Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

pomiar długości odcinka (0,1) z enkoderem

janek2
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 21 gru 2015, o 11:22

pomiar długości odcinka (0,1) z enkoderem

Postautor: janek2 » 21 gru 2015, o 11:48

Witam
Zwracam się o pomoc w zaprogramowaniu procesora tak bym mógł odczytać na wyświetlaczu długość przesuwu elementu w cm.
Element wzorca to śruba trapezowa, w moim przypadku potrzebuję zredukować luz czyli zadaje np. 30cm. stycznik uruchamia silnik przedmiot się przesuwa o 30,5 cm. po czym uruchamia drugi stycznik i wraca do 30cm. elementem wykonawczym (enkoderem) był by np.
silnik krokowy.(śruba ma skok 5 milimetrów)
Z góry dziękuję za pomoc szanownych konstruktorów

ar
-
-
Posty: 56
Rejestracja: 30 maja 2007, o 19:44
Lokalizacja: poznań

Re: pomiar długości odcinka (0,1) z enkoderem

Postautor: ar » 21 gru 2015, o 12:14

Jak rozumiem chodzi Ci nie o zaprogramowanie procesora, ale napisanie programu. Nie podajesz jaki procesor, nie podajesz opisu urządzenia. Musisz uzupełnić te informacje.

janek2
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 21 gru 2015, o 11:22

Re: pomiar długości odcinka (0,1) z enkoderem

Postautor: janek2 » 21 gru 2015, o 12:42

oczywiście jeśli jest taka możliwość to o zaprogramowanie oczywiście wynagrodzę cenny czas procesor dowolny jeśli to możliwe to w bscomie bo w nim się troszkę poruszam (bym mógł ewentualnie dokonać zmiany skoku śruby w programie) urządzenie to gilotyna.
technicznie to 3 przyciski w - programowanie długości, reset i wyświetlacz 1x16 np. do odczytu.

janek2
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 21 gru 2015, o 11:22

Re: pomiar długości odcinka (0,1) z enkoderem

Postautor: janek2 » 26 gru 2015, o 22:10

Dziękuje wszystkim za pomoc sprawa rozwiązana zamykam temat

Wróć do „AVR/AVR32”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość