Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

FlowCode

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

FlowCode

Postautor: Jacek Bogusz » 8 cze 2012, o 10:31

To nie jest kryptoreklama, ale autentyczna radość. Nareszcie kompilator FlowCode można kupić w Polsce! Łódzkie TME wprowadziło do oferty kompilator w wersjach dla ARM, PIC i AVR oraz "klocki" e-blocks. Wersja studencka kompilatora kosztuje ok. 200 złotych. O samym kompilatorze i projektach wykonanych z jego użyciem pisaliśmy w EP. Kilka słów można też znaleźć tu: <<<ogólnie>>>, <<<robot>>> i <<<przykład>>>. Planujemy również wznowienie w EP kursu programowania w nowej wersji FlowCode. Zaczniemy gdzieś w okolicach sierpnia-września.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 23 mar 2013, o 13:42

FlowCode ma spore możliwości, ale też i sporo kosztuję, zwłaszcza że są różne wersie tego oprogramowania.
Osobiście swoją uwagę skupiam na naszym polskim kompilatorze Vamgraf. (firma ma bardzo ciekawe pomysły w kierunku dalszego rozwoju, jak również daje możliwość kontaktu w zakresie pytań jak również własnych sugestii)

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: FlowCode

Postautor: Jacek Bogusz » 25 mar 2013, o 13:51

Spróbuję namówić firmę Vamond, aby zaprezentowała się w EP. Zupełnie nie znam tego kompilatora. A jeśli chodzi o FlowCode, to chyba na darmo się cieszyłem - firma zmieniła zasady sprzedaży i nie wiadomo jak to dalej będzie.

Awatar użytkownika
Press
-
-
Posty: 389
Rejestracja: 10 mar 2004, o 16:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: FlowCode

Postautor: Press » 1 kwie 2013, o 20:56

Skoro już jest temat o FlowCode to tu spytam.

Pobrałem wersje demonstracyjną dla AVR. Narysowałem prosty programik wyświetlający na LCD. No i wszystko działa jak należy tylko około 10x wolniej niż powinno.
Wewnętrzny oscylator 1MHz i taką też częstotliwość podałem w opcjach kompilatora.

Czy ktoś wie o co chodzi? a może to specjalne ograniczenie wersji demo?

Awatar użytkownika
Press
-
-
Posty: 389
Rejestracja: 10 mar 2004, o 16:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: FlowCode

Postautor: Press » 4 kwie 2013, o 08:06

Widzę, że nikt nie wie o co chodzi.
Więc żeby było ciekawie to dopiszę, że jak się usunie obsługę wyświetlacza LCD i zostawi samo miganie diodą to działa prawidłowo, więc ewidentnie zawiechy spowodowane są makrami wyświetlacza.
Ale dlaczego...? :?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 4 kwie 2013, o 15:26

A próbowałeś z większym rezonatorem? (być może dodatkowe procedury wprowadzają jakieś opóźnienia)
Może FlowCode określił jakie należy stosować rezonatory. (w zależności od sytuacji)

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: FlowCode

Postautor: magikjl » 4 kwie 2013, o 19:30

Jak w ST6 Realizer - pewnie chodzi o ich TOS, i ogólnie działa, ale niestety z prędkością ..patrolową..
stara zabawka

Awatar użytkownika
Press
-
-
Posty: 389
Rejestracja: 10 mar 2004, o 16:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: FlowCode

Postautor: Press » 4 kwie 2013, o 21:08

A próbowałeś z większym rezonatorem? (być może dodatkowe procedury wprowadzają jakieś opóźnienia)
Może FlowCode określił jakie należy stosować rezonatory. (w zależności od sytuacji)
Przestawianie rezonatora oczywiście przynosi efekt, ale to nie rozwiązanie, bo nie mogę dać kwarcu 10MHz a w kompilatorze wpisać 1MHz, Bo sam się zgubię w przeliczaniu tego oszustwa przy interwałach czasowych.
Tak czy inaczej, ale konkurencji dla Bascoma w takim układzie nie widzę i niestety, albo stety przy nim zostaje :D

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 4 kwie 2013, o 21:52

Być może masz rację...
Ja tam wolę Vamgrafa... (tam masz jeden typ rezonatora, a wszystkie czasy są tak policzone, że całość śmiga tak jak trzeba bez żadnych zbędnych kombinacji ) :D

Awatar użytkownika
Press
-
-
Posty: 389
Rejestracja: 10 mar 2004, o 16:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: FlowCode

Postautor: Press » 4 kwie 2013, o 23:18

No właśnie przyglądnąłem się pobieżnie temu Vamgrafowi i wygląda mi na to, ze on kompiluje tylko dla ATMega32. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie i link do listy uP jakie obsługuje. Bo jeśli jest tak jak myślę, to bardzo duże ograniczenie, bo po co ładować M32 tam gdzie wystarczy przewodzimy Tinny13 czy M8.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 5 kwie 2013, o 16:25

Vamgraf programuje jeszcze M168 (prawie to samo co M8) Na stronie zwie się on Vamaster B (oto link potwierdzający viewtopic.php?f=23&t=22487)
Co do Tiny13, to jej możliwości są tak małe, że wystarczą podstawy znajomości C

Generalnie Vamgraf służy do tworzenia skomplikowanych logik, gdzie w C można trochę się pogubić.

szumii
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 20 maja 2007, o 12:29
Lokalizacja: Sułkowice

Re: FlowCode

Postautor: szumii » 31 lip 2013, o 16:14

Witam mam pytanie zaczynam dopiero zabawę z mikro kontrolerami . Po przeczytaniu artykułu w EP doszedłem do wniosku że Flowcode będzie dobre na początek. Ściągnąłem wersje V5 AVR FREE (jest dosyć okrojona w ilość obsługiwanych modeli mikrokontrolerów ) obsługującą Arduino . I teraz moje pytanie czy jest jakaś możliwość programowania Arduino Uno z poziomu Flowcode przez kabel USB , czy tylko przez ISP .

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: FlowCode

Postautor: Wojtek » 1 sie 2013, o 05:32

Hmm ja bym chyba jednak nie wybrał flowcode tylko arduino lub bascom-AVR. FlowCode zmieniło zasdady sprzedaży o czym autor wątku juz napisał, a poza tym jest bardzo drogie i jednak nie bedzie chyba w naszych warunkach konkurencyjne nawet dla Bascoma.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 1 sie 2013, o 18:27

Hmm ja bym chyba jednak nie wybrał flowcode tylko arduino lub bascom-AVR. FlowCode zmieniło zasdady sprzedaży o czym autor wątku juz napisał, a poza tym jest bardzo drogie i jednak nie bedzie chyba w naszych warunkach konkurencyjne nawet dla Bascoma.
Ale w Bascom się pisze a nie rysuje...
"analfabeta" sobie nie poradzi, a "artysta malarz" namaluje to co sobie od niego zażyczą :D

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: FlowCode

Postautor: Wojtek » 1 sie 2013, o 19:05

Wiem o tym że się "rysuje", ja po prostu mówię koledze, który chce zacząć z mikrokontrolerami, że w mojej subiektywnej ocenie jest to niedobry wybór.

Awatar użytkownika
brun
-
-
Posty: 125
Rejestracja: 28 mar 2012, o 09:48

Re: FlowCode

Postautor: brun » 1 sie 2013, o 20:13

Ale w Bascom się pisze a nie rysuje...
"analfabeta" sobie nie poradzi
:D

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 1 sie 2013, o 21:07

Wiem o tym że się "rysuje", ja po prostu mówię koledze, który chce zacząć z mikrokontrolerami, że w mojej subiektywnej ocenie jest to niedobry wybór.
Może i masz rację, chodź nie do końca, bo nie wszystkie kompilatory są drogie.
Ja też jestem bardzo początkujący i wypróbowałem Vamgrafa który jak na swoje możliwości jest bardzo tanim rozwiązaniem.
Chcesz zobaczyć co w Vamgrafie może zrobić początkujący programista z zerowym doświadczeniem ? (mogę ci pokazać.)
Małym minusem tego środowiska jest ilość obsługiwanych mikrokontrolerów, ale myślę że firma z tym problemem w najbliższym czasie jakoś sobie poradzi.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: FlowCode

Postautor: pajaczek » 1 sie 2013, o 21:47

Ale w Bascom się pisze a nie rysuje...
"analfabeta" sobie nie poradzi
Dzieci w przedszkolu też zaczynają od rysowania, później przychodzi podstawówka i zaczynają się uczyć pisać i czytać, ba... nawet liczyć... ciekawe dlaczego? (chociaż niektórym to jeszcze zostaje na dłużej) :twisted:

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: FlowCode

Postautor: rafal.220 » 2 sie 2013, o 18:40

Dzieci w przedszkolu też zaczynają od rysowania, później przychodzi podstawówka i zaczynają się uczyć pisać i czytać, ba... nawet liczyć... ciekawe dlaczego? (chociaż niektórym to jeszcze zostaje na dłużej)
No i tu sam sobie odpowiedziałeś na owy wątek...
Jak myślisz ? dlaczego uczą się rysować ? (rozwiązanie tkwi w zasadzie działania mózgu )
No ale na to wpadli amerykanie tworząc pierwsze narzędzia do graficznego programowania...
chociaż niektórym to jeszcze zostaje na dłużej
Owszem, że zostaje... Nawet do końca życia... (heh jaka to głupota zmuszać własny umysł do konwersji schematu logicznego na poetyczny "wierszyk" w języku C... )
Wygląda na to, że amerykanie o wiele lepiej znają zasadę działania mózgu, i wiedzą od czego zależy jego wydajność. :D

Awatar użytkownika
leonow32
-
-
Posty: 108
Rejestracja: 10 maja 2011, o 15:56
Lokalizacja: Poznań

Re: FlowCode

Postautor: leonow32 » 2 sie 2013, o 20:13

Witam mam pytanie zaczynam dopiero zabawę z mikro kontrolerami . Po przeczytaniu artykułu w EP doszedłem do wniosku że Flowcode będzie dobre na początek. Ściągnąłem wersje V5 AVR FREE (jest dosyć okrojona w ilość obsługiwanych modeli mikrokontrolerów ) obsługującą Arduino . I teraz moje pytanie czy jest jakaś możliwość programowania Arduino Uno z poziomu Flowcode przez kabel USB , czy tylko przez ISP .
Panie kolego, nie idźcie tą drogą :) bo zabrniecie w ślepy zaułek.

Po pierwsze - nie kupuj Arduino, bo to kasa bezsensownie wyrzucona. Kup sobie płytkę stykową, kilka procesorów w obudowie DIL, kabelki, diodki i w ten sposób nauczysz się montować układy jak to się robi w rzeczywistości, a tak to tylko nauczysz się arduinowych dziwadełek

Po drugie - Atmel udostępnia DARMOWE środowisko programistyczne Atmel Studio, które darmowe jest również do celów komercyjnych. FlowCody, Vamgrafy, Bascomy, Eclipsy to wyważanie otwartych drzwi.

Po trzecie - naucz się języka C. Jest on bardzo prosty i jak ktoś Ci wmawia, że jest skomplikowany to znaczy, że się nie zna. W C możesz pisać programy nie tylko na AVR, ale także na 8051, ARMy, komputery, praktycznie wszystko.

Po czwarte - nie wydawaj kasy na jakieś badziewia tylko kup sobie porządny programator. Na Allegro dostaniesz AVR mkII za jakieś 80zł, a jeszcze lepiej jak kupisz Dragona za 250zł, bo on pozwala zaglądać do środka procesora, żebyś wiedział co się tam dzieje i znacznie łatwiej (i szybciej!) się pisze programy. Nie kupuj USBASP (bo możesz go poskładać sam) ani jakichś innych szarlatańskich wynalazków od naciągaczy, w szczególności od tych którzy sprzedają programy do ustawiania fusebitów (można to zrobić za darmo z Atmel Studio)

Po piąte - http://mikrokontrolery.blogspot.com/ a jak już ogarniesz materiały z tej strony to kup książkę Francuza.

Wróć do „Pozostałe mikrokontrolery (PIC, MSP430, PSoC, 8051 ...)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości