Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Schemat blokowy omomierza dla AVR

bastik
-
-
Posty: 18
Rejestracja: 26 paź 2014, o 23:45

Schemat blokowy omomierza dla AVR

Postautor: bastik » 10 mar 2016, o 17:40

Witam
Muszę wykonać cześć projektu związaną z przetwarzaniem sygnału pomiarowego dla omomierza pracującego w zakresie od 0 do 1000 ohm współpracującym z procesorem AVR. No i problem polega na tym, że mam stworzyć schemat blokowy, tej właśnie części projektu, dla dwóch metod pomiaru rezystancji. Czyli pierwsza metoda pomiaru rezystancji będzie standardowo pomiar spadku napięcia na rezystorze przy znanym prądzie pomiarowym, a druga może metoda czteroprzewodowa? Szukałem w Internecie przykładowych schematów blokowych omomierza, ale niestety nic przydatnego nie znalazłem, Więc sam stworzyłem jakieś dwa schematy, dla jednej z metod pomiaru. (schematy pewnie są złe :) ). Z tego o się orientuje to AVR nie potrzebuje chyba przetwornika A/C żeby dokonać pomiaru napięcia doprowadzonego do jego wejść, druga sprawa , że to to, że nie jestem pewien czy istnieje na rynku układ przetwornika R/U. Także gdyby ktoś mógł mi podpowiedzieć jak poprawić te schematy to będę bardzo wdzięczny.
Założenia projektowe:
Xwej = R_DC
Xn = 0 – 1000 ohm
Prąd pomiarowy Ipom1 = 10mA, Ipom2 = 100mA
Xwyj = U1 = 0-5V
Schemat 1
Schemat 2

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 325
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Schemat blokowy omomierza dla AVR

Postautor: r-mik » 12 mar 2016, o 18:54

Co do schematu nr 1 to wystarczy źródło prądowe i pomiar przez ADC AVR spadku napięcia na rezystorze. Wiele AVR-ów ma wbudowany wzmacniacz operacyjny o wzmocnieniu x10 i/lub x100.

Co do nr 2 to niewypał. W złym miejscu i w zły sposób mierzysz prąd. Nawet gdybyś mierzył poprawnie to przecież na rezystorze będzie on zawsze taki sam ze względu na źródło prądowe!

bastik
-
-
Posty: 18
Rejestracja: 26 paź 2014, o 23:45

Re: Schemat blokowy omomierza dla AVR

Postautor: bastik » 13 mar 2016, o 13:39

Dobra to schemat 2 odpada całkiem, a pierwszy do poprawy. Opracowałem inny schemat do metody czteroprzewodowej (Schemat 3), tylko tak się teraz zastanawiam się czy źródło prądowe powinno być podpięte do przetwornika A/C. W sumie wartość prądu pomiarowego jest stała, i w tym układzie mierzony jest jedynie spadek napięcia na rezystorze.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 325
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Schemat blokowy omomierza dla AVR

Postautor: r-mik » 13 mar 2016, o 15:09

Ja bym mierzył, ponieważ zależnie od precyzji rezystora w źródle prądowym może ono dawać różny prąd.

bastik
-
-
Posty: 18
Rejestracja: 26 paź 2014, o 23:45

Re: Schemat blokowy omomierza dla AVR

Postautor: bastik » 13 mar 2016, o 15:23

Ok, tylko teraz pytanie czy w tym moim schemacie (Schemat 3) to źródło ma być podpięte do przetwornika A/C czy od razu do procesora?

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 325
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Schemat blokowy omomierza dla AVR

Postautor: r-mik » 13 mar 2016, o 15:31

Pisałem już o tym wcześniej !!! Współczesne MCU mają po kilkanaście wejść AC.

Wróć do „AVR/AVR32”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości