Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Ania30
-
-
Posty: 115
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: Ania30 » 5 sie 2018, o 17:53

Tu znalazłam chyba, program negujący porty,ale dlaczego z delay,miało być bez delay

http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... ogram.html
Ostatnio zmieniony 5 sie 2018, o 18:06 przez Ania30, łącznie zmieniany 1 raz.

Ania30
-
-
Posty: 115
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: Ania30 » 5 sie 2018, o 18:04

W tym kodzie na przemian jest 49.9% ,50.0 %,000.0 % ,490.8 Hz
Przy kodach ACeKa miernik zachowuje się bardziej stabilnie ,nie ma 000.0 %
Znalazłam jeszcze coś takiego:
LED sterowany przez Timer.
http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... timer.html

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: r-mik » 5 sie 2018, o 19:13

W tym kodzie na przemian jest 49.9% ,50.0 %,000.0 % ,490.8 Hz
Przy kodach ACeKa miernik zachowuje się bardziej stabilnie ,nie ma 000.0 %
O tym już pisałem, nie będę się powtarzał.
Znalazłam jeszcze coś takiego:
LED sterowany przez Timer.
http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... timer.html
Można trafić w samo sedno lub kulą w płot. Tu akurat w płot.
Do precyzyjnego odmierzania czasu trzeba użyć trybu CTC.

Do jeszcze bardziej precyzyjnego sprzętowego sterowania GPIO (np PWM).

Ania30
-
-
Posty: 115
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: Ania30 » 6 sie 2018, o 07:47

Bez obrazy,czy ACeK potrafi według informacji,instrukcji,r-mik, napisać kod w j.C.
Jeśli nie, to oczekiwanie tego ode mnie jest , sami pomyślcie czym.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: ACeK » 6 sie 2018, o 12:50

Obrazek Wymagasz od innych by za Ciebie cos zrobili a sama znalazlas wymowke ze ja :no: potrafie :729: Jest takie powiedzenie
:569: Kto chce szuka sposobu kto niechce szuka powodu :568:
:twisted: Dostalas kod ktory dziala 'ryba' dostalas rady 'wedka' teraz juz tylko musisz sama :idea: Gdy pokarzesz ze cos zrobilas ale masz problem wtedy ktos Ci pomoze ale na pewno nie zrobi wszystko za Ciebie :no: Tu na forum nikt nie ma placone za pomoc :no: Pomaga sie z dobrego serca :P
ep1.png
8) To jest troche oczyszczony kod ktory powstal na podstawie kodu maszynowego z C plus dwa nop 8) Orginalny listing kilka postow wyzej :idea: Zmieniajac zawartos pary rejestrow R18 i R19 zmieniasz ilosc cykli w petli :wink: po zmianie 19 na f4 dostaje troche wiecej niz 64 sekundu :twisted: Ciagle sie miesci w zakresie 60 - 70 sekund za to 100% 50-50 :twisted:
:arrow: Masz szczescie zyc w czasach internetu :!: Za moich czasow informacje mozna bylo zdobywac z Re lub ksiazek :evil: W sklepach trudno bylo dostac oporniki a uklady scalone to byl potrzebny wklad dewizowy hihi :lol: :lol: :lol:

:idea: Co do zrodel to masz pelno fajnych kursow w net sa ksiazki
:arrow: Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce
:arrow: Some Assembly Required: Assembly Language Programming with the AVR
:arrow: Sztuka programowania mikrokontrolerów AVR - podstawy Tej :no: nie czytalem ale tu masz recenzje :arrow: by tasza
:P Bez obrazy Obrazek

Ania30
-
-
Posty: 115
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: Ania30 » 6 sie 2018, o 13:03

Każdy na swój sposób pojmuje rolę forum,jedni na niej dają gotowce np.ACeK,inni męczą forumowiczów,sami chcą z nich skorzystać,nic nie robić a kasę brać,szkodzą zamiast pomagać np.r-mik.Taki gotowiec powinien być zamieszczony na 1 stronie,a nie przeciągać forum na 10 i więcej stron i nic z tego nie wyniknie,takie zachowanie to szkodnictwo.
Przecież dają gotowce,tylko na forach wypaczają i zmieniają na swoje aby nic nie robić a się dorobić np.o pomysły forumowiczów.
Okey już nie będę się namolniać, niech forum umiera przy takim podejściu.
W końcu ten gotowiec nie jest potrzebny tylko mnie,inni by mogli skorzystać.
Dziękuję ACeKowi za pomoc ,jest O.K.
Bez urazy .

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: r-mik » 6 sie 2018, o 13:28

Każdy na swój sposób pojmuje rolę forum,jedni na niej dają gotowce np.ACeK,inni męczą forumowiczów,sami chcą z nich skorzystać,nic nie robić a kasę brać
Za co niby tą kasę brać? ACek napisał, zgodnie z prawda, ze nikt kasy za pisanie na forum nie dostaje.

Postawę Ania30, na Elektrodzie nazywają "postawą roszczeniową". Proponuje koleżance tam napisać temat i zaprezentować taką sama postawę jak tu a skończy się tak jak w wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3486953.html czyli banem.

Zrobienie gotowca na timerze (o tym chyba mowa, bo na delay już z 10 przykładów było), pracującego w szerokim zakresie częstotliwości, to kilka godzin roboty. Takiego programu nie napisze się teoretycznie, trzeba uruchomić na jakiejś płytce, zweryfikować program na przyrządach pomiarowych. Z praktyki powiem, że zrobi się z tego dzień roboczy. Trzeba też doliczyć amortyzację sprzętu (wartość sprzętu min 5..10kzł), koszt energii elektrycznej, klimatyzacji, napojów chłodzących, ścieków itp.
Ile ceni sobie Ania30 za godzinę pracy? Można wiedzieć?

Ania30
-
-
Posty: 115
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: Ania30 » 6 sie 2018, o 13:46

Mam wątpliwości co do słów ACeK :" To jest troche oczyszczony kod ktory powstal na podstawie kodu maszynowego z C plus dwa nop 8) Orginalny listing kilka postow wyzej :idea: Zmieniajac zawartos pary rejestrow R18 i R19 zmieniasz ilosc cykli w petli :wink: po zmianie 19 na f4 dostaje troche wiecej niz 64 sekundu :twisted: Ciagle sie miesci w zakresie 60 - 70 sekund za to 100% 50-50 "
Gdyby tak było zamieścił by kod a nie fotkę,zrzut ekranu kodu.
Co do r-mik napisał ,że taki kod zajmie mniej jak z delay,a teraz pisze,że to:" kilka godzin roboty itd.
Co do elektrody to nie zaglądam tam ,bo nic tam nie dają,nawet jakby forumowicz chciał tam pomóc to mu nie pozwolą.Ostatnio wprowadzili tam,nie wiem od kiedy,że aby zamieścić post trzeba mieć jakieś punkty ,że się pomogło.
Są fora przyjazne i nieprzyjazne gdzie dają gotowce i nie dają a upokarzają.
Najbardziej mi pomogli i byli O.K na światełka.pl,nie zauważyłam tam policjanta administratora,dają tam gotowce,dali mi tak kod gotowiec z delay,ale nie potrafili dać tego co chcę tutaj.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: ACeK » 6 sie 2018, o 13:53

Mam wątpliwości co do słów ACeK :" To jest troche oczyszczony kod ktory powstal na podstawie kodu maszynowego z C plus dwa nop 8) Orginalny listing kilka postow wyzej :idea: Zmieniajac zawartos pary rejestrow R18 i R19 zmieniasz ilosc cykli w petli :wink: po zmianie 19 na f4 dostaje troche wiecej niz 64 sekundu :twisted: Ciagle sie miesci w zakresie 60 - 70 sekund za to 100% 50-50 "
Gdyby tak było zamieścił by kod a nie fotkę,zrzut ekranu kodu...
Obrazek no comment Obrazek

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: r-mik » 6 sie 2018, o 15:15

napisał ,że taki kod zajmie mniej jak z delay,a teraz pisze,że to:" kilka godzin roboty itd.
1. Mniej pamięci programu a nie czasu
2. Osobie zaawansowanej mogę napisać kod "na kolanie" bo wychwycie ewentualne błędy, początkujący musi dostać kod sprawdzony, na który jestem 100% pewny, że działa zgodnie z założeniami, bo początkujący błędów nie wyłapie.

Napisać kod "z palca"?
Znajdziesz ewentualne błędy?
Czy po takim kodzie "z palca" nie będzie tysiąca pytań co i jak?
Co do elektrody to nie zaglądam tam ,bo nic tam nie dają,nawet jakby forumowicz chciał tam pomóc to mu nie pozwolą.Ostatnio wprowadzili tam,nie wiem od kiedy,że aby zamieścić post trzeba mieć jakieś punkty ,że się pomogło.
Pierwsze słyszę. Owszem, post kosztuje, ale na start dostaje się 25 punktów. Punkty można kupić SMS-em.
Najbardziej mi pomogli i byli O.K na światełka.pl,nie zauważyłam tam policjanta administratora,dają tam gotowce,dali mi tak kod gotowiec z delay,ale nie potrafili dać tego co chcę tutaj.
Daj link do tych postów na światełka.pl. Ciekaw jestem dlaczego nie chcą pomóc.

Ania30
-
-
Posty: 115
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: Ania30 » 6 sie 2018, o 17:19

"Daj link do tych postów na światełka.pl. Ciekaw jestem dlaczego nie chcą pomóc."
I kto go tu jest roszczeniowy.
Zadanie kod na 2 diody,a tutaj jest bezsilność,i co tu mówić o większych projektach ,kodach,chcieli by zapewne aby forumowicz podał im to na tacy.
Jak się chce wymigać od prawdy,pisze się lub mówi: " no comment"

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: r-mik » 6 sie 2018, o 17:41

Temat chyba został wyczerpany. Kilkanaście przykładów z delay i bez. Podpowiedzi, obliczenia, oscylogramy. Tak jak kiedyś Bill G. powiedział "640kb wystarczy każdemu" tak teraz można powiedzieć, że materiały w postach wystarczą do rozwiązania problemu.

Wróć do „AVR/AVR32”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość