Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 13 lip 2011, o 22:28

W czerwcu 2010 roku firma TI zaprezentowała nową serię MSP430 o oznaczeniu G2xx.
Żeby promować, procesory nowej serii zaprojektowano zestaw startowy "Launch Pad". Zestaw sprzedawany jest w niewiarygodnie niskiej cenie (ukłon w stronę konstruktorów hobbystów) 4.30 $ :!:

W skład zestawu wchodzą:
* płytka ewaluacyjna
* dwa mikrokontrolery w obudowach DIP
- MSP430G2211 ( 128 B RAM, 2 kB FLASH, 10 I/O, Watchdog, licznik TAR + 2 rej. C/C, Comparator )
- MSP430G2231 ( 128 B RAM, 2 kB FLASH, 10 I/O, Watchdog, licznik TAR + 2 rej. C/C, przetwornik A/C
10 bit, moduł USI interfejs SPI albo I2C)
* kabel mini USB o długości 0,5m
* 2 złącza goldpin typu gniazdo
* 2 złącza goldpin typu wtyk
* kwarc zegarkowy 32768 Hz
* dwie naklejki z logiem zestawu
* poradnik użytkownika

Obrazek

Zarówno układy serii G2xx, jak i zestaw startowy "LaunchPad" omawiane były w EP 09/2010. W ramach uzupełnienia do artykułu dodam, że przez miniony rok seria G2xx została rozbudowana. Pojawiły się mikrokontrolery posiadające 512 B RAM, 16 kB FLASH, 24 I/O, wyposażone w moduł USCI obsługujący jeden z interfejsów SPI, I2C, albo UART. Dodatkowo linie I/O najnowszych układów przystosowano do obsługi pojemnościowych klawiatur dotykowych (do płytki ewaluacyjnej z zestawu "LaunchPad" można dokupić "klawiaturę" pojemnościową i przetestować nową funkcjonalność serii G2xx).

Dokładniejsze informacje na temat zestawu startowego "LaunchPad" można znaleźć na stronie TI,w wikipedii TI, oraz na stronie domowej układu.

Edit Pajączek: Poprawiłem dane o procku: 512B a nie kB ;)
Ad Edit: dzięki, wszystko to przez opcję kopiuj i moją nieuwagę :)

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 9 sie 2011, o 08:10

dodam, że "LaunchPad'y" są do kupienia w sklepie Fernell'a
aktualna cena za sztukę to 14.08 pln :D

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: traxman » 9 sie 2011, o 08:15

Kupowałem w Contransie, za 19PLN, przy okazji dobrałem procesorów 2231. Zastanawiam się na zrobieniem przelotki MSP-> Arduino, tak aby można wykorzystać moduły rozszerzeń, których trochę mi się nazbierało.

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 9 sie 2011, o 14:15

... przy okazji dobrałem procesorów 2231.
trochę szkoda, że zamówiłeś G2231,
mogłeś wziąć inny większy procesorek przykładowo G2232 ("Launchpad" obsługuje eMSPeki w obudowach DIP20 ). Miałbyś wówczas do dyspozycji 256B zamiast 128B pamięci SRAM, 16 I/O zamiast 10 I/O (w tym wejścia pojemnościowe). Z tego co widzę na stronie TI różnica w cenie obu układów to zaledwie 5-10 centów (co prawda są to ceny hurtowe, które nijak mają się do detalu, ale chociaż pokazują skalę różnicy w cenie )
Zastanawiam się na zrobieniem przelotki MSP-> Arduino, tak aby można wykorzystać moduły rozszerzeń, których trochę mi się nazbierało
fajny pomysł,
gdybyś miał jakieś problemy i potrzebował pomocy to pisz na forum ew. na pw

pozdrawiam'

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: traxman » 9 sie 2011, o 16:09

Zamówiłem też 2211, bardziej szukałem odpowiedników ATtiny24/26 podczas zeszłorocznego zacisku z dostawami Atmela. Przelotkę zrobię, tylko mi przypomnijcie...
Bardzo przydała by się tabelka z funkcjami pinów na złączach LP, dla różnych procesorów, tak aby zgrać to z ATMEGA 328.

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 9 sie 2011, o 20:41

Bardzo przydała by się tabelka z funkcjami pinów na złączach LP, dla różnych procesorów, tak aby zgrać to z ATMEGA 328.
taką tabelkę niestety musisz sobie zrobić samodzielnie,
otwierasz datasheeta procka w obudowie dip 14 ew. dip 20
i odczytujesz funkcje pinów,

przykładowo dla g2231 wygląda to tak:
g2231.JPG
mozolna to robota ale jak zrobisz raz, to będziesz miał na całe życie :)

połączenia porty mikrokontrolera <=> złącza LP (LaunchPad)
są zgodne z poniższym schmatem (klasycznie bez udziwnień jeden do jednego)
lp.JPG

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: traxman » 9 sie 2011, o 21:28

Dzięki, muszę sprawdzić co nowego jeszcze można obsłużyć LP430, bardzo zależy mi na tym aby identyczne funkcje pinów AVR, pokrywały się z MSP, inaczej nie ma to sensu bo nie będzie można wykorzystać pełnej funkcjonalności nakładek Arduino. Jutro postaram się wrzucić schemat przejściówki.

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 30 sie 2011, o 16:04

... postaram się wrzucić schemat przejściówki.
jak znajdziesz chwilę wolnego czasu, to poproszę ...

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: traxman » 1 wrz 2011, o 14:12

Wymyśliłem coś takiego:
MSC430_Uno_SCH.png
P2 jest przeniesiony w całości na złącze IOH
P1:
- może być przeniesiony na IOL 1:1
- może być przeniesiony na port analogowy A0-A5 1:1
- można przekrosować TXD/RXD z MSP na RXD(0)/TXD(1) IOL Arduino, aby wykorzystać FT232 do transmisji,
- można przekrosować SDA/SCL z MSP na SDAl(A4)/SCL(A5) Arduino, aby wykorzystać I2C.

do płytki trzeba doprowadzić 5V do zasilania modułów i pamiętać o konsekwencjach.

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: traxman » 2 wrz 2011, o 09:38

Tak mniej//więcej wygląda pokraka z autoroutera:
MSC430_Uno_PCB.png
LaunchPad jest obrócony o 90' aby nie powiększać niepotrzebnie przejściówki.

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 2 wrz 2011, o 09:59

właśnie odpisywałem na posta :D ,
a tu patrze jest "pokraka" :D (w dobrym tego słowa znaczeniu)

zanim się wypowiem, podaj mi linka do płytki adriuno, którą chcesz pożenić z MSP430
( szukałem w sieci, ale nie natrafiłem na nic pasująco wyprowadzeniami do tego co masz na przejściówce)

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: traxman » 2 wrz 2011, o 10:07

Pasuje każda, do MSPJ1/2 od spodu wpycha się MSP, POWER/AD2/IOH/IOL to złącza shieldów arduino, dlatego jest tyle zworek, aby można dostosować do potrzeb.
A shieldy są opisywane od dłuższego czasu w EP.

SHIELD
| |
POKRAKA
| |
LaunchPad

Zawsze można dodać złącza do czujników, dedykowane LCD, jest tam sporo miejsca, jeżeli będzie zainteresowanie to można temat pociągnąć. PIC'e, LPC już są zgodne mechanicznie z Arduino, w niezbyt odległej perspektywie pojawią się też CPLD/FPGA :wink: .

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 13 gru 2011, o 22:33

troszkę zaniedbałem temat,
obiecuję poprawę i wkrótce
zamieszczę więcej informacji o LauchPad'zie

teraz
dla rozluźnienia atmosfery,
robot.jpg
roboman also likes launchpad (from TI)
robot.jpg (18.23 KiB) Przejrzano 29543 razy

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: traxman » 9 lut 2012, o 20:49

Najważniejsza rzecz na początek, płytka rozszerzeń LaunchPada - Proto. Trochę padów lutowniczych i złącz w standardzie Arduino Bricks dla ułatwienia kontaktu ze światem.
MSP430LAunchPadPROTO_SCH.png
MSP430LAunchPadPROTO_PCB.png
MSP430_Proto.PCB

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 9 lut 2012, o 21:10

w weekend (teraz mam urwanie głowy)
przeanalizuję całość bardzo dokładnie i się wypowiem


P.S.
14 lutego, czyli za 5 dni MSP430 obchodzą urodziny
kończą 20 LAT !

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: traxman » 1 paź 2012, o 16:55

Ok będzie się działo, za następne 5USD można kupić Stellarisa:
http://www.ti.com/tool/ek-lm4f120xl#1
a to już nie są żarty.

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 5 paź 2012, o 12:42

oj tak,
od jakiegoś czasu w promocyjnej cenie 4.99usd dostępny jest LaunchPad dla Stellarisa

TI udostępnia 10 filmów instruktażowych
wszystkie filmy do obejrzenia pod TYM linkiem

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: traxman » 7 gru 2012, o 18:22

Jest nowa wersja Energii, obsługuje FR5739 i LM4F120

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 8 gru 2012, o 09:08

dzięki za informacje,

w najbliższym czasie
przeanalizuję kody dla FRAM'ki

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: LaunchPad - zestaw startowy za 4.30$

Postautor: pajaczek » 19 mar 2013, o 15:16

Niestety super dobre ceny na LaunchPady się chyba skończyły, pozostały zaledwie dobre... LaunchPad MSP430 obecnie za 9.99$, ten dla stellarisa 12.99$ :cry:
Jest jeszcze warta wzmianki opcja, tzn LaunchPad MSP430 + Capacitiv Touch za 12.30$

Żeby jeszcze udało się zmusić do współpracy CCS z LaunchPadem... bo na razie to zmuszony jestem do programowania przez mspdebug :twisted:

I na zakończenie właściwe pytanie, jakie sprowokowało mnie do tego postu. Kto używa CCS5.x da się jakoś w tym środowisku wyświetlić "zużycie" procka dla projektu, chodzi mi o użycie flash/ram? Bo jakoś nie mogę znaleźć nic ciekawego, a wydaje mi się że w Eclipsach dla innych procków nie było z tym problemu.

Wróć do „Pozostałe mikrokontrolery (PIC, MSP430, PSoC, 8051 ...)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości