilka razy miałem podobny problem. Kiedy rejestrowałem się z kont na krajowych domenach, np. z wp czy onetu, nie docierały żadne odpowiedzi. Gdy podałem adres z gmail - bez problemu.
Jeśli producenci FlowCode mają takie górnolotne zasady, to niech sami sobie w tym programują... )
Czy w ogole probowale sie zarejestrowac? Czy tylko krytykujesz bo masz powod zeby napisac jeszcze jednego posta :evil:
Przypuszczam, że odpowiedź jest oczywista dla wszystkich
VAMGRAF jest jasny i przejrzysty, dlatego zamierzam korzystać z ich oprogramowania. ( mam zaufanie do tej firmy, zwłaszcza iż mogę w języku polskim otrzymać podstawowe wskazówki w przypadku napotkanych problemów)
Ponadto inwestując w wersję płatnią Vamgrafa otrzymuję spore możliwości za niewielkie pieniądze... :)
Ma jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę - oprócz nakładów finansowych nie wymaga także wielkich nakładów intelektualnych
Dlaczego ciagle sie powtarzasz? Lubisz programowac graficznie to dobrze :twisted: jestes ograniczony do dwuch prockow bo wiecej Twoj program nie obsluguje to Twoj problem ale nie staraj sie na sile kazdego do tego przekonac. Ostatnio jak czytalem w :arrow: gazecie zgadnij w jakim jezyku oni programuja (pytanie retoryczne) :roll:
To są profesjonaliści, więc tylko w Vamgrafie!
Nie mów, że nie!

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: FlowCode

Postautor: Wojtek » 16 sie 2013, o 04:05

Sprawdzanie spamu to u mnie norma ale o tym, że z ich strony moze być to potraktowane jako spam nie pomyslalem, a probowalem z kont onetu i elportalu , sprobuje jeszcze z gmail.

Dodano po namyśle:
Kiedy rejestrowałem się z kont na krajowych domenach, np. z wp czy onetu, nie docierały żadne odpowiedzi. Gdy podałem adres z gmail - bez problemu.
Bingo! Spróbowałem z gmail i poszło. :)
Dodano po namyśle:
Ponadto inwestując w wersję płatnią Vamgrafa otrzymuję spore możliwości za niewielkie pieniądze...
Bez przesady, za 360zł (wcześniej było ponad 600) masz możliwość wygenerowania hexa dla atmegi32. Za 1200zł w FlowCode V5 Pro masz zdecydowanie więcej i nawet nie ma co porównywać.
Osobiście i tak pozostanę przy C ale potestuję Flowcode V6 :) czemu nie.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 16 sie 2013, o 10:15

Wolnym czasem też protestuję, pod względem możliwości jak również obsługi samego kompilatora. (próbowałem już inne markowe kompilatory, za grubą kasę, i co do jakości obsługi wymiękają z Vamgrafem)
Vamgraf ma bardzo przyjazny silnik graficzny, oraz elastyczną obsługę biblioteki. (zobaczymy jak jest ze FlowCode. )

Co do C to uważam że też by było ono zjadliwe, gdyby producent wprowadził podział komend na odpowiednie rozwijające się biblioteki, oraz wprowadził opisy po przez zaznaczenie komendy oraz wywołanie klawiszem np. F1
Taka baza ułatwia życie bowiem niczego nie nie muszę się zbytnio uczyć, ani zapamiętywać, (samo przyjdzie z czasem) a programowanie rozpoczynam od zaraz. :)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: FlowCode

Postautor: ACeK » 16 sie 2013, o 10:19

Wolnym czasem też protestuję ...
Obrazek A ja protestuje dlatego ze Ty protestujesz hihi Obrazek

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: FlowCode

Postautor: Wojtek » 16 sie 2013, o 10:24

A ja protestuje dlatego ze Ty protestujesz hihi
To jest tak jak z automatu przy pisaniu postu podkreślane są błędy i człowiek to automatem poprawia. Też mi słowo potestuję zamieniło na protestuję tyle że jeszcze raz przeczytałem przed naciśnięciem wyślij.
Ty to masz dzisiaj coś dzień czepiania się ACeK :lol: ( bez urazy :lol: )

Wróć do „Pozostałe mikrokontrolery (PIC, MSP430, PSoC, 8051 ...)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość