Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Bascom - Menu

pab_dog
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 21 paź 2016, o 10:17

Bascom - Menu

Postautor: pab_dog » 21 paź 2016, o 10:31

Witam
Jestem początkujący w te klocki lecz muszę napisać do istniejącego programu menu.
I tutaj zaczyn się kłopot. Szukam sposobu żeby na wyświetlaczu LCD były 3 podpunkty po wciśnięciu przycisku S2 (góra) i S3 (dół) zmieniałą się negacja danego podpunktu i przyciskiem S1(enter) wejście do danego podpunktu.

matrix
-
-
Posty: 345
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: Bascom - Menu

Postautor: matrix » 21 paź 2016, o 17:44

Opisz dokładniej kłopot. Nie bardzo rozumiem co znaczy negacja danego punktu.
Może narysuj ?

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 470
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Bascom - Menu

Postautor: Jacek Bogusz » 21 paź 2016, o 19:29

Pewnie chodzi o podświetlenie linii (białe znaki na ciemnym tle). Niestety, to da się zrobić jedynie w wyświetlaczu graficznym. W tekstowym można tylko wyświetlić znak wskazujący na aktywną linię. Jakim wyświetlaczem dysponujesz?

matrix
-
-
Posty: 345
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: Bascom - Menu

Postautor: matrix » 23 paź 2016, o 08:01

Pewnie chodzi o podświetlenie linii (białe znaki na ciemnym tle)...
Też o tym pomyślałem, lecz jak kolega wyżej pisze, w zwykłym lcd nie da się. Nawet jeśli będziesz posiadał lcd negatyw to też się nie da.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 325
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Bascom - Menu

Postautor: r-mik » 27 paź 2016, o 20:31

Pewnie chodzi o podświetlenie linii (białe znaki na ciemnym tle)...
Też o tym pomyślałem, lecz jak kolega wyżej pisze, w zwykłym lcd nie da się. Nawet jeśli będziesz posiadał lcd negatyw to też się nie da.
Do ośmiu znaków da się.

matrix
-
-
Posty: 345
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: Bascom - Menu

Postautor: matrix » 30 paź 2016, o 09:08

Do ośmiu znaków da się.
Da się i więcej tylko przed użyciem kolejnych ośmiu trzeba walić cleatr screen'a. No i kolejnych ośmiu nie można użyć z poprzednimi ośmioma.

Wróć do „AVR/AVR32”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości