Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

ATtiny2313 -> ATmega16

lukardsoft
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 12 cze 2010, o 20:41
Lokalizacja: Jarocin

ATtiny2313 -> ATmega16

Postautor: lukardsoft » 30 kwie 2012, o 16:02

Witam serdecznie.

Chciałem przerobić program napisany w C na mikrokontroler ATTiny2313 CDC-USB to RS232 na mikrokontroler ATmega16 i napotkałem pewien problem, którego nie wiem jak przeskoczyć. Program kompiluje się bez jakichkolwiek błędów, fuse bity wszystkie sprawdzałem, prędkości taktowania, porty komunikacyjne są takie same, przerwanie INT0 i program na ATmega16 nie chce działać, ciągle otrzymuję informację że nierozpoznano urządzenia USB. Na ATTiny2313 program działa bez żadnego problemu. Nie wiem gdzie już szukać przyczyny. Proszę o pomoc, może ktoś z Was spotkał się już z takim problemem.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: ATtiny2313 -> ATmega16

Postautor: Tomasz Gumny » 30 kwie 2012, o 18:43

Przeniesienie programu na inny procesor wymaga sprawdzenia niemal każdej linijki kodu pod kątem zgodności peryferiów, od wektorów przerwań poczynając, przez konfigurację timerów, portu szeregowego, przypisanie alternatywnych funkcji do pinów, na częstotliwości taktującej kończąc. Niektóre rejestry mogą być "niejawnie" dłuższe a fuse-bity mimo identycznych nazw mogą mieć odmienne działanie. W sumie przy większym programie ubaw po pachy.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: ATtiny2313 -> ATmega16

Postautor: r-mik » 2 maja 2012, o 18:34

Przejrzyj #define w klasie CDC (zdaje się plik *.config). Tam znajdziesz #define odpowiedzialne za port i funkcje pinów portu, bo tiny i mega mają int0 na różnych portach.

lukardsoft
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 12 cze 2010, o 20:41
Lokalizacja: Jarocin

Re: ATtiny2313 -> ATmega16

Postautor: lukardsoft » 2 maja 2012, o 22:09

Witam. W ATtiny2313 i ATmega16, INT0 występuje na tych samych pinach portu PD2. Wszystkie możliwe opcje jakie mi wpadły do głowy sprawdzałem, gdyż w mikrokontrolerach siedzę już parę lat i nie miałem nigdy żadnych problemów tego typu, a zwłaszcza, że biblioteka CDC jest napisana na całą rodzinę AVR spełniającycch wymagania RAM i przerwania.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: ATtiny2313 -> ATmega16

Postautor: Tomasz Gumny » 2 maja 2012, o 23:04

Wszystkie możliwe opcje jakie mi wpadły do głowy sprawdzałem
Trzeba sprawdzić wszystko a nie tylko to co przyjdzie do głowy. Może napiszesz chociaż jakiej czcionki używasz do wyświetlania tekstu programu? To już będzie coś, bo na razie wiemy tylko, że program jest napisany w C.

lukardsoft
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 12 cze 2010, o 20:41
Lokalizacja: Jarocin

Re: ATtiny2313 -> ATmega16

Postautor: lukardsoft » 3 maja 2012, o 10:17

Forum EP trafktowałem zawsze jako coś "wyższego", bo przecież gazeta reprezentuje wysoki poziom, gdzie piszą poważni ludzie znający się na danym temacie,a podchodzenie do tematu "jaką czcionką" napisany jest program jest dla mnie niepoważne,a do tego jeszcze "Kto to pisze". Szkoda słów.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: ATtiny2313 -> ATmega16

Postautor: Tomasz Gumny » 3 maja 2012, o 13:40

Na razie wiemy, że:
:arrow: program jest napisany w C;
:arrow: działa na ATTINY2313;
:arrow: prawdopodobnie wykorzystuje INT0;
:arrow: nie działa na ATMEGA16, mimo że wszystko sprawdziłeś.
Zastanów się, jakiej pomocy potrafiłbyś udzielić na takiej podstawie?
Pokaż źródła a jeśli nie możesz, to chociaż deklaracje/definicje i ustawienia portów, fuse-bitów, sposób taktowania oraz jakie alternatywne funkcje portów program wykorzystuje. Jest szansa, że na takiej podstawie ktoś coś zauważy. Na razie musimy poczekać na powrót z majówki forumowej wróżki.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: ATtiny2313 -> ATmega16

Postautor: r-mik » 12 maja 2012, o 13:43


Josep1984
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 17 gru 2012, o 06:46

Re: ATtiny2313 -> ATmega16

Postautor: Josep1984 » 17 gru 2012, o 07:14

Może kolega zamieści kod programu przydatny by był też schemat.

Wróć do „AVR/AVR32”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości