Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Robot z MSP430

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Robot z MSP430

Postautor: Jacek Bogusz » 5 lut 2012, o 20:37

Ciekawostka http://buildsmartrobots.ning.com/profil ... dual-dc-mo. Kompletna dokumentacja i filmik demonstrujący działanie. Może ktoś zbuduje? Wygląda super! :)

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: Robot z MSP430

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 6 lut 2012, o 23:32

hehe fajny żuczek,

TI zrobiło znakomity ruch "produkując" MSP430 serii G2xx
( tanie procesory sprzedawane w obudowach DIP 14/20)
oraz układ startowy Launchpad ( cena układu 4.30 $)

ostatni rok to spory wysyp ciekawych hobbystycznych
projektów z wykorzystaniem właśnie tych procków

P.S.
jak tylko skończę swój hobbystyczny projekt
na MSP430, to zabieram się za roboty :D

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Robot z MSP430

Postautor: traxman » 7 lut 2012, o 08:35

Może na łamach EP zamieścić kurs MSP tutaj nawet wstępny krok jest - aby połączyć shieldy arduino z LaunchPadem:

viewtopic.php?f=41&t=21514&hilit=MSP430

ułatwia to szybkie uruchamianie przy wykorzystaniu popularnych modulików.
MSP Ethernetu raczej nie uciągnie, ale kilka silników, wyświetlacz bez problemów.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: Robot z MSP430

Postautor: Wojtek » 7 lut 2012, o 09:25

Na przełomie 2007/2008 jak się nie mylę była jakaś namiastka kursu dla MSP430 ale też uważam, że warto by było taki dobry kurs popełnić.
traxman co z tą przejściówką do ARDUINO? Czy zrobiłeś gotowy projekt płytki?

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Robot z MSP430

Postautor: traxman » 7 lut 2012, o 14:19

Tak tylko przymierzyłem, teraz jest zimno więc zajmuje się lampami... ale nie ma problemu by wrócić do tematu

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: Robot z MSP430

Postautor: Wojtek » 7 lut 2012, o 14:36

Tak tylko przymierzyłem, teraz jest zimno więc zajmuje się lampami... ale nie ma problemu by wrócić do tematu
:D Można by wrócić do tematu. Może jakoś pomóc?

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Robot z MSP430

Postautor: traxman » 7 lut 2012, o 18:30

Płytka to pryszcz, ale jednej nie będzie warto zlecać...

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Robot z MSP430

Postautor: Jacek Bogusz » 7 lut 2012, o 19:10

Ale o co chodzi? O taką płytkę pasującą pinami do komponentów Arduino? A może EP pomoże? ;)

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: Robot z MSP430

Postautor: Wojtek » 7 lut 2012, o 19:21

Płytka to pryszcz, ale jednej nie będzie warto zlecać...
No tak ale moze by zainteresować tym EP bo już trochę płytek rozszerzających do ARDUINO powstało.
Kompetentna osoba jeśli chodzi o EP już się zainteresowała :)

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Robot z MSP430

Postautor: traxman » 7 lut 2012, o 20:35

Trochę w EP płytek do Arduino popełniłem (jeszcze nie wszystkie opublikowane), mogę zrobić kolejną... myślę, że kilka osób się zainteresuje, można by do schematu dorzucić jeszcze kawałek pola prototypowego,
no i wrócić do pisania w wątku źródłowym aby nie "odtemaciać" tego

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: Robot z MSP430

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 9 lut 2012, o 17:01

kurs programowania MSP430 EP publikowało od stycznia do czerwca 2009 roku



P.S.
od czasu serii G2xx i pojawienia się Rakiety
MSP430 ożyły, w sieci ludzie prześcigają się
w tworzeniu projektów/projekcików
dla mnie BOMBA ;)

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Robot z MSP430

Postautor: traxman » 28 sie 2012, o 10:49


Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: Robot z MSP430

Postautor: Wojtek » 28 sie 2012, o 11:11

Ciekawe, trzeba będzie sprawdzić :)

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Robot z MSP430

Postautor: traxman » 28 sie 2012, o 11:34

Leży na stole i działa...
zabieram się za shielda, bez zgodności z arduino, nie ma już teraz takiej potrzeby, planuję:
- klawiaturę analogową kilka klawiszy,
- wyświetlacz 4LED7SEG z dekoderem 4543 co by nie przeciążać pinów procesora multiplexem
- wyświetlacz HD44780,
- driver dwóch silników DC
- złącza I2C/RS EH4pin zgodne z arduino,
- wyprowadzenie wszystkich portow na EH3 zgodne z arduino bricks
- dwa potencjometry,
- odbiornik RC5,
- zasilacz AC/DC,
- pole prototypowe 170p breadboard.

napaliłem się jak szczerbaty na suchary...

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: Robot z MSP430

Postautor: Wojtek » 28 sie 2012, o 12:21

(...) napaliłem się jak szczerbaty na suchary...
:lol:
zrobiłem instalkę - sprawdze w domu

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Robot z MSP430

Postautor: traxman » 28 sie 2012, o 19:36

Sprawdziłem podstawowe funkcje, nawet to działa, I2C wygląda na działające (PCF8574), kod przeklejony z Arduino (zgodne z 1.0 send->write itp), posiałem gdzieś LCD na 3V oraz paczkę odbiorników podczerwieni 3V to też bym sprawdził. Teraz mam MSPG2231 czyli najmniejszy z obsługiwanych. Jutro będę miał nowe 2553. Środowisko fajne, dziwnym trafem ładuje programy znacznie szybciej niż Arduino. Pewnym ograniczeniem jest niska prędkość RS w launchpadzie, wbudowany USB/RS obsługuje max 9600.

Znalazłem jeszcze coś takiego:
https://www.olimex.com/dev/olimexino-5510.html

ale pozostanę przy nakładce na launchpada. Zrezygnuje ze zgodności z arduino, ponieważ większość shieldów jest niezgodna z 3,3V, i na dodatek zmapowanie funkcji specjalnych pinów nie jest specjalnie łatwe, a juz na pewno nie logiczne - a szkoda by było ubić MSP przez nieuwagę. Shieldy zawsze można podpiąć kabelkami.

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Robot z MSP430

Postautor: traxman » 31 sie 2012, o 13:19

Zrobiłem shielda a w zasadzie BoosterPaka do LaunchPada w ukłonem w stronę robotyki, z założeń nieco się zmieniło, ale dzięki temu płytka jest mała i posiada:
- driver pełnomostkowy 2 silników DC (lub jeden krokowy)
- dwa drivery OD/OC do sterowania jednokierunkowego (cewka, elektromagnes itp)
- odbiornik podczerwieni,
- potencjometr montażowy
- wyprowadzone wszystkie linie IO na złącza SIP3 w standardzie Arduino Bricks,
- wyprowadzone na osobne złącza UART/I2C,
- pamięć EEPROM I2C,
- stabilizator 3.3V/0.5A do zasilania LP i rozszerzeń,
- dwa złącza IDC10, z wyprowadzonym całym portem P1, P2 (standard STK500) i zasilaniem, w celu połączenia z innymi modułami przy pomocy kabla IDC10.
MSP430.png
A teraz opalić ENERGIĘ
Energia.jpg
do dzieła.

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: Robot z MSP430

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 6 wrz 2012, o 21:52

Brawa i słowa uznania za shielda !!!

P.S.1
gdybyś potrzebował pomocy w programowaniu emespa to jestem do usług
(nie mówię tutaj o ENERGII, mam na myśli C, C++)

P.S.2
Kit ze strony olimexu jest bardzo, bardzo interesujący
(głównie ze względu na zastosowanie procka serii 5xx,
ostatnio sporo piszę na piątki i zaczynają mi się bardzo podobać)

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Robot z MSP430

Postautor: traxman » 7 wrz 2012, o 06:58

Za jakiś czas kilka artykułów o sprzęcie dla LP powinno się pojawić wraz z opisem Energii (część już nawet napisana i ma płytki w produkcji).
Widzę że w 9/12 pojawi się też artykuł o MSP. Tego shielda opracowalem dla małej robotyki mobilnej dodatkowo pojawi się shield prototypowy. Procesor (53) jest idealny dla takich zastosowań, a koszty startowe są znacznie mniejsze niż dla Arduino. Może więc właśnie upowszechnienie Energii zwiększy zainteresowanie MSP. Dla mnie jedyna wadą jest brak EEPROMA, no ale miało być tanio w produkcji, a niskie napięcia nie przepadają za tą technologią (z drugiej strony podtrzymanie zasilania MSP nie jest jakimś strasznym wyzwaniem). LP zasilam ze starej baterii litowej z ciepłomierza (w nim zresztą tez siedzi MSP'ek a nawet dwa, jeden w liczniku drugi w MBUSie).
Energii bym nie lekceważył, dla sporej ilości osób może być to pierwszy krok w stronę programowania, tak jak dla AVR Arduino, po dłuższej chwili użytkowania i tak następnym krokiem będzie C, ale nie jest to już krok tak bolesny i zmarnowany jak np. nauka płatnego Bascoma.
Dla osób które maja chwilowy kontakt z MSP może być to najłatwiejszy sposób na osiągnięcie celu. Ja bawię się już Energią od tygodnia i całkiem się to sprawdza, uruchomiłem kilka peryferii dla których na 100% nie chciało by mi się pisać oprogramowania... teraz szukam na lenia drivera dla ENC28J60, nie mam zamiaru przepisywać z Arduino ;).

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: Robot z MSP430

Postautor: Wojtek » 7 wrz 2012, o 08:10

A czy jest gdzieś energia skonfigurowana pod moduł Olimexu? Bo to co ja znalazłem jest tylko pod LaunchPad.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2012, o 08:31 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pozostałe mikrokontrolery (PIC, MSP430, PSoC, 8051 ...)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość