Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

ramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8

panicz74
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 14 gru 2014, o 17:16

ramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8

Postautor: panicz74 » 14 gru 2014, o 17:26

Witam,

mamy gotowe ramie robota ksr10: http://forum.conrad.pl/showthread.php?4 ... man-KSR-10

Pytanie brzmi: czy mozliwe jest podlaczenie i uruchomienie ramienia na nowej plytce z procesorem atmega8? Chodzi o to aby mozna bylo programowac jego dzialanie oraz mozliwie latwo podlaczyc ramie do komputera za pomoca usbASP.

jestem poczatkujacym konstruktorem elektronikiem, pewnie dla was bedzie to banalne pytanie:)

panicz74
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 14 gru 2014, o 17:16

Re: ramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8

Postautor: panicz74 » 14 gru 2014, o 19:10

Przepraszam za pisownię, pisałem z tableta....

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: ramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8

Postautor: ACeK » 14 gru 2014, o 19:39

Obrazek Ze zdjec wynika ze sterowanie jest na zasadzie przyciskow wlacz/wylacz. Do takiego sterowania mozesz wykorzystac prawie kazdy procesor wlacznie z atmega8 plus driver :idea: Do sterowania z komputera mozesz wykorzystac przejsciowke USB to RS232 Obrazek

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: ramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8

Postautor: rafal.220 » 14 gru 2014, o 21:10

To jest zabawka dla dzieci, ale jak chcesz się pobawić w elektronikę, to ja nie widzę żadnych problemów. (Myślę że program nie będzie aż taki trudny do zrobienia, ale ja nie posiadam narzędzi do programowania ATmega8 co najwyżej 168 albo 32)

panicz74
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 14 gru 2014, o 17:16

Re: ramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8

Postautor: panicz74 » 15 gru 2014, o 08:55

Już piszę o co chodzi. Planuje zrobić takie ramię na pracę zaliczeniową. Samą mechanikę z silnikami bym zostawił ale podpiąłby inna płytkę i oprogramował jeszcze raz.

A jeśli silniki działałyby tylko na zasadzie włącz/wyłącz? Miałoby to ewentualnie sens? Podłączyłbym na płytce mikrostyki odpowiedzialne za sterowanie silnikami w obu kierunkach. Możliwie, że podłączyłbym moduł bluetooth, powiedzy BTM, do zdalnego sterowania. Takie rozwiązanie ma sens?

Jeśli chodzi o procesor, może to być zarówno ATmega8 jak i 32 lub 168 :) Ważne aby był z rodziny AVR.
I jeszcze jedno pytanie: czy opłaca się zmienić silniki prądu stałego DC na silniki krokowe??

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: ramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8

Postautor: rafal.220 » 15 gru 2014, o 22:47

Jak dla mnie, to jest wszystko jedno jakie zastosujesz silniki. (krokowe zapewniają większą precyzję)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: ramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8

Postautor: ACeK » 16 gru 2014, o 05:12

Obrazek To moze atmega328 :? Jesli tak to looknij ten :arrow: link :twisted: Dzis to znalazlem a cena taka ze od razu zamowilem pewnie dopiero dotrze po swietach :mikolaj: ale za taka cene mozna poczekac Obrazek

panicz74
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 14 gru 2014, o 17:16

Re: ramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8

Postautor: panicz74 » 16 gru 2014, o 23:33

Za tą cenę faktycznie warto poczekać poczekać :) W sobotę dostanę 6 silników krokowych i będę powoli ruszać z robotą

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: ramie ksr10 na plytce z procesorem atmega8

Postautor: ACeK » 29 gru 2014, o 12:38

Za tą cenę faktycznie warto poczekać poczekać :) ...
Obrazek Koniec czekania :mikolaj:
IMG_3252.png
:P Jak na czas swiateczny to calkiem niezle Obrazek

Wróć do „AVR/AVR32”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości