Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Ania30
-
-
Posty: 111
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Postautor: Ania30 » 24 sie 2018, o 22:36

Acek jesteś WIELKI !!!!!!,
Obie Attiny 2313A działają i dały się wyczyścić na programie,jak Tyś to zrobił,wielkie dzięki.
Przed wyczyszczeniem diody migały na kwarcu 8 MHz.
Nie pisz posta pod postem, użyj edycji.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2018, o 22:44 przez Ania30, łącznie zmieniany 1 raz.

Ania30
-
-
Posty: 111
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Postautor: Ania30 » 24 sie 2018, o 22:40

ACeK jak to zrobiłeś,obie Attiny 2313A działają,wielkie dzięki.
Kilka minut temu wysłałem wiadomość,że działają,ale się nie pojawiła.
Może ta się pojawi.
Przedtem nie chciały się wyczyścić teraz tak,nie wiem co się stało,że przedtem nie chciały a teraz działają.
Ale masz intuicję i wiedzę.
Nie pisz posta pod postem, użyj edycji.

Ania30
-
-
Posty: 111
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Postautor: Ania30 » 24 sie 2018, o 22:51

r-mik napisał:
"NIE MA REZONATORÓW KWARCOWYCH 1Hz, ani w Farnelu, ani w TME, ani w na eBay. To jest generator. Wewnątrz ma rezonator na dużo wyższą częstotliwość i dzielniki aby uzyskać 1Hz."
To nie jest tak jak pisze r-mik ,to jest czysty rezonator około 2 Hz bez generatora.
Nie pisz posta pod postem, użyj edycji.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Postautor: r-mik » 25 sie 2018, o 07:49

rezonator
1. «układ elektryczny, akustyczny, optyczny lub mechaniczny zdolny do drgań rezonansowych»
2. «część instrumentu muzycznego służąca do wzmacniania dźwięku na zasadzie rezonansu»
3. «układ rezonansowy obejmujący jamę ustną lub nosową, mający wpływ na odpowiednie zabarwienie wymawianej głoski»
Nie wiesz o czym piszesz Ania30 vel anek40
Adres IP autora tego posta: <Adres IP Ania30> (Sprawdź adres IP)
Inni użytkownicy, którzy pisali z tego IP Posty
anek40 42
Inne adresy IP, z których pisał ten użytkownik Posty
<Adres IP Ania30> (Sprawdź adres IP) 68
Zapoznaj się z tym https://pl.wikipedia.org/wiki/Rezonator_kwarcowy
zanim wykorzystasz jako wzorzec czasu drgania struny od gitary.
Jeśli chcesz super precyzyjnie mierzyć czas, o czym było w innym, niedorzecznym temacie, to wzorcem MUSI, być REZONATOR KWARCOWY. Racz zwrócić uwagę, że wcześniej pisałem nie o REZONATORZE tylko REZONATORZE KWARCOWYM, co jasno określa element elektroniczny. Generator nie jest już rezonatorem kwarcowym.
Proponuję dokształcić się zanim ponownie obrazisz pisząc
P.S
To nie do ACeK,bo wie co to jest rezonator.
To nie jest tak jak pisze r-mik ,to jest czysty rezonator około 2 Hz bez generatora.
Link proszę, bo samo "około" już świadczy o tym, że nie jest to REZONATOR KWARCOWY.


PS
To jednak prawda, że kobieta ma ściśle określone miejsce w życiu (zwłaszcza o cechach charakteru takich jak Ania30 vel anek40), że nie ma kobiet naukowców, bo jeśli już to jest naukowiec, to nie jest już kobieta (w sensie psychiki).


Edit by Pajączek:
Ocenzurowałem adresy IP, raczej nie powinno się tego ujawniać. Ale potwierdzam że Ania30 i anek40 korzystają z tego samego adresu, na co zwróciłem uwagę już w drugim sezonie tej sagi.

Ania30
-
-
Posty: 111
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Postautor: Ania30 » 25 sie 2018, o 08:58

Acek
Jak ustawić fuse bity aby odpalił rezonator około 2 Hz.
Jak zmierzyć ile dokładnie ma ten rezonator.
Na kwarcu zegarkowym 32768 kHz ,maksymalnie można uzyskać 32 sekundy ?
Ostatnio zmieniony 25 sie 2018, o 09:52 przez Ania30, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Postautor: r-mik » 25 sie 2018, o 09:16

Jak ustawić fuse bity aby odpalił rezonator około 2 Hz.
Nie da się z dwóch powodów:
- taki rezonator nie istnieje
- pewnie dlatego, producent nie przewidział fuses (sprawdź w nocie katalogowej jeśli potrafisz coś więcej niż przeciętna kobieta) na tak niską częstotliwość rezonatora. Wątpię jednak abyś potrafiła znaleźć potrzebne informacje, dlatego umieściłęm je w załączniku. Pozostaje problem interpretacji.
Mikokontroler można taktować zewnętrznym generatorem albo generatorem RC. Zakres w dół jest dużo szerszy, bo AVR ma rejetry statyczne, a nie dynamiczne jak np pierwsze 8051.
Jak zmierzyć ile dokładnie ma ten rezonator.
Na pewno nie jakiś UTxxx. Licznikiem czasu. Dobre liczniki częstotliwości przeliczają czas na częstotliwość.

Częstotliwość rezonatora mierzy się pośrednio, należy włączyć w obwód generatora. Może to być np obwód generatora uC. Nie da się jednak zmierzyć tego podłączając taki obwód do jakiegokolwiek miernika. Dlaczego? Pewnie nie zrozumiesz, musisz na słowo uwierzyć, że trzeba to zrobić pośrednio wystawiając sobie sygnał zegarowy na GPIO.

Jeśli jest to jednak generator to można mierzyć bezpośrednio. Zbyt duże obciążenie, co najwyżej, zmniejszy stromość zboczy sygnału.


PS
Pytanie czy wiesz czym się różnią rejestry procesora statyczne od dynamicznych? Nie bardzo potrafię znaleźć adekwatne porównanie w praniu, gotowaniu, sprzątaniu, parzeniu kawy, robieniu dzieci. Może Acek znajdzie jakieś dobre porównanie.
Załączniki
Schowek01.gif

Ania30
-
-
Posty: 111
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Postautor: Ania30 » 25 sie 2018, o 09:47

Przed chwilą na CD4047 sprawdziłam ile ma mój rezonator.
[Nie wprowadzaj w błąd. Używaj poprawnych nazw elementów.]
Na mierniku pokazało 0.883 Hz z rezystorem 10 Mega Om., duty cycle 049.9 %.
Jak dałam kwarc zegarkowy 32768 kHz z rezystorem 10 Mega to pokazało 33.82 kHz,duty 051.6 %.
[Używaj w poprawny sposób odpowiednich urządzeń pomiarowych. Była już o tym mowa w innym wątku]
Zmiana wartości rezystora powoduje zmianę częstotliwości.

Ania30
-
-
Posty: 111
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Postautor: Ania30 » 25 sie 2018, o 10:48

Czy można użyć prądu sieciowego 50 Hz zmniejszonego do 5.5 Volt i mniej, jako generatora Do Attiny 2313A i podzielić go aby uzyskać około 64 sek,lub zbliżony w górę wynik od tego.

[Zbędne usunąłem]

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Postautor: r-mik » 25 sie 2018, o 11:06

Czy można użyć prądu sieciowego 50 Hz zmniejszonego do 5.5 Volt i mniej, jako generatora Do Attiny 2313A
Tak.
i podzielić go aby uzyskać około 64 sek,lub zbliżony w górę wynik od tego.
Jeśli do taktowania timera tak, jeśli uC to nie najlepszy pomysł.

Ponadto, o dokładności takiego wzorca nie można mówić a przynajmniej o takiej, o jakiej była mowa w innym Twoim wątku.

Ania30
-
-
Posty: 111
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Postautor: Ania30 » 25 sie 2018, o 11:40

Acek
Jak przerobić Twój ostatni kod z kwarcem 8 MHz aby zamiast pinów D były piny B
A może da rady aby były oba tj.D i B
Czy bateria 5 volt ,zamiast sieciowego 5 V ,prąd stały podzielony podzielnikiem, może posłużyć do wygenerowania czasu około 64/64 ,ile ma mieć mA ?

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50% c.d.

Postautor: r-mik » 26 sie 2018, o 08:45

Acek
Jak przerobić Twój ostatni kod z kwarcem 8 MHz aby zamiast pinów D były piny B
Akeck już ma chyba dość odpowiadania na pytania na poziomie przedszkolnym a to pytanie takie jest i w poprzednim temacie była już na nie udzielona odpowiedź. Proszę więc ponownie przeczytać swój poprzedni watek. Jeśli nadal jest problem ze zrozumieniem tak prostej rzeczy, to proszę jeszcze raz zapoznać się z podstawowym kursem dla AVR.
Czy bateria 5 volt
Nie ma baterii 5V.

Wróć do „AVR/AVR32”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości