Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

[ATTiny13]Nie odczytuje sygnatury

oriwad
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 lut 2012, o 20:19

[ATTiny13]Nie odczytuje sygnatury

Postautor: oriwad » 13 lut 2012, o 20:32

Witam,
Mam mały problem ze swoim ATTiny13A, zmniejszyłem mu taktowanie do 128kHz(przynajmniej tak mi się wydaje) i już w tedy coś ISPProg słabiej go czytał. I gdy próbowałem wgrać program to wywaliło mi kilka razy(2 może 3 razy) błąd ale w końcu wgrało program. I od tego momentu ISPProg w ogóle nie che odczytać mi jego sygnatury. Gdy podłącze układ to program teoretycznie się wykonuje. Po wciśnięciu przycisku miał zapalić diodę i ją zgasić po sekundzie i tak się dzieje tj. dioda się zapala i zaraz gaśnie.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: [ATTiny13]Nie odczytuje sygnatury

Postautor: Tomasz Gumny » 13 lut 2012, o 21:54

Zmniejsz częstotliwość SCK w ISP, najlepiej poniżej 32kHz.

oriwad
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 lut 2012, o 20:19

Re: [ATTiny13]Nie odczytuje sygnatury

Postautor: oriwad » 13 lut 2012, o 21:57

W ISPProg mam ustawione 16kHz

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: [ATTiny13]Nie odczytuje sygnatury

Postautor: Tomasz Gumny » 13 lut 2012, o 22:05

Nie czyta tylko sygnatury czy w ogóle nie da się z nim pogadać?
Jak ustawiłeś fuse-bity?

oriwad
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 lut 2012, o 20:19

Re: [ATTiny13]Nie odczytuje sygnatury

Postautor: oriwad » 14 lut 2012, o 14:38

Jeśli w ISPProgu nie odczyta sygnatury to nic nie da się zrobić. Wszystkie opcje jak zapis, czytanie i weryfikacja pamięci są nie aktywne. Wydaje mi się że tylko ustawiłem CKSEL0 (aby włączyć taktowanie 128kHz) i CKDIV8(aby wyłączyć dzielenie przez 8 zegara). Jednak jak się teraz nad tym zastanawiam to nie jestem w 100% pewny czy nie kliknąłem na jakiś bit przypadkiem. Możliwe że nie chce mi go czytać bo włączyłem przez przypadek watchdoga i teraz mi go ciągle resetuje?

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: [ATTiny13]Nie odczytuje sygnatury

Postautor: Tomasz Gumny » 14 lut 2012, o 15:18

Przy programowaniu fuse-bitów nie ma miejsca na "przypadkowe klikanie".
Spróbuj przy częstotliwość ISP obniżonej do kilku kHz.
Na pocieszenie - to nie musi być Twoja wina - zobacz punkt 24.3.3 karty ATtiny13, która zapewne obowiązuje również dla ATtiny13A.

oriwad
-
-
Posty: 27
Rejestracja: 9 lut 2012, o 20:19

Re: [ATTiny13]Nie odczytuje sygnatury

Postautor: oriwad » 14 lut 2012, o 15:43

Mniej niż 16kHz chyba się nie da ustawić. Jest możliwość wpisania w okienko z częstotliwością innych wartości niż te do wyboru na tej liście ale podobno ISPProg ignoruje te wartości. jednak próbowałem wpisać 10kHz, 8kHz, 4kHz i 2kHz ale też nic. Czyli uC do wyrzucenia możliwe że nawet nie z mojej winy.

Wróć do „AVR/AVR32”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości