Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania.

anek40
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 1 lut 2011, o 17:41
Lokalizacja: internet

Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania.

Postautor: anek40 » 7 lis 2013, o 17:41

Witam !
Czy istnieje program,programy, (gdzie je można pobrać),na ATMEGA8A-16PU DIP28 ,który sprawiłby aby ten mikrokontroler zmieniał na wyjściu bieguny zasilania ,co około 60-80 sekund, dutu cycle 50 % , najlepiej aby miał kilka czasów,funkcje podobne jak CD4060.
Z tego co wiem Cd4060 nie potrafi na wyjściu zmieniać bieguny zasilania.
Czy są takie mikrokontrolery które umożliwiają to,bez wgrania programu?
Za pomocne odpowiedzi z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: rafal.220 » 7 lis 2013, o 19:27

Z tego co wiem Cd4060 nie potrafi na wyjściu zmieniać bieguny zasilania.
Czemu tak twierdzisz?
Jeśli zasilisz go napięciem symetrycznym np. 2 X 7,5V, to myślę że będzie zmieniał bieguny. (względem masy)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: ACeK » 7 lis 2013, o 19:41

Obrazek Jesli chcesz to zrobic na Avr to musisz troche poznac co to sa procesory np :arrow: AVR co prawda to jest opis 8515 ale to taki starszy brat m8. Do takiego procka podpinasz :arrow: H-Bridge. Jak to przeczytasz i zdecydujesz sie co dalej to pytaj Obrazek

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: pajaczek » 7 lis 2013, o 20:09

Czy są takie mikrokontrolery które umożliwiają to,bez wgrania programu?
Nie istnieją... a przynajmniej nigdy nie słyszałem... o procesorach (mikrokontrolerach), które mogły by robić cokolwiek, bez względu na to co to miało by być (dodajmy sensownego) bez jakiejś formy wcześniejszego wgrania do nich programu.

anek40
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 1 lut 2011, o 17:41
Lokalizacja: internet

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: anek40 » 7 lis 2013, o 23:37

Jak zasilić napięciem symetrycznym CD4060 ?rysunek,czy coś innego ,abym wiedział jak to zrobić.
Może jest coś lepszego od mikrokontrolerów ,aby uzyskać jak najbardziej stabilne wypełnienie 50 % ,częstotliwość i kilka czasów.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: rafal.220 » 8 lis 2013, o 00:15

Jak zasilić napięciem symetrycznym CD4060 ?rysunek,czy coś innego ,abym wiedział jak to zrobić.
możesz wypróbować takie połączenie:
Obrazek

anek40
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 1 lut 2011, o 17:41
Lokalizacja: internet

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: anek40 » 8 lis 2013, o 00:51

Czytałem,że Atmega8 ,ma PWM sprzętowy,czy aby z niego korzystać potrzeba wgrać program do Atmegi 8 ?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: ACeK » 8 lis 2013, o 08:42

Obrazek Tak trzeba wpisac kod (program) :idea: Taki procesor mozna porownac do zeszytu. Jesli jest czysty to nie wiesz czy to bedzie do jezyka angielskiego czy religi. Nadajac mu nazwe wpisujac tematy robisz z niego "specjalizowany zeszyt". To samo jest z procesorem. Jak jest nowy nie ma w nim zadnego programu. Jest uniwersalny uklad ktory moze sluzyc do tego do czego bedzie chcial urzywac wlasciciel ale dopiero wtedy gdy okresli przez napisanie programu co ma robic Obrazek

BTW tiny13 tez ma PWM (dwa kanaly) :P

anek40
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 1 lut 2011, o 17:41
Lokalizacja: internet

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: anek40 » 8 lis 2013, o 10:06

Kupiłem już Atmega 8 , i chciałbym na nim spróbować,a potem na innych, jestem otwarty na propozycje innych mikrokontrolerów, jaki mikrokontroler najlepiej nadaje się do tego aby uzyskać to co napisałem poniżej.Czy Atmege 8, można zasilać z zasilacza od telefonu komórkowego ,jak zrobić aby na wyjściu Atmegi 8 mieć 12 volt, lub więcej ,do 36 volt.
Czym najlepiej zasilać mikrokontroler ,mam zsilacz stabilizowany na 12 Volt i 1.6 Amper,za 3 zł.
Może jest coś lepszego jak mikrokontrolery do tego aby uzyskać jak najbardziej stabilne 50 % wypełnienia i częstotliwości najlepiej z kilkoma czasami w przedziale od 10 sekund do 6 minut.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: ACeK » 8 lis 2013, o 14:34

Obrazek Tu masz program ktory zmienia stan pinow portu B co 25s. Zmieniajac wartosc 250 w kodzie zmieniasz czas (sekundy *10 czyli 25*10=250) wypelnienie jest 50% :P

Kod: Zaznacz cały

.nolist .include "m8def.inc" .list .cseg .equ fosc = 1 ;czestotliwosc kwarcu w MHz .org 0 rjmp ResetProcessor ResetProcessor: ldi r16, high(RAMEND) ; init stack pointer out SPH, r16 ldi r16, low(RAMEND) ; init stack pointer out SPL, r16 ldi r16, 0xff out ddrb, r16 out portb, r16 inc r17 main: ldi r16, 0xf0 out portb, r16 rcall del_s ldi r16, 0x0f out portb, r16 rcall del_s rjmp main del_s: ldi R28, 250 del_ss: nop del_100ms: ldi r30, low(-100000*fosc/4) ldi r31, high(-100000*fosc/4) ;opoznienie 100ms delay: adiw r30, 1 ;dwubajtowe dodawanie brcc delay ;skok gdy nie nastapilo przepelnienie pary R31R30 dec r28 brne del_ss ret .exit
Przyklad tego programu jest na podstawie tego co Ci podalem w poscie wyzej :idea:
Napiecie zasilania m8 jest 5V nie mozesz dac wiecej. Jesli chcesz sterowac wyzszym napieciem musisz miec driver. Sprawdz to co Ci podeslalem wyzej Obrazek

anek40
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 1 lut 2011, o 17:41
Lokalizacja: internet

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: anek40 » 8 lis 2013, o 18:42

Który mikrokontroler ma najwięcej kanałów (chyba PWM) którymi można sterować 2 diodami na przemian migającymi.
Czy mogę prosić o taki program na Attiiny 13.
Jeśli jeden raz wpiszę zamiast 250 ,800 to będę miał czas 80 sekund,czy tak ?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: ACeK » 8 lis 2013, o 19:46

Obrazek Pierwsza sprawa po co Ci sterowanie PWM jesli chcesz miec 50% przebieg? Ten program co Ci napisalem jest bardzo prosty. Dzialanie jego polega na zmianie zawartosci portu B w petli a dokladniej petli w petli. Ten program ma Cie wprowadzic w temat a jesli poczytasz to co Ci podalem wczesniej to znajdziesz tam do tego analogie :idea:
Jeśli jeden raz wpiszę zamiast 250 ,800 to będę miał czas 80 sekund,czy tak ?

Nie do konca pierwsza petla jest zrobiona z wykorzystaniem jednego rejestru czyli maksymalna liczba jaka tam mozna zapisac to 255. Druga juz wykorzystuje dwa rejestry wiec liczba bedzie odpowiednio wieksza. Druga petla daje Ci opoznienie 100ms. Jesli pierwsz petla bedzie iles tam razy wywolywac druga to takie bedziesz mial opoznienie :twisted:

Kod: Zaznacz cały

.include "m8def.inc" zmien na .include "ti13def.inc"
Zrob taka zmiane w programie i juz masz program dla tiny13 :P

Tu masz :arrow: gotowca do sterowanie dwoma diodami ale nie jako migacze a jako sciemniacz do przygaszania diod z PWM. Zrobilem ten uklad jak znajde czas to jutro wstawie w DIY Obrazek

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: rafal.220 » 8 lis 2013, o 20:16

Jak by autor miał po ręką ATmega168, to przecież jest gotowy program timer, dający przeróżne kombinację z możliwością edycji przy pomocy przycisków (po co przy jakiej kolwiek zmianie czasów na nowo wgrywać program? )
Architektura M168 jest zbliżona do M8, a różnica w cenie nie duża.

Zachęcam do wypróbowania tego programu. (w razie jakiś problemów służę pomocą.)
viewtopic.php?f=23&t=22487

anek40
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 1 lut 2011, o 17:41
Lokalizacja: internet

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: anek40 » 8 lis 2013, o 22:21

Chodzi mi o to aby mikrokontroler miał kilka wyprowadzeń 6-8 ,i aby na tych wyprowadzeniach zmieniał bieguny zasilania co 80 sekund z wypełnieniem 50 %,jeśli do tego nie potrzeba PWM to jeszcze lepiej,na każdym wyprowadzeniu inne czasy np,10 sek,20 sek, 60 sek,80 sek.120 sek,180 sek,tak jak na wyjściu 10 i 11 CD4047 astabilny,czy CD4060,tylko ,że cd4060 na wyjściu nie zmienia biegunów zasilania,a CD4047 zmienia.Czy na Atmega 8 jest to możliwe.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: rafal.220 » 8 lis 2013, o 22:45

Może wyjaśnij o jaką zmianę biegunów ci się rozchodzi? Masz na myśli układ z wbudowanym źródłem odwracającym ?

Na M8 można uzyskać poszczególne skoki czasu na wybranych portach, no ale tu już musisz pogadać z pisarzami. (osobiście jestem w stanie zrobić ci taki program, ale na M168)

anek40
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 1 lut 2011, o 17:41
Lokalizacja: internet

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: anek40 » 8 lis 2013, o 23:16

Nóżka A i B do nich podłączam miernik amperowy,na nim pokazuje się raz minus raz plus w odstępie np.10 sek z wypełnieniem 50%
Nózka C i D do nich podłączam miernik amperowy,na nim pokazuje się raz minus raz plus w odstępie np.20 sek z wypełnieniem 50%
Nóżka E i F do nich podłączam miernik amperowy,na nim pokazuje się raz minus raz plus w odstępie np.40 sek z
wypełnieniem 50%
Nóżka G i H i tak dalej
Może są lepsze rozwiązania, np. nóżka A-B jako jedno wyjście,nóżka A- B jako drugie wyjście i tak dalej. Generalnie chodzi abym miał kilka wyjść z różnymi czasami i każde wyjście zamieniało się biegunami na zadany czas i wypełnienie równe 50 %.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2013, o 00:46 przez anek40, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: rafal.220 » 8 lis 2013, o 23:31

Nóżka A i B do nich podłączam miernik amperowy,na nim pokazuje się raz minus raz pus w odstępie np.10 sek z wypełnieniem 50%
No ok. ale chcesz mu dać zwarcie ? (ja rozumiem to że gro układów scalonych ma stosowne zabezpieczenia, ale mimo wszystko tak nie powinno się robić)

Druga sprawa:
Jeśli pomiędzy A i B będzie ci się zmieniać polaryzacja co 10s, to w jaki sposób chcesz uzyskać 20s pomiędzy nóżką A i C ? > Układ dla wyższych czasów będzie przechodził poprzez stany obojętne. (bardziej realne jest C i D )

anek40
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 1 lut 2011, o 17:41
Lokalizacja: internet

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: anek40 » 9 lis 2013, o 00:04

Miernik amperowy podłączałem do różnych scalaków i nic się nie stało,jeśli Atmega 8 się od tego spali to dzięki za ostrzeżenie,nie będę tego robił.
Tylko martwię się,że jak nie mogę podłączyć amperomierza do M8,to jak podłączę do niego diody czy coś innego.
Chodzi mi o oszczędzenie liczby nóżek,może jakąś jedną nóżkę bazę i od niej do pojedynczych nóżek,jak się nie da to trudno ,może to i lepsze rozwiązanie para nóżek dla 1 czasu.
Myślę ,ze lepiej dzielić kwarc osobno na każdy czas,a nie kwarc na 2 z tego 2 na dalsze 2 i tak dalej.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2013, o 00:44 przez anek40, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: rafal.220 » 9 lis 2013, o 00:22

Ale kombinujesz.
Amperomierz można podłączyć o ile rezystancja układu nie spowoduje przekroczeń. (mikrokontrolery też mają zabezpieczone bramki, chodź ja jestem zwolennikiem ostrożności)
Myślę ,ze lepiej dzielić kwarc osobno na każdy czas,a nie kwarc na 2 z tego 2 na dalsze 2 i tak dalej.
Na mikrokontrolerze możesz swobodnie dzielić czasy tak jak ci się podoba (rozdzielczość będzie zależeć od częstotliwości taktowania )
Chodzi mi o oszczędzenie liczby nóżek,może jakąś jedną nóżkę bazę i od niej do pojedynczych nóżek,jak się nie da to trudno ,może to i lepsze rozwiązanie para nóżek dla 1 czasu.
Driver zewnętrzny zapewni ci maksymalną oszczędność nóżek (wspomniał o nim Acek) > to taki mały układ scalony.
Jak chcesz, to możesz mieć jeden kanał na 2 wyjścia, ew. jedno wyjście komplementarne +/- 2,5V na jeden kanał.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Program do ATMEGA8A-16PU DIP28 zmiana biegunów zasilania

Postautor: ACeK » 9 lis 2013, o 09:34

Chodzi mi o to aby mikrokontroler miał kilka wyprowadzeń 6-8 ,i aby na tych wyprowadzeniach zmieniał bieguny zasilania co 80 sekund z wypełnieniem 50 %,jeśli do tego nie potrzeba PWM to jeszcze lepiej,na każdym wyprowadzeniu inne czasy np,10 sek,20 sek, 60 sek,80 sek.120 sek,180 sek ... Czy na Atmega 8 jest to możliwe
Obrazek Tak jest mozliwe

Kod: Zaznacz cały

.include "m8def.inc" .list .cseg .equ fosc = 1 ;czestotliwosc kwarcu w MHz .org 0 rjmp ResetProcessor ResetProcessor: ldi r16, high(RAMEND) ; init stack pointer out SPH, r16 ldi r16, low(RAMEND) ; init stack pointer out SPL, r16 ldi r16, 0xff out ddrb, r16 out portb, r16 ldi r16, 0x00 port: out portb, r16 rcall del_s inc r16 brcc port del_s: ldi R28, 50 del_ss: nop ;opoznienie 100ms ldi r30, low(-100000*fosc/4) ldi r31, high(-100000*fosc/4) delay: adiw r30, 1 ;dwubajtowe dodawanie brcc delay ;skok gdy nie nastapilo przepelnienie pary R31R30 dec r28 brne del_ss clc ret .exit
Stany beda sie zmieniac na wyjsciach portu B :idea: B0 co 5 sekund B1 do 10 itd. Obrazek

Wróć do „AVR/AVR32”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości